Yabancı basın haber özetleri - 18 Ocak 2021 Pazartesi

18 OCAK 2021 PAZARTESİ  
SABAH BÜLTENİ – YABANCI BASIN 

 


1. Deutsche Welle: 
Birleşik Krallık hükümeti Çin'e, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne girmesine izin verilmesi çağrısında bulundu. 
https://p.dw.com/p/3o2Ey 
 
2. Euronews: 
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Fransa'nın yaptığı "Tahran yönetimi nükleer silah geliştirme aşamasında" iddialarını "saçma ve absürd" bulduğunu belirterek, Fransız mevkidaşını savaş suçu işleyenlere yardım etmekle itham etti. 
https://tr.euronews.com/2021/01/17/iran-dan-fransa-ya-cevap-nukleer-ithamlar-n-z-absurd-kariyeriniz-suudilere-silah-satarak-b 
 
3. Euronews: 
Amerika Birleşik Devletleri'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'ın göreve başladığı ilk günde ondan fazla başkanlık kararnamesine imza atmayı planlıyor. Biden'ın özel kalem müdürü Ron Klain'ın açıklamalarına göre, 20 Ocak'ta oval ofisi devralacak olan yeni başkanın ilk icraatları Paris İklim Anlaşması'na yeniden dahil olmak ve Müslüman ülkelere uygulanan seyahat yasağını kaldırmak olacak. 
https://tr.euronews.com/2021/01/17/biden-n-ilk-icraatleri-paris-iklim-anlasmas-ve-musluman-ulkeleri-seyahat-yasag-n-kald-rmak 
 
4. Euronews: 
Amerika Birleşik Devletleri Somali'deki askerlerin tamamen çekildiğini açıkladı. 
https://tr.euronews.com/2021/01/17/abd-somali-deki-askerlerini-tamamen-cekti 
 
5. Euronews: 
Lübnan'da Beyrut Limanı'nda meydana gelen ve yaklaşık 200 kişinin ölümüne neden olan patlamanın kaynağı olan amonyum nitratın, Suriye lideri Beşar Esad ile bağlantılı iş adamlarına ait olabileceği öne sürüldü. ABD'nin yaptırım listesinde bulunan iş insanları ise iddiaları kabul etmedi. 
https://tr.euronews.com/2021/01/17/beyrut-patlamas-ile-esad-a-yak-n-suriyeli-is-adamlar-aras-nda-bag-oldugu-iddias 
 
6. Euronews: 
Rusya'da zehirlendikten sonra Almanya'da tedavi görerek sağlığına kavuşan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny 5 ay sonra döndüğü ülkesinde havalimanında gözaltına alındı.  
https://tr.euronews.com/2021/01/17/almanya-daki-tedavisinin-ard-ndan-ulkesine-donen-rus-muhalif-lider-navalny-gozalt-na-al-nd 
 
7. Euronews: 
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından hazırlanan salgın hastalıklar ve aşılar konusunda yayımlanan bir makalede Covid-19 için geliştirilen Rus Sputnik V aşısından bahsedilmemesine şaşırdığını söyledi.  
https://tr.euronews.com/2021/01/17/rus-buyukelci-den-turk-tabipler-birligi-ine-rus-covid-19-as-s-sputnik-v-sitemi