Köşe Yazıları Yorumsuz - 17 Mayıs 2021 Pazartesi

17 MAYIS 2021, PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI

 

 

1) Mehmet Ocaktan / Karar Gazetesi
“Örtünün altında mafya-siyaset cilveleşmesi”
Unutmayalım otoriter bir zihniyet yapısının hakim olduğu toplumlarda ‘hukuk devleti’ zaafa uğradığı için, yargının da giderek bağımsız ve tarafsız hareket etme kabiliyetini yitirmesi kaçınılmaz hale gelecektir.
https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/ortunun-altinda-mafya-siyaset-cilvelesmesi-1589469

 

2) Mehmet Ali Güller / Cumhuriyet

“İsrail ve terör”
İsrail’in bu saldırganlığı birincisi ve en başta emperyalist ABD’den, ikincisi kimi Arap ülkelerinin ihanetlerinden, üçüncüsü ABD’nin Irak’ı işgali, Libya ve Suriye’ye saldırısı ve İran’ı hedef almasının yarattığı koşullardan cesaret bulmaktadır. Dolayısıyla terörün panzehri de antiemperyalist mücadeledir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/israil-ve-teror-1836773

 

3) Hakan Çelik / Posta
“Kiralama şampiyonları”
Operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk çeyreğinde 4.2 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10.9’u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı. Bu dönemde, sektörün aktif büyüklüğü 42.4 milyar TL oldu. Yılın ilk çeyreğinde, 2020 yılı sonuna göre yüzde 3.5 daralan sektörün filosunda bulunan araç sayısı ise 254 bin adede düştü. Sektörün 2020 yılı sonundaki araç parkı 263 bin adetti.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/hakan-celik/kiralama-sampiyonlari-2330214

 

4) Fikret Bila / T24

“Devlet yönetmenin sorumluluğu”
Yaşanan olaylardan organize suç örgütü liderlerinin siyasetin ve devletin tam merkezinde oldukları, mafya-tarikat-ticaret-siyaset ilişkisinin, çıkarlar çatışıncaya kadar tıkır tıkır işlediği anlaşılıyor.
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/devlet-yonetmenin-sorumlulugu,31034

 

5) Ahmet Hakan / Hürriyet
“Ümmet yerine insanlık"
Gelin, bu vicdan ayaklanmasından yola çıkarak...İsrail’in karşısına ümmeti çıkarmaya çabalamayalım, İsrail’in karşısına insanlığı çıkarmaya çabalayalım.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/ummet-yerine-insanlik-41812158

 

6) Nedim Şener / Hürriyet
“Böyle böyle alışacaksınız”
Dursun Çiçek’e kimse kızmasın, alıştırma süreci uzun zamandır devam ediyor. Önce Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu ile HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu beraber Selahattin Demirtaş’ın yazdığı “tek fotoğraflık” oyunu izlerken gördük.“Tek fotoğraflık” dememin sebebi, tiyatronun sahneden çok izleyici sıralarında oynanmasındandı. Çünkü tüm amaç bu beş kişinin yan yana fotoğraf vermesiydi. İstedikleri oldu, herkes koltuk tercihini yapmış, kimin yanında duracağına karar vermişti.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/boyle-boyle-alisacaksiniz-41812147

 

7) Mehmet Barlas / Sabah

“Normalleşme diyerek bütün anormallikleri benimsemeye başladık...”

Mesela İsrail'in Filistinliler'e insanlık dışı muamelelerle yaklaşması, 'Adolf' Netanyahu için çok normal değil midir? Ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde ister Trump ister Biden ya da başka biri Başkan olsa, bu ülkenin İsrail'e karşı tutumu hep normal olarak kalmaz mı? Veya Fransa'nın garip çocuğu Macron'un ortaokul öğretmeni olan kendisinden 22 yaş büyük olan üç çocuk annesi bir kadına aşık olup onunla evlenmesi, bu çocuk için normalleşme sürecini mi ifade eder?
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2021/05/17/normallesme-diyerek-butun-anormallikleri-benimsemeye-basladik

 

8) Kerem Alkin/ Sabah

“Döngüsel Ekonomi’yle geleceğin inşası”

Bu sürecin başarısı ise, ülke ekonomilerinden başlayarak, ülke, bölge bazında ve küresel ölçekte hem üreticiler, hem ticarete aracılık edenler, hem de tüketiciler nezdinde geniş kapsamlı bir farkındalığı ve bilinci oluşturmayı gerekmektedir. 'Döngüsel ekonomi'nin temel prensiplerine dayalı olarak ürünlerin tasarlanması, üretilmesi ve de tüketilmesi, hiç şüphesiz ki hükümetler tarafından, başta vergiler olmak üzere, kamu ve özel sektör fonlarıyla yatırım ve gelişim boyutunda her türlü desteği de hak etmektedir. Bu hususta, elektronik ve bilgi-işlem teknolojileri alanı, pek çok sektörde kullanılan bataryaların üretimi ve kullanımı, her türlü taşıt endüstrisi, paket ve paketleme endüstrisi, plastik endüstrisi, tekstil endüstrisi, inşaat endüstrisi, bina bakım ve onarım alanı, tarım, gıda, su ve besin endüstrisindeki üretim ve tüketim süreçlerine yönelik iyileştirme ve yaklaşımlar, 'döngüsel ekonomi'nin öncelikli uygulama alanları olarak öne çıkmaktadır.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2021/05/17/dongusel-ekonomiyle-gelecegin-insasi


9) Hasan Basri Yalçın/ Sabah
“Fantastik film değil. Millet İttifakı gerçeği”
Düşünsenize Türkiye'nin terörle mücadelesi ne hale gelir? Bu fantastik filmi uzun süredir seyrettiğimiz için farkına varmıyor olabiliriz ama ufak bir karşılaştırma yapmanızı tavsiye ederim. Mesela Amerika'da kabineye DEAŞ'lı bir bakan alındığını düşünün. Saçma geldi değil mi? Ama Türkiye'de muhalefer sayesinde biz bunları konuşur olduk maalesef Belki HDP'li birini savunma bakanı veya içişleri bakanı yapmayı düşünüyor olabilirler. Artık daha açık konuşmaya başladıklarına göre yakında onu da duyabiliriz. Şaşırmayın. Bu işin varacağı yer zaten burasıydı. İçinizi bir ürperti sarabilir ama şaşırmaya gerek yok. Kılıçdaroğlu da PYD'yi terör örgütü olarak görmediğini zaten söylüyordu. Yakında PKK'ya dair de benzer açıklamalar duyabiliriz.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2021/05/17/fantastik-film-degil-millet-ittifaki-gercegi


10) Melih Altıok / Sabah
“Elçiye zeval olmaz”
Onlar düşünürken gelin biz HDP'ye hangi Bakanlığın daha çok yakışacağını bulamaya çalışalım.Hayır Milli Savunma, İçişleri Bakanlığı, Adalet ya da Milli Eğitim... diye espri yapmayın lütfen. "Seçmenin bu kadarını da yemeyeceğini" CHP'liler de kabul ediyor.Dursun Beyin, "iyi niteyle aranırsa içlerinde mutlaka teröre bulaşmamış bir iki isim bulanabilir" diye hatırlaması da bu yüzden zaten.Hayır, Hazine de olmaz... O makam Ali Babacan'a ayrılmış durumda.Dışişleri mi?Gerçi Kılıçdaroğlu Dışişleri bakanlığı dönemindeki performansını "çapsız" diye özetlemişti ama önemi yok... Davutoğlu ne güne duruyor?Duyduğuma göre Demirtaş'ın gönlünden Kültür Bakanlığı geçiyormuş... Saz çalıyor, öykü yazıyor, resim yapıyor ya.Turizmi de ayırıp sırtını YPG'ye dayayan Figen Yüksekdağ'a verdiniz mi, Türk solunun gönlü tamamdır.Gelecek sezona kalmaz Çeşmeyi Bodrum'u hendek truizmine açarlar.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2021/05/17/elciye-zeval-olmaz

 

11) İbrahim Karagül /Yeni Şafak
“İsrail’in saldırı dönemi bitti, ‘savunma’ dönemi başladı. Fırtına ilk kez tersine döndü. Filistin’e askeri yardım zamanı. Türkiye aklı harekete geçmeli.”
Filistin’i savunmak Türkiye’yi savunmaktır. İsrail’i zorlamak, coğrafyayı korumaktır. Aksa ve Filistin için olağanüstü çaba harcayan, dünyayı harekete geçirmeye çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu sözleri Türkiye’nin tarihe ve coğrafyaya dönüşünün çarpıcı tanımıdır: “Azerbaycan’ın Karabağ ve işgal altındaki topraklarını kurtarma mücadelesini hangi şevkle desteklemişsek, Kudüs ve Filistin şehirlerinde yaşanan zulme karşı da aynı hissiyatla harekete geçiyoruz. ”Evet, Filistin’de de “harekete geçiyoruz. ”Evet, Türkiye döndü. Bütün jeopolitik hesaplar çökecek!
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahim-karagul/israilin-saldiri-donemi-bitti-savunma-donemi-basladi-firtina-ilk-kez-tersine-dondu-filistine-askeri-yardim-zamani-turkiye-akli-harekete-gecmeli-2058501

 

12) Hüseyin Likoğlu/ Yeni Şafak
“Siyasi münafıklık”
AK Parti’de uzun yıllar siyaset yapmış önemli görevlerde bulunmuş ve şu an Erdoğan düşmanlığında CHP’nin de önüne geçmiş üç isim var: Abdullah Gül, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu. Bunların ortak özelliği üçünün de Dışişleri Bakanlığı yapmış olması ve üçünün de şu an FETÖ’den içerde olan Gürcan Balık ile çalışmış olmaları.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/huseyin-likoglu/siyasi-munafiklik-2058496

 

13) Yusuf Kaplan / Yeni Şafak
“­Filistin katliamını durduracak ve oyunları bozacak dörtlü bir stratejik ittifak önerisi”
Filistin’de büyük bir katliam yaşanıyor. İsrail, terör devleti olduğunu bir kez daha ispatladı. Katledilenlerin üçte biri çocuk!Bu katliamın derhal durdurulması gerekiyor!Burada Türkiye, Pakistan, Mısır ve Katar müşterek bir girişimde bulunmaya çalışıyorlar.Ama bu girişim, özellikle Türkiye ile Mısır’ın buzları eritmesi, birlikte hareket etmesi, başta İsrail olmak üzere küresel sistemin ağababalarını çılgına çevirmeye yetti.Mısır’la ilişkilerimiz kopmamalı; başından beri bunu yazıyorum. Koparsa, bölge müşterek stratejiler geliştiremez ve emperyalistleri defedecek büyük askerî, siyasî, ekonomik ve kültürel ittifaklar kuramaz.Onun için İsrail ve Batılı ülkeler Mısır’a baskı yapıyorlar, Türkiye ile ilişki kurmaya çalıştığı için.Asıl oyun o zaman bozulacak çünkü.İsrail’in bölgedeki zorba hegemonyasına darbe ancak o zaman vurulacak. Ve İsrail’in güdümlü kanton devletçileri kurmasının önüne geçilmiş olacak.Ve Filistin o zaman nefes almaya başlayacak...Bu dörtlü işbirliği girişimi, stratejik bir ittifaka dönüştürülmeli ve bu stratejik ittifak, her alanda işbirliği imkânlarını geliştirecek köklü adımlar atmalı.Şimdilik Filistin katliamını durdurmanın ve İsrail’in gücünü kırmanın en kalıcı ve makul çıkış yolu bu.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusuf-kaplan/filistin-katliamini-durduracak-ve-oyunlari-bozacak-dortlu-bir-stratejik-ittifak-onerisi-2058499


14) Nagehan Alçı/ Habertürk
“AVM’ler açık, okullar kapalı… Kademeli normalleşme hayırlı olsun!”
Yeniden AVM’lere kavuştuk, sokaklar yine hınca hınç dolacak. Ama çocuklarımız evde olacak.Okullar tabii ki kapalı. Her yer açılsa da okullar sımsıkı kapalı tutulmalı bu ülkede. Ne de olsa en kolay lokma çocuklar. E alıştılar da evde boş boş oturmaya. Otursunlar… Zihinsel ve bedensel olarak çürüme pahasına otursunlar evlerinde.Ben artık yazacak bir şey bulamıyorum sevgili okurlar… Açık söyleyeyim, pek umudum kalmadı. Bırakın bu seneyi, eylülden bile endişeliyim…. Pandemi dönemi çok acı bir şekilde gösterdi ki eğitim asla öncelik değil bu ülkede.
https://www.haberturk.com/yazarlar/nagehan-alci/3073910-avmler-acik-okullar-kapali-kademeli-normallesme-hayirli-olsun


15) Çetiner Çetin/ Haber Türk
“Kudüs’ün yalnızlığı”
Kudüs yalnız, kimse sahip çıkmıyor.İki devletli çözümden her geçen gün uzaklaşıyoruz. İsrail son 8 yılda Filistinli siyasi tarafları da birbirine kavgalı hale getirdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın seçimleri ertelemesi halkı öfkelendirmiş durumda. Filistin siyasetinin bu bölünmüşlüğü İsrail’in saldırganlığına daha da cesaret veriyor.Sorunun çözümü noktasında Türkiye, Rusya ve AB ülkelerini iki devletli çözüme ikna ederek yeni bir projeksiyon ortaya koymalıdır. Bu ortak vizyon İsrail’i çözüme zorlayabilir. Kudüs’ü yalnız bırakmamak gerekir.
https://www.haberturk.com/yazarlar/cetiner-cetin/3068169-kudusun-yalnizligi

 

16) Kurtuluş Tayiz/Akşam
“Kemal Bey mutfakta ‘erken seçim' pişirmekle meşgul”
Türkiye'nin bu tutumunu sadece İsrail'i "kınamak"la sınırlı görüp iktidarı eleştirenlere, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki günkü şu tarihi sözlerine kulak vermesini tavsiye ederim: "Dün Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı ve işgal altındaki topraklarını kurtarma mücadelesini hangi şevkle desteklemişsek, bugün Kudüs'te ve Filistin şehirlerinde yaşanan zulme karşı da aynı hissiyatla harekete geçiyoruz. Tüm dünya görmezden gelse bile İsrail'in zulmüne eyvallah etmeyeceğiz."Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yürüttüğü Gazze diplomasisi en çok CHP'yi rahatsız etmişe benziyor. Erdoğan, tüm dünyayı Gazze için ayağa kaldırırken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları ne yazık ki, içeride sahte gündemler oluşturma peşinde koştu. Gerçekten çok yazık; katil İsrail devleti tarafından katledilen Filistinli çocukları, kadınları kurtarmak için cesaretle yürütülen bu çabalara el veremiyorlar. Aksine, bu çabaları gereksiz ve fazla buluyorlar!
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/kurtulus-tayiz/kemal-bey-mutfakta-erken-secim-pisirmekle-mesgul/haber-1174388