Köşe Yazıları Yorumsuz - 12 Mayıs 2021 Çarşamba

12 MAYIS 2021, ÇARŞAMBA

KÖŞE YAZILARI

 

 

1)   Akif Beki / Karar

“Filistin kısır döngüsü nutukla kırılmıyor”

Orada Filistinli çocuklar bedelini canla öderken burada “kahrolsun siyonizm” sloganlarıyla iç rahatlatmak istemiyorum. Nöbet sırası geldiğinde patlat iki slogan, sav sıranı, ölen öldüğüyle kalsın, sen Filistin kahramanı olarak hayatına devam et. Ne ala! Orhan Veli’nin tarifiyle ‘neler yapmadık şu Filistin için; kimileri öldü, kimimiz nutuk söyledik’ durumu. Filistin duyarlılığını ayakta, canlı tutmak için çırpınanlar baş tacı. O sorumluluk hepimizin omuzlarında.  İsrail’in insanlık dışı saldırganlığı ve işgali de her türlü kınamayı, lanetlemeyi hak ediyor.

 https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/filistin-kisirdongusu-nutukla-kirilmiyor-1589414

 

2)   Mehmet Ocaktan / Karar Gazetesi

“İnsanları Allah’la aldatmayı önleyecek hukuk yoksa…”

Gerek Türkiye’de, gerekse diğer İslam ülkelerinde insanları hidayete kavuşturmayı esas alan devlet tasavvurları, ne yazık ki baskıcı bir zihin yapısının ürünüdür ve bu hayalin kapısı kesinlikle sadece İslamcı diktatörlere açılır… Zaten pek çok İslam ülkesindeki İslamcılar da toplumu İslam dairesi içinde tutabilmek için çareyi totaliter modellerde aramışlardır. Kabul etmek gerekiyor ki tamamen siyasi bir mekanizma olan “hilafet” kavramı, Müslüman dünyada adeta dinin bir rüknü gibi kabul edilerek çoğu kez totaliter zihniyeti besleyen bir aparat olarak kullanılmıştır.
https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/insanlari-allahla-aldatmayi-onleyecek-hukuk-yoksa-1589418

 

3)   Saygı Öztürk / Sözcü Gazetesi

“Dokunulmazlığım yok, devlet beni istediği zaman araştırır”

Bodrum'a hiç gitmedim. Mehmet Ağar'ın “Çöktüğü” öne sürülen o ünlü marinayı da doğal olarak görmedim. Ağar, marinanın sahibi değil, profesyonel yöneticisi olduğunu belirtti. Mehmet Ağar, SÖZCÜ'nün sorularını şöyle cevaplandırdı:

https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/saygi-ozturk/dokunulmazligim-yok-devlet-beni-istedigi-zaman-arastirir-6426186/

 

4)   Mustafa Balbay / Cumhuriyet Gazetesi

“Çin Büyükelçiliği ile aşı ve Uygurlar üzerine...”

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Cheng Weihua ile önceki gün zoom üzerinden bir saatlik görüşme yaptık. İki ana konu, Çin aşısı Sinovac’ın getirilişindeki duraklama ve Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşananlardı. Weihua’nın Sinovac değerlendirmeleri şöyle: 40 ülkeye aşı satıyoruz. Türkiye şu ana dek 26 milyon dozla birinci sırada. Nisan ayından itibaren Çin’de 300 milyon dozluk büyük bir aşılama süreci başladı. Bu nedenle Türkiye’ye nakil de durdu. Bunda hiçbir siyasi ya da benzer neden yoktur.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mustafa-balbay/cin-buyukelciligi-ile-asi-ve-uygurlar-uzerine-1835549

 

5)   Barış Doster / Cumhuriyet Gazetesi

“İsrail’in saldırıları neleri gösterdi?”

Geçen yıl, İsrail’le Sudan, Fas, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında ilişkileri normalleştirme adımları atıldı. İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşma, İbrahim Anlaşması olarak tarihe geçti. Son dönemde ise İran karşıtı Arap ülkeleri, Tahran’la ilişkileri geliştirmeye yöneldiler. Bu Arap ülkeleri, Şam’la da ilişkilerini normalleştirmek için adım atmaya başladılar. Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’yle ilişkileri yumuşama yoluna girdi son haftalarda.  Bu süreçte, İsrail iç siyaseti ise hayli karışık. Siyasal istikrarsızlık yanında, Başbakan Binyamin Netanyahu hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve verdiği ifadeler hep gündemde.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/israilin-saldirilari-neleri-gosterdi-1835563

 

6)   Fikret Bila / T24

“Kararsızlar kümesindeki merkez sağ”

Muhafazakâr, İslamcı ve milliyetçi oyların bir kısmını tutmayı başarsa da AK Parti iktidara gelmesine büyük katkı yapan merkez sağ oyları tutabiliyor mu, tutabilecek mi? MHP'den doğan İyi Parti milliyetçi oyların dışında, cumhuriyet değerleriyle, Atatürk'le sorunu olmayan, geleneksel olarak merkez sağda tanımlanan ve aşırılık taşımayan liberal-milliyetçi-muhafazakâr desteğe ne kadar sahip? Bu nitelikteki merkez sağ oylar nerede? İyi Parti lideri Meral Akşener'in bu oylara talip olduğu biliniyor. Aynı cephede yer alan Demokrat Parti'nin (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal ise geleneksel merkez sağ oyların büyük ölçüde "kararsızlar" kümesi içinde olduğunu düşünüyor. Uysal, yaptığımız sohbette AK Parti'de çözülmenin merkez sağ oylardan başladığını vurguladı. Merkez sağ oyların iktidarı değiştirecek en önemli faktör olacağını da belirten Uysal, bu oyların doğal olarak partisinde toplanmasını beklediklerinin söylüyor.

https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/kararsizlar-kumesindeki-merkez-sag,30966

 

7) Hilal Kaplan / Sabah Gazetesi

‘’Yandaş Basın Görmek İsteyen’’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Edward Price, hatırlarsanız Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olayların ilk günlerinde video yayınlayıp hem öğrencilere hem de eşcinsel harekete desteklerini açıklamıştı. Aynı Price'a dün basın odasındaki gazeteciler, Aksa'yı sordu. Gazze'den atılan roketleri kınayan Price'a, Filistinli bir gazeteci, "Çocukların öldürülmesini kınıyor musunuz?" diye sordu. Price, tüm bilgilerin elinde olmadığını söyleyerek lafı yuvarladı. Ve neticede kıymetli İsrail'ini korudu. Boğaziçi olayları ile Aksa'daki saldırıyı düşünün ve sonra Amerika'nın tepkisini kıyaslayın. "ABD'nin demokrasi masalı" bu kadardır işte.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2021/05/12/yandas-basin-gormek-isteyen

 

8) Salih Tuna / Sabah Gazetesi

‘’Vebali Büyük’’

Öncelikle şu sorulara cevap bulacaksınız: 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunan Gladyo'nun, DEAŞ'ın ve PKK'nın arkasında kim var? İsrail terör devletini BM dahil her platformda her zaman arkalayan, cesaretlendiren kim? Bulduğunuz cevaba göre de yeni müttefikler kurmanın yolunu bulacaksınız.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2021/05/12/vebali-buyuk

 

9) Kemal Öztürk / Habertürk Gazetesi

‘’Kudüs İçin Başka Başka Bir Şey Yapmak Gerek’’

Düşünebiliyor musunuz, yüz senedir uğraştığımız Filistin davası için akademilerde merkezlerimiz yoktu daha birkaç sene öncesine kadar.Diyeceğim o ki, aydınlarımızın, entelektüellerimizin, akademisyenlerimizin, kafası çalışanlarımızın bize yol göstermesi gerek.Yeni fikirler, yeni ufuklar açması lazım.Slogan atarak, bağırarak, küfrederek, batının iki yüzlülüğünü, Müslüman ülkelerin sefil iktidarlarını eleştirerek artık bir yere varamıyoruz.Başka bir şey ihtiyacımız var. Bunu bulmak zorundayız.Yoksa bu kısır döngü içinde ömrümüz tükenip gidecek.
https://www.haberturk.com/yazarlar/kemal-ozturk/3069256-kudus-icin-baska-bir-sey-yapmak-gerek

 

10) Turgay Güler / Akşam Gazetesi

‘’Türk Ordusu Filistin’e Gidiyor’’

Karabağ özgürlüğüne kavuştu. KKTC Rumların olmadı. PKK Türkiye'yi bölemedi. FETÖ'nün işgal girişimi boşa çıkarıldı. Doğu Akdeniz Yunanistan'a terk edilmedi. Libya Fransa'nın arka bahçesi olmadı ve dahası.Asla unutmayın!Kudüs düşerse Türkiye de düşer.PKK'nın varlık sebebi Türkiye'yi düşürmekten öte bir şey değil. Onlar da Siyonizm'e hizmet ediyor çünkü. Vaat edilmiş topraklar hayaline.Açık açık da söylemişlerdi zaten.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/turgay-guler/turk-ordusu-filistine-gidiyor/haber-1173347

 

11) Emin Pazarcı / Akşam Gazetesi

‘’Milletlerarası Soytarılar’’

Pentagon Sözcüsü John Kirby ise rahatsız olduğunu belirten bir açıklama yapıyor. Ama O'nu rahatsız eden mazlumların karşılaştığı muamele değil. Kirby, zalimler için endişe duyuyor. Gazze'den İsrail'e atılan etkisiz roketler için "kabul edilemez" ifadesini kullanıyor.Mescid-i Aksa'da ibadet ederken saldırıya uğrayan insanların karşı karşıya kaldığı muamele kabul edilebilir. Gazze'ye yönelik hava saldırılarında 9'u çocuk 24 masum sivilin hayatını kaybetmesi önemsiz. Ama bu iğrenç saldırılara gösterilen roketli tepki kabul edilebilir cinsten değil.Bu nasıl bir bakış açısı? Bu ne türden bir adalet? Tıpkı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dizelerinde "Cani geziyor dipdiri... Can vermede masum. Suç başkasın da niçin başkası mahkûm" dediği türden insanlık dışı bir yaklaşım!Çünkü...ABD yönetimi de bu suça ortak. O da aynı yolcusu. Destekleyici bir konumda, hatta "azmettirici" olduğu bile söylenebilir.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/emin-pazarci/milletlerarasi-soytarilar/haber-1173345

 

12) Kurtuluş Tayiz / Akşam Gazetesi

‘’Ali Babacan’ın itirafı ve Netanyahu’nun ikinci İsrail mesajı’’

Batı'nın Erdoğan'dan kurtulma arayışının pek çok sebebi var. Bunların başında da Erdoğan'ın izlediği politikalarla Ortadoğu'da "ikinci İsrail"e geçit vermemesi geliyor. 15 Temmuz hain darbe girişiminin hemen ertesinde Erdoğan'ın "bölgedeki oyunları bozacağız" çıkışı, aynı zamanda kendisine yönelen tehditlere pabuç bırakmayacağı yönünde de bir mesajdı. Türkiye'nin terörle mücadelede konsept değişikliğine gitmesi aynı günlere denk gelir. Devlet katında PKK'yı bitirme kararlılığının 15 Temmuz'dan sonra daha bir netlik kazandığını söyleyebiliriz.Erdoğan, içeride, Suriye ve Irak'ta terör örgütüne karşı amansız bir mücadele başlatarak, Batı'nın Ortadoğu'daki "ikinci İsrail" planına da geçit vermeyeceğini ilan etmiş oldu. İsrail'in, bölgede en büyük tehdit olarak Erdoğan'ı işaret etmesi tesadüf değil. İsrail tarafından yutulan Filistin haritasını hatırlayalım; aynı şekilde Ortadoğu'yu da yutmak istiyorlar. "İkinci İsrail" planı bununla yakından bağlantılı.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/kurtulus-tayiz/ali-babacanin-itirafi-ve-netanyahunun-ikinci-israil-mesaji/haber-1173348