Köşe Yazıları Yorumsuz - 9 Şubat 2021 Salı

09 ŞUBAT 2021, SALI

KÖŞE YAZILARI

 

 

1)      Fadime Özkan / Star

“Muharrem İnce giderken: Ne dedi, kime dedi?”

Muharrem İnce 40 yılı aşkın süredir her kademesinde siyaset yaptığı ve 2018 seçimlerinde güç bela cumhurbaşkanı adayı olup partisinin çok üzerinde oy aldığı CHP'den istifa etti.

https://www.star.com.tr/yazar/muharrem-ince-giderken-ne-dedi-kime-dedi-yazi-1608297/

 

2)      Fuat Uğur/ Türkiye

“Fransa’yı örnek alalım; eğitim millîleştirilmezse bedeli ağır ödenir”

Fransa’nın ve kukla Cumhurbaşkanı Macron’un, Türkiye’nin Orta Doğu’da, Akdeniz’de ve Afrika’da aldığı pozisyonları hazmedemeyişi. Bu nedenle de ülkedeki Müslümanları ve göçmenleri rehin almaya çalışıyor. Öte yandan Türk okulları, İslami kuruluşlar ve camiler, cami görevlileri hakkında ahlaksızca yalanları yayarak, Fransız kamuoyunu paranoyaklaştırmayı, Türkiye ile Akdeniz ya da bir başka yerde olası bir sıcak çatışmanın kendi kamuoyu tarafından makul karşılanmasının zeminini oluşturmayı hedefliyor.

https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/fuat-ugur/617519.aspx

 

3)      Mehmet Tezkan / T24

“Ağzınızdaki baklayı çıkarın!”

Yeni anayasadan beklenin ne olduğunu bilen birileri varsa açıklasın. Bilen birileri varsa ağzındaki baklayı çıkarsın ki, afaki konuşmalara, niyet okumalara, boş tartışmalara son verilsin.

https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-tezkan/agzinizdaki-baklayi-cikarin,29805

 

4)      Hakan Çelik / Posta

“Uzay Türkiye için yeni beka alanı”

Türkiye’nin Milli Uzay Programı, bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı lansman toplantısında kamuoyuyla paylaşılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın koordinasyonunda Türkiye Uzay Ajansı aracılığıyla uzun süredir bir dizi hazırlık yapılıyordu. Çalışmaların özeti ve ortaya çıkan yol haritası bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ana hatlarıyla paylaşılacak.

https://www.posta.com.tr/yazarlar/hakan-celik/uzay-turkiye-icin-yeni-beka-alani-2302440

 

5)      Sedat Ergin / Hürriyet

“Akar, ‘FETÖ’cüalbayYAŞ’ta nasıl general oldu’ sorusuna ne yanıt verdi”

“FETÖ bir ordunun başına gelebilecek en büyük musibettir. Bir savaşa girdiğinizde 5 gün sürebilir, bir ay sürebilir ama her savaş bir noktada biter. 15 Temmuz darbe girişimi de 18 saat içinde bitmiştir. Ancak FETÖ ile mücadele bitmemiştir. Hâlâ içimizde şüpheliler var mı? Var... Bilgi, belge geldikçe derhal işlem yapmaya devam edeceğiz.”

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/akar-fetocu-albay-yasta-nasil-general-oldu-sorusuna-ne-yanit-verdi-41735885

 

6)      Abdulkadir Selvi / Hürriyet

“Bugünkü kritik toplantı”

Yeni anayasa çalışmaları Meclis başkanlarının siyasi partilere yaptığı çağrı üzerine başladı. Meclis Başkanlığı döneminde Köksal Toptan ve Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına öncülük ettiler. Anayasa Uzlaşma Komisyonu 60 madde üzerinde uzlaşma sağlamıştı.

Yeni anayasa önerisine destek veren Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Yeni anayasa fikri herkeste bir heyecan uyandırıyor” dedi.

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/bugunku-kritik-toplanti-41735878 

 

7)      Hande Fırat / Hürriyet

“ABD’nin sözde ayrıştırma politikası”

ABD’nin Ankara büyükelçisi Satterfiel da terör örgütüne yönelik desteğin devam edeceğini gazetecilere açık açık söyledi ve “ABD’nin politikası değişmedi. DEAŞ’ın kuzeydoğu Suriye’de oluşturduğu tehditle, tıpkı bölgenin başka yerlerinde de bu tehdidi ele almak üzere çalıştığımız gibi mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu mücadelede, kuzeydoğu Suriye’de, SDF ile çalışmaya devam ediyoruz” dedi. 

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/abdnin-sozde-ayristirma-politikasi-41735846

 

8)      Mehmet Barlas / Sabah

“Görevden zaten ayrılan bir kişi görevinden azledilebilir mi?”

"- Potansiyeline güvenmeyip dostlarına bel bağlayan tek ana muhalefet CHP'dir. CHP artık bir tabeladan ibaret. Kimlerle yolumu ayırıyorum? Bir, ABD'den demokrasi dilenenlerle yolumu ayırıyorum. Mustafa Kemal deyip, Mustafa Kemal Atatürk diyemeyenlerle yolumu ayırıyorum. Grup başkanvekilliği seçimini bile kaldırıp atamayla getiren bu yönetimle yollarımı ayırıyorum. CHP aday yapmayınca başka partiden gidip aday olup, bugün CHP'yi yönetenlerle yolumu ayırıyorum. 

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2021/02/09/gorevden-zaten-ayrilan-bir-kisi-gorevinden-azledilebilir-mi

 

9)      Hilal Kaplan/ Sabah

“Muhalefetin ‘omerta yemini’”

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise aradan nerdeyse bir hafta geçtikten sonra açıklama yaptı ve yeni anayasanın ihtiyaç olduğunu söyledi. Ayrıca "Değiştirilmesi teklif dahi edilemez" olan ilk üç maddenin de değişmemesi şartıyla destek olabileceklerini belirtti. Ki Bahçeli de bu maddelere dokunulmayacağını belirtmişti. Fakat Kılıçdaroğlu'nun ilk üç maddeyi savunması dikkat çekicidir. Zira CHP bir süredir Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı savunuyor. Öte yandan ilk üç maddede ise "üniter devlet" vurgusu var.                                                                                                                    

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2021/02/09/muhalefetin-omerta-yemini

 

10)  Burhanettin Duran/ Sabah

“İnce’nin istifası ve muhalefete, muhalefet”

Üç milletvekilinden sonra Muharrem İnce de dün CHP'den istifa etti. 2018 seçimlerinde CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olan İnce'nin partisine eleştirileri hayli sert ve kapsamlıydı. "İlke, değer, duruş, liyakat ve emeğe saygının" kalmadığı CHP'nin "Atatürk'ün emaneti" olmaktan çıkarak "tabelaya" dönüştüğünü ileri sürdü. İnce, CHP'den ayrılarak aslında "ABD'den demokrasi dilenenlerle, Mustafa Kemal deyip Mustafa Kemal Atatürk diyemeyenlerle, grup başkanvekilliği seçimini yapmayanlarla, sahte CHP'lilerle, FETÖ'cüleri, Sorosçu'ları koruyanlarla, 'Ne işimiz var Libya'da' deyip Mavi Vatan'ı kavramayanlarla, 'Türkiye maalesef Azerbaycan'a yardım etti' diyenlerle" yolunu ayırdığını söyledi. İnce'nin eleştirilerindeki Atatürk vurgusu ise CHP'nin kimlik ve ideolojisini bombardımana tutan yoğunluğa ve sembolizme sahipti.

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2021/02/09/incenin-istifasi-ve-muhalefete-muhalefet 

 

11)  Hasan Öztürk/Yeni Şafak

“Amerika müdahale etse zil takıp oynayacaklar”

GEZİ’NİN SON TÜREVİ BOĞAZİÇİ

Önceki gün 7 Şubat MİT Krizinin 9’ncu yılıydı. O gün FETÖ’cü polis ve yargı mensupları MİT Müsteşarı Hakan Fidan üzerinden dönemin Başbakanı Erdoğan’a yürümek istemişlerdi. Başaramadılar. 17/225 yargısal darbe teşebbüsü ile bir kez daha denediler. Başaramadılar. 15 Temmuz 2016’da bu kez doğrudan darbe ve işgale kalkıştılar yine başaramadılar. 

https://www.yenisafak.com/yazarlar/hasanozturk/amerika-mudahale-etse-zil-takip-oynayacaklar-2057589

 

12)  Abdullah Muradoğlu / Yeni Şafak

“Avrupa’nın Amerika’ya bakışı değişti..” 

ABD müttefiki ülkelerde Amerikan algısı olumsuz olarak değişti. “Küresel liderlik” beğeni araştırmalarına göre ABD, Çin ve Rusya ile neredeyse eşit düzeylere geriledi. Biden Yönetimi ABD’yi sözde küresel liderlik rolüne geri döndürmek ve Avrupa ile ittifakı yeniden inşa etmek istiyor. Ne var ki Avrupa’da ABD’ye yönelik duygular bu yönde değil. Biden Perşembe günü yaptığı açıklamalarda Trump politikalarının son bulduğunu ima ederek “Amerika dünya sahnesine geri döndü” dedi. Avrupalılar Trump’ın gitmesinden mutlular. Ne ki ABD- Avrupa ittifakının eski haline dönmesi için bu yeterli değil. AB’nin lider ülkeleri bütün yumurtaları ABD sepetine koymak istemiyorlar. Aynı gün “Atlantik Konseyi Forumu”nda konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Avrupa için “Stratejik Özerklik” lafı etmesi çok dikkat çekiciydi.

https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/avrupanin-amerikaya-bakisi-degisti-2057587

 

13)  İbrahim Kiras/ Karar 

“Boğaziçi’nden yeni bir ‘Gezi’ çıkar mı?”

Bugün Türkiye’deki herhangi bir üniversitede cumhurbaşkanının istemediği birinin rektör olabilmesi zaten mümkün değilken, onca yıldır problemsiz devam eden seçim usulünü kaldırıp, YÖK’ü bile devreden çıkararak rektörleri cumhurbaşkanının tayin etmesi usulünü getirmenin anlamı ne? Öncelikle bu sorunun cevabının verilmesi lazım. Ama tabii uzun uzun cevap aramaya ihtiyaç yok. Cevap belli. 

https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/bogazicinden-yeni-bir-gezi-cikar-mi-1588506

 

14)  Erdal Sağlam/Cumhuriyet

“Ekonomide 3. dalga korkusu?”

Mutasyonlu virüsün yaygınlaştığı ülkelere bakarsak, bizde yeni yayılan bu virüsün etkilerini önümüzdeki aylarda yaşama ihtimalimiz yüksek görülüyor. Bu da işyerlerinin açılma ihtimalinin azaldığını ortaya koyuyor. Sadece lokantacılar değil, tümüyle esnafın durumunun daha da zorlaşacağından, resmi rakamlarla olmasa da işsizliğin daha da artacağından, dar ve sabit gelirlinin daha da zora gireceğinden korkuluyor. 

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erdal-saglam/ekonomide-3-dalga-korkusu-1812308

 

15)  Orhan Bursalı/ Cumhuriyet

“İnce, Kılıçdaroğlu ve 2023 seçimleri” 

Bekleseydi: Kılıçdaroğlu politikalarının başarısızlığı, şüphesiz CHP’de yeni lider - iktidar kapıları açar. Büyük olasılıkla Kılıçdaroğlu yerini bırakır, CHP yeni bir lider bulur. İnce o koşullarda CHP’nin olası en büyük parti lideri adayı olur. Eğer Kılıçdaroğlu başarısız olursa, CHP içinden dışından, İnce’nin de dahil olabileceği yeni olasılıklar ortaya çıkar.

Ama bugün başarısızlıktan çok başarılı olma olasılığının epey ağırlık kazandığı koşullarda, 2023’ten sonra İnce’nin parti başkanlığı hayali tamamen sönecektir. O koşullarda ayrı bir parti kurma şansı da olmayacaktır. Zaman geçecek ve İnce’nin şu veya bu şekilde liderlik şansı da sıfırı tüketecektir.

İnce, bunun hesabını yaptı ve liderlik için en iyi zaman bu zamandır diyerek partisini kurdu.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/ince-kilicdaroglu-ve-2023-secimleri-1812297

 

16)  Sami Kohen/Milliyet 

‘’ Dış ilişkilerde ince ayar...”

Aslında bu mesele son zamanlarda özellikle ABD’nin Batı’da yankı bulan birtakım çıkışlarıyla uluslararası platforma taşınmıştır. Washington’un bu meseleye bu kadar ilgi göstermesi rakip olarak gördüğü Çin’e karşı politikasının son bir hamlesi olarak gözüküyor.

Ancak Türkiye’de, kamuoyundaki hassasiyet, Uygur Türkleriyle ortak tarihi, etnik, dinsel, kültürel nedenlere dayanıyor. Dolayısıyla, Sincan’da olup bitenlerin, oradaki soydaşların yaşadığı sıkıntıların Türkiye’de endişeyle izlenmesi doğaldır.

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/sami-kohen/dis-iliskilerde-ince-ayar-6426442

 

17)  Mustafa Kartoğlu/ Akşam

“Ya bizde de ABD demokrasisi olsaydı!”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın bugün AKŞAM'da okuduğunuz sözleri çok önemli.

Özellikle Alman mevkidaşı ile görüşmesini 'genel olarak olumlu' değerlendirmesini not ettim.

Zira Türkiye ve Almanya arasındaki olumlu gündem, AB ile ilişkilere de yansıyacaktır. Ancak burada kritik bir noktaya dikkati çekmek gerekiyor.

İkili siyasi ilişkilerde 'parlamentolar arası dostluk grupları'nın önemi büyük. Ve halihazırda Türk-Alman Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun başkanı olan Alman Sol Parti milletvekili Türkiye kökenli Sevim Dağdelen, PKK propagandalarını Bundestag'da dillendiren bir isim.

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/mustafa-kartoglu/ya-bizde-de-abd-demokrasisi-olsaydi/haber-1147841