Köşe Yazıları Yorumsuz - 9 Mart 2021 Salı

09 MART 2021, SALI

KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Akif Beki / Karar

“İYİ Parti’nin kutuplaşmayla imtihanı”

Tek tipçi, bütün kararları tek elde toplayan tek başçı bir dil ve tatbikat, toplumdaki çok renkliliği kucaklayabilir mi? 
https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/iyi-partinin-kutuplasmayla-imtihani-1588771

 

2-Orhan Bursalı / Cumhuriyet

“Cumhurbaşkanı işareti verdi: Suriyelilere vatandaşlık”
Cumhurbaşkanı, şubat ayında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan ve tabii ki esas olarak Suriyelileri kapsayan uluslararası göç ile ilgili toplantıda, vatandaşlık kapılarını iyice açacak işaretini veriyordu. Önceki günkü yazımda yüzde 50 oya ulaşmak için gerekli yüzde 5 oyu (3 milyon aşkın seçmen) nasıl toparlayacak üzerine düşünürken, ülkemizdeki Suriyelilere hızlı vatandaşlık dağıtımının da sepetteki ara çözümlerden biri olduğunu belirtmiş ve “kaç vatandaşlık verdik, iki yıl içinde kaç vatandaşlık daha vermeyi planlıyorlar” diye sormuştum.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/cumhurbaskani-isareti-verdi-suriyelilere-vatandaslik-1819161

 

3-Fuat Uğur / Türkiye Gazetesi

“ABD ve bizdeki piyonlarının Uygur “sevgisi”ndeki asıl sebep; NTE”

ABD yıllar sonra Çin’e karşı yine Uygur Türkleri üzerinden “İnsan hakları” eksenli bir kampanya başlattı. Bir yandan da yeni trajedilerin ortaya çıkması için el altından kışkırtarak Çin devletinin Uygur halkı üzerindeki baskısını artırması hedefleniyor. Amaç Çin’e yönelik dünya çapında bir yaptırımın yolunu açmak.
https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/fuat-ugur/617936.aspx

 

4-Orhan Uğuroğlu / Yeniçağ

“Öcalan'ın notları AKP'nin kâbusu”

Almanya'da yayınlanan 485 sayfalık, "Abdullah Öcalan-İmralı notları" kitabında yer alan görüşmeler ve görüşler AKP'nin kâbusu olacak.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ocalanin-notlari-akpnin-kabusu-58471yy.htm

 

5-Oral Çalışlar / Posta

“Kemal Burkay’la 10 yıl sonra”

Kürt hareketinin siyasi önderlerinden Kemal Burkay’la 30 Temmuz 2011 günü Stockholm-İstanbul uçağında birlikteydik.

1980 yılında ayrıldığı ülkesine dönerken ona eşlik ediyordum. Sınırı kaçak geçerek ülkeden ayrılmıştı. 31 yıl sonra, bir Türk Hava Yolları uçağıyla cebinde İsveç pasaportuyla geri dönüyordu. ‘Karışık duygular içinde’ydi

https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/kemal-burkayla-10-yil-sonra-2308364

 

6-Hasan Öztürk / Yenişafak

“Papa’yı Irak’ta izlerken…”

Tarih ibret dolu… Almasını bilene.

Endülüs 800 yıl sonra neden yıkıldı ya da Moğol istilacısı Hülagü Han, “Ana gibi yar Bağdat gibi diyar olmaz” sözünün muhatabı Bağdat’ı nasıl yağmaladı, sorularını es geçersek, Papa neden Bağdat’a geldi, ya da bugünün istilacıları neden coğrafyamızı lime lime ediyor sorularının cevabını bulamayız.

https://www.yenisafak.com/yazarlar/hasanozturk/papayi-irakta-izlerken-2057853

 

7-Yaşar Hacısalihoğlu / Akşam

“Demokrasinin, siyasetin hukukunu korumak”

Günlerdir, TBMM gelen HDP'li milletvekillerinin fezlekelerini ve HDP'nin kapatılması konusunu tartışıyoruz. Meseleye bir parti kapatma sorunu üzerinden bakılması ve bunun üzerinden partiler arasında polemiklerin yaşanması, meselenin özünü, yakıcı niteliğini perdeliyor.

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihoglu/demokrasinin-siyasetin-hukukunu-korumak/haber-1155412

 

8-Abdülkadir Selvi / Hürriyet

‘’Çiller: Cougar’ların alınmasını asker istedi’’

Suçlanan, dönemin başbakanıydı. İddia ise ciddiydi. TSK itiraz etmesine rağmen Cougar helikopterlerin alındığı iddiasını tekrar sordum. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, “Altını çizerek söylüyorum. Kesin olarak ifade ediyorum. Benim önüme Cougar’ların alınmamasına ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin itirazı kesinlikle gelmedi. Gelseydi, en ufak bir şekilde tereddüt etmem, reddederdim”karşılığını verdi

https://www.hurriyet.com.tr/amp/yazarlar/abdulkadir-selvi/ciller-cougarlarin-alinmasini-asker-istedi-41758359

 

9-Hasan Basri Yalçın /Sabah

“Doğu Akdeniz’de Mısır’ın yeni tutumu’’

AK Parti’de kongre sürecinde sona geliniyor. 24 Mart günü büyük kongre yapılacak. AK Parti kulislerinde kongre sürecinde, yani önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem kabinede hem de parti yönetiminde bazı değişikliklere gideceği konuşuluyor. https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2021/03/09/dogu-akdenizde-misirin-yeni-tutumu

 

10-Mahmut Övür / Sabah

“İmamoğlu ve ‘Küresel Dostlar’ın 2023 beklentisi”

Çünkü sadece omuzlarında HDP yükü yok, aynı zamanda bir "lidersizlik" yükü var. Bu yüzden de çok sayıda siyasi aktörün aklı o liderlik "makamı"nda... En başta da "o makamın" yeni sahibi olduğu hayalini kuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu var.

https://m.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2021/03/09/imamoglu-ve-kuresel-dostlarin-2023-beklentisi