Köşe Yazıları Yorumsuz - 8 Ekim 2020 Perşembe

8 EKİM 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI



1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Tarikatçıların devlette görev almasına dair”
Çok yazı yazdım bu konuda. “Ne yani? Adam cemaatçi ya da tarikatçı diye devlet kademelerinde görev alamayacak mı?” falan diye...Ama FETÖ vakasını görünce... Bu yaklaşımım allak bullak oldu.
FETÖ vakası ne demektir? En basit, en yalın, en dört başı mamur bir şekilde şu demektir:Bir cemaate gönül vermiş bir insanın; general, hâkim, savcı, daire başkanı, özel kalem müdürü, müsteşar, Emniyet müdürü olduğunda...Devlet hiyerarşisini bir tarafa bırakıp bağlı olduğu cemaatin hiyerarşisine tabi olması demektir.Bu tanımlama, tarikatlar için de geçerlidir.
Adam, tarikatının şeyhine kendisini öyle bir adıyor ki...Devlet hiyerarşisi ile tarikat hiyerarşisi arasında bir tercih yapmak zorunda kalınca... Hiç düşünmeden tarikat hiyerarşisini tercih ediveriyor. Adamın bağlı olduğu tarikatın devletle bir meselesinin olup olmamasının bir önemi yok. Müridin kendisini tarikatına adamış olması... Hem tarikat ileri gelenlerinin, hem de uluslararası odakların iştahını kabartmaya yetip de artıyor bile.Tarikat ileri geleni, “Ben bundan niye yararlanmayayım” diyor. Uluslararası odak, “Buradan bana bir pay çıkar mı?” diyor.Yani apaçık bir potansiyel tehlike var burada.Bu tehlikeyi görmemiz ve buna karşı bir şeyler yapmamız gerekiyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/tarikatcilarin-devlette-gorev-almasina-dair-41630625

 

2-Salih Tuna-Sabah
“Yine avuçlarını yalayacaklar”

Batılı güçlerin Paşinyan'ı fiştekleyerek yaptırdıkları malum hamle sonucunda hem Rusya - Türkiye ilişkisi bozulacak hem de İran paramparça olacaktı.Bekledikleri olmadı...İran, Ermenistan'a silah yardımı yapmadığını açıklamakla kalmadı, "Karabağ Azerbaycan toprağıdır" dedi.
En son olarak da Aliyev, "İran'ın güvenliği Azerbaycan'ın güvenliğidir" diyerek bir taşla kuş sürüsü vurmayı hedefleyenlerin hevesini kursağına tıkadı.Putin de Paşinyan'a yüz vermedi. Ermenistan diasporasının iğvasına da kanmadı. "Çatışmalar Ermenistan toprağında yapılmıyor" ifadesiyle tavrını net bir şekilde ortaya koydu.
Paşinyan da mecburen geri adım atmak zorunda kalarak, "Eğer sorun çözülecekse Ermenistan Karabağ'ın bağımsızlığını tanımaya hazırdır" dedi.Sonuç mu?Rusya ile Türkiye çok çok zor bir sınavı daha aşmanın eşiğinde, daha ne olsun.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2020/10/08/yine-avuclarini-yalayacaklar

3-Hasan Basri Yalçın-Sabah
“Bir iç güvenlik operasyonu”

Putin bombayı patlattı. Hem de ne bomba... Çatışmalar Azerbaycan topraklarında olduğu için Ermenistan'ı savunma mecburiyeti olmadığını söyleyiverdi. Şimdiyekadar suskun kalmasını veya birkaç ima yollu gösteri yapmasını bile şaşırtıcı buluyorduk. Telefona çıkmama gösterisi böyleydi. Ama bu sefer çok daha açık ve bağlayıcı laflar etti. Çatışmaların Karabağ'la sınırlı kalması durumunda hiçbir Rus müdahalesi gerçekleşmeyeceğini açıktan beyan etmiş oldu.
Bu açıklamaları güvenilir bulmayanlar olabilir. Tabii Putin ani bir tavır değişikliği de gösterebilir. Ama bu kadar bağlayıcı bir laf ettikten sonra Azerbaycan için geniş bir alan açılmış oldu.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/10/08/bir-ic-guvenlik-operasyonu

4-ibrahim Kiras-Karar
“Putin iki arada mı kaldı”

Ancak, geçenlerde de söyledim, coğrafya değişmediği müddetçe jeopolitik de değişmiyor. Bu bir. İkincisi, Putin’in konuşmasında geçen “KGAÖ” ve bu bağlamdaki “Çatışma Ermenistan topraklarında değil” sözü Türkiye’ye ve Azerbaycan’a çiçek atmaktan ziyade belki de bir uyarı. Neticede Karabağ’ın Azerbaycan’a veya Ermenistan’a bağlı olması değil, Azerbaycan ile Türkiye’nin (ve dolayısıyla Batı dünyasının) irtibatının denetimli oluşunun sağlanmasıdır önemli olan Rusya açısından. Dolayısıyla ancak Zengezur bölgesine yönelik bir tehdit algısı Rusya için refleks kaynağıdır. Geçenlerde MHP lideri Bahçeli’nin “Nahcıvan Azerbaycan’a katılmalıdır” şeklindeki sözlerinin hedefi olduğu düşünülen Zengezur’dur Rus emperyal siyasetinin
https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/putin-iki-arada-mi-kaldi-1587346

5-Mustafa Balbay-Cumhuriyet
“Rusya ne yapacak? Bugüne kadar yaptığını”

Şu aşamada uzak olasılık gibi duruyor ama Wagner timlerinin yarı karanlık işler için kullanıldığını unutmamak gerekiyor.Aliyev’le Putin dün konuştu. Haberinin ikinci cümlesi şuydu:“Putin endişeli olduğunu söyledi!”Her yere çekilebilecek bir cümle.Rusya’nın en çok isteyeceği, gerilimin devamıdır.Rusya, bu süreci sadece Ermenistan yönetimini değiştirmek için kullanmakla yetinmez. Bölgede etkinliğini daha da artırmanın, ABD ve NATO’ya, “buralara ayak basma” demenin zemini yapmak da hesaplar içinde olabilir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mustafa-balbay/rusya-ne-yapacak-bugune-kadar-yaptigini-177192

 

6-Mehmet Ali Güller-Cumhuriyet
“Atatürk’ün Kafkas planı”

Benzer tablo, aslında bugün de geçerlidir. ABD emperyalizmi, 20 yıldır Kafkasya’da bir dayanak oluşturmaya çalışmaktadır. Gürcistan örneğini yinelemek peşindedir. ABD için Kafkaslar; birincisi Türkiye, Rusya ve İran’ın arasına girmenin; ikincisi Karadeniz’e doğudan da yerleşmenin, üçüncüsü Karadeniz-Hazar bağlantısını kesmenin, dördüncüsü de Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ni düğümlemenin sahasıdır.Bu saha, Türkiye-Rusya-İran ve elbette Çin işbirliğiyle ABD’ye kapatılabilir ve böylece Güney Kafkasya’da Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan için en yararlı “ortak çözüm” bulunabilir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/ataturkun-kafkas-plani-1771933

 

7-Melih Aşık-Milliyet
“AB’nin Şimşekleri”

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin ardından yayımlanan bildiri yaptırım öngörmediği için bizim basınımız tarafından olumlu tonda karşılandı. Üzerinde durulmadı. Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Uğur Dündar’a verdiği röportajda bambaşka bir tablo çiziyor oysa. Diyor ki özetle:- Zirve kararları, Türkiye’ye yönelik sert ve tehditkâr bir üslupla yazılmış. AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdiği sismik araştırma ve sondaj faaliyetlerini Yunanistan’a ve (Güney) Kıbrıs’a karşı yapılmış “uluslararası hukuka aykırı, yasa dışı” faaliyetler olarak değerlendiriyor; Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tutumunda bir değişiklik olmadığı takdirde, Türkiye’ye karşı yaptırımları devreye sokacağını vurguluyor. Kararda atıfta bulunulan belgelerin içeriğinden, bu yaptırımların ekonomik nitelikte olacağı anlaşılıyor. Bu ifadeler, Oruç Reis ve Yavuz’un, Doğu Akdeniz’de araştırma ve sondaj faaliyetlerinde bulunmalarının AB tarafından yasaklanmış olması anlamına geliyor.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/melih-asik/abnin-simsekleri-6324588

8-Mehmet Metiner-Star
“HDP millet ittifakının neresinde”

AK PARTİ VE MHP’YE ACİL ÇAĞRIBugün PKK’nın partisi var. Yarın FETÖ’nün veya DEAŞ’ın partisi kurulabilir. O yüzden şimdiden tedbir almak gerekir.Çağrım şu:Yeni yasama döneminde terör örgütleriyle bağlantılı, onların talimatıyla kurulmuş, teröre ve şiddete arka çıkan ve terörü/şiddeti hangi gerekçeyle olursa olsun haklı gösteren partilerin kapatılmasını mümkün kılan yasal düzenlemenin acilen yapılması olmazsa olmaz bir öneme sahiptir.Yarın geç olabilir…Hiçbir Avrupa ülkesinde bu tür partilerin kurulmasına izin verilmez. Kurulmuşsa da o parti kapatılır.
https://www.star.com.tr/yazar/hdp-millet-ittifakinin-neresinde-yazi-1578427/

 

9-Naci Beştepe-Veryansın
“Hasta- vaka karantina ödeme”

Doğu Perinçek TV programında E. Korg. İ.H.Pekin’e “Korgeneral olmuşsunuz ama askerliği öğrenememişsiniz” dedi.Kardak kahramanı E. Alb. Ali Türkşen’e de “İyi asker değilsin” demişti.Bilen var mı, D. Perinçek orgenerallikten mi oramirallikten mi emekli olmuştu?...
https://www.veryansintv.com/hastavaka-karantina-odeme