Köşe Yazıları Yorumsuz - 8 Aralık 2020 Salı

8 ARALIK 2020, SALI
KÖŞE YAZILARI



1. Ahmet Hakan / Hürriyet
“Motor, tren ve ince çizgi”
“140 Journos” harika bir iş çıkarmış. Muhteşem bir Doğu Perinçek belgeseli... Zevkle izledim. Emeği geçenleri avuçlarım patlarcasına alkışladım.
Plajda yüzen, annesi ile babasının aşkını anlatan, Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan’la ilgili tartışmalı sözler eden, Nihal Atsız’ı sosyalist ilan eden, geçmişiyle yüzleştirilen bir Doğu Perinçek.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/motor-tren-ve-ince-cizgi-41682581

2. Naci Beştepe / Veryansın
“Çamur mevziinden ateş”
“Yalan, Yanlış, Teori” başlıklı yazıma karşılık Doğu Perinçek 5 Aralık’ta gazetesinde “Çamur Savaşında Cepheden Kaçanlar” başlılığıyla bir makale yazmış. Yazmış ama benim sorularıma yanıt verememiş. Esasa girememiş. Sayfalarca yazıp laf kalabalığına boğmuş. Özür dileyeceğine demagoji yapmış. Önceki yanlışları/yalanlarını yinelemiş. Aynı şeyi papağan gibi tekrarlamak rahatsızlık belirtisidir. Bu sebepten son yazısına yanıt vermemeyi düşündüm. Ancak birkaç çivi daha çakmak gerektiği kanısıyla yanıtlıyorum.
https://www.veryansintv.com/camur-mevziinden-ates

3. Hande Fırat / Hürriyet
“Batı ne yapacak?”
Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye’nin yeri Avrupa” açıklamasının ardında, yeni dönem ve bir dizi çalışma bulunuyor. Bunu “Batı ittifakı, yeni dönem ve bunun için hazırlık” olarak da tanımlayabiliriz. AK Parti içinde bir grubun bu konuda çalıştığı belirtiliyor. AB ve ABD ile ilişkilerin boyutu, reformların altının doldurulması, AB şirketlerinin Türkiye’deki haklarının korunması, ekonomik açıdan ortak hangi adımların atılabileceği konularında çalışma yürütülüyor. Bu çalışmaların yanı sıra NATO’nun Batı ile ortak çalışma alanı olduğuna dikkat çekilerek, Türkiye’nin sahada güçlü adımlar attığı ve bundan sonra da atabileceği söyleniyor. İşte bu söylemin ABD ve AB ile paylaşılması da gündemde. Türkiye önümüzdeki süreçte, NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesini de ön plana çıkarabilir.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/bati-ne-yapacak-41682590

4. Burhanettin Duran / Sabah
“Avrupa ile güncel gerilimler, uzun vadeli çıkarlar”
Almanya Dışişleri Bakanı H. Maas'ın Biden Yönetimi ile Avrupa ve ABD'nin yeniden stratejik ortak olması gerektiğini vurgularken "Libya ya da Suriye'de olduğu gibi, Rusya ya da Türkiye tarafından doldurulan bir boşluk bırakmamalıyız" demesi stratejik körlüğün devam ettiğini gösteriyor. Türkiye'ye Rusya muamelesi yapmak, AB'nin içe kapanık ruh halinin devam edeceğini düşündürüyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/12/08/avrupa-ile-guncel-gerilimler-uzun-vadeli-cikarlar

5. Mahmut Övür / Sabah
“CIA ajanı Fuller, Türkiye’yi neden yazdı?”
Acaba, eski CIA mensubu, akademisyen, araştırmacı Harvard Üniversitesi'nde Türkiye, Ortadoğu ve Rusya konularında uzun zaman çalışan Fuller'in, ABD'nin irtifa kaybettiği bu dönemde Türkiye eksenli bir analiz yapması ne anlama geliyor?
Fuller bugün gelinen noktayı, 2 binli yılların ortasında görmüş ve "Yeni Türkiye Cumhuriyeti" kitabının son cümlesinde anlatmıştı:
"Gelecek ne getirirse getirsin, bir şey kesindir. O eski, öngörülebilir ve sadık Amerika müttefiki olan Türkiye artık tarihe karışmıştır."
Bütün bunların anlamı şu: Fuller, düşüşe geçen ABD ve AB'yi uyarıyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/12/08/cia-ajani-fuller-turkiyeyi-neden-yazdi

6. Serdar Turgut / Habertürk
“Biden döneminde PKK ile mücadelemiz”
O günlerde savunma bakanı olan Nurettin Canikli ile Pentagon’da bir görüşme yapan dönemin ABD Savunma Bakanı Mattis’in o görüşmede söylediği "Biz gerekirse PKK’ya karşı YPG’yi savaştırabiliriz" lafını da bu bağlamda değerlendirmeliyiz. İran’a karşı mücadeleyi devletin önceliği haline getiren ABD bölgede desteğini İran etkisinden temizlediğini düşündüğü YPG'ye vermiş ve PKK yönetimini de karşısına almaya başlamıştı.
https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2895581-biden-doneminde-pkk-ile-mucadelemiz

7. Ali Saydam / Yeni Şafak
“Muhalefet Çin balonu uçuruyor”
Hükümet, diğer ülkelerin aşılarından çok daha maliyetli olmasına rağmen bilimsel çalışmalara dayanmış ve güvenilirliği ön plana almıştır. Gözleri Batı’nın aşkıyla kör olmadığı için de uzun vadeli sonuçları öngörülebilir olana yani Çin aşısına yönelerek onlarla anlaşma yapmışlar. Bu kadar basit bir gerçeği çarpıtarak insan hayatını siyasi malzeme yapmaya çalışanları halk da tarih de affetmez.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/alisaydam/muhalefet-cin-balonu-ucuruyor-2057003

8. Mehmet Şeker / Yeni Şafak
“Casus musun, gazeteci misin?”
İstanbul’da İHA üretimi yapılan ve tabii aynı zamanda SİHA üretilen tesis civarında iki Rus yakalandı. Raj Kapoor filmindeki gibi “Avara hu, avara hu” diye şarkı söyleyip söylemediklerini bilmiyoruz. O konuda bir açıklama yok ama avare dolaştıkları kesin. Aleksey Petruşko ve kameraman İvan Malişkin, BAYKAR tesisleri yakınlarında çekim yaparken gözaltına alındılar.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/mehmetseker/casus-musun-gazeteci-misin-2057010

9. Abdullah Muradoğlu / Yeni Şafak
“Trump’ın Ortadoğu’daki son hamleleri”
Trump’ın Ortadoğu politikasını yürütmekle görevlendirdiği Damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner son bir adım olarak bu ayın başlarında Suudi Arabistan ve Katar’a gitti. Görüşmelerin Katar’a yönelik ablukanın kaldırılması Körfez İşbirliği Konseyi içindeki anlaşmazlıklarının sona erdirilmesini amaçladığı söyleniyor. Analistlere göre görüşmelerin en önemli ayağı Riyad ve Doha’nın İsrail ile anlaşma yapmalarını sağlamak. Kushner’in görüşmenin bu ayağından eli boş olarak Washington’a döndüğü söyleniyor. Riyad’ın “Biden Yönetimi”nin işbaşına gelmesini beklediği ifade ediliyor. Gelecek olan “Biden Yönetimi”nin Riyad ile ilişkilerde Trump yönetimine kıyasla daha mesafeli bir politika izlemeye eğilimli olduğuysa biliniyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/trumpin-ortadogudaki-son-hamleleri-2057005

10. İbrahim Kiras / Karar
“Aşıda da çuvalladık maalesef”
Bu noktada tek bir sorum var: Koronadan korunmamız için en uygun seçeneğin Çin aşısı olduğuna bizim adımıza karar vermiş olan devlet büyüklerimiz veya onlara destek olmak için “Çin aşısı öbürlerinden daha etkili” falan diye “haber” yapan gazetelerin, TV kanallarının yöneticileri aşı yaptıracakları zaman önlerine Alman, İngiliz ve Amerikan aşılarıyla Çin ve Rus aşıları dizilip içlerinden hangisini istedikleri sorulsa (ve etrafta kimse olmasa) nasıl bir tercihte bulunurlar acaba?
https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/asida-da-cuvalladik-maalesef-1587914

11. Soner Yalçın / Sözcü
“Hangi aşı?”
Küresel ilaç şirketi Pfizer liderliğinde mRNA aşı lobisi bugünlerde ne yapıyor ne dersiniz? Geleneksel aşılar “kötü”, mrna aşıları “iyi” demeye getiriyor! Diyorlar ki:
Mrna aşısının, gelenekselprotein aşılarına göre bir dizi özel avantajı varmış! Mesela Mrna aşıları aktif veya inaktive edilmiş patojenden/virüs vs. yapılmadığından bulaşıcı değilmiş! Aksine geleneksel aşılar, yüksek hacimlerde yapılırsa üretim tesisinde virüs salgını riskini artırabilirmiş!
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/hangi-asi-6157604/

12. Yılmaz Özdil / Sözcü
“Niçin?”
Bütün dünyada… Kaderini tek başına Çin aşısına bağlayan, Çin aşısından başka hiçbir aşıya sipariş vermeyen tek ülke hangisi? Biz. Niçin?
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/nicin-3-6157651/

13. Erol Manisalı / Cumhuriyet
“Katar”cık üzerinden üç Türkiye resmi”
Katar mı? Benim oturduğum Beşiktaş’ın yarısı kadar bile vatandaşı olmayan, ABD’nin askeri, Londra’nın mali işgali içinde bulunan bir adamın (ve ailenin) patronları adına yönettiği aile şirketi bir emirlik. Askeri ve mali patronlara “emredersiniz” demekten başka alternatifi bulunmayan iktidarsız bir iktidar. Üzerine oturduğu “enerji denizi” de zaten patron devletlerin ve piyasalarının güdümünde.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erol-manisali/katarcik-uzerinden-uc-turkiye-resmi-1796953