Köşe Yazıları Yorumsuz - 7 Ekim 2020 Çarşamba

7 EKİM 2020, ÇARŞAMBA
KÖŞE YAZILARI


 
1-Nedim Şener-Hürriyet
“Kırgızistan seçimleri ayaklanma ABD ve FETÖ”

 Seçimlere Ata-Meken Partisi lideri olarak girdi. Seçimlere giren iki parti tamamen Batıcıydı ve FETÖ’cüler hemen hemen her partide olmakla birlikte en çok Ata-Meken ve Reforma partilerindeydi. Son gelen bilgi seçimlerin iptal edildiği yönünde. Bakalım yeni seçimleri FETÖ’nün de içinde olduğu “Batıcı” partiler mi, Rusya’ya yakın olanlar mı kazanacak...
Zira bölgede yaşanan, “Amerika-Rusya etkinlik savaşı”. FETÖ ise Amerika adına birçok gruba sızmış tetikçi olarak sahnede...
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/kirgizistan-secimleri-ayaklanma-abd-ve-feto-41629707
 
2-Salih Tuna-Sabah
“Şahsi parasıyla aldığı nereden belli”

Aydınlık yazarı Gaffar Yakınca'nın "Hediye kabulü gazetecilik etiğinde ciddi bir başlıktır. Mesela NYT etik kodlarına göre 25 USD (195 TL) üstündeki hediyeler rüşvet sınıfına girer, kabul edilemez. Mustafa Ayaz'ın yağlı boya tabloları 12-25 bin TL arasında alıcı bulmaktadır..." şeklindeki tweet'i üzerine yaptığı açıklamada resimden / tablodan anlamadığını ifade etmiş.Madem resimden anlamıyor "enfes" olduğunu nasıl anlamış, bilemiyorum.Yine de tebrik etmek lazım; resimden / tablodan anlamadığını itiraf etmekle kendisiyle barışık olduğunu ortaya koydu. Soner Yalçın arkadaşımız olsaydı yağlı boyanın tarihinden girip Google'ı ağlatır, alayımızı da kompleksten gebertirdi. (Gerçi İsmail'in sorunu anlamadığı konulardan ziyade anladığı konularda. Fazilet Durağı konusunda mesela, İmamoğlu'yla koro halinde kanı donmuştu.)
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2020/10/07/sahsi-parasiyla-aldigi-nerden-belli
 
3-Kerem Alkin-Sabah
“kayıp nesil İMF ve neoliberaller”

IMF Başkanı, öncü ve esnek bir kamu maliye politikası anlayışıyla, dijitalleşmeyi ve çevreyi gözeten kamu yatırımlarının aynı zamanda yeni iş imkanlarının oluşmasının da önünü açacağını vurguladı. Dominique Strauss-Kahn, Christine Lagarde ve Kristalina Georgieva; bir zamanlar 'Neoliberal' görüşün kalesi olan IMF'de, eski yaklaşımları sorgulayan, eleştiren ve bugün 'Keynesyen' yaklaşımların küresel ölçekte sürdürülebilir ve 'insani' kalkınma için kaçınılmaz olduğunu güçlü bir şekilde dile getiren başkanlar.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/10/07/kayip-nesil-imf-ve-neoliberaller
 
4-Kübra Par-Haberürk
“Yoksa Biden gizli Erdoğancı mı”

Ayasofya’nın müze olarak korunmasını isteyenlerin dahi müdahale ABD’den gelince “Size ne kardeşim?” diyeceğini, hele hele Doğu Akdeniz konusunda Türkiye’nin haklı tezleri konusunda genel bir fikir birliği olduğunu bilmiyor mu?Üst üste yaptığı çıkışların her fırsatta eleştirdiği Erdoğan’ın elini güçlendirdiğini, dahası 15 Temmuz’dan beri zirve yapan ABD karşıtlığını daha da körüklediğini fark etmiyor mu?“Herhalde seçim arifesinde birilerine şirin görünmek istiyor” diyeceğim ama onca malzeme varken niye ikide bir burayı kaşısın?Bu kadar saf olamayacağına göre yoksa Biden gizli bir Erdoğancı mı?
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2826932-yoksa-biden-gizli-erdoganci-mi 
 
5-Muharrem Sarıkaya-Habertürk
“Ara seçim”

Tartışma da işte bu noktada başlıyor.Anayasa’nın TBMM seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimlerine ilişkin 78’inci maddesi aynen şu hükmü taşıyor:“Boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerin üç ay içinde yapılmasına karar verilir…”Bu sayı 30 milletvekiline denk düşüyor.Dolayısıyla boş bulunan 14 sandalyeye 7 daha eklenerek 21’e çıkması ara seçimi de tetikleyen faktör oluşturacak.
HDP’den ihraç edilen Mardin Milletvekili Turna Çelik’in vekilliğinin düşmesine ilişkin komisyon raporu hazırlandı, TBMM Genel Kurul gündemine girdi.
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2826898-ara-secim-


6-Barış Doster-Cumhuriyet
“Karabağ Kıbrıs hattı Kafkasya Akdeniz hattıdır”

Ermenistan’ın büyük güçlerin desteğini arkalayarak izlediği saldırgan siyaset ve Kıbrıs meselesi ise tarihsel derinliği olan sorunlar. Türkiye, her iki meselenin de doğrudan tarafı. Çünkü Avrasya’nın kilidi. Çünkü emperyalizmin hedefi. Çünkü siyasi ve iktisadi açıdan kırılgan. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra iktidara gelenlerin izlediği yanlış politikalar nedeniyle, kuruluş felsefesinden, kurucu kodlarından, kurulduğunda saptanan hedeflerden çok uzakta. Çevremize bakalım; komşularımızda çok fazla sorun var. Coğrafyamız, siyasal ve toplumsal yapımız nedeniyle bu sorunların etkilerine açık bir bünyeye sahibiz. Çevremizdeki gelişmeleri etkileyebilme kapasitemiz var, fakat bünyemiz, özellikle ekonomik, politik, diplomatik açıdan dış telkinlere çok daha açık. Özellikle Doğu Akdeniz’de karşımızda geniş bir cephe var. Yalnızız... Çözüm için, Cumhuriyetin bölge merkezli dış politikasına dönmek zorundayız.  
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/karabag-kibris-hatti-kafkasya-akdeniz-hattidir-1771671

 

7-Fikret Bila-T24
“Şüpheli”

Bu şüpheli durum sadece ekonomiyle ilgili rakamlarla sınırlı değil. Aynı durum yargı karları için de geçerli. Siyasi gelişmelere ve iktidarın beklentilerine ve hatta açıklamalarına uygun şekilde alınan yargı kararları da kamuoyunda çoktandır şüphe ile karşılanıyor.Bir ciddi şüphe de sağlık alanında yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın salgınla ilgili açıkladığı tablodaki değişiklikler ve kamuoyuna sunulan veriler büyük tartışmalara yol açtı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da kabul ettiği gibi Türkiye bu tabloda sadece "hasta" sayısını açıklıyor, Covid - 19 virüsünü taşıyıp da belirti göstermeyenler açıklanmıyor. 
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/supheli,28259