Köşe Yazıları Yorumsuz - 6 Aralık 2020 Pazar

6 ARALIK 2020, PAZAR
KÖŞE YAZILARI

 


1-Bercan Tutar / Sabah
“Avrupa’nın Don Kişotları…”
Dünyadaki bu yeni realiteden Joe Biden'ın bile haberi var. Biden'ın seçim kampanyasında sık sık kullandığı 'Amerika geri dönecek. Oyuna geri döneceğiz' sloganı bile bu hakikati dile getiriyordu. Fakat ABD'nin geri döndüğü dünya eski dünya değil. Köprülerin altından çok sular aktı. İslam coğrafyasında Türkiye, Avrasya'da Rusya ve Pasifik'te ise Çin çağı başlamış durumda. Farklı kıtalarda farklı kutuplar yükseliyor.
Biden dahi bunu dillendiriyor. Önceki gün CNN'e yaptığı açıklamada İran, Rusya ve Çin gibi ABD'nin hedefindeki ülkelere karşı bile diyalog ve işbirliği sinyali verdi.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2020/12/06/avrupanin-don-kisotlari

2-Mahmut Övür / Sabah
“İyi Parti’de herkesin bildiği sır”
Küçük Altaylı sonucu şöyle anlatır: "Ağabeyimin mektubunu verdim. Okudu, son derece heyecanlanmıştı. Saatlerce konuştuk." Gelelim hikayenin sonuna, Türkistanlı Baymirza Hayit'in bile "Enver, bu bir hayaldir" dediği şeyin arkasında bakın kimler var:
"ABD, CIA ve Ruzi Nazar..."
Gördüğünüz gibi hikayeler değişse de işin arkasındakiler ve karanlık ilişkiler hiç değişmiyor. Bunu İYİ Parti'de herkesin bildiği "sır", Kavuncu'nun genel başkan olması izlerse hiç şaşırmam.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/12/06/iyi-partide-herkesin-bildigi-sir

3-Okan Müderrisoğlu / Sabah
“Aşıda kolay erişim yaygın uygulama”
“Çin daha fazla talebimizi karşılayamadı. Aşısına güveniyor. Kendi ihtiyacını ve dış talebi yönettiğini söylüyor. Diğer aşılarla ilgili de işbirliğimiz devam ediyor. Bulabildiğimiz diğer aşıyı getirteceğiz. Ruhsatını almış bir aşı, başvuru sonrası Türkiye'de de test ve onaydan geçerse, eczaneden satışına izin verebiliriz. İnaktif aşı dışında uluslararası süreçlerden geçmiş diğer aşılara da erişim sağlanacak.”
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/muderrisoglu/2020/12/06/asiya-kolay-erisim-yaygin-uygulama

4-Muharrem Sarıkaya / Habertürk
“Türk bilim insanları burundan damlatılan aşıyı üretti”
Biri var ki bugüne kadar bilinen tam aşı yöntemlerinin uzağında yepyeni ve etkisi de bir o denli yüksek. Hayvan çalışmalarını tamamlayan aşının insan üzerindeki Faz-1 çalışmalarına muhtemelen 10 gün içinde başlanır. Bu aşı diğerleri gibi eksi 70-80 soğukta saklamayı veya koldan enjekte edilmeye ihtiyaç duymuyor.
Nazal yoldan, yani burun içine sıkılarak yapılan bu aşı Çin aşısı diye bilinen inaktif veya Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in laboratuvarı BionTech’in çalıştığı mRNA aşılarından oldukça farklı, proteine dayalı...
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2893605-turk-bilim-insanlari-burundan-damlatilan-asiyi-uretti

5-Ayşe Özek Karasu / Habertürk
“Çin aşısı değil, Sinovac’ın aşısı CoronaVac”
“Çin aşısı” diye çemkirilen CoronaVac’ı geliştiren Sinovac, SARS ve domuz gribi aşılarının ilk üreticilerinden ve Nasdaq’a kote bir şirket. Sağlık Bakanı Koca’nın da dediği gibi aşının ülkesi olmaz. Ancak “Çin aşısı” diye bir jeopolitik realite de var; diğer Çin ilaç şirketlerinin ürettiği aşıların erişim skalası Asya ve Afrika’dan Latin Amerika ülkelerine kadar uzanıyor. Hatta Pekin Yönetimi, Latin Amerika ve Karayiplere aşı alımında kolaylık için 1 milyar dolar kredi vaat ediyor. Aşı diplomasisi, oyuna girmeyen ABD’nin kabusu olacak gibi görünüyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/ayse-ozek-karasu/2893177-cin-asisi-degil-sinovacin-asisi-coronavac

6-Abdullah Muradoğlu / Yeni Şafak
“Emirliklere ‘F-35’ satışı ABD Kongresi’ni böldü”
Çin Dış İşleri Bakanlığı’ndan Zhao Lijian ise Twitter hesabında yayımladığı mesajda Zahiri’nin makalesine atıfta bulunarak, “Emirlikler ile Kuşak ve Yol işbirliğini derinleştirmek için sabırsızlanıyoruz” dedi. Bu mesaj ABD’deki Çin karşıtı politikacıları çok rahatsız etti. ABD medyasında yayınlanan birçok makalede Emirlikler’den ABD ve Çin arasında seçim yapması istendi. 4 Aralık tarihli “Washington Examiner’de Tom Rogan imzasıyla yayınlanan makalenin son cümlesi, “F-35 veya Çin stratejik ortaklığı. BAE İkisine birden sahip olamaz” şeklindeydi.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/emirliklere-f-35-satisi-abd-kongresini-boldu-2056987

7-Taha Akyol / Karar
“Otoriter kültür”
Halbuki kurumlaşmış demokrasilerde siyasi irade Merkez Bankası’nı bozamaz, yargıya söz geçiremez, üniversitelerin, enstitülerin iç işleyişine karışamazdı; parlamento bir onay makamına dönüştürülemezdi. “Açık Toplum ve Düşmanları” kitabının yazarı bilim felsefecisi Karl Popper, bu sebepledir ki, demokrasiyi “yanlış politikaların düzeltilebildiği rejim” olarak tanımlamıştır.
Fakat eleştiri-müzakere mekanizmaları işlemiyorsa, bu ‘düzeltici’ işlemler yapılamıyor, toplumlar “orta gelir” düzeyinde dolanıp duruyorlar.
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/otoriter-kultur-1587894

8-Ege Cansen / Sözcü
“IMF’yi tekrar düşünmek”
IMF’nin de kaynak yaratma imkanı mevcuttur. Olağanüstü şartlar, olağanüstü aletler kullanmayı ve olağanüstü yollara başvurmayı meşru kılar. “Döviz karşılığı olmadan para basmak sakıncalıdır” önermesi gariban ülkeler için geçerlidir. Güçlü ülkeler önce parayı basar, karşılığı arkadan gelir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ege-cansen/imfyi-tekrar-dusunmek-6155393/

9-Alev Coşkun / Cumhuriyet
“Kafkaslar’da Stratejik ve Ekonomik Yeni Durum”
Böylece Gürcistan veya İran üzerinden zorlukla sağlanan ulaşım yerine daha kısa bir iletişim yolu ortaya çıkacaktır. Ayrıca, ticaret ve her türlü gümrük işlemlerinin sadeleştiği yeni bir olanak doğmuş olacaktır. Bu yeni ulaşım ağı ile Türkiye, Azerbaycan ve Orta Asya arasında doğrudan iletişim sağlanmış olacaktır.
İstanbul’dan başlayıp Bakû’ya, oradan Orta Asya ve Çin’e uzanan yeni bir lojistik ve stratejik güzergâh ortaya çıkmış oluyor. Ayrıca, 2018 yılında yapımına başlanan Kars-Iğdır-Nahçıvan demiryolu hattının uzatılması da kuşkusuz gündeme gelecektir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/alev-coskun/kaf-kaslarda-stratejik-ve-ekonomik-yeni-durum-1796512

10-Nuh Albayrak / Star
“CHP, 100 milyon dolar yardım için kaç fabrika harcadı?”
“Osmanlı’yı Erdoğan gibi yöneticiler batırdı” diyen Kılıçdaroğlu’nun, İngiliz-Rortschild ittifakını; Osmanlı’ya borç vererek hükmetme hedefine, “Batıcı” mason üstadları Reşid ve Mithat paşanın, padişahlara rağmen; devleti Kırım ve 93 harplerine sokarak yerine getirdiklerini bilmesini hiç beklemiyorum.
Hakeza Kemal beyin, bu borçları Abdülhamid Han’ın ödediğini ve tekrar borç almadığı için İngilizlerin hışmına uğradığını bilecek bir tarih şuuruna sahip olduğunu da sanmıyorum.
https://www.star.com.tr/yazar/chp-100-milyon-dolar-yardim-icin-kac-fabrika-harcadi-yazi-1592545/

11-Cem Gürdeniz / Veryansın
“2020 sonunda Türkiye için jeopolitik vizyon”
Önümüze olağanüstü küresel ve bölgesel fırsatların çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Emperyalizm nadir de olsa kendi içinde bölünmüş durumda. Yeni çok kutuplu bir dünya düzeni çoktan kuruldu. Sadece son ay içinde yaşananlar bile bunun somut göstergeleri oldu. Asya Pasifik’te RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) ile 15 ülkenin serbest ticaret bölgesi kurması ve bu anlaşmada ABD’nin Pasifik’teki en hayati ve önemli beş müttefiki Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur ve Güney Kore’nin Çin’in yanında anlaşmaya imza koyması Washington Consensus’a büyük darbe oldu.
https://www.veryansintv.com/2020-sonunda-turkiye-icin-jeopolitik-vizyon

12- Nejat Eslen / Veryansın
“NATO, dünya düzenini Çin’e karşı savunacak”
Bu amaçla, Çin’in yükselişinin dizginlemesi için Çin’i küresel liderliğe yükseltebilecek Kuşak Yol İnisiyatifi’ni, farklı coğrafi bölgelerde, NATO’nun özel birlikleri ve istihbarat birimleri ile engellenmesi gerekebilecektir.
NATO üyesi olduğu için doğal olarak Türkiye’den de askeri gücü ile bu öncelikli hedefe katkısı istenecektir. Bu noktada sorulması gereken soru şudur; gittikçe küresel bir askeri güce dönüşen NATO’nun dünya düzenini koruma öncelikli görevi Türkiye’nin kendi ulusal çıkarlarına uygun mudur?
https://www.veryansintv.com/nato-dunya-duzenini-cine-karsi-savunacak

13-Merdan Yanardağ / BirGün
“Çıkış arayışı ve kaos planı…”
Şimdi tabloya bakar mısınız? Türkiye’de ana muhalefet partisi niteliğindeki CHP’nin liderinin öldürüleceği tartışılıyor. Taraflar adeta “biz değil siz öldüreceksiniz” diye tartışıyor. Bunlar olup biterken “çıt” çıkmıyor. Bu tabloya bakınca, Alaattin Çakıcı’nın neden birden bire ortaya çıktığı da bir anlam kazanıyor. Kaosta ilk harcanacak aktör gibi duruyor.
https://www.birgun.net/haber/cikis-arayisi-ve-kaos-plani-325559