Köşe Yazıları Yorumsuz - 5 Ekim 2020 Pazartesi

5 EKİM 2020, PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI



1-Kerem Alkin-Sabah
“Türkiye’nin gücünü doğru okumak”

Türkiye'nin bu topraklara kazınmış 'değerler mirası'nın (heritage) üzerine inşa etme mücadelesi verdiği 'insan' odaklı 'barış kuşağı' projesi, elbette ki, bu ölçüde paylaşımcı, kapsayıcı, cesaretlendirici bir mücadelenin 'kanlıçıkarları'nı boşa çıkaracak güçlü ve sonuç aldıracak bir etkiye sebep olacağının fazlasıyla farkında olan kimi bölge ülkeleri ve küresel güçler tarafından 'tehdit' olarak algılanacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi, kimsenin toprağında, hakkında, hukukunda gözü olmayan Türkiye, muhakkak ki, duruşu ile Avrasya'nın 'gönül gözü'nün açılması; küresel sistemdeki güç odaklarının beslenme alanı olan 'kangren' olmuş meseleleri çözme kabiliyeti nedeniyle aslında 'tehdit'tir.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/10/05/turkiyenin-gucunu-dogru-okumak

2-Hasan Basri Yalçın-Sabah
“Ermenistan’ın yanlış hesabı”

Bu da genelde aklımıza Ermenistan'ın başka bir aktör tarafından kışkırtılmış olduğunu getiriyor. Arkasından Rusya da çıksa Fransa da çıksa pek bir önemi yok. Her kimse Ermenistan'ı kışkırtan bugün yeterli desteği vermediği de ortada. Rusya Ermenistan'ın dövülmesini keyifle seyrediyor. Fransa'nınyapabileceği çok fazla bir iş yok. Amerika'nın da umurunda bile değil.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/10/05/ermenistanin-yanlis-hesabi

3-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“En az 4 haftalık yüksek türbülans”

Türkiye elbette ABD seçimlerinden ve seçimin yarattığı konjonktürden etkilenecek.
-Bu etkilerin ilki siyasi kanaldan olabilir. Türkiye yanlısı politikalar izleyen ve kararlar veren Trump’ın yeniden seçilmesi işimizi çok kolaylaştırır. Biden’ın gelmesi ise zorlaştırır. Kısaca Trump’ın kazanması veya kaybetmesi Türkiye için siyasi açıdan olduğu gibi, ekonomik açıdan da önemlidir. Bu da, önümüzdeki dört haftada belli olacaktır.
-İkinci etki finansal piyasa kanalıyladır. Küresel piyasalar ne kadar çalkalanırsa, bu durumun Türkiye’ye sirayet etmesi normaldir. Geçen haftadan başlayan çalkalanma artarak da devam edebilir.
-Üçüncü etki gelişmekte olan piyasalar liginde yer almamızdan dolayıdır. ABD seçimleri ile yaşanacak karmaşa nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında zayıflama veya tersine dönüş olabilir. Hatta bunun geçen hafta itibariyle başladığına yönelik bilgiler geliyor. Bu da ekonomiyi etkiler.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2824526-en-az-4-haftalik-yuksek-turbulans-donemi

 

4-Çetiner Çetin-Habertürk
“Rusya Karabağ’ın ensesinde”

Ancak Türkiye’nin doğrundan sürece müdahalesi halinde karşımızda Rusya’nın olacağı açıktır. Moskova birlikleri Ermeni topraklarında en az üç bin askerin konuşlandırıldığı Gyumri Postu (Gümrü) askeri üssünden müttefiki Ermenistan’ın yardımına koşacaktır. Zira Moskova ve Ankara, Libya ve Suriye'de zaten karşı karşıya.
https://www.haberturk.com/yazarlar/cetiner-cetin/2824572-rusya-karabagin-neresinde

5-Kürşat Zorlu-Habertürk
“Ermenistan’ın ateşkes için yeni oyun seneryoları”

Bunların başında Rusya ve onun öncülüğünde kurulan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) var. Diğer üyeleri Belarus, Tacikistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan.
Rusya, Ermenistan’ın sınırlarını kontrol ediyor. Burada üsleri var. Ancak Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sınırları kontrol edemediği görülüyor. Karabağ bu noktada onlar için bir araç özelliği taşıyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/2824680-ermenistanin-ateskes-icin-yeni-oyun-senaryolari

6-Taha Akyol-karar
“EDAM Güvenlik Direktörü Dr. Can Kasapoğlu, Taha Akyol’un sorularını cevapladı.”

Putin, Ermenistan’ı Azerbaycan’a saldırtarak Türkiye’ye de mesaj mı veriyor?Türkiye’ye değil, ancak, kanımca Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’ne savaşı körükleyecek herşeyi yaptırdıktan sonra, kenara çekilerek Paşinyan’a bir mesaj veriyor. Gerçekte patronun kim olduğu ile ilgili bir mesaj... Burada Rusya açısından tek sorun Paşinyan’ın Batı yanlısı kimliği değil. Bir halk hareketi ile iktidara gelmiş olması. Eski Sovyet coğrafyasında bu tip şeyler, Moskova açısından ‘kötü bir örnek’ teşkil edeceği nedeniyle kabul edilemez.
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/turkiye-ve-azerbaycan-iki-devlet-bir-askeri-akil-1587317

 

7-Orhan Uğuroğlu-Yeniçağ
“Millet ittifakı nasıl bir rejim istiyor”

CHP'li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "12 Eylül darbecilerinin bile yapmadığı şekilde AYM'nin varlığını ve işlevini sorgulamak, Türkiye Cumhuriyeti'ni tamamen hukuk dışına çıkarma iradesi ile özdeşleşmektedir ve bu bakımdan son derece tehlikelidir" dedi.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/millet-ittifaki-nasil-bir-rejim-istiyor-57029yy.htm

8-Fikret Bila-T24
“HDP operasyonunun sonuçları”

Bu operasyonla birlikte HDP üzerine kurulan baskının daha da artırılacağı anlaşılıyor. PKK’yla organik bağı veya terör eylemleriyle ilişkisi delile dayanmayan HDP’lilerin 6 yıl önceki bir olay nedeniyle mahkûm edilmesi, “HDP’siz siyaset ve seçim” ortamı yaratılması algısını güçlendirecektir. Böyle bir durum, Kürt seçmenin AK Parti’ye Güneydoğu’da ve büyük kentlerde verdiği desteği düşürebilir.
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/hdp-operasyonunun-sonuclari,28239

9-Hakan Aksay-T24
“Kafkasya’da Türk-Rus gerilimi Bahçeli’nin Nahçivan çıkışı Ankara ve Bakü’nün yararına mı”

Rusya’nın Suriye’de ve Libya’da rekabet ve işbirliği dengesini zar zor yürüttüğü Türkiye, bu kez Kafkasya’da atağa kalkmış durumda. Uzak coğrafyalar neyse de, Türkiye, ilk kez Moskova’nın "arka bahçesi" saydığı "Bağımsız Devletler Topluluğu topraklarında" Rusya’ya meydan okuyor. Üstelik Kremlin’in en büyük hassasiyetlerinden biri olan "Ortadoğulu İslamcı militanların Kafkasya’ya gönderilmesi" konusu (onların belki de yarın Kuzey Kafkasya’daki Rusya Federasyonu’na bağlı cumhuriyetlere saldırma ihtimali), Kremlin’de ciddi bir gerginlik yaratmışa benziyor.
https://t24.com.tr/yazarlar/hakan-aksay/kafkasyada-turk-rus-gerilimi-bahcelinin-nahcivan-cikisi-ankara-ve-bakünün-yararına-mi,28246