Köşe Yazıları Yorumsuz - 5 Aralık 2020 Cumartesi

5 ARALIK 2020, CUMARTESİ
KÖŞE YAZILARI



1-Ahmet Hakan / Hürriyet
“Gerici”
Ne zaman bu kadar çoğaldılar, ne ara bu denli örgütlendiler bilmiyorum ama aşı karşıtları da büsbütün heyecanlanmış ve ayaklanmış durumdalar. Sanki kendilerine “Aç bakayım kolunu, sana zorla aşı yapacağız, yaptırmazsan hapse atacağız” falan diyen varmış gibi... “Yaptırmam da yaptırmam” diye çırpınıyorlar.
Çin aşısı eziklemesi ise bitecek gibi değil. Avrupalı çıksa, “Çin’in aşısı bizimkinden daha iyi” dese... Yine de Avrupa aşısına göz süzecek tipler var bizde.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/gerici-41680402

2-Okan Müderrisoğlu / Sabah
“ABD’nin Suriye’deki arayışları”
ABD'nin yeni Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn'ün sessiz sedasız gerçekleşen Ankara ziyaretinin ileriye dönük mesaj yüklü olduğu anlaşılıyor. Merak edenler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, Rayburn'le görüşmesine ilişkin açıklamayı okuyabilir. İzlenimim o ki... ABD gerek Türkiye içinde gerekse Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütünün tasfiye olmasını bekliyor. Ama tüm dikkatini Suriye'ye odaklıyor. Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda, PYD'yi Kürt siyasi hareketinin özgün bir figürü haline getirme ısrarından vazgeçmiyor. Sözde PKK'nın olmadığı ama Suriye Demokratik Güçleri çatısı altında toplanmış farklı Kürt grupların uluslararası kabul edilebilirliğine yatırım yapmayı sürdürüyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/muderrisoglu/2020/12/05/abdnin-suriyedeki-arayislari

3-Burhanettin Duran / Sabah
“Erdoğan’ın Bakü seyahati, AB zirvesi ve Macron sorunu”
Kafkasların Rusya'nın Sovyetlerden kalma arka bahçesi olduğu ve aslında Moskova'nın Ankara'nın oradaki etkinliğinden rahatsız olduğu argümanının pek bir anlamı yok. Moskova bu bölgede istikrar arzu ediyorsa Ankara ile birlikte çalışmak durumunda. Ermenistan dahil Kafkas ülkelerini barış, istikrar ve iş birliğine taşıyacak bir süreç ancak bu şekilde kurulabilir.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/12/05/erdoganin-baku-seyahati-ab-zirvesi-ve-macron-sorunu

4-Melih Altınok / Sabah
“Tank palet diye diye…”
Greek City Times isimli sitede Kemal Kılıçdaroğlu'nun resmi ve altında da şu sözleri vardı! "Türk muhalefeti: Yunan komutanı Libya'ya giden Türk gemisini ararken haklıydı!" Vay be!
Türkiye'de Atatürkçüsünden muhafazakârına bütün yurtseverler Mavi Vatan müştereğinde buluşmuşken... Deniz hukukuna karşı gelinerek, Türk gemisine yapılan bu yasa dışı operasyona (İrini Harekâtı) karşı herkes sesini yükseltirken Kılıçdaroğlu'nun yaptığı olacak iş mi?
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2020/12/05/tank-palet-diye-diye

5-Prof.Dr. Kürşat Zorlu / Habertürk
“Sincar’daki teröristler gerçekten nereye gidiyor?”
İkincisi ise Sincar’dan çıkan PKK’nın Irak’ın başka stratejik bir noktasına geçişleri sağlanmış olabilir. Bölgeden kaynaklar şuan için Mahmur ve Süleymaniye üzerinde duruyorlar.
Bununla ilişkili olarak Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi’nin açıklamaları önemliydi. Salihi “PKK’ya bağlı unsurların Sincar ilçesinden çıkması sadece bir yer değiştirme taktiğidir. Buradan çıkacak teröristleri Kerkük ya da Telafer civarına yerleştirme planı uygulanırsa tehlike daha da büyür.” dedi.

6-Mehmet Acet / Yeni Şafak
“Biden dönemi ve Türk/Amerikan ilişkilerinin geleceğine dair senaryolar”
Amerika’nın dünya jandarmalığı rolünün Amerika’ya kaybettirdiği görüşüne göre hareket eden, Avrupa üzerindeki, Uzakdoğu üzerindeki güvenlik şemsiyesini sorgulayan, Ortadoğu için harcanan paraları boşa harcanmış paralar olarak gören Trump dönemini paranteze almak isteyen bir irade ile karşı karşıya kalacağız bu dönemde.
“Amerika geri döndü” sloganı, ABD’yi kendi topraklarına dönmeye teşvik eden görüşün tersine, uluslararası meselelerde yeniden boy göstermeye davet niteliği taşıyor.

7-Nedret Ersanel / Yeni Şafak
“Muhteşem müttefik…”
Biden iktidarı ve tazelenecek transatlantik düzenin ilk hedefleri diyebileceğimiz bu ‘program’ net haliyle önümüzdeki yıl ortaya çıkacak. ABD-AB zirvesi düzenlenecek, eklenecek yeni adımlarla Bidenlı küresel sistem yenilenmesi hayata geçirilmeye başlanacak…
Gelgelelim bu hedefin önünde ciddi engeller var; ABD eski ABD değil. Avrupa eski Avrupa değil. Çin ve Rusya eskisi gibi değil. Hele Türkiye hiç eski Türkiye değil… Dünya eski dünya değil! Aslına bakarsanız, Biden da bu küresel dalganın esas oğlanı değil…
https://www.yenisafak.com/yazarlar/nedretersanel/muhtesem-muttefik-2056976

8-Mustafa Karaalioğlu / Karar
“Her meselenin adı ‘beka’ olmak zorunda mı?”
Politik yaftaların ve sloganların peşinde koşmak yerine durup da artık kronik hale gelen dertlere, probleme bir bakalım. Türkiye’nin endişe verici bir meselesi olması için adının illa “beka” veya “milli güvenlik” olması gerekmez. Bekayı ve milli güvenliği sağlamlaştırmak, güçlendirmek, kalıcılaştırmak imkanı varken bundan uzaklaşmak daha acı vericidir. Yaşadığımız da tam manasıyla budur.
https://www.karar.com/yazarlar/mustafa-karaalioglu/her-meselenin-adi-beka-olmak-zorunda-mi-1587886

9-Ali Bayramoğlu / Karar
“Dünden bugüne kültürel kimlikler”
Nitekim yaşanan sapmalara, tüm otoriter ve popülist politikalara rağmen, bugün hala muhafazakâr seçmenin üçte birinde, Erdoğan açtığı alanla muhafazakâr cumhuriyet ya da cumhuriyetin muhafazakar boyutunun kurucusu olarak görülmektedir.
Anlamı nedir bunun? Özellikle iki husus: Kimlik meselesinin önemi… Bu meselenin hem kurucu hem yıkıcı özelliklerinin varlığı…
https://www.karar.com/yazarlar/ali-bayramoglu/dunden-bugune-kulturel-kimlikler-1587888

10-Mehmet Ali Güller / Cumhuriyet
“S-400: Silahtan fazlası”
CHP’nin dış politikadan sorumlu genel başkan yardımcısı Ünal Çeviköz’ün “Biden döneminde S-400’lerin aktif hale getirilmemesi AKP hükümetinin gündemine gelecektir, gelmezse CHP’nin liderlik edeceği bir sonraki hükümetin gündeminde kesinlikle olacaktır” demesi, ana muhalefet partisinin yukarıda özetlediğimiz S-400’ün sembolize ettiği yeni dünyayı hiç kavramadığını gösteriyor.
Kurulmakta olan yeni dünyayı göremeyenler, kesinlikle iktidar olamazlar.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/s-400-silahtan-fazlasi-1796317

11-Işık Kansu / Cumhuriyet
“Unutamıyoruz, unutmayacağız”
Selahattin Demirtaş, arkadaşımız Barış Terkoğlu’nun “Demirtaş PKK’nin ya da Kandil’in vitrini mi, yoksa panzehiri mi” sorusunu şöyle yanıtlamış: “Ben PKK üyesi veya yöneticisi olsaydım, bunu en azından mahkemede asla gizlemezdim. HDP dışındaki hiçbir örgütsel yapıya bağlı ya da tabi değilim.”
Demirtaş’ın kendisini PKK ile ilişkilendirmemeye özen göstermesi önemlidir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/isik-kansu/unutamiyoruz-unutmayacagiz-1796315

12-Barış Doster / Cumhuriyet
“NATO’daki tartışma ve ABD’nin önceliği”
ABD, hem İsrail’e hem de Avrupalı müttefiklerine Çin’le yakınlaşmamaları için baskı yapıyor. Bu baskı, Londra üzerinde etkili oldu. Berlin, karşı çıkıyor. Paris, güçsüz ve ikilemde. Avrupa’nın kültürel, entelektüel, siyasal liderliğini kaybedeli çok oldu. Berlin’in her açıdan gerisine düştü. Brexit sonrası, İngiltere’nin yokluğunda, tek başına Almanya’yı dengelemesi olanaksız.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/natodaki-tartisma-ve-abdnin-onceligi-1796316

13-Prof.Dr. Yaşar Hacısalihoğlu / Akşam
“Yabancı sermaye yatırımında irade sorunu”
Bu noktada esas olan, bir ülkeye gelen yabancı sermayenin kimliğinden çok iradesinin ne olduğudur. Esasen sorgulanması, titizlenilmesi gereken husus bu noktadadır. Şayet sizin belirlediğiniz milli ekonomi stratejinizle uyumlu olmaya, onunla çelişmeden, onu zedelemeden ülkenize güvenerek gelip yatırım yapmışsa, sermaye girişi sağlamışsa bu son derece kıymetlidir. Çünkü irade sizdedir. Yönlendirici sizsiniz.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihoglu/yabanci-sermaye-yatiriminda-irade-sorunu/haber-1130998