Köşe Yazıları Yorumsuz - 4 Ocak 2021 Pazartesi

4 OCAK 2021, PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI



1) Arslan Bulut / Yeniçağ
“Neredesiniz, ey sosyalistler?”
Bu satırları ideolojik bir pencereden yazdığım zannedilmesin! Bunu özellikle belirtiyorum, çünkü kendilerini bir ideolojiye veya siyasi gruba mensup hissedenler eleştiri yapanları da bu kategorilerden biri içinde değerlendirir. Hayır, bağımsız, bağlantısız bir kişi olarak sadece kendi adıma ve bütün içtenliğimle soruyorum; Neredesiniz ey sosyalistler, tamam bütün gruplar teslim oldu, sağdan geçtik de size ne oldu? Şimdi tam da sizin söz söylemeniz gereken zamanlarda değil miyiz?
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/neredesiniz-ey-sosyalistler-57876yy.htm

2) Arslan Tekin / Yeniçağ
‘İslâm eşittir başörtüsü mü?!”
28 Şubat'ı aşmalıydık ve aştık diye düşünüyorduk ki... Yine "başörtüsü" tartışması başladı. Şunu kabul edelim... Başörtüsü imtiyazlı sınıfın bir sembolü hâline getirildi. Örtü "sembol" kabul edildiği müddetçe "adalet"in kefesi bir tarafa ağdıracaktır. "Adalet"in kefesini ağdıranlar/ağdırtanlar hiçbir surette "İslâm, hak, hukuk" diyemez.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/islam-esittir-basortusu-mu-57877yy.htm

3) Murat Sabuncu / T24
“Millet ittifakı türbanda kayıp yaşamadı ama Kürt sorununda hep duvara çarpıyor”
Türkiye'de yaşayanların; demokrasiyle yönetilen, çağdaş bir anayasaya sahip, hukuk önünde herkesin eşit olduğu, ait olduğu ırk, sınıf, din, tercih sebebiyle ötekileştirilmediği bir memlekette olmak hakları. Muhalefet "geleceğe dair söyleyeceği sözü neredeyse tükenmiş iktidarın sözlerini mi tekrarlayacak" yoksa yeni bir umut yaratıp yeni bir hikâye mi yaratacak, göreceğiz.
https://t24.com.tr/yazarlar/murat-sabuncu/millet-ittifaki-turbanda-kayip-yasamadi-ama-kurt-sorununda-hep-duvara-carpiyor,29323

4) Ahmet Hakan/Hürriyet

“Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan önemli mesajlar"
S-400 sorunu ve yaptırımlar var gündemde. ABD ile ilişkilerde nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz?

- HULUSİ AKAR: Amerika ile yıllara dayalı münasebetlerimiz var. Yüzlerce husus arasından S-400’ü alıp kilitlerseniz olmaz. FETÖ’yü istedik verdiniz mi, hayır. S-400 bizim için tercih değil, zorunluluk. 83 milyon vatandaşımızın güvenliği söz konusu.

Biden yönetimi ile şimdiden kılıçları çekmek doğru değil. Süreci görmek, ona göre bir yol yöntem belirlemekte fayda vardır. PKK eşittir YPG... Bunun anlaşılması şart. Beklentimiz mühimmat dahil verilen desteğin sonlandırılması
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/savunma-bakani-hulusi-akardan-onemli-mesajlar-41705303

5) Hilal Kaplan / Sabah
“Erdoğan özür dilemeli!"
Başörtüsü yasağı, milleti "kültürel sömürge" olarak görenlerin, kolonyalistlerin "medenileştirme misyonu"na paralel olarak uygulamayı kendilerine hak gördükleri bir utançtı. Eğer CHP, bu utancın izlerini silmekte kararlıysa, önce on yıllardır acı çektirdiği milyonlarca kadından özür dilemeli ve ayrıştırıcı bir dil kullanmaktan vazgeçmelidir. İşe "türban" kelimesini lügatlerinden silmekle başlayabilirler.
https://m.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2021/01/04/erdogan-ozur-dilemeli

6) Kübra Par / Habertürk
“Fikri Sağlar için küçük bir başörtüsü-türban testi hazırladım"
Gerçekten merak ediyorum; siyasal simge olduğunu var saydığınız türban ile başörtüsü arasındaki fark tam olarak nedir? Birinin rengi mor, ötekinin al mıdır? Birine çene altından düğüm atılır, ötekinin ucu iğneyle mi tutturulur? Hadi yardımcı olayım; biri biraz gevşektir, saçların görünmesinde sakınca görmez ama diğeri daha mutaassıp mıdır?
https://m.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2925292-fikri-saglar-icin-kucuk-bir-basortusu-turban-testi-hazirladim

7) Sertaç Eş / Cumhuriyet
“Libya da Biden'i Bekliyor"
Herkesin oyunda elini açmasını beklediği ülke ABD’de... Biden yönetimi, Trump döneminde olduğu gibi çekinik pozisyonda, BM üzerinden Libya’daki tarafları kontrol etmeye devam mı edecek, Wagner aracılığıyla varlık gösteren Rusya’ya karşı yeni bir yapılanma mı oluşturacak? Eğer, Çin ve diğer büyük sorunlarına karşın yakından ilgilenmeye karar verirse, Libya’daki sorunları en azından kendisi açısından daha kolay çözebilir. Mevcut ilgisiz tutum sürerse, Türkiye, Mısır ve Fransa gibi ülkelerle açıklama dalaşını sürdürür.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/sertac-es/libya-da-bideni-bekliyor-1803448

8) Mehmet Ali Güller / Cumhuriyet
Üç denizde izlenecek strateji
Mavi Vatan, karacı bir millete, karasularını da “vatan” olarak benimsetmesi bakımından değerli bir kavramdır. Mavi Vatan, Türkiye’nin Akdeniz, Ege ve Karadeniz’deki haklarını ve çıkarlarını savunması anlayışını geliştirmesi nedeniyle önemli bir kavramdır.
Fakat, Mavi Vatan’ı MEB’leri dahil ederek 464 bin kilometrekarelik alana çıkarmak hem gerçekçi değildir, hem hukuki değildir, hem de uygulanabilir değildir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/uc-denizde-izlenecek-strateji-1803461

9) Ali Çınar / Milliyet
"ABD'de kaos beklemek hata olur"
ABD’de 2021’de beklenmeyecekler:
Kaos ve kargaşa çıkma ihtimali,
Kutuplaşmanın bitmesi,
İran ile savaş,
Aşının tamamen Kovid-19 bitireceği beklentisi,
Ekonomik düzelme,
Irkçılık ve şiddetin sona ermesi,
Yurtdışından Öğrenci ve turistlerin ABD’ye yoğun ilgisi,
Sağlık sisteminin düzelmesi,
Silah satışlarının kısıtlanması,
Trump’ın siyasetten uzaklaşması.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/ali-cinar/abdde-kaos-beklemek-hata-olur-6396736