Köşe Yazıları Yorumsuz - 4 Ekim 2020 Pazar

4 EKİM 2020,PAZAR
KÖŞE YAZILARI


 
1-Kübra Par-Habertürk
“Ak Parti muhafazakar kürtleri hepten kaybedebilir”

Birincisi, Kürt seçmenin oyuna talip iki yeni muhafazakâr parti kuruldu. Deva da Gelecek de bölge örgütlenmesini bu hassasiyete göre dizayn ediyor, etkili isimleri kadrolarına katmaya çalışıyor. Hatta duyduğum bir kulise göre geçen ay Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önüne giden bir ankette Deva Partisi’nin oyu yüzde 4,5 civarında çıkmış. Nedeni de muhafazakâr Kürt seçmenden gelen desteğe bağlanmış.
İkincisi, Kobani eylemlerinden 6 yıl sonra başlatılan ikinci dalga operasyonda HDP’lilerin tutuklanması bölgede karamsar bir atmosfer yarattı. Bu operasyonun siyaseten İyi Parti’yi sıkıştıracağını, muhalefet bloğundaki yarılmayı kaşıyacağını düşünen yorumcular oldu. Kısa vadede belki onlar haklı çıkar. Fakat HDP’nin kapatılması gündeme gelirse tam tersi etki yaratır. Muhalefet mağdur ve mazlum durumuna düşen HDP’ye demokratik gerekçelerle destek çıkar, Kürt seçmenin oyu da tamamen muhalefet bloğu içinde kalır.
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2823896-ak-parti-muhafazakr-kurtleri-hepten-kaybedebilir


2-Taha Akyol-Karar
“Dış güçler saldırıyor”

Dış güçler herhangi bir ekonomiyi niye çökertmek istesin? O ülkeye kendilerinin yaptığı yatırımları batırmak için mi? O ülke fakirleşsin de onlara mal satamayalım diye mi? Türkiye’nin ekonomi çöksün de Türkiye’den satın aldığımız malları alamayalım, kendimiz sıkıntıya girelim diye mi?Netice: Bilim zihniyeti, güçlü ve uzmanlık bilgileriyle donanmış liyakatli kamu kurumları, sağlam hukuki kurallar… Başka yol yok.
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/dis-gucler-saldiriyor-1587306

 

3-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Masadan önce masadan sonra”

Halen bu süreç hakim. Kürt siyasi hareketine karşı bir tür sürek avı devam ediyor. Görüldüğü kadarıyla bunun Kürtler nezdindeki psikolojik bedeli de göze alınmış bulunuyor. Peki nasıl oldu bu? Erdoğan (Tabii ondan ayrı düşünülemeyecek olan Ak Parti) neden bu yola girdi? Bu sorunun cevabı henüz bilinmiyor. -Yalçın Akdoğan, Mahir Ünal, Efkan Ala henüz konuşmadı. -HDP cenahından kırıntı açıklamalar oldu ama sanki onlar da hala bir gelişme olur mu diye düşünerek bazı şeyleri saklı tutuyorlar.-Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da bildiği şeyler vardır muhakkak. O da henüz konuşmuş değil. Muhtemel ki konuşmaya zorlandığı bir nokta olacak.
-Bir ihtimal şu: Mutabakat maddelerinde özerklik vs gibi yaklaşımlar bulunduğu ve Cumhurbaşkanının bu konuda birileri tarafından uyarılmış olabileceği.
-Birileri ama kim? Ak Parti ile MHP’yi yan yana getiren ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bünyesinde “Yeni bir Türkiye”ye yelken açılmasına zemin hazırlayan….. irade, odak, vs her neyse o mu? Peki ama öyle bir şey var mı ki?
https://www.karar.com/yazarlar/ahmet-tasgetiren/masadan-once-masadan-sonra-1587305


4-İsmail Saymaz-Sözcü
“HDP bu kez kapatılabilir”

Fezlekeler TBMM'ye geldiği an, ihtimaldir ki, içeride Millet İttifakı çatırdayacak, dışarıda Avrupa Birliği ile köprüler atılacak.Artık HDP'nin kapatılmasının yüksek sesle dillendirileceğini düşünüyorum.Eğer bir partinin eş başkanları ve üst yönetimini 37 cinayet ve 25 cinayete teşebbüsün talimatını vermekle suçluyorsanız onları çete olarak görüyorsunuz demektir.Ayrıca HDP'nin TBMM'den çekilmesi de gündeme gelebilir.Hangi karar verilirse verilsin…Bilinmeli ki…Hukuki olmaktan evvel siyasi bir karar olacak.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ismail-saymaz/hdp-bu-kez-kapatilabilir-6065947/
5-Cevdet Erdöl-Akşam
“Türk Tabipleri terörle anılmamalı”
İşgalden kurtarılamamış bir TTB, ıslah edilmemiş bir dere gibi taştıkça kamu vicdanını rahatsız etmeye devam edecektir. İnanıyorum ki, devletimiz gerekeni yapacak ve meslek odalarının işgalden kurtarılarak gerçekten mesleklerinin odası olması sağlanacaktır. 14 Mart 1919’da yaptıkları şanlı eylemle Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşleyen, 1915 yılında Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’ye kaydolup kısa bir eğitimle bayrakları bayrak yapmak, bu toprakları vatan kılmak için dökülmüş kanların sahibi Mehmetlere şifa olmak için Çanakkale’ye gidip bir daha geri dönemeyen bıyıkları terlememiş tıbbiyelilerin… aziz hatıralarına saygı bunu gerektirmektedir.Birliklerin, odaların, işgalden kurtulma zamanıdır. Türk Tabipleri ile terörün beraberce anılması biz hekimlere zül olarak yeter de artar bile! Sağlık ve afiyet içinde kalınız.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-cevdet-erdol/turk-tabipleri-terorle-anilmamali/haber-1114991