Köşe Yazıları Yorumsuz - 4 Aralık 2020 Cuma

4 ARALIK 2020, CUMA
KÖŞE YAZILARI



1-Ahmet Hakan / Hürriyet
“Bakan Koca’ya Çin aşısıyla ilgili her şeyi sordum”
SORU: Çin aşısının yöntemi nedir?
FAHRETTİN KOCA: İnaktif yöntemle üretildi. Bu yöntemi kullanması nedeniyle daha fazla tercih edilmesi gereken aşıdır. Üretildiği ülkeye odaklanmak yanlış, yönteme odaklanmak lazım. Ben diyorum ki bu yöntem, en eski yöntemdir. Yıllardır bu yönteme dayalı olarak aşılar üretildi. Uzun vadede test edilmiştir. Bir yan tesiri yoktur.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/bakan-kocaya-cin-asisiyla-ilgili-her-seyi-sordum-41679430

2-Sedat Ergin / Hürriyet
“AB zirvesi, Biden ve Avrupa ile ilişkiler için ne anlatıyor?”
NATO toplantısında yaşanan bu sahne, ittifakın en büyük müttefiki ABD ile ittifakın güneydoğu kanadını tutan Türkiye’nin 2020 yılı sonu itibarıyla birbirlerine ne kadar uzak düşmüş olduklarını göstermesi bakımından çarpıcıdır. NATO’nun en önemli forumlarından biri, NATO’nun zafiyete düşüp düşmediği konusunda ikisi arasında sert bir tartışmaya ev sahipliği yapıyor. Savunma ittifakı içinde patlak veren majör bir görüş ayrılığının artık üstü örtülemeyecek bir şekilde NATO’nun içinden dışarı doğru yayıldığını görüyoruz.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/ab-zirvesi-biden-ve-avrupa-ile-iliskiler-icin-ne-anlatiyor-41679414

3-Hande Fırat / Hürriyet
“Bilim Kurulu tüm seçenekleri gündeme aldı”
“Kamu yönetimi aşama aşama tüm tedbirleri devreye sokuyor. Bizim de kısıtlamalara ve bireysel tedbirlere uyarak buna destek vermemiz lazım. İşin sağlık boyutuna baktığımızda, elbette ki tam kapanma vaka sayılarını ve dolayısıyla sağlık hizmetlerinin üzerindeki yükü azaltmak açısından yararlıdır. Bununla birlikte hastalığın bir süre daha yaşantımızda olacağını göz önünde bulundurarak akılcı kapama seçeneklerini de düşünmeliyiz. Bir başka deyişle sağlık, eğitim, temel üretim ve tedarik konularında sürdürülebilirliği sağlayıp riskli grupları korumamız temel olmalıdır. Bununla birlikte şu anki önlemlerle hasta ve ağır hasta sayılarında ciddi bir düşüş sağlanamadığı takdirde daha kapsamlı bir kapatma da gündemimizdedir. Özel sektörde uzaktan çalışma ve esnek mesai uygulamasının da insan hareketliliğini azaltmaya katkısı olacağı açıktır.”
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/bilim-kurulu-tum-secenekleri-gundemine-aldi-41679388

4-Kerem Alkin / Sabah
“2021 için ‘ince ayar’”
Kamunun tüketim harcamalarının büyümeye etkisi hayli sınırlı tutulsa da; bilhassa, kamu yatırım harcamalarının büyümeye etkisinin özellikle gelir dağılımını düzeltecek ve destekleyecek şekilde yürütüleceği bir süreç gözlemleyeceğiz. Üstelik, bu konu küresel sistemin de gündeminde olacak. Nitekim, IMF de, pek çok uluslararası kurum da, 2021 yılında önde gelen ekonomilerde kamu harcamalarının küresel pandeminin yaralarının sarılması ve reel sektörün desteklenmesi noktasında etkin bir şekilde kullanılmasının şart olduğunu ısrarla hatırlatıyorlar. Bu nedenle, 2021'i ekonomi politikalarında 'ince ayar'la yürütmemiz gerekecek.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/12/04/2021-icin-ince-ayar

5-Fatih Altaylı / Habertürk
“FETÖ olsa bu kararı alırdı”
AB, RTÜK’ün keyfi ve yasalara dayanmayan uygulamalarına, Türkiye’deki basın özgürlüğüne en ağır tehditlerden biri olarak gördüğünü açıkça belirtmiş.
Peki RTÜK ne yapıyor! AB Zirvesi öncesi, sanki Türkiye’yi iyiden iyiye zor duruma düşürmek istermiş gibi, ana muhalefet partisi temsilcisinin sözlerinden dolayı yayıncı kuruluşa “gözdağı” gibi ceza veriyor. Program yöneticisinin ısrarlı karşı çıkışına ve konuğun sözünü düzeltmesini talep etmesine rağmen en üst dereceden yayıncıya ceza veriyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2890092-feto-olsa-bu-karari-alirdi

6-Muharrem Sarıkaya / Habertürk
“Milliyetçilik üzerinden”
Özetle, bir zamanlar dini muhafazakarlık üzerinden yürütülen propagandanın zemini geriledi, onun yerini bugün milliyetçilik aldı…
Belki bütün dünyada Covid-19 salgınının yarattığı etki sonucu, toplumda ulus devlete dönüşün başlaması, evlere kapanmanın getirdiği aile merkezli bir algının daha fazla ortaya çıkması, orta ve alt gelir grubunda yaşanan iş kaybının getirdiği tüm olumsuzluklar, ister istemez güçlü, bir o denli de milliyetçi yapıya sahip dış destek arayışına itiyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2891349-milliyetcilik-uzerinden

7-İbrahim Karagül / Yeni Şafak
“Suikastlar, puslu havalar.. Ekrem İmamoğlu üzerinden nasıl bir kurgu pazarlanıyor?”
Türkiye’yi Akdeniz’de durduramayanlar, içeride durdurmaya çalışıyor ve bu amaçla kurulan bütün yapıları seferber etmiş görünüyor. Son günlerde CHP merkezli operasyonel söylem, ABD ve Avrupa’ya şikâyetler, “Türkiye’ye müdahale et” çağrıları vahimdir.
Bir “iç işgal cephesi” kuruldu. Terör örgütlerine yüklenen rol artık siyasi partilere yüklendi.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/suikastlar-puslu-havalar-ekrem-imamoglu-uzerinden-nasil-bir-kurgu-pazarlaniyor-2056968

8-Yusuf Kaplan / Yeni Şafak
“Amerika’nın kaderi ve dünyanın geleceği”
Evet, Çin geliyor ama kendi değerlerinden, anlam haritalarından, kendi medeniyet dinamiklerinden yola çıkarak gelmiyor, kendi olarak katılmıyor bu oyuna, meselâ. Batılı seküler kapitalist değerler, anlam haritaları üzerinden üretilen ürünleri tepe tepe üretiyor ve tabii tüketiyor sadece.
Yok oluyor Çin: Kendini kültürel olarak inkârı, intiharıyla sonuçlanacak Çin’in! Yok olsun zaten oradaki mazlum Uygurlara sadece Müslüman oldukları için kan kusturan canavar Çin, yok olsun, kahrolsun!
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/amerikanin-kaderi-ve-dunyanin-gelecegi-2056969

9-Tamer Korkmaz / Yeni Şafak
“Mister Kemal BND ile ‘nasıl’ tanışmıştı?”
CHP Genel Başkanı, “Alman istihbaratının adamı” gibi konuştu. Bunun “çok özel, çok gizli, derin” bir sebebi olabilir mi, acaba?
Kılıçdaroğlu, Baykal’ın “kaset operasyonu sonucunda CHP Genel Başkanlığı koltuğunu kaybedeceğini; altı ay kadar evvel, yani Kasım 2009’da Almanya ziyareti sırasında öğrenmişti!
Açalım: Frankfurt’ta Kempinski Otel’de!
https://www.yenisafak.com/yazarlar/tamerkorkmaz/mister-kemal-bnd-ile-nasil-tanismisti-2056970

10-Taha Akyol / Karar
“Yedi düvele meydan okumak”
İktidar ilk iki dönemindeki başarılarını “AB süreci”nde rasyonel politikalarla sağladı; ülkeyi krize getiren politikalarına ise hamaset eşlik etti zaten. Türkiye Cumhuriyeti’nin klasik diplomasisi bugün için de en doğru yoldur: İmparatorluk çağrışımı yaratmaktan sakınmak, Araplar arası ihtilaflara karışmamak, dostları artırmak…
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/yedi-duvele-meydan-okumak-1587875

11-Yılmaz Özdil / Sözcü
“Çin aşısı”
E, hal böyleyken… Çin’den aşı gelecek diye sayın ahalimiz endişelendi. Acaba güvenli mi? Brezilya, Endonezya, Filipinler gibi tırışkadan ülkeler haricinde niye kimse almadı? Kobay mı olacağız filan? Takmayın böyle şeyleri kafanıza gözünüzü seveyim. Maazallah bir sakatlık olursa, Çin’den bol bol kefen bezi alıyoruz. Ucuza ceset torbası da geliyor hamdolsun, hiç merak etmeyin.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/cin-asisi-6152820/

12-Ali Sirmen / Cumhuriyet
“Ordu ve AKP”
AKP, TSK’nin kendi emellerine ram olacak şekilde yeniden şekillendirilmesi operasyonunu henüz tamamlamış değildir. AKP, bütün okullarını kapattığı orduyu, irticanın kalesi haline getirme operasyonunu, başına tarikat ve cemaatleri musallat ederek kendi doğrultusuna sokma çabalarını bundan böyle de sürdürerek tüm kimliğinden ve kişiliğinden uzaklaşmış, yurda da kendine de dönük saldırılar karşısında aciz bir konuma getirmek için elinden geleni ardına koymayacaktır.
Böyle bir ortamda, AKP’nin “canım kahraman ordu” gösterileri iyice komik oluyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ali-sirmen/ordu-ve-akp-1796048

13-Kurtuluş Tayiz / Akşam
“Sincar ‘ikinci DEAŞ’tan temizleniyor”
Irak ordusu, Musul’un Sincar ilçesinde kontrolü sağlamak için başlattığı planlı harekatı neticelendirmek üzere. Bağdat ve Erbil arasında 9 Ekim’de yapılan anlaşmaya göre Irak ve Suriye sınırında bulunan bu stratejik ilçe yasadışı örgütlerden temizlenecek.
Anlaşmanın ikinci maddesinden yer alan şu ibareler Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor: “Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ya bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.”
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/kurtulus-tayiz/sincar-ikinci-deastan-temizleniyor/haber-1130720

14-Nejat Eslen / Veryansın
“Amerika NATO’yu küresel güç mücadelesine dahil ediyor”
Çin’in Kuşak Yol İnisiyatifine üye olan Avrupa ülkeleri içinde, Baltık ülkeleri, Polonya, Romanya, Bulgaristan gibi NATO’nun Rusya’yı çevreleme hattının ön kuşağını oluşturan ülkelerin de bulunması, NATO için ciddi çelişki oluşturmaktır.
NATO üyesi Yunanistan ise Pire limanını Kuşak Yol İnisiyatifi içinde Çin’in kullanımına verirken, Dedeağaç limanını ABD ve NATO’ya tahsis ederek daha büyük bir çelişkiye neden olmaktadır. Bu noktada aklımıza şu soru gelmektedir; Madem ki Çin’in yükselişi NATO’yu tedirgin etmektedir ve NATO, bu nedenle tedbirler geliştirmek istemektedir; o halde çoğu NATO üyesi olan bu Avrupa ülkeleri neden Çin’in Kuşak Yol İnisiyatifi içinde yer alarak Çin ile yakın işbirliğine girmektedir?
https://www.veryansintv.com/amerika-natoyu-kuresel-guc-mucadelesine-dahil-ediyor