Köşe Yazıları Yorumsuz - 31 Aralık 2020 Perşembe

31 ARALIK 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI



1) Sedat Ergin/ Hürriyet
“2020’den 2021’e dış politika AB ile ilişkilerde yeni bir başlangıç mümkün mü?”
Her şeye rağmen 2021’e bakarken tablonun yalnızca olumsuz taraflarına odaklanmak doğru olmaz. Kısmen iyimserliğe yol açan gelişmelerden biri, Ankara cephesinde uzun bir aradan sonra ilk kez AB’ye dönük sıcak mesajların verilmeye başlanmış olmasıdır. Bu mesajlar Cumhurbaşkanı Erdoğan cephesinden geliyor. Erdoğan, son haftalarda “Türkiye’nin geleceğini Avrupa’da tasavvur ettiğini” vurguluyor, “Kendimizi başka yerlerde değil, Avrupa’da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı düşünüyoruz” diye konuşuyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/2020den-2021e-dis-politika-3-ab-ile-iliskilerde-yeni-bir-baslangic-mumkun-mu-41702680

2) Muharrem Sarıkaya/ Haber Türk
“Dış politikada yeni baştan...”
“Avrupa ile aramızda var olan eski ve eskimiş hukuk da yeniden yapılanan ilişkilerimize yetmiyor. Türkiye’nin geçmişteki Türkiye olmadığını Avrupa da anlayacak ve bu zeminde ilişkileri yeniden yapılandıracak…”
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2921659-dis-politikada-yeni-bastan


3) Selçuk Türkyılmaz/Yeni Şafak
“Geride kalan bir yıl değil, uzun bir sömürgecilik dönemidir?”
Türkiye’yi ve coğrafyayı içeriden teslim almaya alışmış bağımlı yapılar, salgın döneminde yerli ve millî olana düşmanlık göstermekten vazgeçmedi. Bu da geride kalanın bir yıl değil, uzun bir sömürgecilik dönemi olduğunu gösterir. Bağımlı yapıların fütursuzca saldırıya geçmesinin bundan başka bir anlamı olamaz.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcukturkyilmaz/geride-kalan-bir-yil-degil-uzun-bir-somurgecilik-donemidir-2057221

4) Mustafa Karaalioğlu/ Karar Gazetesi
“Hükümet Uygur Müslümanları için artık bir karar vermeli?”
Türkiye’nin soydaşları ve dindaşlarıyla dayanışma mecburiyeti, Çin ile ticaret veya bugünlerde aşı tedariki konularından ayrı tutulmak zorundadır. Ticari ilişkiler diğerinin gerek şartı olamaz, olmamalıdır. Böylesi eşitsiz bir ilişki durumu Türkiye’ye yakışmaz, anlaşma onaylanırsa Türk halkına da haksızlık olur.Anlaşma kesinlikle imzalanmamalı, geri çekilmeli ve bu vesileyle de Türkiye, Uygur Türkleri/Müslümanları için artık bir karar vermelidir.
https://www.karar.com/yazarlar/mustafa-karaalioglu/hukumet-uygur-muslumanlari-icin-artik-bir-karar-vermeli-1588125

 

6) Mehmet Ali Güller/ Cumhuriyet
“Doğu Akdeniz bilançosu”
AKP’nin politika yapma biçimi, orada da Türkiye’yi zaafa soktu. AKP Trablus’a tam destek verip Tobruk’u düşman ilan etmişken, sahadaki siyasi rakipleri akıllı hamlelerle Tobruk’u destekledi ama Trablus’u düşman ilan etmedi. İşte Mısır şimdi bunun avantajlarını almaya başladı; Trablus’ta diplomatik temsilcilik açmaya hazırlanıyor!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/dogu-akdeniz-bilancosu-1802609

 

7) Tunca Bengin/ Milliyet
“ABD’deki lobiciliğe yeni kan lazım”
Sen menfaatlerinin peşinde koştuğun sürece karşındakinin menfaatleriyle çelişmeye başlarsın, eskiden belki Türkiye şimdiki kadar menfaatlerinin peşinde koşmamış olabilir. Zaten bakarsanız Ege sorunlarına, Yunanistan ile, Fransa ile olan sorunlara, tamam, eskiden de zaman zaman sorunlar olmuş, tansiyon yükselmiş ama son dönemki kadar değil. Bir de o yönden bakmak lazım. Bana göre en büyük neden yine de tezkereyle başlayan ve 15 Temmuz Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı yok etme planıyla ilerleyen ABD oyunu. Böyle bir durumda ne olursa olsun, senin rejimini, sistemini pervasızca yok etmeye çalışan bir ülkeyle ilişkileri ne kadar sağlıklı yürütürsün? Sonuçta Türkiye’nin ABD’ye hiç güveninin kalmadığı kesin. Zaten bunu anketler de gösteriyor. ABD de Türkiye’nin artık uyandığının, eski Türkiye olmadığının farkında...”
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/tunca-bengin/abddeki-lobicilige-yeni-kan-lazim-6393534

 

8) Hüseyin Macit Yusuf / Yeniçağ Gazetesi
“Brexıt KKTC için fırsat mı?”
Brexit kesinlikle KKTC için önemli bir fırsattır. İngiliz Hükümeti'nin mevcut siyasetinin değişmesi, yani ambargo ve izolasyonların kaldırılması için, seferberlik ilan edilmelidir. Gerek Hükümet ve gerekse de İngiltere'deki sivil toplum örgütleri gerekli temasları başlatmalıdır. Embargoed gibi önemli STÖ'ler ve Friends of Cyprus gibi Kıbrıs Türklerine destek veren her türlü cepheler, Lordlar, milletvekilleri devreye sokulmalı ve İngiltere'nin en azından bundan sonraki süreçte tarafsız davranması, adaletli olması sağlanmalıdır.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/brexit-kktc-icin-firsat-mi-57846yy.htm

 

9) Arslan Bulut / Yeniçağ Gazetesi
“Her şey bitti de sıra Lozan'a mı geldi?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki konumunu "Mavi Vatan" çerçevesinde anlatırken, Yunanistan ile ilişkiler konusunda "Konferans önerisi var, havada kalmaması lazım. Yani aslında Türkiye'de elini uzatmıştır bu inşallah karşılık bulur. (…) Evet geçmişte işte günümüz dünyasında devam eden savaşlarla birlikte çok net olmayan birtakım anlaşmalar belki bugünkü tartışmaların temelini oluşturdu, Lozan bunlardan birisi olmakla birlikte... Ama neredeyse artık yüz yıl geçiyor bunlar oturulup, konuşulup müzakere edilebilir diye düşünüyorum. Bu önümüzdeki yıl bu işte ilk aylarından başlayarak inşallah bu teklifimize olumlu yanıt verirler ve tekrar diyaloglar başlar diye düşünüyorum." diye konuştu.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/her-sey-bitti-de-sira-lozana-mi-geldi-57843yy.htm

 

10) Hakan Çelik / Posta
“AB ve Amerika ile yeni sayfa açabiliriz”
Çin yönetimine Uygur Türkleriyle ilgili hassasiyetimizi her zaman iletiyoruz. Durumu görmek üzere heyet konusunda inceleme yapalım diyoruz. Biz Türkiye olarak bu konuyu siyaset malzemesi yapmıyoruz, insan hakları konusu olarak ele alıyoruz. Bazı ülkeler buna siyasi olarak bakıyor. 39 ülke Çin’i eleştiren bir deklarasyon yayınladı. Biz ise bu ülkelerden bağımsız ayrı bir açıklamayı kayda geçirdik. Sağlık ve aşı konularıyla bu meseleler arasında bağlantı kurmayız.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/hakan-celik/ab-ve-amerika-ile-yeni-sayfa-acabiliriz-2295573