Köşe Yazıları Yorumsuz - 30 Eylül 2020 Çarşamba

30 EYLÜL 2020, ÇARŞAMBA
KÖŞE YAZILARI



1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Kepazelik ve İfşa”

Ama yıllardır haksız hukuksuz bir şekilde işgalci konumda olan bir ülke, durup dururken topraklarını işgal ettiği ülkeye saldırdığında...
“Savaşa hayır” denmez, denemez. Uluslararası hukuku tanımayan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin verdiği kararları hiçe sayan ve saldırgan taraf olan ülkeye karşı girişilen mücadele karşısında “Savaşa hayır” diye ortaya çıkmak için...Ya safdil olmak gerekir ya da kötü niyetli.
Böyle bir durumda...İki tarafa da “Savaşa hayır” diye çağrıda bulunmak, dünyanın en hakkaniyetsiz tutumudur. Hakkaniyetli tutum ise şudur: İşgalci tarafa...“Hey işgalci! İşgal ettiğin toprakları terk et” demektir.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hurriyetin-arka-kosesi/kepazelik-ve-ifsa-41623901

 

2-Sedat Ergin-Hürriyet
“Türkiye-Rusya ilişkileri Karabağ’da yeni basınç alanına girdi”

Yeni statükonun kazanacağı görüntüde kuşkusuz Rusya ve Türkiye gibi aktörlerin tutumu da belirleyici olacaktır. Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi diyalog zaten Suriye ve Libya krizlerinin basıncı altındadır. Kafkasya’daki gelişmeler bu diyaloğu yeni bir basınç alanının içine sokmuştur. Bu krizin nasıl idare edileceği Türkiye ile Rusya açısından yeni ve zorlu bir sınavın konusudur.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/turkiye-rusya-iliskileri-karabagda-yeni-basinc-alanina-girdi-41623943

3-Salih Tuna-Sabah
“Hedef belli”

Müstevlilerin manipüle telaşı bunun göstergesi...Deutsche Welle, "Ermenistan'a Rus silahları sevk edildiğini de görüyoruz" diyor. Olasılık sosuna bandırdıkları beklentileri de şöyle: "Türkiye ve Rusya, geçen yıllarda olduğundan daha fazla ihtilafa dahil olabilirler..."The Guardian da "Suriyeli isyancı savaşçılar, Türkiye'nin hırsı nedeniyle Azerbaycan'a gönderilmeye hazırlanıyor..." diyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz'ün hık demiş burnundan düşmüş gibi değil mi?
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2020/09/30/hedef-belli

 

4-Kerem Alkin-Sabah
“Yeni normal yeni ekonomi”

Pandemi dünya ekonomisi ve küresel ticaret açısından 'yeni normal' olarak adlandırdığımız ve Türkiye'ye küresel tedarik zincirindeki rolünü arttırma noktasında kritik önemde fırsatlar sunan bir sürece sebep oldu. Türkiye, özellikle 2022'den itibaren dünya ekonomisinde gözlenen 'Yeni Normal' koşullarını 'sürdürülebilir' büyüme ve istihdama en etkili şekilde dönüştüren ekonomi olacak. Bunun yanı sıra, üretim ve ihracatta katma değere dayalı dönüşümü, yerli ve milli teknoloji hamlelerini önceliklendiren bir 'Yeni Ekonomi'nin inşası da hızlanacak. 2022-2023 döneminde etkisini güçlü bir şekilde gösterecek olan 'Yeni Ekonomi'nin inşasının Türkiye'yi hızla 'tam bağımsız milli ekonomi'ye taşımasına birlikte şahit olacağız.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/09/30/yeni-normal-yeni-ekonomi

5-Hilal Kaplan-Sabah
“Türk Ordusunun yayılan ayak izlerini sürmek”

15 Temmuz sonrası Batı medyası iştahla Türk ordusunun artık bittiğini, böylesi bir darbe girişiminin ertesinde on yıllarca toparlanamayacağını yazıyordu. Oysaki ordumuz, FETÖ'cü cerahatı attıkça güçlendi. Daha geçtiğimiz haftalarda Doğu Akdeniz masasında olduğumuzu Fransa dahil tüm Batılı güçlere kabul ettirmişken, bu haftaya da Azerbaycan ordusuna verdiğimiz destekle geçtik. Rus medyasına bakarsanız tüm bu gerilimin sorumlusu Başkan Erdoğan. Gerilim dedikleri ise, Azerbaycan'ın 30 yıldır işgal edilmiş topraklarını geri istemesi..
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/09/30/turk-ordusunun-yayilan-ayak-izlerini-surmek

6-Mehmet Ocaktan-Karar
“Bu sözler cübbeli Proje ürünü olabilir mi”

Cübbeli’yi adeta bir kanaat önderi gibi pazarlamaya çalışan özellikle ulusalcı ve 28 Şubatçı tayfanın değerlendirmelerine bakıldığında kimlerin nasıl bir hesap görmeye çalıştığı daha iyi anlaşılacaktır. Açıkçası geçmişte, özellikle 28 Şubat sürecinde kimlerin nasıl bir “toplum mühendisliği”nin aracı olarak kullanıldığını çok iyi bildiğimiz için bugün ortalarda “güvenlik elamanı” gibi dolaşanlara ihtiyatla bakmak durumundayız.
https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/bu-sozler-cubbeli-proje-urunu-olabilir-mi-1587270

7-Barış Doster-Cumhuriyet
“Azerbaycan’ın eli bu kez daha kuvvetli”

Rusya’nın Ermenistan ve Azerbaycan üzerindeki etkisi biliniyor. Dış ticaret ortağı ve enerji tedarikçisi olarak Türkiye üzerindeki etkisini, nükleer santral ihalesi alarak ve S-400 hava savunma sistemi satarak daha da artırdı. Türkiye ile Doğu Akdeniz, Libya ve İdlib’de karşı karşıya olan Rusya’nın takım çantasında çok ve çeşitli araçları var. Son olayda Ermenistan’a, “Arkanda olmazsam, Azerbaycan karşısında duramazsın. Haddini bil. ABD ile yakınlaşma” mesajı verdi. ABD’ye, “Seni buralarda istemiyorum” dedi. Türkiye’ye, “Bu konudaki hassasiyetini anlıyorum. Ama benimle karşı karşıya gelmemeye dikkat et” diye seslendi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/azerbaycanin-eli-bu-kez-daha-kuvvetli-1769860

 

8-Yalçın Akdoğan-Star
“Türkiye karşıtlığını muhalefet sanmak”

CHP’lilere düşen net olarak Azerbaycan’ın yanında Ermenistan’ın haksız uygulamalarının karşısında olmaktır.PKK gibi Türkiye düşmanı örgütlerin Ermenistan’la gizli bir ittifak oluşturdukları görülüyor. Doğu Akdeniz ve Libya’da kuyruk acısı olan Fransa ve Rusya Ermenistan’ı motive ediyor. Biz CHP’li aktörlerin birçok konuda Türkiye’nin tarafını tutmak yerine karşı tarafı destekleyen tavırlarına alışığız, ancak Azerbaycanlı kardeşlerimiz böyle bir çarpıklığı anlamakta zorluk çekebilirler. Gerçek dostlar zor zamanlarda belli olur. Böyle zamanlarda sergilenen yanlış davranışlar kalıcı hasarlar verebilir.
https://www.star.com.tr/yazar/turkiye-karsitligini-muhalefet-sanmak-yazi-1576421/

9-Oral Çalışlar-Posta
“HDP’ye operasyon”

Siyasi bir operasyon ile yüz yüzeyiz. Amaç, “PKK ile işbirliği içinde olduğu” varsayılan HDP’yi siyaseten hareketsiz hale getirmek, etkili bütün kadrolarını ve örgütlerini ağır bir baskı altında tutarak siyaset dışına itmek… HDP geleneği, yaşadığı yıkıma ve ağır kayıplara rağmen Kürt siyasi hareketinin ana unsuru olma özelliğini kaybetmedi. Yıllar içinde destekçi sayısı arttı, seçmen kitlesi 6 milyona ulaştı. HDP’yi siyaset dışı, seçim dışı bırakmak? Diyelim ki, bu gerçekleştirildi. O zaman Kürtler ne yapabilirler? Değişik tahminler yürütebiliriz. Ama hangi tahmini yürütürsek yürütelim, bir toplumun tercihini değiştirmek kolay değildir. Şunu da hatırlayalım: AK Parti’ye iktidar yolunu açan dinamiklerden biri, “Milli Görüş” geleneğinin yıllarca yasaklı görülmesi, partilerinin kapatılması, liderlerinin tutuklanmasıydı.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/hdpye-operasyon-2279616

 

10-Abdurrahman Dilipak-Akit
“Tek yol devrim mi lgbt mi”

Her kesimden insanlarla çok eskilere dayanan ilişkilerim var. Muhsin Yazıcıoğlu ile de dosttum, Hasan Celal Güzel’le de. Sağ-sol fark etmez birçok kesimden farklı isimlerle temasım oldu. Uğur Mumcu, Hrant Dink, Mehmet Ali Aybar, Aziz Nesin, Doğu Perinçek, geçenlerde vefat eden Murtaza Çelikel, Asaf Savaş Akat, Lutfi Oflaz, Şanar Yurdatapan, hangisini sayayım ki! 60’lı yıllardan beri birçok politikacı ile tanıştım, tartıştım.. İşadamı ile tanıştım, toplumun her kesiminden insanla bir araya geldim.
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdurrahman-dilipak/tek-yol-devrim-mi-lgbt-mi-33677.html


11-Cem Gürdeniz-Veryansın
“Büyük bir vatanseveri gerçek bir mavi vatan fedaisini Amiral Soner Polat’ı hasretle anıyoruz”

Belagati, birikimi, liderliği ve stratejik dehası ile Vatan Partisi saflarında Türk siyasi hayatına nitelik katmış, tüm partilere örnek olmuş bir öncüydü. Günümüzün sahte kahramanlarına inat, 3,5 yıl hapis yattığı halde ödediği bedeli sorulduğunda bile söylemekten çekinen tevazu şampiyonu bir vatanseverdi. Soner Polat daima savaştı. Asla boyun eğmedi. Fikir ve görüşlerini daima doğrudan, şark kurnazlığının sisli duvarları arasına sığınmadan, üst ve amirlerinin beklediği ve onları memnun edecek şekilde değil, hakikatleri rehber edinerek söyledi. Geldiği tüm makam ve rütbelere talihin gücü ile değil, bileğinin gücü ile geldi.
https://www.veryansintv.com/buyuk-bir-vatanseveri-gercek-bir-mavi-vatan-fedaisini-amiral-soner-polati-hasretle-aniyoruz