Köşe Yazıları Yorumsuz - 3 Mart 2021 Çarşamba

3 MART 2021, ÇARŞAMBA

KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Taha Akyol / Karar Gazetesi

“İnsan hakları eylem planı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de görkemli bir toplantı ile ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı. Üzerinde iyi çalışmış bir metin… Planda ne kadar çok iyileşmeler yapılacağını göstermek için ufak ayrıntılar, mesela “avukatların vergilerinde indirim” yapılması bile metne dahil edilmiş… Fakat Plan’da yargıya siyasetin müdahalesini önleyecek bir hiç düzenleme yok. Açıklanan “11 temel ilke, 9 amaç, 50 hedef, 393 faaliyet”in birçoğu isabetli elbette. Ölçüsüz tutuklamaların ciddi bir sorun olduğunu Erdoğan bile kabul etmiş. Her şeyden önce “insan hakları kavramı”nın resmi gündeme gelmesi memnuniyet vericidir. Ancak yargı bağımsızlığı sorununun çözümü yönünde bir işaret yok.
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/insan-haklari-eylem-plani-1588717

 

2-Soner Yalçın / Sözcü Gazetesi

“Kandan beslenen siyaset”

Türkiye'de Türk'e ne serbest de, Kürt'e o yasak! O halde… PKK, kan akıtmayı neden sürdürüyor? Bunun çeşitli açıklaması olabilir, ama konum PKK değil. Meselem HDP… Kimse, 2023 seçimini bugünden “çantada keklik” görmesin.
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/soner-yalcin/kandan-beslenen-siyaset-6291577/

 

3-Emin Çölaşan / Sözcü Gazetesi

“Ulusal Kanal Dijitürk’te!”

O kadar ki, bazıları bu 500 bin doların Ulusal Kanal'a Vatan Partisi güçlensin diye örtülü ödenekten verildiğini ve Digitürk'e o yolla ödeme yapıldığını bile iddia ediyor.Siyasi yaşamında nice çileler çeken, uzun yıllar boyunca hapishanelerde yaşamak zorunda bırakılan Doğu Perinçek benim çok uzun yıllardan beri arkadaşım.Eşim Tansel Çölaşan'ın Ankara Hukuk Fakültesi'nden sınıf arkadaşı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/emin-colasan/ac-ekrani-bekle-azz-sonra-6291517/

 

4-Yılmaz Özdil / Sözcü Gazetesi

“Haddini Bildiren Adam”

Adam yokluğu yaşanan memleketimizde, bu vahim eksiğimizi Yeşilçam kapatıyor… Halk kahramanı sanatçılarımız sayesinde birbirinden güzel adamlarımız var.

https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/yilmaz-ozdil/haddini-bildiren-adam-6291617/

 

5-Saygı Öztürk / Sözcü Gazetesi

“O milletvekili SÖZCÜ’ye konuştu”

Denizli'de CHP üç milletvekili çıkarmıştı. Kazım Arslan kalp krizi sonucu vefat etti. Teoman Sancar, partisinden istifa ettirildi. Şu anda, CHP'de Denizli Milletvekili olarak Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca var.

https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/saygi-ozturk/o-milletvekili-sozcuye-konustu-6291597/

 

6-Aytunç Erkin / Sözcü Gazetesi

“Demirtaş’ın kodları”

HDP'li vekillerle ilgili fezleke tartışması sürerken çarpıcı bir yazı kamuoyuna yansıdı… Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Medyascope'a gündemi değerlendiren bir yazı kaleme aldı. HDP'nin eski liderinin görüşleri önemli… Örneğin… Demirtaş, PKK terör örgütüne yönelik şu cümleleri kurdu: “… Silahı ve şiddeti çözüm yöntemi olarak görmek yerine demokratik siyaseti esas almamız gerekir. Demokratik siyasetten vazgeçilemez. Sorumluluk sahibi siyasetçiler kesin ve kalıcı çözümün alt yapısını, zaman kaybetmeden oluşturmak zorundadır…”

https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/aytunc-erkin/demirtasin-kodlari-6291609/

 

7-Necati Doğru / Sözcü Gazetesi

“Bir fincan kahve!”
Şimdi berbatlık bitiyor ve politikanın iklimine “gel bir kahve içelim” nezaketi, empatisi, uygarlık eli, medeniyet dili mi geliyordu? AKP'nin yeni İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabatepe, CHP'nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na, sosyal medya üzerinden, “Buyursun gelsin, memnun olurum. Konuşmamız İstanbul'a güç katar. Ağırlamak, güzel bir kahve içmek istiyorum” daveti gönderdi. Kaftancıoğlu'nun yıllardır söylediği ilk kez karşılık bulmuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/necati-dogru/bir-fincan-kahve-6291480/

 

8-Alev Coşkun / Cumhuriyet Gazetesi

“3 Mart Devrim Yasaları”
Bugün, en önemli devrim yasalarının Meclis’te kabul edilişinin 97. yıldönümüdür. 3 Mart 1924’te ‘Türk Aydınlanma Devrimi’nin üç temel yasası kabul edildi. Kısa bir toplu bakış yapalım. 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkesi’nden sonra başlayan Milli Mücadele 4 yıl sürdü ve 9 Eylül 1922’de zaferle sonuçlandı. Zaferden 52 gün sonra, 1 Kasım 1922’de Saltanat kaldırıldı. Yaklaşık 700 yıllık padişahlık ve saltanat, tarihin köşesine gönderildi. Zaferden bir yıl sonra, 29 Ekim 1923, Cumhuriyetin ilan günüdür. Cumhuriyet ilan edilmişti ama halifelik kurumu yaşıyordu. Halifelik yaşadığına göre Türkiye Cumhuriyeti bir din devleti mi olacaktı?
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/alev-coskun/3-mart-devrim-yasalari-1817733

 

9-Mustafa Balbay / Cumhuriyet Gazetesi

“Hatalar zinciri...”

Küresel salgının birinci yılındayız. Geçen yıl bu zamanlar Çin’den dünyaya yayılan koronavirüsün hangi ülkede ne kadar olduğu konuşulurken Türkiye’de sessizlik hâkimdi. Resmi açıklama 11 Mart’ta yapıldı ama bu tarihin çok öncesinde bizde de salgının görüldüğü yetkililerce biliniyordu. İşte en başta yapılan, “aman duyulmasın”, “sakın sözünü etmeyin”, “şimdilik saklı kalsın” hataları ne yazık ki devam ediyor. Bir yıllık zaman diliminde defalarca birbiriyle çelişen açıklamalar yapıldı, “önlemler” alındı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mustafa-balbay/hatalar-zinciri-1817704 

 

10-Barış Doster / Cumhuriyet Gazetesi

“Amerikancılık, NATO’culuk, Atlantikçilik”

ABD; gerek doğrudan gerek ABD’nin işgal ve saldırı aygıtı olan NATO eliyle Türkiye’yi Akdeniz’de, Karadeniz’de, Balkanlar’da, Kafkasya ve Orta Asya’da zor duruma sokan talepler, hamleler, kuşatma girişimleriyle çıkıyor karşımıza. PKK - PYD - YPG, FETÖ terör örgütlerine, darbelere, darbe girişimlerine destek veriyor. İçişlerimize müdahale ediyor. Yaptırım uyguluyor. En acısı da halen, ülkemizdeki yapısal Amerikancılık, NATO’culuk ve Atlantikçilikten destek alıyor.   

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/amerikancilik-natoculuk-atlantikcilik-1817720

 

11-Orhan Uğuroğlu / Yeniçağ Gazetesi

“28 Şubat darbe mi? Yanıtı Akşener verdi”

28 Şubat davası yazılarım için yapılan eleştirilere saygım var. Ama hakaret edenlerin "kara" suratlarına çarpmak için yazıma, merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın 28 Şubat Millî Güvenlik Kurulu toplantı tutanaklarında yer alan şu sözü ile başlayayım:- "Yobaz zihniyetten ülke zarar görür. Demokrasi ve laikliği korumak için tedbirleri almalıyız. Bunun için insanlara dinini öğretirken vatanı, milleti, demokrasiyi, devleti sevecek insan yetiştirmeliyiz."Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener'in 28 Şubat davasında, mahkemede sorulara verdiği yanıtları yazarak "kara" suratlı yobazlara, "Osmanlı Tokadı" atayım.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/28-subat-darbe-mi-yaniti-aksener-verdi-58418yy.htm

 

12-Selcan Taşçı Hamşioğlu / Yeniçağ Gazetesi

“Ya YPG’nin katlettikleri?..”

Mevzubahis şehitlerimiz olmasa, "Okurken gülmek serbest" diyeceğim de; nasıl diyeyim!***Haber şu:- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, geçen yıl Suriye'nin İdlib kentinde Beşşar Esed rejiminin hava saldırısında şehit olan 33 Türk askerini andı.ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bir yıl önce 33 Türk askeri, İdlib'deki masum Suriyeli sivilleri Esed rejimi ile onun Rus ve İranlı destekçilerinin vahşetinden korurken hayatını kaybetti. Onların hatırasını ve fedakarlıklarını anarken NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız" dedi.***Duyan gören de sanır ki, Türk askerleri Suriye'de sadece Suriye devletinin yahut Rusya'nın sorumlu olduğu saldırılarda şehit edildi.Ya, YPG/PKK'nın katlettikleri?
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ya-ypgnin-katlettikleri-58419yy.htm

 

13-Oral Çalışlar / Posta Gazetesi

“Reform paketi ve Anayasa Mahkemesi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yargı reformu ve demokratikleşmeye ilişkin görüşlerini açıkladı. Dikkatimi çeken birkaç nokta: 1) Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi’ne başvurunun kolaylaştırılacağını, kararların uygulanması için daha yeni önlemler alınacağını belirtti. Bu meseleyi takip etmek üzere İnsan Hakları Tazminat Komisyonu kurulacağını söyledi. Bu yeni girişimin Türkiye’nin Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkilerini iyileştirmeyi amaçladığını da ekleyebiliriz.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/reform-paketi-ve-anayasa-mahkemesi-2306991

 

14-Nedim Şener / Hürriyet

“Süper güçlü beyazlatıcı: Beyaz Saray”

AMERİKA’dan yapılan açıklamalara dikkat edin: Kaşıkçı cinayetinin çözülmesinde en büyük rolü oynayan Türkiye’ye ile ilgili nedense tek bir olumlu söz etmiyorlar. Türk devletinin, istihbaratının ve yargısının bu gazeteci cinayetinin aydınlatılması konusundaki mücadelesini ve şeffaf tutumu hakkında tek bir cümle kurmayan Amerika da yine Türkiye’yi eleştirmek için elinden geleni yapmıyor. Hatırlayacaksınız, kısa süre önce ABD Kongresi’nden 54 senatör ortak bir mektuba imza atarak Başkan Joe Biden’a Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı harekete geçmesi konusunda çağrıda bulunmuştu. Şimdi de ABD’de Temsilciler Meclisi 170 kongre üyesi Türkiye’deki insan hakları ihlallerini sert bir dille eleştirerek ve bunlara karşı Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı hareke geçme çağrısında bulunuldu. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/super-guclu-beyazlatici-beyaz-saray-4175

 

15-Kübra Par / Habertürk

"Cahit Özkan’ın HDP çıkışı AK Parti’yi temsil etmiyor”

AK Parti kurmaylarının açıklamaları ortada… Daha önemlisi Cumhurbaşkanı Erdoğan da kapatılması yönünde hiçbir açıklama yapmadı. Hatta konusunu bile açmadı. Hâl böyleyken Cahit Özkan neden böyle bir çıkış yaptı? Bireysel görüşü mü yoksa MHP’nin çağrıları karşısında AK Parti tavır mı değiştiriyor? Dün bu soruyu AK Parti kurmaylarına ve Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına sordum ve hepsi aynı yanıtı verdi: Cahit Özkan’ın açıklaması parti kararını yansıtmıyor, HDP’nin kapatılması konusunda alınmış bir karar yok…Hatta kimileri Cumhurbaşkanı’nın İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladığı günde Cahit Özkan’ın böyle bir çıkış yapmasını da yersiz bulmuş açıkçası…Elbette son sözü Cumhurbaşkanı söyleyecek ama AK Parti ve hükümet kanadı içinde HDP’nin kapatılmasını destekleyenler olduğu kadar doğru bulmayanlar da olduğunun altını çizelim. Lafın kısası, Cahit Özkan’ın sözleri -en azından şimdilik- AK Parti’yi temsil etmiyor. https://m.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2991680-cahit-ozkanin-hdp-cikisi-ak-partiyi-temsil-etmiyor

 

16-Muharrem Sarıkaya / Habertürk 

“Sorun hakta değil, fiilde…”

Baktım dün bazı yorumcular demokrasi ve insan hakları mottosunu çok sıklıkla vurgu yapan ABD’nin yeni Başkanı Biden’ın söylemiyle aynı sürece denk geldiği için buna yönelik bir adım olarak yorumluyor. Ancak Yargı Reformu Strateji Belgesi üç yıl önce çıktığında İHEP’ı da kapsıyordu ve Biden’ın adaylığı dahi söz konusu değildi. Ancak şurası açık ki Türkiye bir yol haritası koyduysa bunun yerine getirmesi bundan böyle çok daha elzem bir hal aldı.

https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2991694-sorun-hakta-degil-fiilde