Köşe Yazıları Yorumsuz - 29 Mart 2021 Pazartesi

29 MART 2021, PAZARTESİ

KÖŞE YAZILARI

 

 

1- Orhan Uğuroğlu / Yeniçağ

“Perinçek'in iftirası hemen yalanlandı”
Televizyonların canlı yayınlarında özellikle AKP ve MHP yandaşı yorumcular öyle iftiralar, öyle yalan yanlış bilgiler veriyor ve kamuoyunu yanıltıyorlar ki itiraz eden çok az kişi çıkıyor.  Haber Global TV'de başarılı yapımcı ve sunucu Buket Güler'in "Mesele" programına Vatan Partisi lideri Dr. Doğu Perinçek, Avukat Yiğit Akalın ve araştırmacı Hilmi Daşdemir'le birlikte katıldım. Perinçek: "Esenyurt Belediyesi'ne 150 tane PKK muhibbini aldınız." Programın ertesi günü Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt aradı. Ve aramızda şu diyalog geçti:- "Sayın Uğuroğlu sizinle hiç tanışmadık ama…"Sordum: Kusura bakmayın lütfen hangi partidensiniz?- "CHP'den yüzde 52'ye yakın oyla seçildim. Sayın Doğu Perinçek iftira atıyor, alınan işçilerle ilgili tüm güvenlik soruşturmaları titizlikle yapıldı. Ne PKK'cı, ne FETÖ'cü asla işe alınmadı."Diyorum ki;- Sayın Perinçek; Haydi PKK Muhibbilerinin Esenyurt Belediyesinde işe girdiğini belgeleri ile ispat et. Hodri meydan...
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/perincekin-iftirasi-hemen-yalanlandi-58656yy.htm

 

2- Engin Ardıç / Sabah

“Boş zamanlarında parti kuranlar”

Bir de üye durumlarına bakalım: AK Parti 11milyon, CHP 1 milyon, “Osmanlıcı” YRP 100 bin, “devrimci” VP 19 bin. Yeter. Laf biter, yazar gider.

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ardic/2021/03/29/bos-zamanlarinda-parti-kuranlar

 

3-Mehmet Ocaktan / Karar

“Türk tipi rejimin faziletini sonunda Avrupa da keşfetti"

Türk tipi” başkanlık rejimiyle birlikte devletin bütün kurumlarının yavaş yavaş iflas ettiğini ve giderek ülkenin bir yönetilemezlik sorunuyla karşı karşıya kaldığını hepimiz biliyoruz. (...) ABD eski Başkanı Trump’ın cumhurbaşkanına hakaret dolu mektubu sonrasında rahip Brunson serbest bırakıldı… İdlip’te 33 askerimizi şehit eden Rusya’ya karşı tek bir itiraz sesi yükseltemedik ve S-400 yanlışında ısrar etmeye devam ettik.

https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/turk-tipi-rejimin-faziletini-sonunda-avrupa-da-kesfetti-1588966

 

4-Can Ataklı / Sözcü

“Halkın Kurtuluş Partisi de olmasa yapılanlara itiraz eden çıkmayacak”
Önceki gün haberleri tararken bir de baktım Halkın Kurtuluş Partisi yapmış böyle bir suç duyurusunu. Partinin avukatları, başta AKP Genel Başkanı Erdoğan olmak üzere, şu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuş; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara İl Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, AKP MYK ve GYK Üyeleri, Ankara İl Hıfzıssıhha Kurulu Başkanı ve üyeleri, Ankara İl-İlçe Seçim Kurulu Başkanları ve Genel Kurul Divan Üyeleri. (...) Parti kendisini “komünist” olarak niteliyor ve 1920’de kurulan ve 1952’de dağılan ilk Türkiye Komünist Partisi’nin ve 1954 senesinde Hikmet Kıvılcımlı’nın kurduğu Vatan Partisi’nin siyasi mirasçısı olduklarını ileri sürüyor.
https://www.korkusuz.com.tr/halkin-kurtulus-partisi-de-olmasa-yapilanlara-itiraz-eden-cikmayacak.html
 

5-Necati Doğru / Sözcü

“Bıçak kemiğe dayandı! Konya da ayıktı uyandı!”

Konya canıyla, kanıyla, ruhuyla 20 yıldır bu iktidarı destekledi; her sandık önüne geldiğinde Tayyip Erdoğan ve partisini seçtiler. 12 milletvekili çıkarıp Meclis'e yolluyorlar. 10'u AKP'li. Hiç değişmedi. Konyalı esnaf, bugünlerde ilk kez iktidarı eleştirmeye, kınamaya, kızıp öfke duymaya başladı. Mevlana Meydanı'nda “sandalye ve masa yakarak” seslerini duyurdular. Demokrasi bu! İfade özgürlüğü. Hakları var. Dün de sokaktaydılar. “Bıçak kemiğe dayandı!” Diye bağırdılar.
https://qoshe.com/sozcu/necati-dogru/bicak-kemige-dayandi-konya-da-ayikti-uyandi-/104494024  

6-Orhan Bursalı / Cumhuriyet

“Yeni anayasa, muhalefeti bölme aracı mı?”

Yüzde 30 oya çakılı kalan ve düşme eğilimini sürdüren Saray ve partisi, seçimlere giderken Türkiye gündemine en önemli “müjde” olarak yeni anayasa önerisini soktu. Yol, köprü vb’nin bir anlamı kalmamıştı. Bir de 2053 gibi bir şeyler vardı, belki de bugün yaşayanların azının var olacağı bir tarih… Eh, millete vereceği refah, zenginlik vaatleri 10 yıl içinde adam başına milli gelirin 12 bin dolardan 8.5 dolara düşmesiyle sonuçlanmıştı. 10 milyon işsiz insan, müthiş gelir azalması ve inanılmaz ihale ve yandaş koruma mekanizmasıyla giderek daha yoksullaşan bir yurttaş kitlesi. Ve çaresiz bir Saray ile maaşları tıkırında, ülkeye vurdumduymaz sadık bir yakın çevre zevat. Nasıl yol alacaklar iki yıl içinde, ki oturdukları koltukta çakılı kalmayı sürdürsünler? Kafa yordukları soruları bu.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/yeni-anayasa-muhalefeti-bolme-araci-mi-1823926

 

7-Mehmet Ali Güller / Cumhuriyet

“Yeni - Osmanlıcılığın Montrö karşıtlığı”
Yeni-Osmanlıcılığın pratikteki ifadesi, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’nde eşbaşkanlık yapmaktır, ABD’nin “küresel düzeninin altında alt bölgesel düzen kurma” hayalidir. Yeni-Osmanlıcılar, eski Osmanlı toprakları ve milletleri üzerinde “hamilik” hevesi taşımaktadırlar. Bu nedenle “82. il Kerkük”, “83. il Halep” şeklinde Atatürk Cumhuriyeti’nin “komşularla barış” anlayışına aykırı hedefler ilan ederler. Emperyalizmin “yayılmacılık” anlayışının bilimi olan jeopolitikçiliği kullanarak kendisini hami gördükleri topraklarda genişlemeye çalışırlar. Ankara’nın güvenliğini Afrin’e, Afrin’in güvenliğini İdlib’e, İdlib’in güvenliğini Doğu Akdeniz’e, Doğu Akdeniz’deki çıkarları Trablusgarp’ta asker bulundurmaya bağlarlar. Atatürk Cumhuriyeti’nin “komşularla barış” kurarak oluşturduğu “güvenlik kuşağının” yerine; komşuya rağmen, komşunun toprağında bulunarak barışı(!) getirmeyi savunurlar.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/yeni-osmanliciligin-montro-karsitligi-1823940

 

8-Barış Terkoğlu / Cumhuriyet

“Nereden geliyor bu pudraşekerin suyu...”
Herkes “pudraşeker”i konuşuyor. Hatta biraz da dalgasını geçiyor. Oysa mesele çok derin. Kürşat Ayvatoğlu’nun burnuna çektiği toz, Türkiye’nin bugünkü düzenini anlatıyor. Kâh bir dünya başkentinde kokteyl içerken kâh bir lüks arabadan inip öbürüne binerken kâh gece kulüplerinde genç kızların kollarındayken, kâh burnuna kokain çekerken… Fotoğrafları elden ele dolaşıyor. Görüntüler yıllardır başkalarının hayatına bekçilik yapan bir partiden çıkınca, mesele siyasal bir hal de alıyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-terkoglu/nereden-geliyor-bu-pudrasekerin-suyu-1823922

 

9-Arslan Tekin / Yeniçağ

“'İrtica' belirsizliğinden yeni belirsizliğe”
Millî Savunma Üniversitesi Harp Okulları Yönetmeliği'nin 44. maddesinde "Tutum ve davranışlarıyla yasa dışı, siyasî, yıkıcı, irticaî, bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olması" şartı kaldırıldı.Asıl kaldırılmak istenen "irtica" kavramı. Diğer sıralanan, yeni yönetmelikte şöyle veya böyle yerleştiriliyor.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/irtica-belirsizliginden-yeni-belirsizlige-58652yy.htm

 

10-Arslan Bulut / Yeniçağ

“ABD'DEN KURTULMAK İÇİN ÇİN'E SIĞINMAK!”

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "resmî ziyaretler" kapsamında Suudi Arabistan'dan sonra Türkiye'ye geldi, ardından İran'a geçti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Yi'nin ziyaretini Rus İnternet sitesi Sputnik'e değerlendiren Dr. Barış Adıbelli, "Yi'nin en önemli mesajı" diyerek "Yi, Çin'in, Türkiye'nin bağımsızlığını ve egemenliğini desteklediğini, karşılığında ise Çin'in önemli çıkarları ve endişeleri konusunda da Türkiye'den destek beklediklerini vurguladı" ifadelerini kullandı. Hemen belirteyim; Anadolu Ajansı bültenlerinde ben bu ifadeyi bulamadım… İlginç değil mi? Vang Yi, böyle konuşmuşsa, Türkiye, Çin tarafından bağımsızlığı ve egemenliği desteklenmesi gereken bir ülke olarak görülüyor! Türkiye yeni kurulmuş bir devlet midir ki Vang Yi, Türkiye'nin, egemenlik ve bağımsızlığını desteklediklerini açıklıyor ve "Siz de karşılığında bizim çıkarlarımıza uygun hareket edin" diyebiliyor? Dr. Adıbelli'nin söylediği gibi, "Türkiye'nin jeopolitik konumu Türkiye'yi Çin için vazgeçilmez hale getiriyor" ise ve "Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin Avrupa'ya açılan iki önemli kapısından birisini Türkiye oluşturuyor. AB için de Türkiye, Asya'ya ve Çin'e açılan yegâne kapı" ise burada eli güçlü olan ülke Türkiye değil midir?
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/mobi/abdden-kurtulmak-icin-cine-siginmak-58651yy.htm

 

11-Ahmet Gürsoy / Yeniçağ

“İşçiler vatansız, milliyetsiz mi?”
İnsanın içini acıtan çok üzüldüğüm haberlerden biri de işçilerin şu zor günlerde işten atılmalarıdır. Neymiş efendim, işçiler sendikalı olmuş.Türk siyasetinde işçi meselesine sağ, milliyetçi ve muhafazakâr kesim nedense hep uzak duruyor.Niye? İnsanın içini acıtan çok üzüldüğüm haberlerden biri de işçilerin şu zor günlerde işten atılmalarıdır. Neymiş efendim, işçiler sendikalı olmuş.Türk siyasetinde işçi meselesine sağ, milliyetçi ve muhafazakâr kesim nedense hep uzak duruyor.İşçinin vatanı yok mu? İşçi milliyetsiz mi?Yoksa işçinin dini imanı, işçi olunca ortadan kalktı mı? Kalkmadı ise neden uzak duruyorsunuz? Niçin işbaşına gelen bütün sağ iktidarlar işçi haklarını; insan hakkı, çalışma hakkı, alın teri olarak görmüyor? Efendim sol…Ne olmuş sola?İşçi kavramı daha çok sınıfsal bir yaklaşımla K.Marks'ın söylemi. İşte burada azıcık durmak lazım. https://www.yenicaggazetesi.com.tr/isciler-vatansiz-milliyetsiz-mi-58650yy.htm

 

12-Cem Küçük / Türkiye Gazetesi

“İstanbul Sözleşmesi ve HDP’nin kapatılmasının hukuki dayanağı?”

Türkiye İstanbul Sözleşmesi’ni 2011 yılında imzaladı. Yürürlüğe girmesi 2014. Sözleşmeden çıkması için 2021 Mart ayında oldu. Muhalifler ve bazı hukukçular İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkmak mümkün değil, dediler. Peki öyle mi? Ben de konuyu yetkin bir hukukçu ve avukat olan Ebubekir Elmalı’ya sordum. Elmalı aynen şunları söyledi:“İstanbul sözleşmesinin toplumsal cinsiyet kimliğine ilişkin hükümler Anayasa ile hüküm altına alınan ailenin korunmasına dair devlete yüklenen yükümlülüklere aykırılık teşkil ettiği sürekli tartışılmaktaydı. En nihayetinde devlet bir irade göstererek sözleşmeden çekildi.” Gelelim HDP’nin kapatılmasına... Avukat Ebubekir Elmalı HDP’nin kapatılması ve iddianamesi hakkında şunları söyledi: “HDP’nin kapatılması iddianamesi hem usul hem de esas  bakımından oldukça özenle hazırlanmış. Sayın Başsavcı bir yandan suçu ve vasfını anlatırken, diğer yandan temel hak ve özgürlüklerin kapsamını belirterek HDP’nin söylem ve eylemlerinin neden temel hak ve özgürlükler içinde kalamayacağını hukuken anlatmış…”
https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/cem-kucuk/618225.aspx

 

13-Fikret Bila / T24

"Alınacak en büyük ders”

AK Parti iktidarının, başından beri irtica diye bir sorunu olmadı. Zaman içinde irticai faaliyetlere katılmanın, FETÖ veya başka bir tarikata mensup olmanın TSK'dan atılma sebebi değil, aksine terfi nedeni olduğu da görüldü. Askeri okullara giriş yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, "irticai faaliyetlere katılmamış olmak" koşulu kaldırıldı. Bu değişikliğe muhalefet doğal olarak tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise yönetmeliğin yeni halini savundular. Akar, bir sorun olmadığını açıkladı. Bunun bir sorun yaratıp yaratmayacağını ancak zamanla anlayabileceğiz. İktidarın bu irticai faaliyetleri bir sorun olarak görmemesi izlediği siyasi ideolojiyle uyumludur.

https://www.t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/alinacak-en-buyuk-ders,30395

 

 14-Abdulkadir Selvi / Hürriyet

“'İrtica' düzenlemesi TSK’da FETÖ’yü önlemedi, güçlendirdi"

Yok 15 Temmuz’dan ders alınmamış da, yok Harp Okulları tarikatlara teslim edilecekmiş de.... FETÖ, Harp Okulları’na “irtica” düzenlemesinin olduğu tarihlerde yerleşti. Ahmet Zeki Üçok’un tespitlerine göre FETÖ’cüler tarafından atılan öğrenci sayısı 4 bin civarında.

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/irtica-duzenlemesi-tskda-fetoyu-onlemedi-guclendirdi-41774106

15-Kerem Alkin / Sabah

“Kovid 19’u aşmanın küresel reçetesi”

Dünyanın önde gelen tüm uluslararası kuruluşları, 'Kovid-19'un sebep olduğu insani, ekonomik ve ticari tahribatı irdelemek, incelemek ve küresel bir kurtuluş reçetesi oluşturmak adına aralıksız küresel ölçekte çevrimiçi toplantılar gerçekleştiriyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2021/03/29/kovid-19u-asmanin-kuresel-recetesi

16-İbrahim Karagül / Yenişafak

“Süveyş, Kanal İstanbul, Montrö: Coğrafi Keşifler tersine döndü. Altı Müslüman ülkenin gücü Batı’nın eksenini değiştirir!”

Dünya ticaretinin üçte birini kontrol eden Malakka Boğazı, yüzde onunu kontrol eden Süveyş Kanalı, Basra Körfezi ve Kızıldeniz, Türkiye’nin Boğazlar’ı dünyanın en kritik ticaret güzergâhlarıdır. Ve bunların tamamı yeryüzünün eksenini oluşturan Müslüman coğrafyada, yani “Orta Kuşak” üzerindedir. Mısır’da darbenin, Doğu Afrika ve Yemen’deki savaşların, Basra Körfezi’nde bitmek bilmeyen krizlerin, Kızıldeniz’deki gerilimlerin, Türkiye’yi D. Akdeniz’de boğma hesaplarının sebebi budur.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahim-karagul/suveys-kanal-istanbul-montro-cografi-kesifler-tersine-dondu-alti-musluman-ulkenin-gucu-batinin-eksenini-degistirir-2058041