Köşe Yazıları Yorumsuz - 29 Eylül 2020 Salı

29 EYLÜL 2020, SALI
KÖŞE YAZILARI



1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Orada ne işimiz var sorusunun cevapları”

“Cihatçı” dendiği anda... En haklı davanın bile imajının yerle bir olacağını...- Dünya kamuoyunda hem Türkiye’nin hem de Azerbaycan’ın feci bir duruma düşeceğini... Vatan savunması yapan Azerbaycan’ın yalnızlaşacağını...Haksız Ermenistan saldırılarının meşruiyet kazanacağını...Ünal Çeviköz gibi deneyimli bir diplomat bilmez mi?Bilmez olur mu?Tabii ki bilir.Keşke bilmese...O zaman hiç değilse...“Bilmiyor, cahilliğinden yapıyor. Niyeti kötü değil” deme şansımız olur.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/orada-ne-isimiz-var-sorusunun-cevaplari-41622982

2-Hasan Basri Yalçın- Sabah
“CHP’nin dostları”

Neden bir Türk milletvekili Türkiye'yi karalama kampanyalarının bir parçası olur? Hele de bu emekli bir büyükelçi olunca aklımız yerinden gidiyor. Bir de bu büyükelçi uzun yıllar Türkiye'nin Bakü büyükelçiliği görevini yürütmüş. Düşünsenize, Türkiye'yi yurtdışında karalamaya çalışanların eline koz vermeye böylesi gönüllü bir kişi ülkemizi Azerbaycan'da temsil etmiş. Şimdi de Kılıçdaroğlu'nun dış politika danışmanlığını yapıyor. Ermenistan'aarayıp da bulamayacağı bir dayanak sunmuş. Belki de Azerbaycan işgal edilmiş topraklarını tekrar ele geçirmenin eşiğindeyken edilen bu laf kimin işine yarar? Azerbaycan veya Türkiye olmadığı çok açık. Kılıçdaroğlu "dostlarımız" derken demek ki bunu kast ediyormuş. Benim bu işten anladığım tek bir şey var. CHP'nin dostlarından biri de demek ki Ermenistan'mış.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/09/29/chpnin-dostlari

3-Hilal Kaplan-Sbabah
“Türkün Türkiye den başka dostu yok”

Son kertede iş bir şekilde Minsk'e yine gelebilir. Mevzu o değil. Mevzu, Ermenistan saldırganlığına karşı ilk kez bu kadar güçlü karşı durabiliyorken, işgalcileri kovalamaktır. Mevzu, masada kendini iyice dinletebilmek için, sahayı iyice inletebilmektir. Sizin diplomasi dediğiniz, orduların caydırıcı gücünden bağımsız bir teletabiler diyarı değildir. Hiçbir zaman olmamıştır. Erdoğan, size bunu Suriye'de öğretemedi, Libya'da öğretemedi. Bari Azerbaycan'da öğrenin de, en azından "Ne işimiz var Azerbaycan'da" demeye getiren "maalesef" Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Ünal Çeviköz gibi olmayın.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/09/29/turkun-turkiyeden-baska-dostu-yok

4-Kübra Par-Habertürk
“Ermenistan Azerbaycan savaşına dair beyin yaka 7 tez”

Öyle çılgın ve birbiriyle çatışan senaryolar yazıldı ki bir ara beynimden dumanlar çıkacak sandım:
· Bu Rusya’da pişirilmiş bir operasyon. Rusya, NATO’nun Doğu’ya doğru genişlemesini engellemek ve Türkiye’yi Suriye ile Libya’da sıkıştırmak için tuzak kurdu.
· Arkasında Rusya yok; aksine ABD, Türkiye ile Rusya’nın arasını bozmak için planladı.
· Putin ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın arası açık. Bu çatışma Putin’in Paşinyan’dan intikam almak için kurduğu bir tuzak.
· Asıl mesele Suriye. Türkiye YPG’ye karşı ciddi bir operasyon planlıyor. Bunun için Rusya ile görüştü ve Rusya İdlib kartına karşılık Azerbaycan’ın ilerlemesine ses çıkarmayacak.
· Arkasında Fransa var; amaç Türkiye’yi çatışmanın içine çekerek agresif bir ülke gibi göstermek. Zaten Paşinyan Batı etkisi altında.
· Arkasında Çin var. Amaç Kuşak-Yol projesine karşı çıkan Ermenistan’ı zayıflatmak.
· Bu oyunu Türkiye ve Azerbaycan birlikte planladı, Ermenistan’ın agresifliğini fırsata çevirerek işgal altındaki topraklar kurtarılacak ve Türkiye bölgedeki etki gücünü göstermiş olacak.
Yayın sırasında bir ara Ankara’dan önemli bir isimle yazıştık, “Bu tezlerden hangisi isabetli?” diye sordum. Bazıları için “Doğruya yakın”, bazıları içinse “Kuvvetle muhtemel” dedi ve ekledi: “Çözün artık bu oyunu da biz de öğrenelim!"
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2818127-ermenistan-azerbaycan-savasina-dair-beyin-yakan-7-tez

 

5-İbrahim Kiras-Karar
“Avrasyacı fantezilerin iflası”

Ne var ki atalarımızın “Ayıdan post, Moskoftan dost olmaz” diyerek ifade ettikleri tarihî/jeostratejik realite bir kere daha kendini gösterdi. Avrasyacı fantezilerimizin karşılıksız olduğunu bizzat Ruslar yeniden hatırlattılar bize.Ama daha bu senenin başında İdlib’de 33 askerimizin şehadetine yol açan saldırının faili olan Rusya ile ilişkileri “Avrasyacılık” diyerek neredeyse futbol kulübü taraftarlığı psikolojisi içinde savunmaya devam edenler, Ermenistan ordusu aracılığıyla Türkiye’nin Kafkaslardaki milli çıkarlarını hedef alan Moskova’ya toz kondurmamaya devam edecekler mi acaba?
https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/avrasyaci-fantezilerin-iflasi-1587258

 

6-Akif Beki-Karar
“Muhalefeti militanlığa tahrih”
Damarına basılan HDP, galeyana gelip militanlaştı diyelim.Tabandaki infialin baskısı altında CHP, tepkisiz kalmamaya uğraşırken dili sivrildi, radikalleşti...Provokatörler sokağı kaşıdı, hatta taşırdı...Çoğunluğun gözü korkacak. Düzen ve güvenlik isteyecek, otoriteyi tutacaklar.İYİ, Gelecek, Deva ve Saadet partileri, CHP ve HDP ile yan yana duramayacak. Ayrışmak, mesafe koymak zorunda kalacaklar.Millet Ittifakı’na çomak sokulmuş, dağıtılmış olacak.
https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/muhalefeti-militanliga-tahrik-1587264

 

7-Taha Akyol-Karar
“Can Azerbaycan”

Rus tatbikatının resmi gerekçesi “kontr-terör faaliyeti” idi. Fakat kullanılan ağır silahlar ve S-400’ler gösteriyor ki, Putin gövde gösterisi yaptı, Kafkasya’da kimin “ağa” olduğunu göstermek istiyor.Putin, iki sene önce 25 dakika süren askeri sunuşunda “dünya üzerinde vuramayacağımız yer yoktur” diyerek yeni geliştirdikleri 6 silah sistemini tanıtmıştı! (2 Mart 2018)‘İmparatorluk’ gösterileri Putin’in ‘Büyük Viladimir’ diye övgüler dizilen egosuna denk düşüyor!Fakat Azerbaycan Sovyet imparatorluğundaki “sadık tebaa” değil artık. Petrol gelirleriyle güçlendi, ordusunu modernize etti, silah sistemlerini Rus tekelinden kurtardı.Putin Bakü’ye gözdağı veriyor.
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/can-azerbaycan-1587260

 

8-Yılmaz Özdil-Sözcü
“Sert tepki gösteriyor kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyoruz”

Canım Azerbaycan…Arkasına Rusya'yı alan Ermenistan maazallah Bakü'ye kadar gelse, biz hâlâ “kabul edilmez” bulur, “şiddetle kınarız” haberiniz olsun.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/sert-tepki-gosteriyor-kabul-edilmez-buluyor-ve-siddetle-kiniyoruz-6058509/

29 EYLÜL 2020, SALI
KÖŞE YAZILARI
 
1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Orada ne işimiz var sorusunun cevapları”

“Cihatçı” dendiği anda... En haklı davanın bile imajının yerle bir olacağını...- Dünya kamuoyunda hem Türkiye’nin hem de Azerbaycan’ın feci bir duruma düşeceğini... Vatan savunması yapan Azerbaycan’ın yalnızlaşacağını...Haksız Ermenistan saldırılarının meşruiyet kazanacağını...Ünal Çeviköz gibi deneyimli bir diplomat bilmez mi?Bilmez olur mu?Tabii ki bilir.Keşke bilmese...O zaman hiç değilse...“Bilmiyor, cahilliğinden yapıyor. Niyeti kötü değil” deme şansımız olur.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/orada-ne-isimiz-var-sorusunun-cevaplari-41622982
 
2-Hasan Basri Yalçın- Sabah
“CHP’nin dostları”

Neden bir Türk milletvekili Türkiye'yi karalama kampanyalarının bir parçası olur? Hele de bu emekli bir büyükelçi olunca aklımız yerinden gidiyor. Bir de bu büyükelçi uzun yıllar Türkiye'nin Bakü büyükelçiliği görevini yürütmüş. Düşünsenize, Türkiye'yi yurtdışında karalamaya çalışanların eline koz vermeye böylesi gönüllü bir kişi ülkemizi Azerbaycan'da temsil etmiş. Şimdi de Kılıçdaroğlu'nun dış politika danışmanlığını yapıyor. Ermenistan'aarayıp da bulamayacağı bir dayanak sunmuş. Belki de Azerbaycan işgal edilmiş topraklarını tekrar ele geçirmenin eşiğindeyken edilen bu laf kimin işine yarar? Azerbaycan veya Türkiye olmadığı çok açık. Kılıçdaroğlu "dostlarımız" derken demek ki bunu kast ediyormuş. Benim bu işten anladığım tek bir şey var. CHP'nin dostlarından biri de demek ki Ermenistan'mış.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/09/29/chpnin-dostlari
 
3-Hilal Kaplan-Sbabah
“Türkün Türkiye den başka dostu yok”

Son kertede iş bir şekilde Minsk'e yine gelebilir. Mevzu o değil. Mevzu, Ermenistan saldırganlığına karşı ilk kez bu kadar güçlü karşı durabiliyorken, işgalcileri kovalamaktır. Mevzu, masada kendini iyice dinletebilmek için, sahayı iyice inletebilmektir. Sizin diplomasi dediğiniz, orduların caydırıcı gücünden bağımsız bir teletabiler diyarı değildir. Hiçbir zaman olmamıştır. Erdoğan, size bunu Suriye'de öğretemedi, Libya'da öğretemedi. Bari Azerbaycan'da öğrenin de, en azından "Ne işimiz var Azerbaycan'da" demeye getiren "maalesef" Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Ünal Çeviköz gibi olmayın.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/09/29/turkun-turkiyeden-baska-dostu-yok
 
4-Kübra Par-Habertürk
“Ermenistan Azerbaycan savaşına dair beyin yaka  7 tez”

Öyle çılgın ve birbiriyle çatışan senaryolar yazıldı ki bir ara beynimden dumanlar çıkacak sandım:
·       Bu Rusya’da pişirilmiş bir operasyon. Rusya, NATO’nun Doğu’ya doğru genişlemesini engellemek ve Türkiye’yi Suriye ile Libya’da sıkıştırmak için tuzak kurdu.
·       Arkasında Rusya yok; aksine ABD, Türkiye ile Rusya’nın arasını bozmak için planladı.
·       Putin ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın arası açık. Bu çatışma Putin’in Paşinyan’dan intikam almak için kurduğu bir tuzak.
·       Asıl mesele Suriye. Türkiye YPG’ye karşı ciddi bir operasyon planlıyor. Bunun için Rusya ile görüştü ve Rusya İdlib kartına karşılık Azerbaycan’ın ilerlemesine ses çıkarmayacak.
·       Arkasında Fransa var; amaç Türkiye’yi çatışmanın içine çekerek agresif bir ülke gibi göstermek. Zaten Paşinyan Batı etkisi altında.
·       Arkasında Çin var. Amaç Kuşak-Yol projesine karşı çıkan Ermenistan’ı zayıflatmak.
·       Bu oyunu Türkiye ve Azerbaycan birlikte planladı, Ermenistan’ın agresifliğini fırsata çevirerek işgal altındaki topraklar kurtarılacak ve Türkiye bölgedeki etki gücünü göstermiş olacak.
Yayın sırasında bir ara Ankara’dan önemli bir isimle yazıştık, “Bu tezlerden hangisi isabetli?” diye sordum. Bazıları için “Doğruya yakın”, bazıları içinse “Kuvvetle muhtemel” dedi ve ekledi: “Çözün artık bu oyunu da biz de öğrenelim!"
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2818127-ermenistan-azerbaycan-savasina-dair-beyin-yakan-7-tez


5-İbrahim Kiras-Karar
“Avrasyacı fantezilerin iflası”

Ne var ki atalarımızın “Ayıdan post, Moskoftan dost olmaz” diyerek ifade ettikleri tarihî/jeostratejik realite bir kere daha kendini gösterdi. Avrasyacı fantezilerimizin karşılıksız olduğunu bizzat Ruslar yeniden hatırlattılar bize.Ama daha bu senenin başında İdlib’de 33 askerimizin şehadetine yol açan saldırının faili olan Rusya ile ilişkileri “Avrasyacılık” diyerek neredeyse futbol kulübü taraftarlığı psikolojisi içinde savunmaya devam edenler, Ermenistan ordusu aracılığıyla Türkiye’nin Kafkaslardaki milli çıkarlarını hedef alan Moskova’ya toz kondurmamaya devam edecekler mi acaba?
https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/avrasyaci-fantezilerin-iflasi-1587258

6-Akif Beki-Karar
“Muhalefeti militanlığa tahrih”
Damarına basılan HDP, galeyana gelip militanlaştı diyelim.Tabandaki infialin baskısı altında CHP, tepkisiz kalmamaya uğraşırken dili sivrildi, radikalleşti...Provokatörler sokağı kaşıdı, hatta taşırdı...Çoğunluğun gözü korkacak. Düzen ve güvenlik isteyecek, otoriteyi tutacaklar.İYİ, Gelecek, Deva ve Saadet partileri, CHP ve HDP ile yan yana duramayacak. Ayrışmak, mesafe koymak zorunda kalacaklar.Millet Ittifakı’na çomak sokulmuş, dağıtılmış olacak.
https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/muhalefeti-militanliga-tahrik-1587264

7-Taha Akyol-Karar
“Can Azerbaycan”

Rus tatbikatının resmi gerekçesi “kontr-terör faaliyeti” idi. Fakat kullanılan ağır silahlar ve S-400’ler gösteriyor ki, Putin gövde gösterisi yaptı, Kafkasya’da kimin “ağa” olduğunu göstermek istiyor.Putin, iki sene önce 25 dakika süren askeri sunuşunda “dünya üzerinde vuramayacağımız yer yoktur” diyerek yeni geliştirdikleri 6 silah sistemini tanıtmıştı! (2 Mart 2018)‘İmparatorluk’ gösterileri Putin’in ‘Büyük Viladimir’ diye övgüler dizilen egosuna denk düşüyor!Fakat Azerbaycan Sovyet imparatorluğundaki “sadık tebaa” değil artık. Petrol gelirleriyle güçlendi, ordusunu modernize etti, silah sistemlerini Rus tekelinden kurtardı.Putin Bakü’ye gözdağı veriyor.
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/can-azerbaycan-1587260

8-Yılmaz Özdil-Sözcü
“Sert tepki gösteriyor kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyoruz”

Canım Azerbaycan…Arkasına Rusya'yı alan Ermenistan maazallah Bakü'ye kadar gelse, biz hâlâ “kabul edilmez” bulur, “şiddetle kınarız” haberiniz olsun.