Köşe Yazıları Yorumsuz - 29 Aralık 2020 Salı

29 ARALIK 2020, SALI
KÖŞE YAZILARI



1) Mustafa Kartoğlu/ Akşam
“AB içinde Borrell'in çabası önemli”
AB, Türkiye ve Rusya ile ilişkilerde doğru dengeyi bulamadığı sürece kıtada istikrarı sağlayamayacak. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e gönderdiği ‘Oruç Reis’ ve ‘Barbaros Hayrettin Paşa’ gemilerinin isimleri Brüksel’de her gün anılır hale geldi. Türkiye, Doğu ve Kuzey Afrika’dan Batı Balkanlar’a kadar bölgesel ilişkilerini güçlendirdi, Suriye ve Libya’daki müdahilliği AB’nin çıkarlarıyla bağdaşmadığı şeklinde ‘yorumlandı’.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/mustafa-kartoglu/ab-icinde-borrellin-cabasi-onemli/haber-1137099

 

2) Abdülkadir Selvi/ Hürriyet
“AİHM’den çarpıcı çıplak arama kararları?”
Kandıra Cezaevi’nden yapılan başvuruda cezaevine girişte anal muayeneyi de içeren çıplak aramaya maruz bırakıldığı belirtilmiş. AİHM, 2007 tarihli kararında davanın delilerden yoksun olduğu gerekçesiyle ihlal olmadığına karar vermiş.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/aihmden-carpici-ciplak-arama-kararlari-41700736

3) Sedat Ergin/ Hürriyet
“2020’den 2021’e Dış Politika (1) Rusya ile rekabet, çatışma ve işbirliği el ele yürüyor!”
Ancak son dönemde Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinin sürekli türbülans içinde gitmesi, Rusya’nın Türkiye’nin dış politikası içindeki ağırlığının artması sonucunu doğurabilir. Bu takdirde, ikili ilişkinin üzerine oturduğu dengede Rusya’nın Türkiye karşısındaki pazarlık kartlarının güçlenmesi ihtimali gözardı edilemez.
Bütün mesele, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinde girdiği yakınlaşmayı önümüzdeki dönemde Batı ile ilişkilerinde dengeleyip dengeleyemeyeceği sorusunda beliriyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/2020den-2021e-dis-politika-1-rusya-ile-rekabet-catisma-ve-isbirligi-el-ele-yuruyor-41700719

4) Taha Akyol/ Karar
“İdare-i şahsiye!”
Bu çağda “idare-i şahsiye” değil, kurumlaşmış hukuk devleti tek doğru yoldur.
“Devleti ele geçirme” kavgaları Türkiye’ye çok pahalıya mal oluyor. Beşeri sermayemizi kavgalarda israf ediyoruz. Hiçbir devrinde bir Japonya kapasitesini gösteremedik.
Artık hepimize eşit mesafede duran, kuralları ve kurumları güvenilir bir “hukuk devleti” olmak zorundayız.
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/idare-i-sahsiye-1588106

 

5) Zülal Kalkandelen/ Cumhuriyet Gazetesi
“Şöhretli, yandaş ya da nüfuzlu değilsen adalet yok!”
İnsanlar yıllardır sırf iktidara muhalif olduklarından hapiste tutuluyor, hiçbir tutarlılığı olmayan iddianamelerle suç yaratılıyor, sahte “deliller” üretiliyor.
Sonuçta Türkiye adaletsizliğin cenderesinde can çekişiyor!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/zulal-kalkandelen/sohretli-yandas-ya-da-nufuzlu-degilsen-adalet-yok-1802122

 

6) Güneri Cıvaoğlu/ Milliyet Gazetesi
“Şöhretli, yandaş ya da nüfuzlu değilsen adalet yok!”
İsrail, Arap ülkeleri tarafından tek tek tanınırken, Ortadoğu yeni ittifaklarla yeniden yapılanırken, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi de bu süreçte yer alırken Türkiye’nin kaptan köşkünde seyir defterine yeni sayfalar açmak, yeni rotalar belirlemek gerekmiyor mu?
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/guneri-civaoglu/israil-faktoru-6391712

 

7) Kenan Alpay / Yeni Akit
“Mehmet Akif neden Ata/Türkçü olmadı?”
Mehmet Akif’in içinde yer aldığı Milli Mücadele bir yönüyle İslami kimliğine ve ümmetle dayanışmayı merkeze alırken diğer yönüyle Batı’nın sömürgeci ve kapitalist saldırılarına başkaldırıyı temsil etmektedir. Laik-seküler toplum, Tek Adam ve Tek Parti hedefiyle hareket eden “Ulusal Kurtuluş Savaşı” sonradan icad edilmiş despotik bir hikâyedir. Milli Mücadele’nin önderleri de tabanı da Batılılaşmak, Batıcılaşmak, kapitalist ve seküler bir toplum inşa etmek için savaşmadı elbette.
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/kenan-alpay/mehmet-akif-neden-ataturkcu-olmadi-34545.html

8) Ümit Zileli / Korkusuz
“Cehennemi yaşayan ülke!”
Hiçbir şekilde müdahil olmaması gereken bir “mini dünya savaşına” boğazına dek batmakta olan, bırakın ülkenin refahını kendi insanını bile doyuramayan, üstüne 5 milyon mülteciyi besleyen, binlerce, on binlerce şirketin art arda iflas ettiği, öğrencisinden akademisyenine ülkenin geleceğini inşa edecek pırıl pırıl beyinlerin yalnızca ülkeden kaçmaya odaklandığı bir ülkeyi yönetseniz ne olur, yönetmeseniz ne olur be muhterem zevat!
https://www.korkusuz.com.tr/cehennemi-yasayan-ulke.html