Köşe Yazıları Yorumsuz - 28 Temmuz 2020 Salı

28 TEMMUZ 2020, SALI
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Ahmet Hakan- Hürriyet
“Hilafet gelse kaç halifemiz olur”


Dünya Müslümanlarının bölünmüşlüğüne çare olarak akla getirilen hilafet kurumu...Dünya Müslümanlarının daha da bölünüp parçalanmasından başka bir işe yaramaz.Zevzekliğin lüzumu yok yani.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/hilafet-gelse-kac-halifemiz-olur-41574256

 

 

2-Sedat Ergin-Hürriyet
“CHP de liste savaşları herkes birbirini çizdi”

 

Birinci gün Kılıçdaroğlu oy kullananların neredeyse tamamına yakınının oyunu alınca “Kimse Kılıçdaroğlu’nun listesini delemez” algısı oluşmuştu. Ama ikinci gün kendilerini kurtarmak için uğraşıp Kılıçdaroğlu’nun listesine sahip çıkmayan MYK üyeleri yüzünden Kılıçdaroğlu’nun listesi delik deşik oldu. Erdoğan Toprak, Oğuz Kaan Salıcı, Veli Ağbaba, Yıldırım Kaya, Tuncay Özkan, Seyit Torun ayrıca kendi anahtar listelerini oluşturdular. Ayrıca Canan Kaftancıoğlu ve Oğuz Kaan Salıcı İstanbul’da delegeye ayrı bir anahtar liste dayattı.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/chpde-liste-savaslari-herkes-birbirini-kazidi-41574286


3-Burhanettin Duran-Sabah
“Güçlü Milli Devlet”

 

Ankara'nın inisiyatifini sınırlandırmak isteyen aktörlerin medyalarının "Yeni Osmanlı, İslamcı, sözde halife, sultan" etiketlerini kullanmasının ağır bir ideolojik kampanya olduğunu görüyoruz. İçeride bu tartışmanın sürdürülmesi ise sağlıklı değil. Türkiye'nin gerçeklerini, kapasitesini ve niyetini iyi anlamak lazım. Ne kafa karışıklığına kapılmak ne hülyalara dalmak ne de propagandaya kapılmak gerekir. O halde yeni ve iddialı olanı, Erdoğan'ın "büyük ve güçlü Türkiye" tanımlamasını nasıl anlamalıyız? Bence bu arayış, Türkiye Cumhuriyeti'nin küresel sistemde etkin rolü olan "güçlü milli devlet" olarak yeniden konumlandırılmasıdır. Daha fazlası değil. Ne imparatorluk ne hilafet arayışı. Temelinde ideoloji veya teopolitik bulunmuyor. Mevcut dünyadaki güç denklemlerinin reel analizine ve tecrübeli liderin risk yönetimine dayanıyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/07/28/guclu-milli-devlet


4-Salih Tuna-Sabah
“Davutoğlu’na neden yardımcı olmuyorsunuz”

 

Malumunuz, Davutoğlu başbakanlık görevini Mayıs 2016'da bıraktı, hemen ardından da 15 Temmuz 2016 Gladyo saldırısına maruz kaldık. 2019'da da AK Parti'den istifa etti. Şimdi, "Daha dün ayrılana kadar 'kutlu dava' veya 'yüce çatı' tesmiye ettiğin partin hangi ara en 'ahlaksız' en 'çürümüş' parti oldu?" diye sormayacaklar mı?
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2020/07/28/davutogluna-neden-yardimci-olmuyorsunuzü


5-Muharrem Sarıkaya-Hürriyet
“Siyaset kültürünü değiştirdi delege zihniyetini aşamadı”

 

Bir başka değişim ise “dostlarla iktidar olacağız” cümlesinde yatıyor. Şurası açık ki son yılların üretilmiş en iyi sloganı...Sade, anlaşılır, sıcak, her türlü üst bakış ve kibirden uzak olmakla birlikte ötekini de kucaklayan gerçekçi bir cümle…“Tek başıma iktidar olacağım” kelimesinin uzaklaştırıcı tarafının yanında, “dostlarımızla birlikte olacağız” cümlesinin bir de kolaylaştırıcı tarafı var.Başkanlık sisteminin getirdiği ittifakların devamını önceleyen ve onlarla beraber yürüyeceğini bugünden ilan eden bir tutum beyanı olması açısından da önemli…
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2756961-siyaset-kulturunu-degistirdi-delege-zihniyetini-asamadi


6-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“Sonunda altında altın vuruş”

 

-Buna karşılık altındaki hareketi besleyen nedenlerin güçlü ve çok yönlü olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu nedenlerde de kısa vadede bir değişme beklenmeyebilir.
-Bugünkü koşullarda altın fiyatlarında kalıcı yön değişikliğini küresel likidite ve faiz oranlarında tersine dönüşün başlatabileceği görüşündeyiz.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2756973-sonunda-altinda-altin-vurus

 

 

7-Gökhan Şen-Habertürk
“Altın neden yükseliyor Yıl sonunda gram altın beklentisi”

 

Bu durumda yıl sonu altın ve TL beklentilerinden türettiğimiz 31.12 gram altın fiyatı tahmini 408 liraya işaret ediyor. Bir başka deyişle, altının fiyatı bugünkü fiyatın altında kalır demişler analistler. Belli ki bu rallinin ardından tahminler yukarı gidecek. Örneğin, yıl sonu ons tahminleri 2.000 dolara varırsa bu kez gram altın beklentisi de 453 TL’ye çıkmış olacak.
Belli ki; altındaki bu sert hareket beklentileri çoktan aştı ve piyasa tahminleri fiyatın gerisinde kaldı. Bu sebeple yeni yukarı tahminler de altın fiyatına destek verecek. Diğer yandan, bu tahminlere göre artık fiyat fazlaca gitti. Durum şimdi temel beklentiler ve hayal gücünü zorlar bir hal aldı. Bundan sonrası biraz daha algı, momentum ve kısa vadeli beklentilere göre belirlenecek.Altın sahipleri için işin kolay kısmı geçti. Zor kısmı başladı.
https://www.haberturk.com/yazarlar/gokhan-sen/2756971-altin-neden-yukseliyor-yil-sonunda-gram-altin-beklentisi-nasil

 

 

8- Taha Akyol-Karar
“Hilafet gündemi provakasyon mu”

 

Dün bir dergide “Müslümanların birleşmesi için hilafet şart” diyorlardı. Hilafet Hz. Ali Efendimizle ile Hz. Ayşe Validemizi birleştirmiş miydi?! Sıffin savaşlarında 70 bin Müslüman birbirini öldürürken hilafet vardı ve bu vahim kanlı kavga hilafet kavgasıydı! Yeniden bir “kim halife olacak” girdabına kapılmanın yol açacağı felaketleri bir düşünün! Hilafet artık hayalden öteye gitmez çok şükür. Hilafet dini ve kutsal bir kurum değildir. Hilafet siyasi bir kurumdur, tarihen monarşik devlet başkanlığıdır. Evet Osmanlı hilafeti kurumlaşmıştı; Türkiye’de kurumsal devlet geleneğinin oluşmasında önemli katkısı da olmuştu. Fakat Osmanlı çökerken de hilafet vardı. Cellatlar elinde can veren halife padişahlar da olmuştu!
https://www.karar.com/sira-hilafette-mi--1577196


9-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Hilafet gündemi provakasyon mu”

 

Bakar mısınız, bir “İslamcı” yazar, söz konusu derginin kapağını retweetliyor, Tayyip Erdoğan’ın yoluna baş koyduğunu defalarca açıklayan bir başka isim ise yapılanı “28 Şubat öncesi” olanlara benzetip provokasyon kaygısını dile getiriyor.Daha konunun bir derginin kapağındaki hali bile yakın platformlardaki insanlar arasında böyle uç yorumlara sebep oluyorsa, varın başka dünyalarda nasıl karşılık bulur hesap edin…Bir yandan “İslam dünyası var mı ki?” sorularının sorulduğu bir zamanı yaşıyoruz. “İslam dünyası olsa Filistin böyle mi olur, böyle mazlûmiyetler mi olur?” sorularının sorulduğu zamanları yaşıyoruz. Bir yandan “En sembolik” alanların devreye sokulduğu süreçleri…“Yeterince güçlendik!Dünyaya meydan okuyabiliriz!7 Düvel ne ki!”
https://www.karar.com/hilafet-gundemi-provokasyon-mu-1577195


10-Akif Beki-Karar
“MİT’in gövde gösterisi”

 

Cumhurbaşkanı, “Merhum Abdülhamid Han’ın güçlü istihbarat ağı”nı övmeden geçmedi. Oysa, Yıldız Sarayı’nın hafiye teşkilatını hayırla anmayanlardan biri de milli şairimiz Mehmet Akif’tir. ‘İstibdad’ şiirinde, Abdülhamid’in vesvese ve paranoyalarının yol açtığı bir sahneyi dehşet içinde anlatır. Akif’in sokak komşusu bir gariban, ‘muhalif’ diye saraya jurnallenmiştir. Abdülhamid, kardeşi Reşat Efendi’nin kendisini devireceğinden korkmaktadır. Ve komşu, onun kilercisine selam göndermiştir. Suçu, kilercinin uzaktan akrabası olmaktır. Yaka paça sürüklenerek götürülüşünü izlerken utancından ağlar. Yıldız jurnalciliği bugünümüzden uzak, MİT İstanbul binası da hayırlı olsun.
https://www.karar.com/mitin-govde-gosterisi--1577199


11-Soner Yalçın- Sözcü
“Bu üçüyle hesaplaşan iktidarda kalamaz”

 

Ne olursa olsun bunların AKP'ye verdiği zarar hesaplanmıyor mu? En azından bu gündemin ortakları MHP/Bahçeli'yi kışkırttığının farkında değil mi? Erbaşların asıl maksatları bu mu? Bilinir ki:
Atatürk'ü hedef alan bir parti ya da ittifakın Türkiye'de iktidarda kalma şansı var mı? Yok. O halde bunu yaratanlardan, iktidar neden hesap sormaz/soramaz? Hep yazdım: Hz. Muhammed…Fatih Sultan Mehmet…Mustafa Kemal Atatürk…Bu toprakların -üçü birbirini tamamlayan- vazgeçilmez liderleridir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/bu-ucuyle-hesaplasan-iktidarda-kalamaz-5955846/


12-Orhan Bursalı-Cumhuriyet
“İttifak politikasıyla ve aklıselimle yyürüyebilmek”

 

Dün Habertürk’te Ebru Baki’nin yönettiği sabah yayınında, İlhan Cihaner seçilseydi, onun da Millet İttifakı politikasının yerine başka bir politika uygulama şansının olmadığını söyledim. Cihaner’in dili, söylemi vb. şüphesiz farklı olabilirdi. Ama sonuçta bugünkü koşullar muhalefetin topyekûn iktidarını öngörüyor ve dayatıyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/ittifak-politikasiyla-ve-akliselimle-yuruyebilmek-1754434


13-Ahmet KEKEÇ-Akşam
“Hilafet mi dediniz”

 

Bir taraftan “Millî/ulusalcı” çizgiden (kendi geleneğinden) koparılmış yeni bir Atatürk inşa etmeye çalışıyorlar, diğer taraftan Hilafet gibi suni gündemler oluşturarak toplumsal fay hatlarını derinleştiriyorlar.
İnşa etmeye çalıştıkları Atatürk’e her türlü saygısızlığı yapabiliyorsunuz. Örneğin, heykellerini kaidelerinden söküp benzinle yakabiliyorsunuz. Tam-tamlar ve PKK marşları eşliğinde etrafında dönüp dans edebiliyorsunuz.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/ahmet-kekec/hilafet-mi-dediniz/haber-1096667