Köşe Yazıları Yorumsuz - 28 Eylül 2020 Pazartesi

28 EYLÜL 2020, PAZARTESİ

KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Abdülkadir Selvi-Hürriyet
“Ermenistan Azerbaycan’a neden saldırdı”

Macron, Yunanistan ve Rum kesimini kışkırttı ne oldu? Ne Yunanistan ne Rum kesimi kazançlı çıktı. Macron ise Erdoğan’ı arayıp, geri adım atmak zorunda kaldı. Şimdi benzer bir oyunu Ermenistan üzerinden oynamaya çalışıyor.

Ama söz konusu Ermenistan olunca buradaki esas oğlan Putin...

Libya’da sıkışan Putin, Ermenistan kartını sahaya sürdü. Ancak Putin’de gördü ki, hırsı aklından öte giden Ermenistan Başbakanı Paşinyan sadece kendisini değil, Rusya’yı da rezil edecek.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/ermeni…

 

2-Hasan Basri Yalçın-Sabah
“Dağlık Karabağ ve ötesi”

Libya ve İdlib gibi bölgelerde yaşanan sıkışıklara bir çözüm mü arıyor? Yoksa bilerek Türkiye'yi mi kuşatmak istiyor? Böylece Türkiye'nin odağının dağılmasını ve çok fazla cephede birden yorulmasını sağlamak da istiyor olabilir. Eğer kendisi diğer cephelerde zorlandığı için yapıyorsa o zaman pek endişeye mahal yok. Her bir alan şimdiye kadar olduğu gibi teker teker müzakerelerle dondurulabilir. Ama yok eğer bu bir planlı kuşatma eylemiyse o zaman farklı bir cevap vermek gerekir. Çatışmalı bölgelerin hep Türkiye'nin sınırlarında olması Türkiye için Rusya'nın sarf ettiği enerjiden daha fazla enerji sarf edilmesine neden olabilir. O zaman bu konuyu kapsamlı bir stratejik değerlendirme konusu yapıp her bir bölgede tek tek savunmada kalmaktansa karşı atak yapmak daha güvenli olacaktır. Sanırım Rus diplomasisinin en iyi anladığı dil bu. Sertlikle çok sıkıntıları yok. Kendileri kullanmaktan çekinmedikleri gibi karşı taraf kullanmadan da pek ikna olmuyorlar. O yüzden kaşıyan tarafın hep Rusya olmasını beklememek ve genelde Rusya'nın kaşınmasından hoşlanmayacağı bölgeleri de kaşımak iyi bir çıkış yolu olabilir. Ama tüm bunlara karar vermek için önce Rusya'nın yorgunluktan mı yoksa saldırganlıktan mı bu işleri yaptığını anlamak gerek.

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/09…

 

3-Murat Bardakçı-Habertürk
“Dümbüllünün tabutundaki kavuk”

Şevket Çoruh kavuğu devralırken tabii ki duygulandı, galiba gözleri de yaşardı, sonra teşekkür konuşması yaptı ama temeli “hazırcevaplık” olan tulûata hiç yakışmayan bir iş etti ve konuşmasını “irticalen”, yani “doğaçlama” değil; önceden hazırladığı notların yazılı olduğu kâğıda bakarak okudu!

https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/2817161-du…

 

4-Çetiner Çetin-Habertürk
“PKK’nın Ermenistan açılımı”

Ermenistan’ın 27 Eylül Pazar günü Azerbaycan sınır köylerine yaptığı saldırı Kafkas 2020 tatbikatının hemen ertesi günü gerçekleşti. Tatbikata 80 bin civarında Rus askeri ile Belarus'un yanı sıra Çin, İran, Pakistan, Ermenistan ve Myanmar'dan yaklaşık 1000 asker katıldı.Bu tablo aynı zamanda dünyadaki siyasi eksen kadar askeri eksendeki kutuplaşmayı da gösterdi.
https://www.haberturk.com/yazarlar/cetiner-cetin/2817084-pkk…

 

5-Bülent Orakoğlu-Yenişafak
“28 Şubat sanıkları Cunta mı yoksa ülkeyi düşmandan kurtarmış kahramanlar mı”


28 Şubat’ta cuntanın FETÖ’yü ve Çiller’i hedef aldığı yalanını dillendirerek kamuoyunu yanıltan Perinçek ve diğer gazeteciler ‘CUNTA’nın psikolojik harp söylemlerini dillendirerek neyi amaçlamaktadırlar? İyi niyetli olmadıkları açık.

https://www.yenisafak.com/yazarlar/bulentorakoglu/28-subat-s…

 

6-Yusuf Kaplan-YeniŞafak
“Türkiye önemli stratejik adımlar atıyor ama kuşatmaya dikkat”

Bu arada, Azerbaycan’a saldırttılar Ermenistan’ı. Ermenistan’ın saldırısının Rusya Devlet Başkanı Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un beş gün önce başbaşa yaptıkları görüşmenin hemen sonrasında gerçekleştirilmesi önemli; buraya bir mim koymalıyız!Şu kesin: Azerbaycan’a saldırı Türkiye’ye saldırıdır!Türkiye’ye gözdağı vermek istiyorlar!Neler yapabileceğimizi görmek, sınamak istiyorlar!
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/turkiye-oneml…

 

7-Orhan Bursalı-Cumhuriyet
“HDP siyasetini engelleme neyi tetikler ve iyi parti etkilenir mi”

Bu arada, İYİ Parti içindeki kurultay operasyonunun amacının daha çok, Bahçeli sonrası MHP’ye yönelik olduğunu da bu arada bir dipnot olarak belirteyim. Şimdilik konumuz dışı.Boşuna bir çabaÖzetlersek, iktidarın Kobani operasyonu, istediği sonuçları verecek gibi değil. Kürt seçmenini daha sıkı olarak Millet İttifakı’nın arkasına itecek potansiyel taşıyor. Fakat, dünkü yazımda belirttiğim iktidarın seçimlere yönelik ajandasında neler var, tam bilmiyoruz.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/hdp-siy…

 

8-Fikret Bila-T24
“İktidarda kalmanın yolu olarak muhalefeti ezmek”

Özetle iktidar sadece gündem değiştirmek için değil devlet içinde iktidarını sağlamlaştırmak, devleti ve toplumu kendi istediği yönde dönüştürmek ve bir dahaki seçimi de kazanmak için siyasi ve toplumsal muhalefeti devlet gücüyle baskılıyor.
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/iktidarda-kalmanin-y…