Köşe Yazıları Yorumsuz - 27 Aralık 2020 Pazar

27 ARALIK 2020, PAZAR
KÖŞE YAZILARI



1) Özay Şendir/ Milliyet
“İsrail’e karşı hangi duygu daha değerli?”
Türkiye’de bir sürü isim ABD’nin Ortadoğu’da İsrail’e dost bir devlet yaratmak için bir “Kürdistan” kurdurmaya çalıştığını düşünür ve tezlerini de bu fikrin üzerine kurar. Bugün Ortadoğu’da, İsrail’e düşman devlet neredeyse kalmadı. Bu yeni duruma, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzelmesi tablosu da eklendiğinde “İsrail’e dost olsun diye Kürdistan kurma” tezi anlamını yitirecektir.

Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşma senaryolarına, Doğu Akdeniz, Washington ve Brüksel üzerinden bakılması gereken bir zaman dilimindeyiz.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/ozay-sendir/israile-karsi-hangi-duygu-daha-degerli-6390158

2) Mustafa Balbay/ Cumhuriyet
“AİHM’den Uludere’ye!”
Olayın özü; HDP’yi Cumhur İttifakı’na çekmek, bu olmuyorsa tarafsız kalmasını sağlamak. İkisi de olmuyorsa HDP’yi linç edip, ona oy veren tabana yönelik Cumhur İttifakı ile barışık yeni siyasi oluşumlar meydana getirmek. AKP iktidarının ezelden beri Öcalan ailesiyle diyalog halinde terörle mücadele ediyor gibi yapıp siyaset üretmek gibi ezeli bir hevesi var.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mustafa-balbay/aihmden-uludereye-1801691

3) Emre Kongar/ Cumhuriyet
“Demirtaş, AİHM kararı ile niçin serbest bırakılmalıdır?”
“Çünkü Türkiye, AİHM kararlarına uymaya söz vermiş ve bunu Anayasasına da eklemiştir”
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/emre-kongar/demirtas-aihm-karari-ile-nicin-serbest-birakilmalidir-1801665

4) Yusuf Kaplan/ Yeni Şafak
“Emperyalistlerin mahkemesi, Türkiye’yi yargılayamaz!”
AİHM, insan hakları, özgürlükler, haklar gibi onca ayartıcı slogana rağmen emperyalistlerin hukukunu dayatıyor dünyaya. Küçük meselelerde hak hukuk gözetiyor ama büyük meselelerde, stratejik meselelerde Avrupa emperyalizminin hegemonyasına zarar verecek bütün davaları mahkûm ediyor, Batı emperyalizmini aklayacak bütün davaları da aklıyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/emperyalistlerin-mahkemesi-turkiyeyi-yargilayamaz-2057182

5) Taha Akyol/ Karar Gazetesi
“Sistem tartışmasına bel bağlayanlar”
Bu açıdan çok önemli bir gösterge Merkez Bankası’nın “araçsal” bağımsızlığıdır. Yani siyaset enflasyon hedefini belirler ve ilan eder… Ama bu hedefe ulaşmak için hangi “araçlar”ı, hangi para politikalarını uygulayacağına, faize, kura, emisyona TCMB kendisi karar verir.
Plan Bütçe Komisyonunda geçen Cuma günü TCMB’nın para potikaları görüşüldü. İYİ Partili iktisatçı Erhan Usta’nın konuşmasını okudum. Usta, “Merkez Bankası, uzmanları ve ekonomistleri itibarıyla Türkiye’nin en seçkin kurumudur” diyor.
Kemal Derviş’ten, Ali Babacan’dan, Durmuş Yılmaz’dan da duymuştum bunu.
Eğitimleri, tecrübeleri, işlerindeki liyakatleri süper.
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/cb-sistemi-kurumlari-ezdi-1588087

6) Cem Gürdeniz / Veryansıntv
“Amerikan Donanması küresel konvansiyonel savaşa hazır değil
ABD donanmasının temel görevleri arasında olan, güç intikali, deniz kontrolü, deniz ulaştırmasının korunması arasında dengeli bir dağıtım yapabilecek kuvvet yapısı, günümüzün Rusya ve Çin deniz güçleri göz önüne alındığında mevcut değil. İkinci Dünya Savaşını Pasifik’te kazanarak dünyanın 1945 sonrası hegemonu olan ABD, Sovyetlerin bu kadar hızlı çökeceğini tahmin edememişti. Soğuk Savaş sonrasında da Çin ve Rus deniz güçlerinin bu kadar hızlı yükseleceğini de tahmin edemedi. Artık okyanuslardaki dalgaları Amerikan donanması yönlendiremiyor. Bu gerçekleri Türkiye’de iktidar olmak için Atlantik dümen suyunda rotalamaya inananların fark etmesini ne kadar isterdim. Galileo Galilei’nin dediği gibi her şeye rağmen dünya dönmeye ve güneş doğudan doğmaya devam ediyor: Ex Oriente Lux.
https://www.veryansintv.com/amerikan-donanmasi-kuresel-konvansiyonel-savasa-hazir-degil

7) Resul Tosun / Star Gazetesi
“Amaç Türkiye’yi frenlemek”
Libya sorununun masada çözümüne karşı çıkan Hafter’i bir hafta önce Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kâmil ziyaret etti.Hafter bu ziyaretten cesaret alarak Türkiye’nin askeri varlığını 18 ay uzatma tezkeresini de bahane ederek taraftarlarına, ‘Libya topraklarının Türk postallarıyla kirletildiğini, sömürgeci Türk askerinin Libya’dan çıkarılması için savaşa hazır olunması’ çağrısında bulundu.
https://www.star.com.tr/yazar/amac-turkiyeyi-frenlemektir-yazi-1597354/