Köşe Yazıları Yorumsuz - 26 Eylül 2020 Cumartesi

26 EYLÜL 2020, CUMARTESİ
KÖŞE YAZILARI

 



1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Kobani gözaltıları ve iki soru işareti”

 

Ancak bu haklı davayı yürütürken...Şu iki konunun hızla açıklığa kavuşturulması gerekir:
BİR: Kobani olaylarının üzerinden altı yıl geçti. Bu altı yıllık süreçte Kobani olayları yargılamasıyla ilgili çeşitli adımlar atılmıştı. Dünkü gözaltılar, o sürecin bir devamı mı? Değilse, neden altı yıl sonra böyle bir adım atılıyor? Hukuk tekniği açısından bunun bir izahı var mıdır? İKİ: Gözaltına alınan isimler arasında Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de var. Oysa Ayhan Bilgen, daha önce bu davadan tutuklanmış, ancak HDP’nin “eylem çağrısı” yaptığı toplantıya katılmadığı anlaşıldığı için tahliye edilmişti. Dün yeniden gözaltına alınmasının nedeni nedir?Bir kez daha söylüyorum:Dava, haklı bir davadır.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/kobani-goza…

 

 

2-Yasin Aktay-YeniŞafak
“İsraille normalleşme insanlık suçlarını aklamanın yolu”


İsrail ile adına “normalleşme” denilen süreçte kervana katılanlar uluslararası ilişkiler düzeninin bütün normallerini, teamüllerini, adabını yerle bir eden sahneler ortaya koyuyorlar.Doğrusu, bir açıdan iyi oluyor. Başka zamanlarda diplomatik ritüellerle kotarılan ilişkilerin ardında ne tür zorlamaların olduğunu görmüş oluyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yasinaktay/israille-norma…

 

 

3-İbrahim Kiras-Karar
“HDP’ye operasyonun siyasi şifreleri”

 

Toplumun bu konulardaki yanlışları ve çözüm alternatiflerini tartışmasını engelleyecek, bütün bu yanlışların temelindeki problemin yanlış yönetim zihniyeti olduğunun konuşulmasını zorlaştıracak, en azından Cumhur İttifakı’nın tabanını kenetleyecek bir “gündem” oluşturulmuş oldu.Bu operasyonun yalnızca bugünlerde siyaseten ihtiyaç duyulduğu için kullanıma açılmış bir siyasi enstrüman olduğunu düşünmek için parlak bir zeka gerekmiyor… “Olmuşken de toplumsal meşruiyeti olan bir konu üzerinden olsun, ama karşı tarafı da ayağa kaldırabilsin” diye düşünülmüş gibi sanki… Aradan altı yıl geçtikten sonra Kobani olaylarının akla gelmiş görünmesinin sebebi başka ne olabilir?
https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/hdpye-operasyon…

 

 

4-Mehmet Ali Güller-Cumhuriyet
“Doğu Akdeniz konferansı”

 

Küresel siyasi anahtar Rusya’dır. Enerji-politik mücadele nedeniyle ABD ile Rusya karşı karşıyadır. Doğu Akdeniz’deki enerji-politik güç mücadelesi AB gaz baştedarikçisi konumundaki Rusya’yı yakından ilgilendirmektedir. Ankara, bu nedenle Rusya’yla Suriye’nin dışında Doğu Akdeniz’de de (ve elbette Libya’da da) işbirliği yapmalıdır.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/dog…




5-Yavuz Alogan-Veryansın
“Atatürk,Mustafa Kemal, Mavi Vatan”

 

Kavrama jeostratejik derinlik kazandıran, doktrin oluşturan Tümamiral Cihat Yaycı’yı önce tasfiye ettiler, ardından “Mavi Vatan” savunucularını bölerek geriletme görevini Saray’a taşeronluk yapan medya grubuna verdiler. Tecrübeli taşeron, Cihat Yaycı Amiral’i ve başında bulunduğu Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi’ni İsrail yanlısı ilan ediverdi.
https://www.veryansintv.com/ataturk-mustafa-kemal-mavi-vatan