Köşe Yazıları Yorumsuz - 26 Aralık 2020 Cumartesi

26 ARALIK 2020, CUMARTESİ
KÖŞE YAZILARI



1) Engin Ardıç / Sabah
“Yoksa Brüksel’e giden yollar artık Washington’dan mı geçiyor?”
Gene bir anket... Optimar yapmış... Tayyip Erdoğan'ın karşısına kim çıkarsa ne kadar oy alır? İmamoğlu çıkarsa, Erdoğan yüzde 53.7, Ekrem Bey yüzde 46... Mansur Yavaş çıkarsa, Erdoğan yüzde 55.2, Mansur Bey yüzde 44.8... Sıkı durun: Abdullah Gül çıkarsa, Erdoğan yüzde 76.7, Abdullah Bey yüzde 23.7! Akşener çıkarsa da, Erdoğan yüzde 63.8, Meral Hanım yüzde 37.2... Hepsi Abdullah Gül'ü geçiyor, hepsi... Muharrem İnce kendi partisini çıkmaz ayın son çarşambasında belki kuracağı için onu sormamışlar. Mustafa Sarıgül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan gibi isimleri de sormaya bile gerek görmemişler. Vallahi ben olsam Doğu Perinçek'i de sorardım. Hoşluk olsun.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ardic/2020/12/26/var-mi-baska-izah-tarzi

2) Burhanettin Duran / Sabah
“Erdoğan’ın Putin’e cevabı Biden’a ne söylüyor?”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma namazı çıkışı soru üzerine Rus lider Putin'in sekiz gün önce kendisi hakkında "sözünü tutan biri, ülkesi için sonuna kadar gider" övgüsüne cevap verdi. Putin'i "özü, sözü bir, verdiği sözde duran" diye niteledi. İki liderin tanıştıklarından itibaren Türk- Rus ilişkilerinin yeni bir düzleme çektikleri açık. 2015 uçak düşürülme krizinin aşılması sonrasında enerji, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ önemli rekabet ve iş birliği alanları olarak ortaya çıktı. Liderlerin uyuşan kimyası sayesinde Astana Süreci, İdlib krizi, Libya ve S-400'ler gibi çetrefilli dosyalar yönetilebildi. Bu dinamik ilişki, Ukrayna (Kırım), Karadeniz ve Doğu Avrupa gibi çıkarların farklılaştığı alanlarda da bugüne dek sorun çıkmasını engelledi.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/12/26/erdoganin-putine-cevabi-bidena-ne-soyluyor

3) Serdar Turgut / Habertürk
“Suriye’de tüm güçler Biden’ın tavrını bekliyor”
Dış politika galiba hiç bir zaman kağıt üzerinde uzlaşılan planlar gibi gitmiyor.
Bunun en net örneği Türkiye’nin ulusal güvenlik sorunu olan Kuzey Suriye’de gözlemlenebiliyor. Merkezinde Ayn İssa’nın bulunduğu bölgesel sorunlara baktığımızda Suriye’de işlerin ne kadar çetrefil olduğunu ve varılan uzlaşmalar ve anlayışların kağıt üzerinde kalma riskinin ne kadar fazla olduğunu net görülebiliyor. Kendi başına sorunları zaten hayli karmaşık olan bu bölgede bir de Türkiye dahil bölgedeki tüm güçlerin Biden başkanlığındaki yeni Amerikan yönetimin atacağı adımları beklemek zorunda olması işleri daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2916311-suriye-de-tum-gucler-biden-in-tavrini-bekliyor

 

4) Nedret Ersanel / Yenişafak
“Altın oran...”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz çarşamba günü partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı, özellikle dış politika vurgulu konuşma, Türkiye’nin ABD ve Avrupa’ya ‘dostluk eli’ uzatmasıyla sonuçlandı. ‘Yeni yıl yeni dönem’ olarak formüle edilen açılım, yerli matbuatta, ‘şahlanış’ ve/veya ‘Batı’yla yeni dönem’ başlıkları altında haberleştirildi, tartışıldı… https://www.yenisafak.com/yazarlar/nedretersanel/altin-oran-2057170

5) Mehmet Ali Güller / Cumhuriyet
“Atatürk’ hesaplaşma konusu: Türkçe Kuran”
Türkçe Kuran konusu, öyle “iktidar gündem değiştirmek istiyor, ekonomiyi konuşmamızı istemiyor” denilerek geçiştirilecek bir konu değildir; dahası iktidarın temel hedefi bakımından çok önemli bir konudur: Devrim-karşıdevrim sorunudur. Dünkü Ayasofya tartışması ve bugünkü Türkçe Kuran tartışması, bir ibadet tartışmasından öte, iktidarın “Atatürk’le ve Kemalist Devrimle hesaplaşma” tartışmasıdır. O nedenle üzerinde önemle durmaya ve iktidarın bu konularda Atatürk’ü “faşist” diye suçlamalarına varan saldırılarına yanıt vermeye gerek vardır.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/ataturkle-hesaplasma-konusu-turkce-kuran-1801499

6) Prof. Dr Kemal İnat / Türkiye Gazetesi
‘’ABD-İran gerilimi: İsrail için son fırsat mı?”
Trump’ın dün attığı tweet, Amerikan Başkanı'nın görev süresi dolmadan İran’a karşı çok sert bir adım atmasını bekleyen İsrail’i umutlandırmış olabilir.
Söz konusu mesajda Trump, pazar günü Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliğinin çok sayıda roket tarafından hedef alındığını ifade ettikten sonra, “Tahmin edin bakalım bu roketler nereden atıldı?” sorusunu “İran’dan” diye cevaplayıp, bu tür saldırılarda “eğer bir Amerikalı ölürse bundan İran’ı sorumlu tutarım” diye “İran’a dostça bir tavsiye” veriyor.
https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/prof-dr-kemal-inat/616831.aspx

7) Yaşar Hacısalihoğlu / Akşam Gazetesi
“Sistem tartışmasına bel bağlayanlar”
Türkiye, 16 Nisan 2017’de yapılan halk oylamasıyla yeni bir hükümet sistemine geçti. Yapılan değişiklik anayasal temel çerçeve değişiklikti. Esasen parlamenter sistemden, başkanlık sistemine geçiş sağlanmış oldu. Adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi (CHS) denilen yeni sistem esasen başkanlık modelidir.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihoglu/sistem-tartismasina-bel-baglayanlar/haber-1136449

8) Ersoy Dede/ Star Gazetesi
“Can Dündar'a sahip çıkan Almanya'da devlet sırrı ve basın”
Almanya ve her kim benzer düşünceler içindeyse... Aklınızı başınıza alın. FETÖ alçak, cani, kalleş, aşağılık bir terör örgütüdür... 15 Temmuz gecesi 251 kahramanımızı, öncesinde Hrant Dink gibi, Rahip Santoro gibi isimleri gibi kendi başına, polislerimizi, askerlerimizi, kaymakamlarımızı PKK ve DHKP-C terör örgütüyle birlikte şehit etmiş pislikler sürüsüdür... Ve hangi nedenle olursa olsun FETÖ’ye destek çıkan, arkalayan, iş birliği yapan, belge alıp propagandasına katkı sağlayan herkes tartışmasız teröristtir... Almanya’nın ya da başka herhangi bir ülkenin ne dediği kimsenin umurunda değil... Benzer bir dosya eğer Alman mahkemelerinin önünde olsaydı onlar da hiç tereddüt etmeden aynı kararı verirlerdi.
https://www.star.com.tr/yazar/can-dundara-sahip-cikan-almanyada-devlet-sirri-ve-basin-yazi-1597102/

 

9) Hüseyin Gülerce / Star Gazetesi
“Demirtaş projesi ikinci tur için”
Uygulamaya konmuş Demirtaş Projesini anlatmadan önce son gelişmeyi hatırlayalım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş’ın, siyasî nedenlerle tutuklu olduğuna ve derhal tahliye edilmesi gerektiğine hükmetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli, karara çok sert tepki gösterirken, muhalefet liderleri AİHM’nin Demirtaş kararından yana oldular.
https://www.star.com.tr/yazar/demirtas-projesi-ikinci-tur-icin-yazi-1597105/