Köşe Yazıları Yorumsuz - 25 Mart 2021 Perşembe

25 MART 2021, PERŞEMBE

KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Abdülkadir Selvi / Hürriyet

“Parti tamam sıra kabinede”

“AK Parti kongresinden ne yazacaksın” diyecek olursanız… 1- Erdoğan’ın mesajları 2- AK Parti’nin yeni yönetimi 3- Kabine değişikliği
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/parti-tamam-sira-kabinede-41771282

 

2-Ahmet Hakan / Hürriyet

“Kongreden ince çizgiler: Erbakan Hoca’nın hangi geleneği hayata geçti?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının en önemli yeri, yeni anayasayla ilgili bölümdü. Bütünleştiricilik, birleştiricilik, farklılıkları zenginlik olarak görme, tüm farklılıkların söz sahibi olması açısından…
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/kongreden-ince-cizgiler-erbakan-hocanin-hangi-gelenegi-hayata-gecti-41771284

3-Sedat Ergin / Hürriyet

“AB Zirvesi’nde kritik soru: Borrell’in ikili yaklaşımı zirve kararlarına yansıyacak mı?”

AB yetkilisi, aynı zamanda “İçteki durum ciddi kaygı konusu olmaya devam ediyor. Ülkenin önde gelen muhalefet partilerinden biri olan HDP’nin kapatılması yolundaki tehditler ve Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin kadınlara ve aile içi şiddete karşı sözleşmesinden, İstanbul Sözleşmesi’den çekilmiş olması buna dahildir... Bu gibi gelişmeler Türkiye’yi AB yolundan uzaklaştırıyor” diye konuşmuştur.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/ab-zirvesinde-kritik-soru-borrellin-ikili-yaklasimi-zirve-kararlarina-yansiyacak-mi-41771283?sessionid=3

4-Mahmut Övür / Sabah

“AK Parti Kongresi’nden küresel mesaj”

Bu defa, sadece elindekilere sahip çıkmakla yetinmeyen, yeni küresel siyasi ve ekonomik düzende hak ettiği yeri alma kararlılığını 2023 hedefleriyle, 2053 vizyonuyla, 2071 idealiyle gösteren bir Türkiye var. Bu defa, üzerinde asırlardır sahnelenen senaryoları yırtıp atan, bilhassa da son 8 yıldır önüne kurulan tuzakları birer birer yıkıp geçen, hedeflerinden asla kopmayan bir Türkiye var. Ellerinden gelse, yağmurlu havada ülkemize bir bardak su vermeyecek olanların her gün karşımıza yeni dayatmalarla çıkmaları, bizi yolumuzdan döndüremedi, evet ahdediyorum, yine döndüremeyecektir."

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2021/03/25/ak-parti-kongresinden-kuresel-mesaj

5-Hasan Basri Yalçın / Sabah

“Güven ve İstikrar”

Yaklaşık yirmi yılı bulan AK Parti iktidarını tarihi olarak iki ana döneme ayırabilirsiniz. Her ikisinde de yoğun bir inşa faaliyeti ve mücadeleyi görürsünüz. Fakat birinci dönem, Türkiye'nin ekonomik büyümesi ve altyapı faaliyetlerinin tamamlandığı dönemdi.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2021/03/25/guven-ve-istikrar 

 

6-İbrahim Karagül/ Yenişafak

“Erdoğan’ın cümleleri çağrıdır. Geçmişin ve geleceğin sesidir. Yüz yıl önceki oyun bu. Bu sefer başaramazlar.”

Buna; dünya yeniden kurulurken, güç Batı’dan Doğu’ya akarken ve dünyaya dağılırken, eskinin sömürgeci güçleri zemin kaybedip yeni ülkeler yükselirken, dünyanın merkezi Atlantik’ten uzaklaşırken Türkiye’nin de bütün bunları okuyup yeni bir “kuruluş”un temellerini atması diyebiliriz.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahim-karagul/erdoganin-cumleleri-cagridir-gecmisin-ve-gelecegin-sesidir-yuz-yil-onceki-oyun-bu-bu-sefer-basaramazlar-2058007

 

7-İbrahim Kiras / Karar

“İktidar ile muhalefetin ortak sınavı”

Buna ABD yönetimine Türkiye ile dostluğun vazgeçilmezliğini hatırlatıp bu değerli ittifak ilişkisini konjonktürel siyasi çekişmeler uğruna feda etmesinin doğurabileceği sonuçları anlatacak birilerinin devreye girmesi lazım. Bunu yapacak başka “dost bir ülke” de bugünkü şartlarda söz konusu olmadığına göre iş başa düşüyor. İktidar ve muhalefet partilerinin en üst düzeyde bir araya gelip -gerekirse washingtona “çok partili” bir heyet göndererek- konunun parti meselesi olmadığını, milletin bütününün hassasiyetini en derinden celp ettiğini net bir şekilde ifade etmeleri ve yapılabilecek bir yanlışın sonuçları konusunda en sert ikazı karşı tarafa duyurmaları tek çare gibi görünüyor. İktidar böyle bir girişime sıcak bakmadığı takdirde muhalefet partilerinin kendi başlarına aynı mesajı vermek için inisiyatif almaları da bir vatanseverlik ve sorumluluk sınavı olacaktır. 
https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/iktidar-ile-muhalefetin-ortak-sinavi-1588932

 

8-Ahmet Taşgetiren / Karar

“Manifesto nerede”

Kongre yapıldı. Beklenti, hükümette ve parti yönetiminde değişikliklere gidileceği yönünde. Herkes 2023’ün önemli ölçüde bir “Kaybetme Telaşı”nı barındırdığını biliyor. Kongre salonunu dolduran Ak gençliğin 2023te ilk defa oy verecek gençliğin yüzde kaçına tekabül ettiği sorusu herkesin ortak merakı halinde. Büyük şehirlerin kaybı zonklayıcı bir gerçek durumunda. Ekonomide cenaze ortada duruyor. Parti cenahı “O yaptı oldu” demekten başka bir izah getirmiyor. Öne çıkan “Başdanışman silüeti” ise kaygıları Damat Bey’in rolünden daha çok artırıyor. Allah encamımızı hayreylesin.
https://www.karar.com/yazarlar/ahmet-tasgetiren/manifesto-nerede-1588931 

 

9-Yılmaz Özdil / Sözcü

“Esrigün hanımla Zühtü Enes beyin kabineye girmeleri büyük sürpriz oldu”

Bin Ali diyor, biniyor. İn Ali diyor, iniyor. Amuda kalk dese, niye kalkmasın? Varsa iddiaya giren girelim… Hem ulaştırma, hem milli eğitim, hem milli savunma bakanlığı, hem de kültür bakanlığı müsteşarlığı yapan İsmet Yılmaz'a koltuk vermese, “sen ayakta dur” dese, bakanlar kurulu toplantısı bitene kadar ayakta durmaz mı? Orman bakanına “şöyle neşeli bir türkü oku” dese, okumaz mı? Göreve getiriyor, teşekkür ediyorlar. Kovuyor, “şükranlarımı sunarım” diyorlar.
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/yilmaz-ozdil/esrigun-hanimla-zuhtu-enes-beyin-kabineye-girmeleri-buyuk-surpriz-oldu-6333716/

 

10-İsmail Saymaz / Sözcü

“Ayasofya’dan laikliğin cenazesi

kalkarken…”

AK Parti'de yarattığı kırılmaya rağmen Ayasofya Camisi'nin İmamı Prof. Dr.

Mehmet Boynukalın, asla geri adım atmıyor. En son Twitter'da, “Büyük alim” dediği Said-i Nursi'yi andı. Rahmet dilediklerine Sultan 2. Abdülhamit'i ve İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif'i ekledi. Boynukalın'ın yad ettiği başkaları da var. İskenderpaşa Tarikatı'nın şeyhlerinden Esat Coşan, Müslüman Kardeşler'in kurucusu Hasan El Benna, Saadet Partisi lideri Necmettin Erbakan, ABD'li siyah Müslümanların lideri Malcolm-X, Fatih Camisi'nde 1980 yılında öldürülen Metin Yüksel, İstiklal Mahkemesi'nde idam edilen İskilipli Atıf Hoca…Yalnızca 10 Kasım'ı boş geçti. Atatürk'ü anmadı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/ismail-saymaz/ayasofyadan-laikligin-cenazesi-kalkarken-6333611/  

 

11-Barış Terkoğlu / Cumhuriyet

“AKP dosyasındaki terör örgütü”
Sonuç olarak AKP, şimdi FETÖ adıyla andığımız yapıyla ilişkileri de delil kabul edilerek cezalandırılan ilk siyasi parti oldu. FETÖ, yıllar sonra terör örgütü kabul edildi ancak “siyasi ayak” tartışılırken o mahkeme kararı ve yapılan savunma unutuldu. Tayyip Erdoğan’ın gündeme geldiğinde “Teröre bulaşmadıktan, bir fiili eylemin içerisinde olmadıktan sonra, ülke hassasiyetlerini koruyan derneklerle, vakıflarla niçin bizim büyükelçiliklerimiz iletişim içinde olmasın” diyerek savunduğu genelge, AKP-FETÖ ittifakının dağılmasıyla iptal edildi. O davada, AKP’nin ceza almamasını savunan tek üye, Başkan Haşim Kılıç’tı. İlginçtir, Kılıç da yıllar sonra lehine oy verdiği partinin hedefi oldu. Şimdi pek kimse anımsamıyor. Ancak mahkeme dosyasını açınca gözüme ilk çarpan, Kılıç’ın AKP’yi savunmaya sosyalist Rosa Lüksemburg’dan yaptığı alıntıyla başlaması oldu: “Özgürlük, yalnızca ve daima farklı düşünenlerindir.”

Geçmiş, ondan habersiz olanlar için ne ifade eder bilmem. Ama bildiğim bir şey var: Geleceğin resmi, mutlaka geçmişi hatırlayanların renkleriyle yapılacak. https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-terkoglu/akp-dosyasindaki-teror-orgutu-1823024

 

12-Mehmet Ali Güller / Cumhuriyet

“Rusya’ya tehdit, Türkiye’ye çengel”

NATO dışişleri bakanları toplantısını bir cümleyle özetlemek gerekirse başlıktaki ifadeyi kullanabiliriz: Toplantıdan “Rusya’ya tehdit, Türkiye’ye çengel” çıktı. 1. NATO, Rusya’yı uluslararası terör, hibrit ve siber tehditler bağlamında “modern tehdit” ilan etti. 2. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Türkiye’yi ittifaka demir atmış (çıpa atmış) halde tutmakta ABD ve NATO’nun güçlü çıkarı var” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye’nin uluslararası terörle mücadeledeki rolü ve mülteci barındırması nedeniyle çok önemli bir müttefik olduğunu belirtti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/rusyaya-tehdit-turkiyeye-cengel-1823051 

 

13-Melih AŞIK / Milliyet

“Kritik hamle”

Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelikle...

TSK’ya subay ve astsubay yetiştiren Harp Okulları’na giriş şartlarında önemli bir değişiklik yapıldı. Önceki yönetmelikte bulunan “irticai ve bölücü görüşleri benimsememiş veya bu faaliyetlere karışmamış olmak” hükmü kaldırıldı. Bunun yerine, “terör örgütlerine veya milli güvenliğe karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen gruplara üyelik, iltisak ya da irtibatı bulunmamak” şartı getirildi. Bu son maddeyi okuyan bir dostumuz: - Kim karar verecek, o önemli sorusunu ortaya attı. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Cumhuriyet’e verdiği demeçte şunları söyledi: “Bu değişiklikle tarikatlara ve cemaatlere, eğer iktidara karşı bir tavırları yoksa harp okullarına giriş yolu açılmış oluyor. İktidarın, ‘Bize yakın olursa, tarikatların orduya yerleşmesinde hiçbir sorun yok’ anlayışının yansımasıdır. Görülüyor ki iktidar geçmişten hiçbir ders çıkarmamıştır.”

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/melih-asik/kritik-hamle-6464622

 

14-Fuat Uğur / Türkiye Gazetesi

“Türkiye’nin güvenliği ve emperyalist hayallere karşı tek politika”

Evet, bu ABD kaynaklı kriz Erdoğan’ın dediği gibi Türkiye’den teğet geçti. Ama o “Türkiye ekonomik bakımdan dayanıksız, batar” diyen sözde ekonomistler ve yazarlar, yüzleri kızarmadan konuşup yazmayı sürdürdüler.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2 Aralık 2016 tarihinde yine bir döviz dalgalanması sırasında yaptığı konuşmada da vatandaşa paranızı altına ve Türk lirasına yatırın çağrısı yapmış, “Yine teğet geçecek” demişti. Nitekim o günlerde altın alanlar bugün görülmekte ki çok iyi kazandılar.

https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/fuat-ugur/618170.aspx