Köşe Yazıları Yorumsuz - 25 Eylül 2020 Cuma

25 EYLÜL 2020, CUMA
KÖŞE YAZILARI



1-Nedim Şener-Hürriyet
“FETÖ avukatlara nasıl bakıyor”

 

Pensilvanya’ya gönderilen notlarda sık sık FETÖ elebaşı Gülen’in, “Hukuku mücadelemizi devam ettirelim. Zafer tacını takmak gerekli. Arkadaşlarımıza en iyi avukatları tutalım. Geriye dönük balyoz gibi kafalarına inin” sözüne yer veridi. Talimatı alan Türkiye’deki örgüt üyeleri, hukuk sorumluları ve avukat yapılanmasının çalışmaları hakkında şu raporu gönderdiler: “Hukuk Sorumluları,
Arkadaşlarımızın hukuki süreç ve sorunları daha yakından takip etmek üzere her bölgede lise ve üniversitede ayrı ayrı olmak üzere Danışmanlarımızın yardımcısı pozisyonunda hukuk sorumluları belirlenmiştir. Bunların altında hukuki süreç ve konuları değerlendirmek üzere mutfak ekipleri oluşturulmuştur. Hukuki konular adli ve avukat birimi ile birlikte değerlendirilmekte, geliştirilen dava dilekçeleri, örnek başvurular, örnek mahkeme kararları ilgili avukat, mağdur ve ihtiyacı olanlara ulaştırılacak şekilde paylaşılmaktadır.
Tedbir mülahazası ile yeni kavramlar belirlenmiştir. Operasyon=Sınav, Gözaltı=Deneme, Tutuklu=Yurtta kalan, İhraç=Mezun, Açıkta=İzinli. ”Belgeler gösteriyor ki FETÖ hukukun her ayağını kullanacak, buna karşı çıkmak tüm yurttaşların ve hukukçuların asli görevidir.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/feto-avukatlara-nasil-bakiyor-41620087

 

 

2-Kerem Alkin-Sabah
“TCMB ve Beklenti yönetimi”

 

Yukarıdaki satırlar asla TCMB'nin kararına bir eleştiri değildir; sadece bir durum tespitidir. Neticede, elindeki geniş veri setiyle, Türkiye Ekonomisi'ndeki toparlanmayı, sektörlerdeki canlanmayı, talep artışını, bunun enflasyon, yani fiyat istikrarı; cari açık; yani finansal istikrar üzerindeki kısa ve orta vadeli sonuçlarını en detaylı analiz eden kurum Merkez Bankamız. Benim yegane düşündüğüm konu, reel sektörün finansman ihtiyacı dikkate alındığında, finansman ihtiyacını ve finansmanın maliyetini kabul edilebilir düzeyde tutabildiğimiz ölçüde para politikası patikasını şekillendirmek. Kimi yabancı ve yerli ekonomistlerin iddia ettiği gibi, Türkiye Ekonomisi'nde 'resesyon'u göze alacak kadar politikası setini daraltmanın, küresel virüs salgının 2. dalgasına dair tartışmalar ve belirsizlikler bu derece 'sıcak' iken doğru olacağı kanaatinde değilim
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/09/25/tcmb-ve-beklenti-yonetimi

 

 

3-Mahmut Övür-Sabah
“Hükümeti deviremedikleri için öfkeliler”


"Sol mahalle dağdan annesine sağ kavuşan Kürt çocuklarını sevmiyor, onlar yeterince savaşıp hükümeti deviremedikleri için çok öfkeliler. Bunlar için de en iyisi dağda çatışmada öldürülmüş Kürt! Diyarbakır'da çocuklarına sağ kavuşan annelerine öfkeleri bu yüzdendir."
Bundan daha utanç verici bir şey olabilir mi? Anlaşılan son yıllarda sosyolojiyi de zehirleyen siyasi nefret, hayatlarını "insanı" anlatmaya adadığını söyleyen sol yazar ve şairleri de körleştirmiş ki hiçbiri o anneleri görmüyor. Sahi, korono konusunda bile tespitler yapan Zülfü Livaneli'nin, ya da şairliği geri plana itip tek tipçi siyasetçi Ataol Behramoğlu'nun acaba Diyarbakır Anneleri'yle ilgili söyleyecekleri sözleri yok mu?
Bundan daha utanç verici bir şey olabilir mi? Anlaşılan son yıllarda sosyolojiyi de zehirleyen siyasi nefret, hayatlarını "insanı" anlatmaya adadığını söyleyen sol yazar ve şairleri de körleştirmiş ki hiçbiri o anneleri görmüyor. Sahi, korono konusunda bile tespitler yapan Zülfü Livaneli'nin, ya da şairliği geri plana itip tek tipçi siyasetçi Ataol Behramoğlu'nun acaba Diyarbakır Anneleri'yle ilgili söyleyecekleri sözleri yok mu?
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/09/25/hukumeti-deviremedikleri-icin-ofkeliler

 

 

4-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“Faiz artışı doları keser mi”


24 Eylül Türkiye için kırılma tarihi olabilirdi. Normalde AB Liderler Zirvesi Doğu Akdeniz ve Türkiye özel gündemiyle toplanacaktı. Karşı taraf AB’nin içinde ve karar mekanizmasında, lehimize bir sonuç çıkmazdı. Ancak diplomatik kanallar ve politik manevralar devreye girdi ve zirve ertelendi.
-Merkez Bankası faiz kararında dolaylı yollardan ilerlemeye devam etmesi ikinci kırılmayı yaratabilirdi. Burada da TCMB piyasaları şaşırtarak faizleri doğrudan artırdı. Enflasyon riskinin farkında olduğunu ve zor durumla karşılaşınca faizleri artırabileceğini gösterdi
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2814282-faiz-artisi-dolari-keser-mi

 

 

5-Yusuf Kaplan-YeniŞafak
“Türkiye’nin prangaları ve medeniyet iddiası”

 

Bu ülkeye Sevr’de ölüm gösterildi ama Lozan’la sıtmaya razı edildi Türkiye.Türkiye, Lozan görüşmeleri sırasında verilen sözlerle laikleşme ve dolayısıyla zihnen kendi kendini sömürgeleştirme sürecine girdirildi.Sonuçta, dünyada dışardan sömürgeleştirilemeyen tek ülke Türkiye, içerden kendi kendini sömürgeleştiren tek ülke olarak tarihe geçti!Özetle: Türkiye, Lozan süreciyle birlikte kaskatı bir laikleşme / Batılılaşma çıkmaz sokağının eşiğine sürüklendi; böylelikle Batılı emperyalistlerin önündeki en büyük potansiyel engel bertaraf edildi.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/turkiyenin-prangalari-ve-medeniyet-iddiasi-2056323

 

 

6-Soner Yalçın-Sözcü
“FETÖ’nün Solcuları”

 

Bizim sol, FETÖ solcularıyla hesaplaşırken bu ülkenin diğer siyasal cephelerinden niçin pek ses çıkmıyor?FETÖ'nün ülkücüleri-milliyetçileri yok mu?FETÖ'nün muhafazakârları- siyasal İslamcıları yok mu?Ya medyanın dört yanında kripto FETÖ gazeteciler yok mu?Hikmet Çiçek gibi sağlam duran araştırmacı gazetecilere çok ihtiyacımız var. Ne yazık ki böyle namuslu gazetecileri bekleyen son; Müyesser Yıldız gibi hep hapishane oluyor! FETÖ kriptosu “Mücteba Kılıçlar” ise bugün hala “keçi sakal” gibi kamuflajla gazetelerde, ekranlarda boy göstermeye devam ediyor…
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/fetonun-solculari-2-6053464/

 

 

7-Oral Çalışlar-Posta
“İsrail Silahıyla Vietnam Sosyalizmi”

 

“Dünyayı Vietnam direnişi benzeri direnişler kaplasın, ABD emperyalizmi yıkılsın” düşüncesi içindeydik. Ernesto derken kastettiğimiz, Bolivya dağlarında gerilla direnişi örgütlerken ölen Ernesto Che Guavera’ydı. O günlerde sosyalizm için umut vardı. ABD’yi dize getirmiş Vietnam’da bugün tek parti rejimi İsrail silahlarıyla halkına korku saçıyor. Sosyalizm umudu yerini acımasız bir diktatörlük rejimine terk etmiş. Ne bekleniyordu, neler oldu.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/israil-silahiyla-vietnam-sosyalizmi-2278859

 

 

8-Fikret Bila-T24
“Millet ittifakının geleceği”

 

Bu nedenle bu tür kopuşları önlemek iki partinin liderine düşüyor. Kılıçdaroğlu ve Akşener, Millet İttifakı’nın ilk hedefini demokrasiyi yeniden inşa etmek, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek olarak açıkladıklarına göre, mümkün olan en geniş toplumsal mutabakatı sağlamak üzere partilerinde bütünlüğü korumak, ittifaklarını da daha genişletmek zorundalar.Aksi halde iktidar değişikliği iddiasının zayıflayacağının farkında olmaları gerekiyor.
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/millet-ittifaki-nin-gelecegi,28122

 

 

9-Fatih Altaylı - 25 Eylül 2020
Güldür bizi Doğu Bey

 

Şu günlerde ekranlarda uzak ara en komik bulduğum insan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek.

Beyazıt Öztürk gibi talk şovcuların yokluğunda, büyük kanallarda komedi programı yokluğunda Perinçek haber kanallarını neşelendiriyor, hepimizi güldürüyor.

Doğu Bey, dün akşam Habertürk’te katıldığı televizyon programında  “Türk yargısı şu anda altın çağını yaşıyor” dedi.

Olay yerinde bulunanlar kulaklarına inanamadı.

AK Parti’ye yakın olanlar dahil.

Programı yöneten Mehmet Akif Ersoy bile büyük bir şaşkınlıkla, “Şu anda mı, Türkiye’de mi? Kimin tespiti bu?” diye sorma ihtiyacı hissetti.

Doğu Perinçek “Evet, şu anda Türkiye’de” dedi ve bu muhteşem tespiti kimin yaptığını da açıkladı.

Kendisi yapmıştı.

Ekran başında kahkahayı patlattım.

Doğu Bey beni bugünlerde bile güldürmeyi başarıyor.

Allah da onu güldürsün inşallah.