Köşe Yazıları Yorumsuz - 25 Ekim 2020 Pazar

25 EKİM 2020,PAZAR
KÖŞE YAZILARI



1-Osman Müftüoğlu-Hürriyet
“Bakan Müjdeyi verdi Koronada Çin aşısı Aralık’ta Türkiye’de”

Bakan Koca, Koronavirüs için ilk aşamada daha güvenli bulduğu Çin menşeili “CoronaVac” ile işe başlamayı düşünüyor. Bence bu iş bitmiş. 5 milyon doz Çin kökenli koronavirüs aşısı aralıkta devreye girecek. Arkasından da 5’er milyon dozluk yeni uygulamaların başlayacağı anlaşılıyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/bakan-mujdeyi-verdi-koronada-cin-asisi-aralikta-turkiyede-41645162

 

2-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Oh be 40 gün sonra korona aşısı geliyor”

İlk kez tarih verilmiştir. İlk kez kesin konuşulmuştur. İlk kez altı çizilmiştir. İlk kez “Bu iş bitti” denmiştir. Önce beş milyon aşı gelecek! Şaşıracak millet. Sonra “şak” diye bir beş milyon aşı daha! Ve yine “şak” diye bir beş milyon daha!En sonunda çil yavrusu gibi dağılacak korona mikropları.40 gün sonra...“Ne zaman bitecek bu korona belası” diye sormayacağız. “Yok arkadaş yok. Bu iş bitmeyecek” demeyeceğiz. “Benim aşıdan bir umudum yok” lafı etmeyeceğiz.Bu müjdenin anlamı şu: Pek yakında maskeler fora olacak, mesafeler kısalacak...
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/oh-be-40-gun-sonra-korona-asisi-geliyor-41645138

 

3-Muharrem Sarıkaya-Habertürk
“Sistemin beynine 2 kez girdim gerçek bakanlığında gibiyim”

Vatandaşın anladığı dille söylemesini istediğimde ise verilen cevap aynen şöyle oldu: “Eğer gribe yakalanırsa, hangi grup hastalığı bulunanlar daha çabuk etkilenir ve ölür. Bu verileri, eldeki olan aşı miktarı ile eşleştirdik. Hangisine öncelikli olarak yapılması gerektiğini sistem önümüze koydu.” Bilgisayarın belirlediği bir verinin doğruluğu kabul edilebilir mi? Örneğin sağlıklı olmasına karşın bağışıklık sistemi sürekli baskılanan Romatoid Artrit hastaları ne olacak? Onu da eklemişler. Riski yüksek olana aşıya daha önce erişiminin amaçlandığı bir yazılımla 83 milyonun içinden kimin öncelikli olması gerektiği adil şekilde belirlenmiş. Aşı dediğiniz de öyle asprin veya pensilin gibi dağıtımı da kolay değil, belirli bir ısının altına veya üstüne çıkmaması için soğuk zincirde taşınması gerekiyor. Ayrıca bütün dünyanın aşı sıkıntısı yaşadığı bir dönemde, elde edilebilen aşı miktarı da sınırlı...Bir de hayatında hiç grip aşısı olmamış kişilerin de bu dönem aşı peşine düşmesi talebi patlattı öncelikli risk grubunda olanların ilk sırada yapılması için de başka bir yol bulunması çok da olanaklı görülmüyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2847049-sistemin-beynine-2-kez-girdim-gercek-bakanliginda-gibiydim

 

4-Resul Tosun-Star
“Sen kimsin”

Tartışılan ikinci isim Gazi Mustafa Kemal Paşa oldu. Çoğunluğu ana muhalefet mensuplarının eleştirdiği husus neden sadece Samsuna çıkışına temas ile yetinildiği oldu.Bu arkadaşlar istiyorlar ki tek parti dönemindeki bütün uygulamaları AK Partililer de alkışlasın.
Gazi’nin Samsun’a çıkışı işgale karşı direnişin başlangıcı olarak sadece Türk milletinin değil bütün İslam dünyasının alkışladığı takdir ettiği bir dönüm noktasıdır.
İşgale karşı verilen milli mücadeleye komuta ettiği için de Gazi İslam ümmetinin bir kahramanıdır, elbette ki AK Partililer’ in de kahramanıdır. Klipte Samsun’a çıkışın örnekliği Emperyalizme ve işgale karşı direniş sembolü olması açısından fevkalade isabetlidir.
Gazi, milli mücadele döneminde ve cumhuriyetin kuruluşu sürecinde milletin değerlerine sahip çıkmış millet ile bütünleşmiştir. Öyle ki 20. Yüzyılın en değerli iki tefsirinden biri olan Hak Dini Kuran Dili tefsiri o dönemde yazılmıştır.
Ancak tek parti döneminde cumhuriyetin fabrika ayarları bozulmuş, iktidar milli ve moral değerlere karşı bir siyaset takip etmiştir. Ana muhalefet mensupları istiyorlar ki tek parti döneminde milli ve moral değerlere karşı yürütülen tüm icraatlarını AK Partililer de alkışlasın.
Millet alkışlamadı ki AK Parti alkışlasın. 1950 deki ilk serbest seçimlerde millet o partiyi milli ve moral değerlere karşı yürüttüğü icraatlar sebebiyle muhalefete mahkûm etmiştir.
https://www.star.com.tr/yazar/sen-kimsin-yazi-1582688/

 

5-Merdan Yanardağ-Birgün
“İktidar dinamikleri”

Özetle AKP iktidarı, kendisini ülke yönetimine taşıyan iç ve dış dinamiklerini yitirmiş durumda. Bu nedenle aniden, hiç beklenmedik bir nedenle ve hiç öngürülemeyen bir zamanda çökebilir. Çünkü, ülke önceden hesap edilemeyecek gelişmelere açık hale gelmiş durumda. Unutmayalım ki, ülkede eski rejim yıkıldı ve fakat yerine yenisi kurulamdı. Erdoğan’ın “Fikri iktidarımızı kuramadık, bu alanda başarısız olduk” dediği durum budur. Ortada büyük bir siyasal, kültürel ve hukuksal boşluk var. Türkiye bir tür “fetret” durumu yaşıyor. Anayasa Mahkemesi üzerinden yürüyen tartışma ve bunun açığa çıkardığı devlet krizinin nedeni burada aranmalıdır.Bu tablo içinde görünen en önemli sorun, ülkenin içinden geçtiği tarihsel ve siyasal dönemece uygun bir muhalefet hareketinin henüz geliştirilememiş olmasıdır. AKP iktidarının ömrünü uzatan belki de en önemli etken budur. Ancak, bu durum aşılamaz, kronik bir hastalık gibi ele alınmamalıdır. Siyasal alternatif hızla yaratılabilir. Toplum umut krizinden çıkarılmalıdır. Bunun yolu ise öğretilmiş alternatifsizlik psikolojisini yıkmaktır.
https://www.birgun.net/haber/iktidar-dinamikleri-320460