Köşe Yazıları Yorumsuz - 25 Aralık 2020 Cuma

25 ARALIK 2020, CUMA
KÖŞE YAZILARI


 
1)    Ahmet Hakan / Hürriyet 
‘’Kuran konusunda aklı karışıklar için bir “Türkçe kılavuz”
Müslümanlar, Kuran’ın “Allah kelamı” olduğuna inanıyorlar. Bu inanış nedeniyle de orijinale sadakat gösteriyorlar. Arapçaya yönelik bir saygı duruşu değildir bu! “Allah kelamı” kabul edilen metne yönelik saygı duruşudur. İbadetlerde, törenlerde Kuran’ın orijinal halinin okunması konusundaki duyarlılığın temel nedeni budur. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/turkce-kuran-konusunda-akli-karisiklar-icin-bir-kilavuz-41697878


2)    Burhanettin Duran / Sabah
“CHP ile Macron ‘İslam’da Reform’ konusunda birleşir mi?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Şeb-i Arus töreni siyasetin gündeminden düşmüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günkü grup toplantısında "Kuran-ı Kerim'i ve ezanı Türkçe okutma benzeri bir garabetin" Mevlevi Mukabelesi adı altında sahnelenmesini "1940'ların faşist uygulamalarına geri dönüş" olarak niteledi. 
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/12/25/chp-ile-macron-islamda-reform-konusunda-birlesir-mi 


3)    Armağan Kuloğlu / Yeniçağ Gazetesi 
“ABD’nin Türkiye’siz NATO arayışları!..”
Türkiye'nin güvenliğini sağlamak, hak ve menfaatlerini korumak amacıyla yaptığı girişimler ABD'yi rahatsız etmiş ve Türkiye'yi bu girişimlerinden vazgeçirmek için çeşitli yollara başvurmuştur. Bunlardan ön plana çıkanlar, F-35 programından çıkarmak, CAATSA yaptırımlarına tabi tutmak, Yunanistan'ı güçlendirmek ve GKRY'ye destek vermek olarak görülebilir. ABD, Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı olanları destekleyerek ve Suriye'de bir PYD/PKK devleti kurmaya çalışarak, Türkiye'nin güvenliğini ve bekasını da tehlikeye sokmaktadır. ABD'nin ayrıca, Türkiye'nin NATO'daki durumunu zayıflatmaya yönelik, NATO ve AB nezdinde ortam yaratıp, bölgede Türkiye yerine başka bir alternatif oluşturma niyetinde olduğu da söylenebilir.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/abdnin-turkiyesiz-nato-arayislari-57791yy.htm
 
4)    Mehmet Y. Yılmaz / T24 
“Tam yüzünü dönecekti ki sırtını döndü”
TC Anayasası hâlâ yürürlükteyse, eğer bir tür Saray darbesi çevirip, Anayasa'yı ilga etmeyi düşünmüyorsanız, bu karar sizi de bağlar, bizi de bağlar. Avrupa'ya yüzünüzü dönseniz de bağlar, arkanızı dönseniz de bağlar. Onun için kendinizi boş yere strese sokmayın. Gevşeyin, derin bir nefes alın, mahkeme kararını içinize sindirmeye çalışın. 
https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-y-yilmaz/tam-yuzunu-donecekti-ki-arkasini-dondu,29195

 

5)    Mehmet Tezkan / T24 
“Akşener eve döner mi?
Merkez sağ güçlü bir lider, güçlü bir parti arıyor. İyi Parti "Ben buradayım, bana gelin" mesajları veriyor Devlet Bahçeli hem Meral Akşener'e çaktı; küçük ve kurnaz hesabın içinde olmakla suçladı hem de "Dön evine bitsin bu çile" diye seslendi. Çile!.. Akşener'in evine dönmediği için çile çeken kim? Herhalde MHP'liler. Herhalde MHP yönetimi. Herhalde Bahçeli. Bahçeli "Bitsin bu çile" derken çile çekenlerin kim olduğunu da açıklarsa seviniriz, öğreniriz, bilgi sahibi oluruz.                                          
https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-tezkan/aksener-eve-doner-mi,29194

 

6)    Abdülkadir Selvi / Hürriyet Gazetesi 
“Erdoğan’ın karşısında kim ne kadar oy alıyor?”
2023 seçimlerine uzun bir süre var ama Erdoğan’ın karşısına kimin çıkacağı konusu önemini koruyor. Konsensus Araştırma, aralık ayı anketinde sadece iki isim önermek suretiyle bu soruya yanıt aramış.                                             https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/erdoganin-karsisinda-kim-ne-kadar-oy-aliyor-41697854

 

7)    Mehmet Barlas / Sabah 
“Erdoğan ve Bahçeli’nin ortak akılları ile 15 Temmuz siyasete ‘Cumhur İttifakı’nı getirdi”
Bazen felaketlerin arkasından en akılcı ve en gerçekçi çözümler gelir... Yakın tarihimizin "Felaket" şeklinde niteleyebileceğimiz 15 Temmuz 2016 FETÖ'cü darbe girişiminde yaşanılanlar, aklı zorlar nitelikteki tabloları belleklerimize kazımıştı... https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/12/25/erdogan-ve-bahcelinin-ortak-akillari-ile-15-temmuz-siyasete-cumhur-ittifakini-getirdi

 

8)    Mehmet Ocaktan / Karar 
“Kararlarını tanımıyorsak ne işimiz var AİHM’de”
Bilindiği gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi verdiği kararla, Selahattin  “derhal tahliye edilmesini” istedi. Ve Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS), kararların bağlayıcılığı ve infazıyla ilgili 46’ncı maddesi gereği Ankara’nın Demirtaş kararını yerine getirme yükümlülüğünü hatırlattı. Bu kararın ardından hemen sert bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “AİHM gibi mahkemeler bizim iç mahkemelerimizin yerine karar veremez. Resmen çifte standarttır, hatta iki yüzlülüktür” ifadelerini kullandı. Yani AİHM’ye açıkça meydan okuduk ve sizin kararlarınızı tanımıyoruz da, uygulamıyoruz da dedik. 
https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/kararlarini-tanimiyorsak-ne-isimiz-var-aihmde-1588074

 

9)    Taha Akyol / Karar Gazetesi 
“AİHM kararları herkesi bağlar”
Evet, AİHM kararları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini imzalamış bütün devletleri, o devletlerin bütün yetkililerini bağlar. “Bizi bağlamaz” demek siyasi bir sözdür, hukukta karşılığı yoktur. Bu söz söylenirken hukuki gerekçesi söylenmiyor zaten. Teknik ayrıntılara girmeden hukuki duruma bakalım.
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/aihm-kararlari-herkesi-baglar-1588072 ?

 

10) İbrahim Karagül / Yeni Şafak 
“Türkiye çok fazla güçlendi. Osmanlı’yı tekrar kuruyor. Avrupa’yı bile tehdit ediyor. Müdahale edip durduralım! CHP ile mi durduracaksınız? ”
Türkiye, ABD’nin cephe ülkesi iken artık ABD çıkarlarına göre değil, kendi hesaplarına göre hareket ediyor. İçeride ve dışarıda ABD vesayetine savaş açıyor. Türkiye, Batı’nın çıkarları için cepheye koşarken şimdi Batı için tehdit haline geliyor. “Müdahale etmeliyiz. Türkiye’yi durdurmalıyız” diyor.                                   
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/turkiye-cok-fazla-guclendi-osmanliyi-tekrar-kuruyor-avrupayi-bile-tehdit-ediyor-mudahale-edip-durduralim-chp-ile-mi-durduracaksiniz-2057163

 

11) Emre Kongar / Cumhuriyet Gazetesi 
“İstanbul: Yerel demokrasi mucizesi”
Ben, “CHP, yerel yönetimlerde Demokratik Rejimi yeniden kuracak” dediğim zaman beni aşırı iyimserlikle, ütopyacılıkla suçlayanlar olmuştu.  Dün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 18 ayın hesabını veren konuşmasında, bu öngörümün gerçekleştiğini ve bu gerçekleşmenin İstanbul’da yarattığı mucizevi başarıyı dinledik.  
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/emre-kongar/istanbul-yerel-demokrasi-mucizesi-1801244

 

12) Deniz Zeyrek / Sözcü
“Meraklısına parti kapatma rehberi”
Türkiye  siyasetinin en bitmez tükenmez konusudur parti kapatma meselesi. Cumhuriyet kurulduğundan beri birçok parti kurulmuş ve kapatılmış. Kapatılan partilerin arasında en çok komünistlerin ve Kürt siyasi hareketinin kurduğu partiler var. Ancak, Cumhuriyet'e, laikliğe karşı olan partiler de kapatma kararlarından nasibini almış. Türkiye'de parti kapatma kararlarını üç grupta toplamak lazım. İlki, sulh ceza mahkemelerinin ve sıkıyönetim kurullarının, komutanlıklarının parti kapattığı dönem. İkincisi darbelerde kapanan partiler ve üçüncüsü ise Anayasa Mahkemesi'nin parti kapattığı dönem. 

https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/deniz-zeyrek/meraklisina-parti-kapatma-rehberi-6182025/