Köşe Yazıları Yorumsuz - 24 Temmuz 2020 Cuma

24 TEMMUZ 2020, CUMA
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Sedat Ergin-Hürriyet
“İstanbul Sözleşmesi kadınlar için hayati bir kazanım”

 

Türkiye gibi erkeği kadından üstün gören zihniyetin toplumun geniş bir kesiminde hala çok baskın olduğu bir ülkede, İstanbul Sözleşmesi’ndeki kazanımlardan geri adım anlamına gelecek en ufak bir adım dahi, yaratacağı olumsuz atmosfer ve psikolojiyle kadınların aleyhine sonuçlanacaktır
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/istanbul-sozlesmesi-kadinlar-icin-hayati-bir-kazanim-41571534


2-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“Altından 60 milyar dolarlık kar”

 

Ne de olsa bu coğrafya ilk altın paranın kullanılmaya başlandığı yer. Yine dünyanın en eski ve halen de altın ticaretinin yapıldığı Kapalıçarşı gibi yaşayan mekanlardan birine de sahibiz. -Hem kişi başına düşen altın miktarı hem de dünyada altına talep büyüklüğü bakımından Çin, Hindistan ve ABD’nin ardından dünyanın 4’üncü ülkesiyiz. Bazı yıllarda 3. sıraya yükseldiğimiz de oluyor.
-Mücevher üretiminde Hindistan ve Çin’den sonra üçüncü, mücevher ihracatında ise İtalya’nın ardından ikinci ve bazı yıllarda da birinciyiz.
-Bu işi bildiğimiz tecrübeyle sabit.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2753586-altindan-60-milyar-dolarlik-kr

 

 

3-Gökhan Şen-Habertürk
“Türkiye’nin ticaret açığına RCEP boyutu eklendi”

 

Ne getiriyor RCEP anlaşması?Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) / Kapsamlı Bölgesel Ekonomik Ortaklık diye çevirebileceğimiz anlaşma bir Doğu Asya projesi. Amacı, ticaret savaşının getirdiği gümrük külfetinden kurtulmak. Bölge içerisinde ticareti geliştirmek.2,3 milyar insanı ve en az ABD ya da AB kadar milli geliri temsil eden Doğu Asya oldukça canlı bir bölge. RCEP’in devreye girmesi ile ticaret savaşlarının kalıcı olduğu bir dünyada küresel gelire 180 milyar dolar ekleneceği hesaplanıyor*.Anlaşmaya imza atan ülkeler (son anda cayan Hindistan’ı dışarıda tutarak) Avustralya, Brunei, Kamboçya, Çin, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Laos, Malezya, Myanmar, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam.
https://www.haberturk.com/yazarlar/gokhan-sen/2753584-turkiye-nin-ticaret-acigina-rcep-boyutu-eklendi

 

 

4-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Ukdeleri çözebilmek”

 

Ben derim ki, Milli Mücadele sonrasında “Devrim” adı altında yukardan aşağıya yeni bir millet oluşturma amacıyla milletle farklılaşılmasaydı, “millete rağmen” işlere girişilmeseydi, aksine milli mücadele coşkusu üzerinden bir hamle başlatılsaydı sancılı süreçler yaşanmaz, Türkiye yıllarını Devlet – Millet gerilimi ile heba etmezdi.
https://www.karar.com/ukdeleri-cozebilmek--1576503


5-Taha Akyol-Karar
“Anayasa”

 

Anayasa Mahkemesi olmasaydı ve ‘yetmez ama evet’ referandumunda “bireysel başvuru” yolu kabul edilmeseydi, bugünkü Türkiye özgürlükler ve adalet bakımından daha bunaltıcı olacaktı.
AYM hukuka aykırı bulduğu kanunları, yani siyasi iktidarın yasama tasarruflarını iptal ediyor. İnsan haklarına aykırı bulduğu mahkeme kararlarının “hak ihlali” olduğunu belgeliyor…
AYM’de üye kompozisyonunun değişmesi bu güvende bir aşınma yaratır mı? Bugünkü yazımın konusu bu değil.
AYM’ye bu saygın işlevi kazandıran birinci faktör,
AYM’nin AİHM içtihatlarını uygulamakta olmasıdır. HSK karşısında da bağımsızdır.
Fakat AYM, yüksek yargıçların tutuklanması konusunda AİHM’nin kararını uygulamadı, dahası AHİM’nin bazı kararlarının bağlayıcı olmayacağı gibi bir gerekçe üretti.
https://www.karar.com/anayasa-mahkemesi-ne-yapiyor--1576504


6-Soner Yalçın-Sözcü
“Hep ben mi dayak yiyeyim”

 

Pandemi sürecinde tanı kitine ihtiyaç artınca yerli şirketlerimiz kollarını sıvadı. Keza: COVID 19, milli ilaç şirketlerini güçlendirmek için fırsat yaratabilirdi. Peki…Bu konuda neler oluyor bilginiz var mı? Olmadığına eminim. Sadece… Sağlık Bakanlığı'nda ardı ardına gelen görevden almaları ve istifaları biliyoruz. Bunu da sadece SÖZCÜ ve Cumhuriyet gibi amacı sadece gazetecilik olan yayın organlarından takip ediyoruz.Evet, neler oluyor yazayım:HERKES SUSKUN Bioeksen…istanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent şirketi.2014 yılından bu yana 32 Ar-Ge projesi sonucunda 162 farklı moleküler biyoteknoloji ürünü ortaya çıkardı. Mesela… Türkiye için bir ilki gerçekleştirdi; yüzde 100 yerli ilk robotik moleküler analiz cihazları geliştirdi ve üretimine geçti…
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/hep-ben-mi-dayak-yiyeyim-5949125/


7-Aytunç Erkin-Sözcü
“Örgütle mücadele için 2000’den sonra soruları çalanları bulun”

 

TSK'DAN İSTİFA ETTİRİLEN TÜMAMİRAL CİHAT YAYCI İLK KEZ SÖZCÜ'YE KONUŞTU:
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/orgutle-mucadele-icin-2000den-sonra-osym-sorularini-calanlari-bulun-5949146/

 


8-Burhan Bozgeyik-Milli Gazete
“Yeni fetihler için vira bismillah”


“Yahu hele dur! Zamanı var!” demeyin. Öyle bir hâle geldik ki değil 86 yıl, 86 salise beklemeye bile tahammülümüz kalmadı. Çocuklarımız, gençlerimiz, büyüklerimiz “gerçek İslâmiyet’i” unutmaya, terk etmeye başladı. İmanlar ciddi tehdit altında…Yüz bin Ayasofya Camii, hatta Kâbe bile bir tek imanlı kalbe değişilemez. Mü’minin kalbi Allah indinde Kâbe’den de değerlidir. Öyleyse imanları korumaya, kurtarmaya, muhafaza etmeye koşalım…İstanbul zaten fetholmuştu. Ayasofya zaten Fetih’ten sonra cami olmuştu. Bize düşen, yeni fetihler için vira Bismillah demek olmalı… Öyle ise vira Bismillah!..
https://www.milligazete.com.tr/makale/5044140/burhan-bozgeyik/yeni-fetihler-icin-vira-bismillah

 


9-Murat Çelik-Posta
“İğne”

 

İğneyi kendimize batıralım. Böylece çuvaldızı başkalarına saklama hakkımız olsun. Dersimiz ‘Şiddet ve Cinayet Haberciliği’
https://www.posta.com.tr/yazarlar/murat-celik/igne-2268280

 


10-Oral Çalışlar-Posta
“Özgürlükçü değil güvenlikçi”

 

İktidar partisi devlete egemen olurken, “devletçi zihniyet” de aynı oranda iktidar partisine sirayet etti. “Devletçilik” kapsamlı ve birçok yöne “çekilebilecek” soyut bir kavram. Bizim meselemiz ise devlet-toplum ilişkisinde nasıl bir tavır izlendiği/izleneceği.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/ozgurlukcu-degil-guvenlikci-2268279


11-Fikret Bila-T24
“Cumhuriyet, Laiklik, Demokrasi”

 

Laiklik açısından baktığımızda ise sadece siyasetin değil toplumsal yaşamın büyük ölçüde dinselleştirildiği de bir gerçek.
Türkiye’nin bugün, Atatürk’ün aydınlanma ve modernleşme amacına ulaşmak için çizdiği rotanın çok dışında yol aldığı bir gerçek.
CHP’nin dördüncü büyük dönüşümü gerçekleştirebilmesi için önce Türkiye’yi yeniden "cumhuriyet-laiklik-demokrasi" rotasına çevirmesi gerekecek…
Bunun için de, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden inşa edecek bir destekle iktidara gelmeyi başarması gerekiyor.
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/cumhuriyet-laiklik-demokrasi,27462