Köşe Yazıları Yorumsuz - 24 Ekim 2020 Cumartesi

24 EKİM 2020,CUMARTESİ

KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Osman Müftüoğlu-Hürriyet
“Ben sordum Bakan anlattı: A’dan Z’ye grip aşısı” 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bursa ziyaretine katıldım, grip aşısıyla ilgili akıllardaki soruları kendisine ilettim. Üretiminden koruma gücüne, ilk aşamada kimlere yapılacağından bu yıl Türkiye’ye kaç doz aşı getirileceğine kadar tüm soruları sabırla yanıtladı...

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/ben-sordum-bakan-anlatti-adan-zye-grip-asisi-41644568


2-Hasan Basri Yalçın-Sabah
“İyi Parti’nin oyunu değiştime gayreti” 

Telefonla sorulan sorulara nasıl cevap vermesini bekliyorsunuz ki? Devletin elinde delil olsa zaten gerekli işlemleri yapar. Devlet "dosya yok" dedi ve biz "devlete güveniyoruz" diyemezsiniz. Hadi dediniz sonrasında "devlet bize operasyon yapıyor" diyemezsiniz. Açık bir tutarsızlıktır.
İYİ Parti içinde ciddi bir çekişme var. Kılıçlar çekilmiş halde. Parti kendisi gerçek olmayan bir dizayndan ibaret olduğu için kendinikonumlandırmakta sıkıntılar çekiyor. Tasfiyeler de bunun bir sonucu. Ve bu esnada biz de İYİ Parti'nin ne olduğunu daha iyi anlar hale geliyoruz.

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/10/24/iyi-partinin-konuyu-degistirme-gayreti

 

3-Burhanettin Duran-Sabah
“Putin Erdoğan’ı neden övdü”

Suriye iç savaşının seyri ve 2016 darbe girişimi sebebiyle hem Batı ittifakı hem de Rusya ile yeni bir ilişki tarzı geliştirdi. Türkiye'nin kontrollü sert güç kullanmasını da içeren yeni dinamik politikası pragmatik veesnek. Gerilim-rekabet-iş birliği üçgeninin üretkenliğinde şekilleniyor. Sözgelimi Ankara'nın TürkAkım ve S-400'ler konularında Moskova ile iş birliği yapması aynı zamanda Ukrayna ile ilişkiler, Dağlık Karabağ çatışması, Libya ve İdlip'te rekabet etmesini engellemiyor. Bu yeni ilişki tarzını Putin çok iyi anlıyor. Dün, Putin'in Valdai tartışma kulübünün yıllık toplantısında soruları cevaplarken Erdoğan hakkında övgüler sıralaması bu farkındalığı gösteriyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/10/24/putin-erdogani-neden-ovdu

 

4-Yasin Aktay-YeniŞafak
“İslam İşbirliği Teşkilatının İsrail’le hesabı”

İkincisi, yine aynı güçlü üyelerin zindanlarında tutuklu bulunan Müslüman mahkumların durumu İsrail’in zindanlarında tutuklu bulunan Filistinli mahkumlarınkinden daha mı iyidir?İsterseniz Mısır zindanlarına bir göz atalım. Orada şu anda tamamen keyfi bir biçimde tutuklanmış, yargı önüne bile çıkarılmaksızın, yıllardır her türlü işkence ve kötü muamele ile karşı karşıya on binlerce insan var. Bu tutukluların hepsi ülkenin saygın, sivil, hiçbir şiddet olayına bulaşmamış insanları. İsrail’den bir farkları, bunların çoğundan haber bile alınamıyor, avukatlarıyla görüştürülmüyor, bir kısmı ulaşılamayan asıl hedef olan yakınlarını cezalandırmak üzere tutulanlardan
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yasinaktay/islm-isbirligi-teskilatinin-israille-hesabi-2056596

 

5-Hasan Kösebalaban-Karar
“Çin’den çıkış mümkün mü”

Apple şirket yöneticisi Tim Cook Çin’in ulaştığı üstün üretim kabiliyeti nedeniyle üretimin Çin’den başka bir yere aktarılmasının mümkün olmadığını ifade ediyor: “Genellikle insanlar şirketlerin Çin’e ucuz işgücü için geldiğini sanıyorlar. Çin ucuz işgücü ülke statüsünü çoktan kaybetti. Gerçek neden üretim altyapısı...Bizim ürünlerimiz gerçekten çok ileri ve hassas kalıp tasarım gerektiriyor. Çin’de bu konuda yetişmiş insan potansiyeli çok ileri noktada. Amerika’da kalıp tasarım mühendislerini toplayın bir odayı dolduramazsınız. Çin’de ise birkaç futbol sahasını doldurabilirsiniz.” 
https://www.karar.com/yazarlar/hasan-kosebalaban/cinden-cikis-mumkun-mu-1587491


6-İbrahim Kiras-Karar
“İktidar negatif propaganda aşamasında”

Peki, ülke yönetiminde yaşanan trafik kazaları hangi hataların sonucu? Bugünkü yönetimde kişisel çıkarla parti çıkarının, parti çıkarıyla milli çıkarın birbirine karışması en önemli mesele. Bir bakıyorsunuz, “milli çıkar” diye anlatılan bir konunun aslında parti çıkarlarıyla ilgili olduğunu görüyorsunuz; “partinin siyasi çıkarı” diye ileri sürülen bir mesele ise tamamen kişisel çıkar konusu çıkabiliyor. Devletin çıkarlarının gözetilmediği devlet yönetimi, partinin çıkarlarının gözetilmediği parti yönetimi doğal olarak iyi yönetim veya başarılı yönetim sayılamaz. Böyle bir yönetim sürecinde olumlu veya toplumu memnun edecek sonuçlar ortaya çıkamaz. 

https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/iktidar-negatif-propaganda-asamasinda-1587492


7-Yılmaz Özdil-Sözcü
“grip aşısı”

Nüfus 72 milyondu.43 milyon doz satın alınmıştı. Nüfusumuz 82 milyon.İte kaka 800 bin doz aldılar.Ve hal böyleyken, hâlâ…“Niye yeterli miktarda grip aşısı temin edilmedi” diye merak ediliyor.Güzel kardeşim…Grip aşısı olup olmamanız gerektiğini siz mi daha iyi bileceksiniz, asrın liderimiz mi?Dut pekmezi yiyin, ekinezya çayı için, kesin sesinizi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/grip-asisi-6095327/

 

8-Emin Çölaşan-Sözcü
“Grip aşısında skandal”

Peki ama aşı niçin yok? Bu sorunun yanıtını bilen de yok. Rivayet muhtelif! Ankara'daki ABD Büyükelçisi Satterfield geçenlerde yabancı ajanslara açıklama yapmış, “Türkiye'nin yabancı ilaç firmalarına olan borcu 2 milyar 300 milyon dolara yükseldi. Bu iş Türkiye'nin çıkarına olmaz” diye uyarmıştı.Bu adamlar boşuna konuşmaz. Mutlaka kendi hükümetinden talimat almış olması gerekir.Acaba şimdi o birikmiş ve inanılmaz boyutlara yükselmiş olan ilaç borçlarının günahını mı çekiyoruz?Türkiye'ye aşı vermiyorlar mı?Ya da ucuz Uzakdoğu ve Asya aşılarına o yüzden mi yönelmek zorunda kalıyoruz?
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/emin-colasan/grip-asisinda-skandal-6095286/

 

9-Mehmet Ali Güller-Cumhuriyet
“Kafkaslara Astana platformu”

Bu tablo içerisinde Azerbaycan ve bölge için en iyi çözüm yolu ne peki?20 Temmuz tarihli “Kafkaslar için 3+3 modeli” başlıklı makalemizde anımsatmıştık: Tahran’ın bölge için 20 yıl öncesine dayanan önerisi, 3+3 modeliydi. Buna göre Türkiye, İran ve Rusya üçlüsü bir araya gelirse Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan üçlüsü arasındaki problemler de çözülür... Tahran, bu önerisini bugün de üstelik Astana Platformu avantajıyla daha kuvvetli öneriyor: İran Hükümet Sözcüsü Ali Rabii, “İran, Türkiye ve Rusya’nın, barışçıl çözüme yardım edebileceğini” söylerken (30.9.2020) İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade de “Rusya ve Türkiye’yle olan üçlü inisiyatif, AGİT Minsk Grubu’nun Karabağ’da çözüm çabalarına katkı sunabilir” diyor (21.10.2020).Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtaracağı, Ermenistan’ı Kafkasya’da ikinci bir Gürcistan olmaktan caydıracak ve en önemlisi ABD’yi bölgeye bulaştırmayan çözüm, Astana Platformu’nu Kafkaslar’a taşımaktan geçmektedir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/kafkaslara-astana-platformu-1775679

 

10-Hüseyin Gülerce-Star
“Cumhuriyetin en büyük kaybı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi Açılış Töreni'ndeki konuşması hayatî önemdeydi. Gündemin yoğunluğu ve malum CHP zihniyetinin saldırı ve saptırmaları ile bu konuşmanın hakkı verilemedi. Hem CHP zihniyetinin elemanları, hem de ömürlerini, bu konuşmanın muhtevası için doldurmuş bazı zevat, Erdoğan düşmanlığı yüzünden o malûm zihniyetin korosuna katıldılar. Erdoğan’ın konuşmasından “fikrî iktidarımızı tesis edemedik” lâfını cımbızlayarak içlerindeki bütün kin ve nefreti döktüler.
https://www.star.com.tr/yazar/cumhuriyetin-en-buyuk-kaybi-yazi-1582430/

 

11-Murat Belge-T24
“Dış politikada birlik”
İç politikayı düzenlemekte hiçbir şeyi doğru yapmadığını söylediğimiz bir İktidar nasıl oluyor da hepimizi hizaya sokacak bir dış politika yürütebiliyor? 
https://t24.com.tr/yazarlar/murat-belge/dis-politikada-birlik,28450