Köşe Yazıları Yorumsuz - 24 Aralık 2020 Perşembe

24 ARALIK 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI


 
1)    Batuhan Yaşar / Türkiye Gazetesi 
“BM kampı, PKK’nın yeni komuta merkezi..”
Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener çok güzel paslaşıyor..
Türkiye’yi itibarsızlaştırmak için..
Söylemlerin hedefi belli:
Kafaları karıştırmak veya bulandırmak..
Bütçe görüşmelerinde de Türkiye’yi daha da kutuplaştırabilmek adına her şey yapıldı..
2021 yılı bütçesi görüşülüyor..
Muhalefet ekonomi, dış politika veya terör konusunda hiçbir şey söylemiyor..
AB zirvesinde keskin Türkiye tartışmaları yaşanıyor..
Biden ABD’nin yeni Başkanı..
Trump CAATSA’yı imzaladı..
Fransa, Yunanistan, Irak, Suriye, Doğu Akdeniz ve Karabağ’da olanları da mı görmüyorsunuz?
Hiç mi söyleyecek bir şeyiniz yok?
Tek gündemleri Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim ve güçlendirilmiş parlamenter sistem..
https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/batuhan-yasar/616803.aspx
 
2)    Rahim Er / Türkiye Gazetesi 
“AİHM de Cepheye katıldı”
AİHM-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, AK-Avrupa Konseyi’nin bir kuruluşudur. Avrupa Konseyi, 1949’da teşekkül etmiştir. Türkiye, bu konseyin kurucu devletlerinden biridir.
Türkiye, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi”ni 1987’de imzalayarak mukavele maddelerini kabul etti. Bunun ardından da 1990’da AİHM’ni tanıdık.
Söz konusu imkânın doğmasıyla tutuklu veya hakkının çiğnendiğini düşünen her Türk vatandaşı, hatta zaman içinde Avrupa birinciliğine ulaşan rakamlarla AİHM’ne ferdî müracaatlarda bulundular. Adı geçen mahkeme, bu başvuruların tamamına yakınında Türkiye devletini tazminata mahkûm ediyordu. Öyle ki tazminatlar ciddî meblağları bulmaktaydı. Ayrıca itibarımıza da ziyan verici oluyordu
https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/rahim-er/616801.aspx
 
3)    Ahmet Varol  / Yeni Akit 
“Irak Başbakanının Türkiye Ziyareti”
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ülkenin ileri gelenlerinden oluşan bir heyetle birlikte, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın davetiyle 17 Aralık’ta Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. 
Ziyaret Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ve diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyordu.
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/irak-basbakaninin-turkiye-ziyareti-34498.html
 
4)    Hüseyin Macit Yusuf / Yeniçağ Gazetesi 
“KKTC ile Türkiye'ye sımsıkı sarılmalıyız! ”
Kıbrıs'ta verilmekte olan kavga neyin kavgasıdır? Kıbrıs Türkü ne için direnmektedir? Mukavemet neden devam etmektedir? Varoluş mücadelemiz niye bitmemiştir? Kıbrıs sorunu neden çıkmış ve niye sürmektedir? Müzakerelerden niye sonuç alınamamıştır? Kıbrıs'ta Rumlarla çözüm niye imkânsızdır?
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kktc-ile-turkiyeye-simsiki-sarilmaliyiz-57787yy.htm
 
5)    Ersoy Dede / Star Gazetesi
“Çıksın tamam da Demirtaş neden cezaevinde?”
AİHM Kararı üzerinden bir kampanya başlatıldı.. Birbirine hiç benzemeyen partiler, yapılar vesaire Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini dillendiriyor.. Hatta AİHM kararından da önce arka arkaya açıklamalar yaparak Demirtaş’ın cezaevinde olmaması gerektiğini dillendiriyordu bu çevreler.. Babacan, Davutoğlu, Akşener.. Hepsi. Demirtaş’ı bir anlatıyorlar ki sanırsın bir özgürlük savaşçısı bir halk kahramanından söz ediyoruz.. Peki tamam da bu insanlar, Demirtaş dosyasını ne kadar biliyorlar acaba?.. Sokaklarda “Demirtaş’a özgürlük” diye bağıranlar ne kadar biliyor. 
https://www.star.com.tr/yazar/ciksin-tamam-da-demirtas-neden-cezaevinde-yazi-1596682/
 
6)    Yalçın Bayer / Hürriyet 
“Anıl Çeçen’den ilginç bir yazı: Nahçivan koridoru”
Kafkasya haritasına bakalım. Türkiye Akdeniz’e ve Avrupa’ya doğru kurulurken, diğer Türk devleti olarak Azerbaycan da hem Asya kıtasına hem de Hazar Denizi’ne dönük olarak kurulmuş. Böylece Kafkasya haritasında iki Türk devleti ayrı ayrı kurulurken bunların birleşmesini önlemek üzere çeşitli senaryolar öne çıkarılmış. Sırf bu amaçla Azerilerin çoğunlukta bulunduğu bölgelere, Ermeni ve Gürcü asıllı nüfuslar getirilerek doğu ve batı Kafkas Türk devletlerinin birleşmesine set çekilmiş.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/anil-cecenden-ilginc-bir-yazi-nahcivan-koridoru-41696922
 
7)    Hasan Basri Yalçın / Sabah                  
“CHP’nin Türkçe ibadet saplantısı devam ediyor”
Sürekli makulü aradığımızdan olsa gerek bazı işlere akıl sır erdiremiyoruz. Sokakta kime sorsanız Türkçe ibadet konusunda söyleyecekleri üç aşağı beş yukarı aynıdır. Bu ülke tarihinin en büyük zulümlerinden biri olduğu için vatandaş hâlâ öfkelidir. Ama görülen o ki, CHP bu işten ders almak bir kenara konuyu bir ideolojik saplantı haline getirmiş. Ellerine geçen ilk fırsatta Türkçe Kuran okuma etkinliği düzenlemelerinin başka türlü bir anlamı yok.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/12/24/chpnin-turkce-ibadet-saplantisi-devam-ediyor
 
8)    Osman Gençer / Habetürk 
“Orta hasarlıya Soyer umudu”
30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya devam ediyor etmesine ama, ortada hala pek çok belirsizlik ve soru işareti duruyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkılan ve ağır hasarlı binalar için bir model ortaya koyuyor, "yarısını ben ödeyeceğim, yarısını 20 yılda sen ödeyeceksin" diyor. Ancak, orta hasarlılar ile ilgili büyük bir boşluk var. Bu binalara devlet güçlendirme yapılmasını ve bu şekilde oturmaya devam edilmesini öneriyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/osman-gencer/2913917-orta-hasarliya-soyer-umudu


9)    Muharrem Sarıkaya / Habertürk 
“AİHM’de ikinci kırılma...”
İLKİ 19 yıl önceki Loizidou davasıydı… Merhum Turgut Özal’ın 28 Ocak 1987’de Avrupa İnsan Hakları Komisyonuna, Bireysel Başvuru yetkisini tanıdığını kabul etmesinin ardından Kıbrıslı Rumlar hışım gibi dava yağdırdı. Mülkiyet haklarının ihlal edildiğini ileri süren Ruslardan biri de Titina Loizidou oldu. Kadın olduğu için mahkeme davasını emsal olarak öne aldı. Dava 28 Temmuz 1998’de Türkiye’nin Loizidou’ya 875 bin Dolar ödemesine hükmedilmesiyle noktalandı. Konuyu, KKTC makamları ile müzakere eden Ankara, ödenmesi halinde diğerlerinin de beraberinde geleceğini belirterek direnme kararı aldı.
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2913695-aihmde-ikinci-kirilma
 
10) Selçuk Türkyılmaz / Yenişafak 
“Erdoğan’ın Bakü’de okuduğu şiirin yankıları hala sürüyor”
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakû’da okuduğu meşhur şiirin yankıları devam ediyor. Şiir okunduktan sonra İranlı yetkililer kontrolsüz tepkilerle süreci sekteye uğratmak isteseler de hadiseler onların beklentilerinin aksi istikametinde seyretti. Aras’ın güneyi, kuzeydeki gelişmelere sessiz kalmadı ve şiirin “ben senden ayrılmazdım, zor ile ayırdılar” kısmı çok daha vurgulu bir şekilde söylendi. Böylelikle İranlı yetkililerin tepkisi de şiirin yankıları arasına girmiş oldu.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcukturkyilmaz/erdoganin-bakda-okudugu-siirin-yankilari-hl-suruyor-2057156
 
11) Akif Beki / Karar
“Reformdan reddi miras mı çıkacaktı?”
Sözlükte, reddimiras maddesinin karşısında şu yazıyor: "Özellikle politikada kendinin veya partinin geçmişini tanımama..." Yeni AK Parti'nin eski Ak Parti ile restleşmesini, herhalde en iyi bu reddimiras kavramı açıklar. Baksanıza, yeni AK Parti'nin reform vaadinden bile eski Ak Parti'nin reformlarını ret ve inkar çıktı. Reddimahkeme, reddianayasa ve reddireform tavırlarını da içeren katmerli bir reddimiras. Ama dahası da var. 
https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/reformdan-reddimiras-mi-cikacakti-1588059