Köşe Yazıları Yorumsuz - 22 Mart 2021 Pazartesi

22 MART 2021, PAZARTESİ

KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Hasan Basri Yalçın / Sabah

“Plansızlığın göstergeleri”

Aylardır yeni Amerikan yönetiminin dış politikasının genel prensiplerini anlamaya çalışıyoruz. Ben de ısrarla ABD'nin belli bir plan çerçevesinde hareket etmediğini anlatmaya çalışıyorum.

Son bir hafta içinde bunun iki örneğine hem de en kritik konu başlıklarında şahitlik ettik. Birincisinde Biden Putin'e "katil" diyerek yeni bir gerilimin doğuşuna sebep oldu. İkincisinde Çin ile Alaska'da yapılan görüşmelerden de "insan hakları" konuları üzerinden bir gerilim daha çıktı.

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2021/03/22/plansizligin-gostergeleri

 

2-Hilal Kaplan / Sabah

“Sözleşmeden çıkınca kadın korumasız mı kaldı?”

Ak Parti'den önce Türkiye'de sadece 8 -yazıyla SEKİZ- kadın sığınma evi vardı. Ak Parti bu sayıyı 14'e katladı ve yaklaşık 150 kadın sığınma evi açtı. Yetmedi, 2013'te Şiddet İzleme ve Önleme Merkezleri'ni kurdu. Bu merkezler şu an 81 ilde şiddet mağduru kadınlara ve çocuklarına ücretsiz hukukî yardım ve psikolojik destek sağlıyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2021/02/23/iki-cinayet-bir-intihar

 

3-Kerem Aklin / Sabah

“Kovid-19 Savaşı’nda ‘enflasyonla mücadele”

Dünyada ilk vaka duyulduğundan bu yana 15 ayı, Türkiye'de ilk vaka çıktığından bu yana 1 seneyi geride bıraktığımız 'Kovid-19' küresel virüs salgını, esasen tüm dünyanın küresel ölçekte adeta bir 'savaş'ın içinden geçtiği bir süreç yaşıyor. Bu nedenle, 'tuzu kuru' bir grup ekonomistin dünya sanki bir 'savaş'ın içinde değilmiş de, sanki Türkiye'de her şey güllük gülistanlık iken, yanlış ekonomi politikası tercihleri nedeniyle enflasyon yükselmiş tavrı içinde olmalarını hayretler içinde takip ediyorum. Küresel sistemin önde gelen ülkelerinden başlayarak, tüm dünya esnafını, reel sektörünü ayakta tutmanın, iflasa sürüklenmekten kurtarmanın telaşı içerisinde.

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2021/03/22/kovid-19-savasinda-enflasyonla-mucadele

 

4-Yusuf Kaplan / Yeni Şafak

“İnsanı ontolojik olarak aşağılayan bir Sözleşme’yi dayatmak veya hukuk emperyalizmi!”

İstanbul Sözleşmesi’nin amacı, iddia edildiği gibi, kadına şiddeti, cinayeti önlemek değildir!

İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkan insanları da kadına şiddeti, cinayeti savunuyor gibi lanse etmek, en hafif ifadeyle, aşağılık bir davranıştır!

https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusuf-kaplan/insani-ontolojik-olarak-asagilayan-bir-sozlesmeyi-dayatmak-veya-hukuk-emperyalizmi-2057973

 

5-Taha Akyol / Karar

“Yetkiler tek elde toplandı bağımsız kurum kalmadı”

TÜİK eski Başkanı Birol Aydemir, Taha Akyol’un sorularını cevapladı. Dört ayda Merkez Bankası Başkanı değiştirildi, ne dersiniz? Cumhurbaşkanlığı sistemi ile bağımsız kurumların bağımsızlığı bitmiş oldu.  Bir gecede Merkez Bankası başkanı değişir oldu. Halbuki Merkez Bankası dahil bu kurumların kendi kanunlarında başkanlarının nasıl atanacağı ve görevden alınacağı var. Bağımsız kurumların başkanları süreli atanıyordu ve görevden istisnai durumlar hariç alınamıyordu. Şimdi ise kurumların kendi kanunları uygulanmıyor artık. Bu durum aslında özel kanunun genel kanuna şamil olma ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir. 
https://www.karar.com/yazarlar/taha-akyol/yetkiler-tek-elde-toplandi-bagimsiz-kurum-kalmadi-1588903

 

6-Mehmet Ocaktan / Karar

“AK Parti’nin dayanılmaz çaresizliği…”

Biliyorum AK Parti kendisine geçmişini hatırlatan, hatta 2011’e kadar ekonomide ve demokratikleşmede gerçekleştirdiği başarıları dillendirenleri pek sevmiyor. Öyle ki “Türk tipi” rejimle başlayan süreç sonrasında, eski AK Parti’nin reformist kimliğini hatırlatanları ihanetle suçlamaktan bile çekinmiyor.Kısacası, Bahçeli ve Doğu Perinçek ambalajlı yeni AK Parti, yakında eski AK Parti’yi de ihanetle suçlarsa şaşırmamak lazım, bunun ipuçları şimdiden ortaya çıkmaya başladı bile…
https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/ak-partinin-dayanilmaz-caresizligi-1588896

 

7-Mehmet Ali Güller / Cumhuriyet

“Yeni Demir Perde ile müttefikleri denetleme”

Yeni ABD yönetiminin en önemli hedeflerinden biri, geleneksel müttefikleriyle ilişkileri onarmasıdır. Geleneksel müttefiklerin başında AB geliyor kuşkusuz. Türkiye de listenin başlarında elbette. Peki, Washington bunu nasıl yapacak? Brüksel’le ve Ankara’yla ilişkileri nasıl düzeltecek? Hangi yöntemi uygulayacak, hangi araçları kullanacak?
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/yeni-demir-perde-ile-muttefikleri-denetleme-1822288

 

8-Arslan Tekin / Yeniçağ

“'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ' BAŞ AĞRITACAK”

İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edileceği uzun zamandır konuşuluyordu. Hatta Ak Parti saflarında yer alan bazı dernekler ve Ak Parti'nin grup başkan vekillerinden bir hanım İstanbul Sözleşmesi'ni savunuyordu. İçlerinde karşı çıkan da çok fazla idi. Bir ünlü yazarları var. İstanbul Sözleşmesi'ni savundular diye Ak Partililere öyle ağır ifadelerle yüklendi ki, Ak Parti'nin 81 ildeki kadın kolları tek tek şikâyetçi oldu. Bir de 500 bin liralık tazminat davası açtılar. Bu Ak Partililer neden hep yüksekten uçuyorlar? Bir yazara karşı yüz binler telaffuz edilebilir mi? Kendileri çok "kazanıyorlar" ki, karşılarındakini de kendileri gibi sanıyorlar!;
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/mobi/istanbul-sozlesmesi-bas-agritacak-58587yy.htm

 

9-Can Ataklı / Sözcü

“Asıl dertleri kendi eşlerinin bile özgürleşmemesi, LBGT işin bahanesi”

Hani ilk imzayı kendileri atmasa, Hani dünyada bu sözleşmeyi ilk onaylayan parlamento TBMM olmasa, Hani bu sözleşmeyi duyururken kadın haklarına ne kadar saygı duyduğunu söyleyen bir tweeti Erdoğan atmasa, Hani İstanbul Sözleşmesi’ni desteklemek için 14 maddelik bildiri yayınlayan Erdoğan’ın kızı olmasa, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını anlayacağım… Ama gelin de siz anlayın lütfen. Bu sözleşme İstanbul’daki bir toplantıda kararlaştırıldı.
https://www.korkusuz.com.tr/asil-dertleri-kendi-eslerinin-bile-ozgurlesmemesi-lbgt-isin-bahanesi.html