Köşe Yazıları Yorumsuz - 21 Ekim 2020 Çarşamba

21 EKİM 2020,ÇARŞAMBA
KÖŞE YAZILARI

 

 
1-Abdulkadir Selvi-Hürriyet
“Ümit Özdağ bombası patladı”

İYİ Parti’nin kuruluşundan önce Enver Altaylı’nın kendisine geldiğini, “Partiyi kapatacaklar”dediğini, kendisinin, “Bu parti kurulacak, partiyi kimse kapatmayacak. Seçime gireceğiz ve seçimden de başarılı bir şekilde çıkacağız” karşılığını vermesi üzerine “Parti kurmayın sokağa dökülün” dediğini anlattı. Bu söz çok önemli. Çünkü bu söz CIA’in desteklediği darbelerin şifresini veriyor. Enver Altaylı, CIA destekli 27 Mayıs ve 12 Mart modellerini öneriyor.
Türkiye’de derin devletin ne olduğunu en iyi bilen insanlardan birisi Ümit Özdağ. ASAM Başkanlığı’nı yapmış. Babası Muzaffer Özdağ, bir darbeci. 27 Mayıs’ın en genç subayı. 27 Mayıs sabahı darbenin lideri Cemal Gürsel’i İzmir’den getiren kişi. Daha sonra Türkeş’le birlikte tasfiye olan 14’lerden.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/umit-ozdag-bombasi-nasil-patladi-41641628


2-Nedim Şener-Hürriyet
“FETÖ’nün siyasi ayağı”

Soru şu: Bu siyasetçiler FETÖ üyesi olduğu için mi bunları yapıyorlar?Benim bu konuda bulduğum cevap şu: Siyasetçiler, örgüt üyesi olduğu için değil, iktidar olmak için FETÖ’cülerle iş tutuyor.Çünkü şunu biliyorlar: FETÖ ile yakın olmak demek ABD ile yakın olmak demek, Avrupa ile yakın olmak demek. Peki bu ne demek? İktidar olmak demek. Ne diyordu ABD Başkan adayı Joe Biden? “Bence ona (Erdoğan’a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan’ı yenecek duruma gelmeleri için hâlâ var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul’dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz.”
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/fetonun-siyasi-ayagi-41641589


3-Hilal Kaplan-Sabah
“İyi Parti’de FETÖ çıkmazsa”

Ayrıca ekleyelim: Buğra Kavuncu'nun dayısı, Orta Asya'daki FETÖ yapılanmasının kurulmasındaki kilit isim Enver Altaylı. Amcası İsmail Kavuncu, Kazakistan FETÖ yapılanmasının kilit isimlerinden ve firari. Diğer amcası Uludere bombalamasının emrine götüren raporu yazan Tuğgeneral Salim Cüneyt Kavuncu ve olaydan sonra da emekliliğini istemiş. Mahmut Övür detaylarını yazmıştı.
Yine hatırlayalım, Koray Aydın bir sene sonra MHP'den İYİ Parti'ye geçmeden ne demişti: "Bütün illerde FETÖ mensupları, Meral Akşener üzerinde bütünleşiyor ve onun mitinglerine yoğun ilgi gösteriyor. FETÖ'den kendisine bir destek olduğu kesindir."
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/10/21/iyi-partide-fetocu-cikmazsa
 
4-Kübra Par-Habertürk
“Sen kimsin klibi ve AK Parti’nin Atatürk Öcüsü”

Daha bu tartışmaların alevi sönmemişken dün AK Parti Gençlik Kolları 'Sen kimsin?' temalı bir klip yayınladı.Yine Türk, İslam ve Osmanlı tarihinin önemli figürlerine atıflarla dolu klipte bu kez Aziz Sancar, Naim Süleymanoğlu gibi isimler de yer alıyor.Mustafa Kemal’in adı geçiyor ama sadece “Aydın’da Mustafa Kemal’e çiftçinin halini anlatan genç Menderes de sensin” cümlesinin içinde...Görseller arasında bir Gazi Mustafa Kemal silüeti beliriyor ama metnin geneliyle uyumlu bir şekilde “Sen 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'sün” demek yerine “19 Mayıs’ta Samsun’a sen çıktın” sözü tercih edilmiş.Yani hem “Atatürk niye yok? Ya da adı neden geçmiyor?” sorularının önüne geçilmiş hem de gençliğe “Sen Atatürk’sün” denilmekten kaçınılmış.
Ayrıca tüm bu kliplerde Cumhuriyet döneminin devrimci ‘Atatürk’ü yerine Milli Mücadele döneminin“Gazi Mustafa Kemal” silüetlerinin tercih edildiğini de vurgulamak lazım...Tüm bunları alt alta koyduğumuzda gayet hesaplı ideolojik bir tarih perspektifi çizildiğini söylemek zor değil.
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2842381-sen-kimsin-klibi-ve-ak-parti-nin-ataturk-olcusu


5-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“1 Trilyon her tarafta getiriyor”

PARA REEL YATIRIMLARA GİTMEDİ-Reel ve finansal varlık fiyatlarında büyük bir kabarma söz konusu. Bu kabarmanın temel yakıtı da bu sırada kredi hacminin yüzde 40 büyümesinde. Krediler ilk kez bu ölçüde büyüyor. Çünkü kredi artışı halen devam ediyor.-Bol ve ucuz paraya kavuşan da yeni yatırımlara pek yönelmedi.Makro ekonomik ortam elverişli değildi, kapasiteler doldurulmamıştı.-Bol ve ucuz paraya kavuşanların bazıları borçlarını kapatma yoluna gitti, ya da yeniden yapılandırdı. Bazıları da yukarıda sıraladığımız reel ve finansal yatırımlara yöneldi.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2842536-1-trilyon-her-tarafta-getiri-ariyor

 

6-Kemal Öztürk-Habertük
“İyi Parti’ye kim komplo kurdu”
Gelelim en başta sorduğum soruya. İYİ Parti’ye kim komplo kurdu?Sayın Akşener grup çıkışında AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın son attığı tivite dikkat çekti.Bana söyler misiniz, bir parti içinde bu kadar kargaşa, kavga varken dışarıdan birinin komplo kurmasına ihtiyaç var mı?Cumhurbaşkanı Erdoğan ya da Devlet Bahçeli mi dedi İYİ Parti yöneticilerine, 'çıkın ekranda konuşun da İYİ Parti perişan olsun?'Eğer böyle etki altındalarsa zaten parti perişan demektir.Yok Bülent Turan’ın tiviti ile İYİ Parti sallanacaksa durum daha da kötü demektir.Kısacası kimsenin İYİ Parti’ye komplo kurmasına gerek yok.Yeterince içeride bu işleri yapanlar var zaten.Sayın Akşener, bana kızabilirsiniz ama dışarıdan partiniz böyle görünüyor ne yapayım.
https://www.haberturk.com/yazarlar/kemal-ozturk/2842415-iyi-parti-ye-kim-komplo-kurdu


7-Yıldıray Oğur-Karar
“Sen kimsin asımın nesli mi”
O yüzden 2020 yılında hala Batı taklitçiliğinden şikayet etmek, aynı ülkede birlikte yaşadığı farklı fikirlerdeki insanların üzerinde fikri iktidar kuramamaktan yakınmak, gençlere “Kimsin sen” diye sorup hamasi bir dava ve tarih neferliğini teklif etmek, üstelik “Abdülhamit’in aklı sana miras” demek pek de Akif’in “Asım’ın nesli” nden beklediği işler olmasa gerek.Herhalde bu yüzden filmi hazırlayanlar da kendilerine Akif’ten değil, Necip Fazıl’dan misyonlar çıkarmayı tercih etmişler.Asım şiirinin tamamını okuyanlar, Akif’in “Asım’ın nesli” nden hemen en başta geçmişle böbürlenmeyi bir tarafa bırakıp, kendi gerçekliğimizle cesaretle yüzleşmeyi beklediğini görecektir.Herhalde iyi bir vatansever ve entelektüel olarak, Asımlardan ülkenin vatandaşlarının herhangi bir kısmı üzerinde bir fikri ve kültürel iktidar kurmak gibi ihtilalci fikirlerden kurtulmayı, daha fazla insanın aklını ve enerjisini ülkenin toplam aklına ve enerjisine çevirmenin yollarını aramayı da bekleyecektir.Bugün Asım’ın neslinin “Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım” tavsiyesine uyması için ise ülke şartları o kadar müsait olmayabilir.Bir fırsatını bulup yurtdışına gitmek isteyen gençlerin sayısına bakılırsa belki de Akif’in Asımlara ilim tahsil etmek için Berlin’e gitmeyi tavsiye ettiği zamanlarda yaşıyoruzdur...
https://www.karar.com/yazarlar/yildiray-ogur/sen-kimsin-asimin-nesli-mi-1587471

 

8-Kurtuluş Tayiz-Akşam
“İyi Parti'nin milliyetçi ülkücü imajı yerlerde”

Meral Akşener’i zor durumda bırakacak olan asıl açıklama ise aslında HDP’yle ilgili olan kısımdı. Meral Hanım, göz göre göre MHP kazanacağına HDP kazansın demiş. Seçimden çekilmeyerek HDP’nin Kars belediyesini almasını sağlamış. HDP’yle bu işbirliğinin deşifre edilmesi, İYİ Parti’nin “milliyetçi-ülkücü” imajına kuşkusuz büyük darbe vuracak. İYİ Parti’nin zaten şüpheyle karşılanan “milliyetçi-ülkücü” makyajı, Özdağ’ın açıklamalarıyla iyice akacak. Meral Hanım’ın bunu toparlaması hiç kolay olmayacağa benziyor.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/kurtulus-tayiz/iyi-partinin-milliyetci-ulkucu-imaji-yerlerde/haber-1119455 

 

9-Fikret Bila-T24
“İktidarın İyi Parti den beklentisi”
Cumhur İttifakı, 2019 yerel seçimlerinde ve İstanbul yenileme seçiminde Millet İttifakı'nın başarılı olduğunu, muhalefet partilerinin birlikte hareket etmeleri halinde iktidarı değiştirebileceklerini gördüğü için bu ittifakı dağıtmayı temel hedef olarak belirledi. Önce FETÖ'cü olmakla, HDP üzerinden PKK'yla aynı yerde durmakla suçlayarak, İyi Parti'nin tabanında kayma yaratmaya çalıştı. Sonuç alamayınca bu kez Akşener'i MHP'ye veya Cumhur İttifakı'na katılmaya davet etti. Yine sonuç alamadı.Şimdi Ümit Özdağ'ın çıkışından sonra Bülent Turan'ın mesajını gündeme getirerek yeniden "FETÖ'nün operasyon partisi" suçlamasıyla, İyi Parti'den bir kopuş sağlamaya çalışıyor. Özdağ - Kavuncu tartışmasını Cumhur İttifakı için fırsata çevirmeye çaba gösteriyor.İktidarı değiştirme, güçlendirilmiş olarak parlamenter sistemi yeniden inşa etme iddiasındaki Meral Akşener ve İyi Parti'nin bu süreci partiden büyük kopuşlar olmadan yönetebilmeleri büyük önem taşıyor.
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/iktidarin-iyi-parti-den-beklentisi,28424