Köşe Yazıları Yorumsuz - 21 Aralık 2020 Pazartesi

21 ARALIK 2020, PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI

 


1) Hande Fırat / Hürriyet
“F-35’ler için üretime devam”
Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluşarak, ABD’nin CAATSA çerçevesinde Türkiye’ye uyguladığı yaptırımları değerlendirdi. S-400’lerin imzasının 2017 yılından önce atıldığını hatırlatan Demir, “Yaptırıma girmemesi gerekirdi” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/f-35ler-icin-uretime-devam-41693904

2) Hasan Basri Yalçın / Sabah
“Türk Amerikan ilişkileri nasıl düzelir?”
Açıkçası kolay kolay düzelmez. Taraflar bu şartlar altında iyi niyetle yeniden bir ilişki düzenlemesine gitmeyi istese bile böylesi kronik sorunlar altında çok mesafe kat etmek mümkün görünmüyor. Zaten Amerikan tarafında da iyi niyet gözlemlediğimiz de yok. Türk Amerikan ilişkilerinin iki müttefik arasındaki normal düzeylerine ulaşması ancak objektif şartların değişmesiyle mümkün olur.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/12/21/turk-amerikan-iliskileri-nasil-duzelir

3) Serdar Turgut / Habertürk
“Çok önemli gelişmeler oldu… PKK iyice cendereye alınıyor (ABD’nin yeni hamlesi olacak mı?”
Dış ilişkileri izleyen yorumcular, ben de dahil, son günlerde özellikle Atlantik müttefikliği ekseninde yaşanmakta olan ilişkilere konsantre olmuş durumdaydık. Son yapılan Avrupa Birliği liderler zirvesinde Avrupa’nın Türkiye ile ilişkilerini Amerika ile tamamen koordineli yürüyeceğinin net olarak ortaya çıkmasından sonra dikkatlerimizin o eksene yoğunlaşması normal karşılanmalı. Ancak bizler Batı'ya konsantre olmuşken sınırımızın dibinde terörle mücadelemiz açısından o kadar önemli gelişmeler de oldu ki bunları da atlamamamız ve ülkemizin bölge politikaları açısından bunları da düşünmemiz gerekiyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2910259-cok-onemli-gelismeler-oldu-pkk-iyice-cendereye-aliniyor-abd-nin-yeni-hamlesi-olacak-mi

 

4) Kürşad Zorlu / Habertürk
“Rusya Dağlık Karabağ’da neyi planlıyor?”
Karabağ savaşını sona erdiren ateşkes metni Rusya’nın öncülüğünde gerçekleşirken 9 maddelik anlaşmanın aslında nihai bir anlaşma olmadığını vurgulamak gerekiyor. Öngörülen beş yıllık sürenin sona ermesi taraflardan birinin bunu bozmasına bağlı. Değilse mevcut anlaşma koşullarının yeniden devam edeceğine yönelik güçlü bir hüküm söz konusu…Yani bir yönüyle anlaşma koşulları hayata geçirilmemiş ise ya mutabakatın bozulması ya da yine Rusya’nın gözetiminde bir süreç dikkat çekiyor… https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/2910182-rusya-daglik-karabagda-neyi-planliyor

5) Yasin Aktay / Yenişafak
“Arap Baharı ve Türkiye’de darbe ve devrim”
17-25 Aralık 2013’te Türkiye’de girişilen, bilahare 15 Temmuz’da yine başarısız kalan darbe denemesini sadece Türkiye’nin kendi iç tarihinde olup biten bir olay olarak göremeyiz. Elbette Türkiye’de altmışlı yılların ortalarından itibaren örgütlenmeye başlamış, kendi özel hedefleri, tarzı, dini anlayışı olan bir hareketin devletin ve toplumun bütün kademelerine sızarak, örgütlenerek biriktirdiği bir gücün, demokratik yollarla oluşmuş iktidarın tamamını ele geçirme denemelerine tanık oluyorduk. Bu darbe teşebbüslerinin faili olarak FETÖ’nün hikayesini Türkiye ile sınırlı bu seyri içerisinde okumak ve izlemek de mümkün. Ancak bu darbe teşebbüsleri ile eşzamanlı olarak bölgede cereyan eden olaylarla bir arada düşünüldüğünde kimin hangi rolde, kimlerle nasıl bir işbirliği içinde ne yapmaya çalıştığı çok daha iyi görülüyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yasinaktay/arap-bahari-ve-turkiyede-darbe-ve-devrim-2057124

6) Hüseyin Likoğlu / Yenişafak
“Görevimiz komünizm ile dövüşmek!”
Türkiye’nin S-400 alması dünya düzenini resmen sarstı. ABD, S-400’ler nedeniyle bir NATO ülkesine yaptırım kararı aldı. Adı CAATSA olan yaptırım kanunu Rusya, Kuzey Kore ve İran için çıkarılmış bir kanun. Ama CAATSA, NATO’nun en güçlü ordusuna sahip ve en kritik müttefik olan Türkiye’ye uygulandı. Peki, Türkiye NATO için ne anlam ifade ediyor ve Türkiye’nin Rusya veya Sovyetler Birliği ile iş yapması ne anlam ifade ediyor? Durumu bu açıdan ele almazsak, bugün olanları eksik değerlendirmiş oluruz ve durumun derinliğini yakalayamayız.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/huseyinlikoglu/gorevimiz-komunizm-ile-dovusmek-2057127

 

7) Akdoğan Özkan / T24
“Ankara'nın 2020'deki son hamlesi: Ayn İsa”
Eski ÖSO unsurlarını temel alan "Milli Ordu" güçlerinin şiddetlenen Ayn İsa saldırısı, "Ankara yeni bir harekata mı hazırlanıyor?" sorusunu gündeme getirdi. Geçen dört buçuk yıllık süre zarfında Suriye sahasında üç askeri operasyon gerçekleştiren ve Fırat'ın doğusuna uzanarak bölgedeki vekil güçlerinin de desteğiyle hatırı sayılır bir alanı kontrol altında tutan Ankara, 2020'nin son günlerinde stratejik bir noktanın daha YPG'nin elinden çıkması çabasında görülüyor. https://t24.com.tr/yazarlar/akdogan-ozkan/ankara-nin-2020-deki-son-hamlesi-ayn-isa,29142

8) Ali Karahasanoğlu / Yeni Akit
“Gelin de Akşener’e Fetöcü Demeyin!”
Kimseye “haksız isnat”ta bulunmayalım.. Durduk yerde kimseye “kara”lar çalmayalım.. Bile bile, “hakketmedikleri bir sıfatı” yüklemeyelim.. Eyvallah.. Ama ülkeyi yönetmeye talip olanlar da en azından tescillenmiş konularda, yalan-yanlış iddialarla karşımıza çıkmasınlar.
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ali-karahasanoglu/gelin-de-aksenere-fetocu-demeyin-34477.html

 

9) Ceyda Karan / Birgün Gazetesi
“CAATSA’nın anlattıkları”
Amerikan halkının seçtiği bir Kongre, ABD'nin hegemon olduğu neoliberal düzenin çıkarları için bir yasa çıkartıyor. Bu ABD yasasının tüm ülkelerin hükümetlerini bağlaması söz konusu oluyor. 'ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele', kısa adıyla CAATSA'nın özü bu. CAATSA için 'uluslararası yasalara aykırı' cümlesi kadar beyhude bir laf olamaz. Zira 'meşruiyetini' oradan değil, ABD emperyalizminden alıyor. Emperyalizm başka ülkelerin siyasi, mali ve askeri sistem ve tercihlerinin ana belirleyeni olmakla mümkün. Biat etmeyeni cezalandırmanın önünü açarken, ondan pay talep etmeye devam edebilmenin de çerçevesi var.
https://www.birgun.net/haber/caatsa-nin-anlattiklari-327393