Köşe Yazıları Yorumsuz - 21 Ağustos 2020 Cuma

21 AĞUSTOS 2020, CUMA
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Kişiliklere göre müjdeye yaklaşım biçimleri”

 

OPTİMAR, yaptığı son araştırmada halkımıza şu soruyu sormuş:“Kadına yönelik erkek şiddetine karşı ne düşünüyorsunuz? ”Rakamları aktarıyorum:
- YÜZDE 87: Büyük bir sorun olarak görüyorum ve daha somut önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum.
- YÜZDE 8.4: Sorunun abartıldığını ve ülkemizde kadına yönelik şiddetin gösterildiği kadar yaygın olmadığını düşünüyorum.
- YÜZDE 4.6 Yeterince mücadele edildiğini düşünüyorum.
- YÜZDE 5.3: Cevap yok, fikri yok, bilmiyor.Bu ülkede şu kahrolası şiddet belası bitecekse... İşte bu yüzde 87’nin sayesinde bitecek.Çok teşekkürler yüzde 87! Bilincini her daim diri ve taze tut yüzde 87!
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/kisiliklere-gore-mujdeye-yaklasim-bicimleri-41592188



2-Abdülkadir Selvi-Hürriyet
“Erdoğan’ın açıklayacağı müjdenin ipuçları”

 

Batı Karadeniz’de Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’ın deniz yetki sınırlarının birleştiği alanda keşfedilen doğalgazın çıkarılması için vakit geçirilmeden çalışmalara başlanacak. Türkiye’nin deniz yetki alanının içinde bulunan Tuna 1 bloğunda tespit edilen doğalgazın çıkarılması ve işlenmesi için tesisler kurulacak. Tesislerin kurulup faaliyete geçmesinin ise zaman alması bekleniyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/erdoganin-aciklayacagi-mujdenin-ipuclari-41592201



3-Nedim Şener-Hürriyet
“Amerika’nın kullanışlı muhalefet anlayışı”

 

FETÖ eliyle bir yandan iktidara operasyonlar çekilmeye başlanırken, önce muhalefet dizayn edildi. 2010’da CHP Genel Başkanı Baykal’a, ardından MHP’ye yönelik kaset komplolarının adresi hep aynıydı: Amaç FETÖ eliyle “kullanışlı muhalefet” yaratmak, onu iktidara hazırlamaktı. 2012-2013 en kritik dönemdi; 7 Şubat MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve ekibinin tutuklanma girişimi, 17-25 Aralık operasyonları dolaylı olarak Erdoğan’ı hapse atma projesiydi. Bunu 15 Temmuz 2016’da doğrudan darbe ile indirme planı izledi.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/amerikanin-kullanisli-muhalefet-arayisi-41592267

 

 

4-Ergin Ardıç- Sabah
“Aday toto”

 

Yavaş yavaş "çatı adayı Meral Akşener" sesleri de yükselmeye başladı.Çünkü Abdullah Gül'ün adaylığına çok kişinin su koyuvereceğini gördüler.Ali Babacan ya da Ahmet Davutoğlu deseler büsbütün madara olacaklar. Hadi bakalım, Temel Karamollaoğlu'nu da bekliyoruz. Bendeniz bir öneride bulunayım: Her ne hikmetse birdenbire Erdoğan'ı desteklemeye koyulmuş sonra gene her ne hikmetse desteğini çekivermiş Doğu Perinçek'i de düşünsünler...Aslında kafa yormalarına hiç gerek yok. Muhalefetin başkan adayının kim olacağına Joe Biden karar verir. İnanmıyorlarsa Ünal Çeviköz'e sorsunlar.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ardic/2020/08/21/aday-toto



5-Kerem Alkin-Sabah
“Enerjide milli ve yerli, devrim”

 

Bu başarının 2106'dan beri yükseliş göstermesinde, hiç şüphesiz, Atlantik İttifakı'nın karanlık güçlerinin maşası FETÖ'nün sivil ve askeri bürokrasiden büyük ölçüde temizlenmiş olmasının etkisi göz ardı edilmemeli. Nitekim, aynı 'karanlık' ve 'tehlikeli' terör yapısının 15 Temmuz sonrası çökertilmesiyle hayat bulan 'Mavi Vatan' stratejisi, Türkiye'yi Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de kendi 'hidrokarbon' haklarına yönelik 'tarihi' açıklamaların yapılacağı bir noktaya getirdi.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/08/21/enerjide-milli-ve-yerli-devrim



6-Gökhan Şen-Habertürk
“Merkez Bankası faizi yavaşça arttırırken”

 

Vatandaşlar TL yerine altını ya da dövizi tercih ediyorlar.Neden?Birikimlerini korumak için. Bu sefer de döviz ve altın alırken vergi, döviz azlığından sebep komisyon derken işler karışıyor.Gördüğünüz gibi her şey bir biri ile bağlantılı. Bunların tamamını çözmek MB’nin harcı değil, doğru. Ancak önemli bir kısmını çözme kabiliyeti var aslında. Neden klasik bir yöntemle faizi artırıp açıkça bunu ilan etmiyor, bilmek güç.Bunun yerine piyasaya verdiği paranın maliyetini yavaşça yukarı çekiyor. Temmuzda piyasaya verdiği fonların fiyatı yüzde 7.30’lara kadar inmişken şimdilerde yüzde 9.30’ları geçtik. Yani bakınca 2 puanlık faiz artışı yaşadık. Ancak bunu kim hissetti? Nerede duyurduk?
https://www.haberturk.com/yazarlar/gokhan-sen/2778840-merkez-bankasi-faizi-yavasca-artirirken

 

 

7-Muharrem Sarıkaya-Habertürk
“Gaz hifrat”

 

Doç. Dr. Yaycı, bir noktaya dikkat çekip devam etti: “O dönemde bu konular ele alındığında, yani 2010 yıllarında hidrat-gaz 64 birim ile çarpılırdı. Burada ise bir birim hidrat-gaz 164 birim gaza eşdeğer durumda. ”O gün de benzer iddiasını dile getirmiş, Türkiye’nin 572 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacak boyutta olduğunu söylemişti. Şimdi ise bunun çok daha yüksek bir rakamla çarpılması gerektiğini belirtti. “Şimdi denizden fıkır fıkır kaynadığı tespit edilen gaza ulaşılacak, ardından da hidrat-gaz katmanına inilecek” dedi. Anlattığına göre ilk aşamada hidrat-gazın deniz altında yarattığı gaz sahalarına ulaşılacak bunun için gerekli tekniğe Türkiye sahip…Ancak ABD, Rusya ve Japonya’nın dışında hidrat-gazın çıkarılması için teknolojiye sahip başka bir ülkenin olmadığını belitti. Türkiye’nin beş yıl içinde bu teknolojiye de ulaşma becerisine sahip olacağına inancını dile getirdi, “Hele bir gazı çıkaralım sonra hidrat-gaza ulaşırız” dedi. Türkiye’nin yılda 50 milyar dolar civarında petrol ve gaza ödeme yaptığı dikkate alınırsa önemli bir gelişme.
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2779050-gaz-hidrat

 

 

8-Taha Akyol-Karar
“Misakı milli ve adalar sorunu”


Kaldı ki, bugün mevcut sınırları veri alarak çözümler geliştirmek zorundayız. Bugün Türkiye’nin güçlü tarafları vardır, zayıf tarafları vardır. Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan “Pencere” adlı dijital gazetede çok önemli bir tahlil yayınladı. Türkiye’nin güçlü yönlerini sayıyor: Jeopolitik konumumuz, bölgede üç denizi bağlayan tek ülke olmamız, hakkaniyetli bir paylaşım istememiz, Libya ile anlaşma, uzmanlaşmış Hariciye ve istihbarat personelimiz, KKTC’nin varlığı, askeri kapasitemiz, güçlü merkezi otorite, partiler üstü ‘mavi vatan’ uzlaşması, NATO üyesi olmamız. Zayıf yönlerimiz: “Özellikle Akdeniz çevresindeki diplomatik yalnızlığımız ve ideolojik dış politika yönelimimiz… Karşımızdaki ititfakın güçlü ve çok taraflı yapısı; Yunanistan, Fransa, Güney Kıbrıs, Suud, BAE, Bahreyn, Mısır, İsrail…”
‘Zayıf yönlerimiz’ listesinde ekonomik durum, hükümetin otoriterliği, ülke içinde siyasi fay hatları gibi faktörler var.
https://www.karar.com/misaki-milli-ve-adalar-sorunu-1581167

 

 

9-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Bir başka hesap mümkün mü”


Ağıralioğlu, belli ki yüzde 50 artı 1’i bulmanın Tayyip Erdoğan’ı zorladığını, MHP’nin desteğine muhtaç hale getirdiğini, bunun da örtülü bir koalisyon ilişkisi olduğunu, yapılan pazarlığın bilinmediğini, oysa koalisyon olsa bile bunun şartlarının belli olacağını, üstelik şu andaki oy dağılımlarına göre Ak Parti’nin yüzde 40’a bile düşse iktidarın büyük ortağı olarak belirleyici konumda bulunacağını ifade etmiş oluyor. Bu bir tür “Devlet Bahçeli’nin ipoteğinden kurtul” çağrısıdır. “Eve dön” ne kadar operasyonel ise bu hesap da o ölçüde operasyoneldir. Bu, aslında Ağıralioğlu’nun birdenbire keşfettiği bir hesap değil. Çok önceden biliniyor. Ancak o ihtimal devre dışı bırakılarak yüründü. Yakın geçmiş hatırlanırsa, ya “Üç dönem kuralı” gereği ya da başka bir sebeple kurucu kadro birer birer kenara çekilirken en son Tayyip Erdoğan’ın durumu ne olacak sorusuna gelindi. Gül’ün Cumhurbaşkanlığında yaşanan krizden sonra Cumhurbaşkanını halk oyu ile seçilmesi yönünde anayasa değişikliği gerçekleşti. Ve Erdoğan halk oyu ile seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu, Davutoğlu da Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan.
https://www.karar.com/bir-baska-hesap-mumkun-mu-1581168

 

 

10-Soner Yalçın-Sözcü
“Boşluğa Savrulma”

 

“Maocu dostum” coştu:-“Hasan Ali Yücel yanlış yaptı. Köy Enstitülerini kuran bir eğitimciden beklenen her şeyden önce Namık Kemalleri, Ömer Seyfettinleri, Yunus Emreleri açık ara öne çıkarmasıydı. Batı klasikleri sonraki iş.”Türkçeye tercüme edilen “Batı klasik” eserleri dizininde neler olduğunu “dostum” bilmiyor olabilir mi? “Batı” ismini görünce heyecanlanmış anlaşılan. Oysa.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/bosluga-savrulmak-5998572/

 

 

11-Hasan Cemal-T24
“Entelektüel direniş zindanda da srgünde de her yerde devam edecek”

 

Şunu iyi bilin:
Selahattin Demirtaş'lar, Ahmet Altan'lar, Osman Kavala'lar
özgürlüklerine kavuşuncaya
kadar susmak yok, biat etmek yok!
Ne korkacağız, ne yılacağız.

Akıllarımızı tutsak alamazsınız.
Bizim akıllarımız çoktan beri
özgürlüğe alışmış durumda çünkü.
Adalete, özgürlüğe, zulüm ve baskıya, haksızlığa
tamamen kör bir toplum yaratamazsın.
Hiç kimse bunu başaramadı.
Siz de başaramayacaksınız.
https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-cemal/entelektuel-direnis-zindanda-da-surgunde-de-her-yerde-devam-edecek,27740