Köşe Yazıları Yorumsuz - 20 Aralık 2020 Pazar

20 ARALIK 2020, PAZAR
KÖŞE YAZILARI



1) Bercan Tutar / Sabah
“Sinolog Sisci’den Türkiye Dersleri”
“Önceki gün de Amerikan kamu politikasının Avrupa kıtasındaki en etkin organlarından olan Marshall Fund, bir rapor yayımladı. 14 kişilik 'transatlantik görev gücü'nün hazırladığı rapor bir anlamda ABD'nin yeni dönemde izleyeceği siyasetin yol haritasını çiziyor. Buna göre Biden liderliğindeki Batı, önümüzdeki süreçte altı stratejik hedef için ortak hareket edecek. Üzerinde uzlaşılan başlıklar ise şöyle... 1) Pandemi, 2) Ekonomi, 3) İklim, 4) Çin, 5) Teknoloji ve 6) Güvenlik.”
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2020/12/20/sinolog-sisciden-turkiye-dersleri

2) Mahmut Övür / Sabah
“Baykal-Kesici muhabbeti ve son tango”
CHP'liler ölçüsüz bir biçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldırdığında bilin ki parti içinde gidişat iyi değil. Bugünlerde de CHP'de derin bir iç hesaplaşma yaşanıyor. Mustafa Sarıgül partisini kurdu sahaya iniyor, Muharrem İnce zaten sahada ve yakında partisini kuracak. Öztürk Yılmaz'ı kimse hesaba katmıyor ama o da bir ucundan CHP oylarını tırtıklayacak. Daha vahimi, taciz-tecavüz ve yolsuzluk iddiaları almış başını gidiyor ve CHP tarihinin en bunalımlı günlerini yaşıyor. Öyle derin bir bunalım ki, yıllardır CHP silahşoru gibi gazetecilik yapan Barış Yarkadaş ve arkadaşları, Halk TV'de kapının önüne konuluyor ama "özgürlükçü" aydınlardan, medyadan ses çıkmıyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/12/20/baykal-kesici-muhabbeti-ve-son-tango

3) Serdar Turgut / Habertürk
“Bölgemizde bir şeyler oluyor ama ne?”
Mısır ve Suudi Arabistan başta olmak üzere dört ülkenin Katar ile uzlaşmak öne sürdükleri koşullar arasında daha önce El-Cezire televizyonun kapatılmasının yanı sıra ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması ve Katar’ın Müslüman Kardeşler'e desteğini sona erdirilmesi koşulları da yer aldığından bu süreç bana bölgemizde acaba yeni bir şeyler mi olmakta ve bütün olanların Türkiye açısından anlamı ne olacak sorusunu sorduruyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2909543-bolgemizde-bir-seyler-oluyor-ama-ne-2

4) Prof. Dr. Kürşad Zorlu / Habertürk
“Türkistan Devletler Birliği Projesi işte böyle masadan dönmüş…”
…BDT’nin genişlemesinden hemen önce Türkiye’yi de yakından ilgilendiren çok ciddi bir oluşum masaya getirilmiş. Türkistan Devletler Birliği… Bu projeye yönelik tarihsel detayı Çarşamba günü bir TV programında Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev açıkladı.
https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/2909554-turkistan-devletler-birligi-projesi-iste-boyle-masadan-donmus

5) Memduh Bayraktaroğlu / Korkusuz
“Erdoğan’ın iktidar olabilmek için, AKP’li ve MHP’li seçmenlerin dışında en az, bir siyasi partiye daha ihtiyacı var…”
Erdoğan yapılacak hiçbir seçimde sadece kendisine veya AKP’ye verilen oylarla iktidar olamayacak… MHP’li seçmenlerin oyları da yetmiyor artık Erdoğan’ın iktidar olmasına… Yani… MHP+İYİ Parti’nin desteği şart…
https://www.korkusuz.com.tr/erdoganin-iktidar-olabilmek-icin-akpli-ve-mhpli-secmenlerin-disinda-en-az-bir-siyasi-partiye-daha-ihtiyaci-var.html

6) Emre Kongar / Cumhuriyet
“Osman Kavala davasının örnek olduğu adalet reformu”
İktidarın çizgisindeki uygulamalarıyla dikkat çeken önemli bir savcı, önce Yargıtay üyeliğine oradan da Anayasa Mahkemesi adaylığında yapılan seçimde birinci sıraya yükseltildi. Yani iktidarın yargı organları üzerindeki büyük denetimi bir kez daha ortaya çıktı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/emre-kongar/osman-kavala-davasinin-ornek-oldugu-adalet-reformu-1799994

7) Mustafa Balbay / Cumhuriyet
“Dip-lomasi!”
Bu sürecin en önemli unsuru Dışişleri Bakanlığı’dır, diplomatlarımızdır. Ancak AKP iktidarı döneminde her alanda olduğu gibi Dışişleri’nde de liyakat ortadan kalktı, biat birinci tercih oldu. İktidar, bakanlık içinden bulacağı “kendine yakınlarla” bile yetinmiyor. Dışarıdan büyükelçi ataması elbette olabilir. O kişi, o bölgenin, o alanın uzmanıdır, atarsınız. Geçmişte kimi politik nedenlerle de dışarıdan atama olmuştur. Ancak bugün AKP’nin yaptığı, dışarıdan atama değildir, partiden atamadır. AKP mantığına göre neredeyse, Dışişleri’nin içinden yapılan büyükelçi ataması “dışarıdan”!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mustafa-balbay/dip-lomasi-1800018

8) Orhan Bursalı / Cumhuriyet
“Başarı ölçüsü: Yaşasın, artık günde 5-15 TL ile geçinen yok!”
Asgari ücret, ülkemizde yoksulluk altındadır ve artık aşırı yoksulluğun bir tık üzerinde sayılmalıdır. Ki Türkiye’de asgari ücretli 7 milyon insan var! Bakan Hanım bunları konuşmalı! Asgari ücretin neden en az olduğu ve neden en yüksek verginin kesildiğini konuşmalı ve sendikaların yaptıkları hesaplar doğrultusunda asgari ücretin 3 bin 800 TL’ye yükseltilmesini istemeli, üstelik vergi kesintisinin de kalkmasını talep etmeli!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/basari-olcusu-yasasin-artik-gunde-5-15-tl-ile-gecinen-yok-1800020

9) Prof. Dr. Çağrı Erhan / Türkiye Gazetesi
“Ege’yle ilgili konuları Türk-Yunan ikili ihtilafı olmaktan çıkarıp, Türkiye ile AB arasında bir problem hâline getirmek.”
Yunanistan’ın oyun planı aslında çok net. Ege’yle ilgili konuları Türk-Yunan ikili ihtilafı olmaktan çıkarıp, Türkiye ile AB arasında bir problem hâline getirmek. Yunanistan, 2004’te GKRY’nin AB’ye tam üye olarak alınmasını temin ederek Kıbrıs meselesini doğrudan AB’nin de meselesi hâline getirmeyi başarmıştı. Bu sayede AB, kendisinin Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının paylaşımı konusuna müdahil olma hakkı bulunduğunu düşünüyor. Düşünmenin ötesinde, ekim ve aralık zirvelerinde alınan kararlarla, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki duruşunu değiştirmek için çaba sarf ediyor.
https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/prof-dr-cagri-erhan/616743.aspx

10) Hüsnü Mahalli / Korkusuz Gazetesi
“AKP içerde ve dışarda çok sıkıştı. Yani her istediğini yapacak.”
İşe S-400’leri depoya kaldırmakla başlayabilir.
Fırat’ın doğusunda PYD/YPG oluşumuna ses çıkarmaz.
Bakü’deki şiir olayında olduğu gibi İran’a sataşmak ve İdlib’te Rusya ile papaz olmak.
Libya ve Irak ayrı iki dosya.
Kıbrıs, Yunanistan ve Doğu Akdeniz, Biden’ın özel merakı.
Olasılıklar çok ama AKP’nin karşı koyma olanakları neredeyse hiç yok.
Malum memleketin hali.
https://www.korkusuz.com.tr/seviyesizlik.html

 

11) Cem Gürdeniz / Veryansın TV
“Kenar Kuşaktan Kalpgâh’a: Amerikan yaptırımlarının jeopolitik sonuçları”
1946’dan 15 Temmuz 2016 yani FETÖ darbe girişimine kadar 70 yıl müşavir paşalar yerine, ABD ve NATO’nun askeri ve sivil bürokrasisi ile yerli müesses medya ve akademi dünyası bu görevi yaptı. Ülkemizde neredeyse beyinlerinin yıkandığı ve esir alındığı 3 ayrı kuşak emperyalizmin emrine binlerce hizmetkar sundu. Hepsi birer müşavir paşaydı.
https://www.veryansintv.com/kenar-kusaktan-kalpgaha-amerikan-yaptirimlarinin-jeopolitik-sonuclari