Köşe Yazıları Yorumsuz - 2 Ekim 2020 Cuma

2 EKİM 2020, CUMA
KÖŞE YAZILARI



1-Nedim Şener-Hürriyet
“FETÖ’de örgüt içi çatışma”

15 Temmuz darbe girişimiyle hedefine ulaşamayan FETÖ, Türkiye’de halen devam eden operasyonlarla büyük yenilgiye uğradı. Örgüt şimdi de yurtdışında parçalanmaya başladı. Çoğu 17-25 Aralık 2013 sonrası yurtdışına kaçan örgüt üst düzey yöneticisi 150’ye yakın isim, FETÖ elebaşı Gülen’in ölümü sonrasına hazırlanırken birbiriyle kıyasıya savaşıyor. Tespitlere göre FETÖ üst düzey yönetimi şimdilik dörde bölünmüş durumda. Ancak grupların ortak özelliği, “FETÖ elebaşı Gülen’i” asla eleştirmemeleri. FETÖ elebaşı ölürse yerine geçmesi beklenen İsmail Büyükçelebi’nin başında olduğu “Gelenekçiler” grubuna yakın bazı isimlere, diğer gruplar tarafından yolsuzluk, dolandırıcılık gibi eleştiriler yöneltiliyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/fetode-orgut-ici-catisma-41625799

2-Hande Fırat-Hürriyet
“Şef konuştu”

2016 yılı ABD başkanlık seçimlerine Rusya’nın olası müdahalesinin soruşturmasına “seçimlere müdahalede bulunduğu” gerekçesiyle Rus trol fabrikası ve sahibi Yevgeny Prigozhin de dahil edilmişti. Bitmedi... Şef Prigozhin’in Libya’da, Suriye’de sahada olan Rus paralı askerleri Wagner’in de sahibi olduğu belirtiliyor. Putin’in şefi, sırdaşı, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmalar ve Dağlık Karabağ sorunu hakkında Aydınlık gazetesine konuştu. Sırdaş şef Prigozhin’in açıklamalarını, satır aralarını, zamanlamasını ve konuşulan olasılıkları madde madde sıralayalım...
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/sef-konustu-41625816

3-Kerem Alkin-Sabah
“Gıda enflasyonunun çözümü”

Türkiye'de tarım ve gıda endüstrisinde gözlemlenen 'eksik rekabet piyasası' koşulları 'gıda enflasyonu' ile mücadeledeki en önemli sorunlarımızın başında gelmekte. Tarımda üretici konumundaki çiftçi kesiminden gerçekleştirdiği yüklü miktardaki alımlarla, malın tüketiciye ulaşma sürecinde, geniş toptancı kesimini de zorda bırakan bir 'ologopilistik büyük alıcılar' grubu, tarladaki ürün fiyatı ile sofradaki ürün fiyatı arasındaki büyük sapmanın en önemli gerekçesini oluşturmakta. Bu nedenle, gerek kamu otoritesinin, gerekse de tarım ile gıda endüstrisindeki güçlü sivil toplum kuruluşlarının ortaya koyacakları çabayla, bu güçlü 'ologopolistik büyük alıcılar' grubunun hakimiyetinin azaltılması gerekiyor.
Gıda enflasyonuyla mücadeledeki ikinci temel sorun 'perakende zincirleri'nin tarım ve gıda üreticileri aleyhine sahip oldukları 'haksız hakimiyet' pozisyonu.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/10/02/gida-enflasyonunun-cozumu-isra

4-Kübra Par-Habertürk
“Ayhan Bilgen’in istifasının anlamı”

Ama unutmayalım ki suçu azaltmanın yolu cezaları artırmaktan değil toplumu eğitmekten geçiyor.Ömür boyu hapis cezasını göze alan bir caniyi idam korkusu durdurabilir mi? Hiç emin değilim. Asıl enerjimizi o canilerin ortaya çıkmasına mani olacak sosyolojik iklimi oluşturmaya vermeliyiz.İdam cezası sorun çözmez, bizi uluslararası alanda daha da yalnızlaştırır.Kaldı ki o eşik bir geçildi mi, vahşice insan öldürme ya da küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarla kalmaz ve siyasi suçlar da eklenebilir. Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanan insanların sonradan kumpas mağduru olduğunun anlaşıldığı bir ülkede idam gibi geri dönüşü olmayan bir ceza bana çok tehlikeli geliyor açıkçası.
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2821824-ayhan-bilgenin-istifasinin-anlami

5-Gökhan Şen-Habertürk
“Türk Lirasını güçlendirme paketi”

12 enflasyonun olduğu ve vatandaşın geçtiğimiz aylarda hatta yıllarda epeyce ezildiği ülkemizde tasarruf sahiplerinin dövize ve altına gitmek için zorlanmamaları gerekiyor. Çünkü tasarruf sahiplerinin hak ettikleri gelirden yapay şekilde tüketime teşvik yaratmanın sonuçları oluyor.Sonunda herkes kaybediyor.Öncelikle, paketin devamı olarak faizlerdeki duruş korunmalı. Enflasyonu aşağı çekecek bir faiz oranına terfi edilmeli. TL güçlenmeli. Enflasyona ilişkin vurgu kuvvetlenmeli. Çünkü gerçek ve olmasını istediğimiz arasındaki farkı daha fazla rezerv satarak sağlamamız mümkün değil.Bu politika alenen ilan edilmeli ve istikrarlı bir biçimde uygulanmalı.
https://www.haberturk.com/yazarlar/gokhan-sen/2821409-turk-lirasi-ni-guclendirme-paketi-ii

 

6-İbrahim Karagül-YeniŞafak
“Türkiye küresel güç şimdi Azerbaycan da yükselecek İran Ermenistan’ın yanında peki Tahran’ı korkutan ne”

Söyle bir durum var: İran ve unsurları; Müslüman Azerbaycan’a karşı Ermenistan safında yer aldı. Erivan’a yoğun askeri sevkiyat yapıyor. Nüfusunun yarısına yakını Türk kökenli olmasına rağmen, o kitlelerin neler hissettiğini umursamıyor bile.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/turkiye-kuresel-guc-simdi-azerbaycan-da-yukselecek-iran-ermenistanin-yaninda-peki-tahrani-korkutan-ne-2056392

7-Akif Beki-Karar
“Siyaset dizayncılığı bir hortladı pir hortladı”

Karabağ’da ise hamasetin dozu başta kaçırıldı. Sıkıştırılan Ankara ve Bakü, şimdi toparlamaya çalışıyor.“Türkiye zinhar taraf değil”e, Rusya ve Fransa’yı iknaya uğraşıyor Aliyev.Cumhurbaşkanlığı, ‘karıştığımız’a dair afaki suçlamaları yeminbillah yalanlıyor.Savunma Bakanlığı; uçak ve SİHA’larımızın karıştığı iddialarını, “Ermenistan propagandası, uydurma” diye reddediyor.İktidar medyasıysa hala farfarasında. “SİHA’larımız kasıp kavurdu” manşetleriyle “MSB yalanladı” başlıklarını birlikte atmaya devam ediyor.Madem asılsız ve aleyhimize, bunları ha babam niye körüklüyor güdümlü medya? Attığımız hava çektiğimiz belaya değer mi?
https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/siyaset-dizaynciligi-bir-hortladi-pir-hortladi-1587294

 

8-Ahmet Taşgetiren-Karar
“O programlar o diziler o haberler”

Mesela kaç İlahiyat Fakültesi var Türkiye’de, kaç İslami İlimler Fakültesi ve Diyanet’in kaç bin din görevlisi var, ne dersiniz, kaç araştırma yapıldı bu programlara yansıyan toplumsal çözülüşlerle ilgili?Şimdilerde psikiyatri alanına yansıyan vakaların filmleştiği – dizileştiği (Kırmızı Oda, Masumlar Apartmanı, Doğduğun Ev Kaderindir gibi) bir süreç de yaşanıyor. Belli ki problem oluşunca psikiyatrın kapısı çalınıyor: Her hayatta, geçmişi, anı, geleceği ile ilgili müthiş dramlar var. Kadın, erkek, çocuk, yakınlar, uzaklar, kavgalar, ölümler, tecavüzler, aldatmalar, aşklar, boşanmalar… Yani bir dramanın arayıp da bulamayacağı her şey…Reyting mi, o da ne ki, tavan yapan gerilimler… Bir televizyoncu nasıl görmezden gelir onları? Evlere giriyor yürekleri kaldıracak her şey, bütün dramatik boyutu ile.. Var mı, var toplumda.
https://www.karar.com/yazarlar/ahmet-tasgetiren/o-programlar-o-diziler-o-haberler-1587290