Köşe Yazıları Yorumsuz - 2 Ağustos 2020 Pazar

2 Ağustos 2020, PAZAR
KÖŞE YAZILARI



1-Mehmet Barlas-Sabah
“Kamuoyuna dönük nabız yoklamalarına güvenmek münkün mü”

 

Şimdi de yayınlanan nabız yoklamalarında, AK Parti'nin yüzde 35'lere düştüğü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 40'lar oranında başarısız bulunduğu falan iddia ediliyor. Başta da söylediğim gibi bu nabız yoklamalarına karşı içimde derin bir güvensizlik var. Çünkü Türkiye'nin alt ve üst yapısını mucizevi şekilde yenileyen ve onun gerçeklerine mesela Kılıçdaroğlu'nun hayallerinin bile yetişemediği bu ortamda iddia edilen söz konusu eğilimlere nasıl güvenebiliriz?Yurtta da dünyada da Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük itibar sahibi, ABD Başkanı Trump bile dünyadaki üç önemli liderden söz ederken Tayyip Erdoğan'ı da anlatıyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/08/02/kamuoyuna-donuk-nabiz-yoklamalarina-guvenmek-mumkun-mudur



2-Yusuf Kaplan-YeniŞafak
“Hilafet mi süpergüç mü”

 

İSLÂM DÜNYASININ KÖLE OLDUĞU BİR SÜREÇTE KURULACAK BİR HİLÂFET EMPERYALİSTLERİN KÖLESİ OLUR!
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/hilfet-mi-superguc-mu-2055834



3-Abdullah Muradoğlu- YeniŞafak
“Trump!ın Çin hamleleleri”

 

Pompeo’nun Çin konuşmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı “Uygur Türkleri”ne yönelik baskı politikalarında etkin rol oynadığı belirtilen yarı-askeri bir Çin şirketine yaptırım kararı aldı. Pompeo’nun California’daki konuşmasından bir hafta önce ise casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığının merkezi haline geldiği iddiasıyla Çin’in Houston Başkonsolosluğu kapatılmıştı.Bütün bu gelişmeler ABD ve Çin arasındaki yeni Soğuk Savaş’ın en sıcak hamleleri. Kasım seçimlerine kadar ABD’nin Çin karşıtı girişimlerinin artarak devam edeceği anlaşılıyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/trumpin-cin-hamleleri-2055832



4-Taha Akyol- Karar
“AK Parti’ni yumuşak karnı”


İstanbul Sözleşmesi, AK Parti’nin yumuşak karnı... Sözleşme’yi ihanet sayan gelenekçi kesimler AK Partiyi sıkıştırıyor. Modern hukukun getirdiği eşitlik haklarını savunanlar Sözleşme’ye sahip çıkıyor. AK Parti her iki kesimden de oy alıyordu ama artık yol çatallaşıyor. Şehirlerde oy kaybettikçe gelenekçi simgelere dört elle sarılan AK Parti şimdi “kadın hareketi” karşısında daha bir zor durumda.
https://www.karar.com/ak-partinin-yumusak-karni--1578042

 


5-Saygı Öztürk- Sözcü
“İnce için iki yol var”

 

Yakın döneme kadar, “Ben bu partinin evladıyım. Bir başka partiye geçmem, ayrılmam ya da siyasi parti kurmam asla söz konusu değil” diyen İnce de biliyor ki, “Parti kuruyorum”demekle parti hemen kurulmuyor. Kuruluş aşamasında bile, “CHP'yi bölmesi için Cumhur ittifakından destek aldı” sözleri mutlaka gündeme getirilecektir.İnce'nin Cumhur ittifakıyla hareket edeceğini düşünülmez. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalsa bile İnce çıkıp, “Cumhur ittifakının adayını destekliyorum” dese, eşi dahil, en yakınındakilerin de oy vermeyeceğini biliyor.
CHP içinden yeni bir siyasi parti çıkması CHP'ye zarar verecektir. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin gönlünü almalı. İnanıyorum ki Kılıçdaroğlu'nun, Muharrem İnce'nin en arka sırada oturtulduğundan bile haberi olmamıştır. Dönem ayrışma değil, birleşme dönemidir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/saygi-ozturk/ince-icin-iki-yol-var-5965345/

 


6-Ahmet Takan-Korkusuz
“Rusya bizi aldatmış olsa ABD kaygılarından kurtulur mu”


Rusya’nın, -bu olasılığı gördüğü için- bizdekilerin özellikle “Libya’da da ABD ile birlikte hareket edeceğiz” açıklamasından sonra son haftalarda ikinci parti S-400 satışıyla ilgili sık sık açıklama yapması bu yüzdendir. İkinci partiyi de satarak Türkiye’nin S-400’lerden komple vazgeçmesini önlemeye, daha da önemlisi Türkiye’nin ABD’ye tam olarak yeniden dönmesini engellemeye çalışıyor.
Hulusi Akar’ın açıklamasındaki NATO’ya bağlılık yinelemesi de ayrı bir alem!.. “NATO Türkiye’nin Türkiye NATO’nun merkezindedir” demesi, iktidarın NATO yani ABD lehinde karar vereceğini gösteriyor.
NATO’ ya bağlıysan, senin güvenlik politikalarının merkezinde NATO varsa… NATO sistemlerine entegre edemeyeceğin bir sistemi kullanmayacaksın demektir.
https://www.korkusuz.com.tr/rusya-bizi-aldatmis-olsa-abd-kaygilarindan-kurtulur-mu.html



7-Hıfzı Topuz- Cumhuriyet
“27 Mayısta düş kırıklığı”

 

İki gün sonra güneyde Antibes kıyılarına vardım. Abidin Dino ve Avni Arbaş yaz tatillerini orada geçiriyorlar, Picasso’yla da dostluk ediyorlardı. Hatta Abidin birkaç ay Picasso’nun oradaki atölyesinde çalışmış, yazar ve sanatçı çevresiyle yakın ilişkiler kurmuştu. Yves Montand da Saint Paul de Vence’daki evini yaz tatili için Abidin’e bırakmıştı. Onları buldum, akşam bir bistroda başıma gelenleri anlattım, Abidin
“Bak, ben de sana kendi pasaport maceramı anlatayım” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/hifzi-topuz/27-mayista-dus-kirikliklari-1755475