Köşe Yazıları Yorumsuz - 18 Temmuz 2020 Cumartesi

18 TEMMUZ 2020, CUMARTESİ
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Mehmet Acet-YeniŞafak
“Rusların Libya planı al Sirteyi ver Cufrayı mı”


Sürpriz bir değişiklik olmazsa önümüzdeki hafta Rusya’dan yeni bir heyet Ankara’ya gelecek.Anlaşıldığı kadarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan son telefon görüşmesinden Libya dosyasını ‘müzakere’ yöntemiyle ilerletme kararı çıkmış. Peki, bu ne sağlayabilir?Masanın denenmesi bir sonuç üretir mi?“Bir müzakere marjı” olduğundan söz ediliyor.Nedir o müzakere marjı?Rusların Sirte ile Cufra üzerinde pazarlık yapmak istediğinden söz ediliyor.Cufra’daki askeri üssü sağlama almak için Sirte’yi müzakere edebilecekleri dile getiriliyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/mehmetacet/ruslarin-libya-plani-al-sirteyi-ver-cufrayi-mi-2055697

 

 

2-Levent Yılmaz – YeniŞafak
“Toparlanma V tipi mi yoksa U tipi mi olacak”


Türkiye’nin pandemi süresince ekonomide yaşadığı sıkıntılara ilişkin ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler ve uyguladığı politikaların olumlu etkileri bazı göstergelere yansımaya başladı. Örneğin geçen haftalarda açıklanan Tüketici Güven Endeksi verisi Haziran’da 62,6’ya yükseldi. Sanayi üretimi Mayıs ayında aylık bazda yüzde 17,4 oranında arttı ve inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi aynı dönemde yüzde 12,5 yükseldi. Bu veriler Türkiye’nin pandemi sürecinin ekonomideki etkilerinden “V” şeklinde bir çıkışı başarabileceğine dair beklentileri artırıyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/leventyilmaz/toparlanma-v-tipi-mi-yoksa-u-tipi-mi-olacak-2055695

 

 

3-Aytunç Erkin- Sözcü
“Persilvanya’ya can suyu veren tarih kurumu başkanı”

 

SÖZCÜ yazarı Soner Yalçın, “AKP-FETÖ anlaşıyor mu” diye yazdı…
Dün… Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Türk Tarih Kurumu (TTK) iş birliğinde “15 Temmuz'u anlamak” konulu panel düzenlendi. Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış da panelde bir konuşma yaptı. Yaramış konuşmasının bir bölümünde, “Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş nedamet duyan kişilere de sahip çıkmamız onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. “Tarihte biliyorsunuz, birçok darbe girişimi oldu, darbeler oldu” hatırlatması yapan Yaramış, “Bu darbelerin topluma vermiş olduğu zararı azaltmak için, zaman içinde nedamet duyan, pişmanlık duyan insanları da bizim kazanmaya çalışmamız gerekiyor. Neticede bu bir sosyal yaradır aynı zamanda” diye konuştu.
Ne oluyor? Anlaşma mı var?
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/pensilvanyaya-can-suyu-veren-tarih-kurumu-baskani-5937625/

 

 

4-Yılmaz Özdil-Sözcü
“İstanbul Sözleşmesi”

 

Kadın, gerçekten gitmişse, çok sessiz olmuştur ayrılışı, kimse hissetmeden, kapıları vurup kırmadan gitmiştirHer akşam eve geldiğinde, kapının açıldığını gören adam anlamaz ama, bir kadın sessizce gider / ne mutfağında yemek pişiren, ne yan koltukta televizyon izleyen, ne gece ruhunu kenara koyarak yatakta sevişmeye çalışan kadın, artık o kadındırBir kadının çığlıklarından, kavgalarından korkmamak gerekir, çünkü kadının gidişi sessiz ve asildir.İstanbul Sözleşmesi budur.Hukuki metnini okumana inan gerek yok…Sözleşme aslında bu söz'lerdir.Gel gör ki, değil sözleşme, antlaşma yapsan nafiledir.İşte en yukarda yazıyor, tee 800 yıl öncesinden seslenmiş Mevlana…Kadından üstün olduğunu sananlar, cahildir.Başa çıkamadıkları, biat ettiremedikleri, boyun eğdiremedikleri, konuşmasına bile tahammül edemedikleri kadınların ağzını yırtarcasına, sözleşmeyi yırtıp atmaya çalışmaları normaldir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/istanbul-sozlesmesi-5937668/

 

 

5-Deniz Zeyrek-Sözcü
“Ak Parti grubu şirketler için mi onay verdi”

 

Biraz araştırınca, geçmişte İBB ile iş yapan ve 500 milyon liraya yakın alacağı olan şirketlerin, AK Parti nezdinde lobi yaptığı ve bu talebe onay verilmesini sağladığını öğrendim. Bilgi aldığım kaynak, son yıllarda kamu ihalelerinin büyük bölümünü alan ve “mahşerin beş atlısı” diye bilinen grupta olan bazı şirketlerin bulunacak krediyi, Vakıfbank'ın ve icra mahkemesinin açtığı yol sayesinde icra yoluyla tahsil etmeyi planladığını söyledi. Aynı şirketlerin, İSKİ'nin yapacağı yatırımları üstlenmek istediği de gelen bilgiler arasında. İBB'nin bulacağı yeni kredi de İSKİ yatırımları yerine alacaklara giderse, bundan sonra belediyelerin dış kredi bulması hayal olacak.Benden söylemesi!
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/deniz-zeyrek/ak-parti-grubu-sirketler-icin-mi-onay-verdi-5937653/

 

 

6-Barış Doster-Cumhuriyet
“Dağlık Karabağ büyük güçler ve Türkiye”

 

İki devlet arasındaki bir sorun, uluslararası boyut kazandıkça Balkanlaşıyor. Yani çözümü olanaksız hale geliyor. Dağlık Karabağ, Kıbrıs ve Keşmir böyle sorunlar. Çözüm, Türkiye ve Azerbaycan’ın güçlü olmasından, Türk dünyasının birlik olmasından, bölge dengelerinin uygun olmasından ve büyük güçlerin, öncelikle de Rusya’nın tutumunu değiştirmesinden geçiyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/daglik-karabag-buyuk-gucler-ve-turkiye-1752278

 

 

7-Mehmet Ali Güller-Cumhuriyet
“ABD ile işbirliği yapan FETÖ ile barışır”

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 15 Temmuz’un yıldönümünde dikkat çeken bir iddia açıkladı: “Şimdi size hiçbir yerde yayımlanmamış bir bilgi vereceğim. Darbe başladığı zaman Emniyet Genel Müdürlüğü’nde Emniyet teşkilatımızın yöneticileri toplandı. Bütün polis teşkilatına şu mesajını geçti: Türk Silahlı Kuvvetleri darbe yapmıştır, polis askere karşı koymaz. Evet, aynen böyle...”Program sunucusu Veyis Ateş, mesajı gönderen kişilerin FETÖ’cü polisler olup olmadığını sorunca Perinçek’in yanıtı şu oldu: “Hayır, FETÖ’cü polisler değil. Buradan söylüyorum, beni İçişleri Bakanı yalanlasın. Ben size gerçek bilgiyi veriyorum. Polise o zaman mesaj geçti.”4 yıl sonra gündeme gelen bu iddia ile FETÖ’yle uzlaşma yanlısı kesimlere bir mesaj veriliyordu muhtemelen...
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/abdyle-isbirligi-yapan-fetoyle-barisir-1752279

 

 

8-Yaşar Hacısalihoğlu- Akşam
“15 Temmuz bütünleşmesini köreltmek isteyenler”

 

Her şeyden önce bir kez daha net olarak ortaya koyalım ki; 15 Temmuz, güçlü siyasi liderliğin milletle bulaşmasının direncidir. Bu buluşmaya vatansever güvenlik güçleri de dahildir. Emniyet teşkilatı, kurumsal olarak o gecenin direnç noktalarının başında gelir. TSK içinde de karşı koyuşlar olmuştur. Şehitler verilmiştir. Sonuç olarak, hiçbir yerden talimat beklemeden sokaklara dökülen veya bulunduğu yerde direnç gösteren sivil ve üniformalı o gecenin çok sayıda kahramanı vardır. Bu konuda kafa karıştırma, zihin bulandırma çabaları kuşkusuz kötü niyetlidir ve beyhudedir. Bu noktada, 15 Temmuz ile bütünleşmeyi engelleyenlerin varlığına da odaklanmak gerekir. 15 Temmuz ruhunda, bilincinde buluşamamak marazi bir durumdur. Bu durum; 15 Temmuz’a kontrollü darbe diyerek, asıl darbenin, FETÖ ve terör örgütleriyle mücadele için OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz’u işaretleyip, bunun da 1 milyon mağduru vardır diyenlerin eseridir.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihoglu/15-temmuz-butunlesmesini-koreltmek-isteyenler/haber-1093912

 

 

9-Hakan Çelik- Posta
“Türkiye 2021’de 5G’ye hazır olacak”

 

Uluslararası düzeyde çok önemli bir ticaret diplomasisi yürüten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ve TAİK ile birlikte düzenlediği online konferansa katılan ABD’li Senatör Lindsey Graham’in değerlendirmesini aktarmıştım.
Graham, özetle Rusya ve Çin’le ileri düzeyde işbirliği gerektiren konularda tutumunu değiştirmesi halinde Türkiye ile ABD’nin serbest ticaret anlaşması yapmasının mümkün olacağını söylüyordu.

Çalışmaları, bilgi birikimi ve iletişim üslubuyla benim çok takdir ettiğim isimlerden biri olan Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır yazımdan sonra beni aradı ve Türkiye’nin bu konuda attığı adımlarla ilgili kapsamlı bir bilgi paylaştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savunma alanında olduğu gibi stratejik teknolojilerde de ciddi bir yerlileşme hedefi koyduğunu, Türkiye’deki bütün kurumların bu doğrultuda çalıştıklarını söyledi.
https://www.posta.com.tr/yazarlar/hakan-celik/turkiye-2021de-5gye-hazir-olacak-2267311ü