Köşe Yazıları Yorumsuz - 18 Aralık 2020 Cuma

14 ARALIK 2020, PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI



1) Yalçın Bayer / Hürriyet
“‘Çekçiler’ AKP’den müjde bekliyor”
Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç ile Çek Yasası Mağdurları Temsilcisi Haydar Zirek’in, Ulusal Kanal’da Şule Perinçek’in sunumuyla canlı yayında yaptıkları oturumda, iktidar ile mağdurlar arasında ortak bir uzlaşı havası vardı sanki. Yayın esnasında dikkat çeken ilk ayrıntı, AKP temsilcisinin ilk defa mağdur olmuş bir kitlenin temsilcisi ile canlı yayında olmasıydı.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/cekciler-akpden-mujde-bekliyor-41690652

 

2) Nedim Şener / Hürriyet
“ 11 yıl önceki manşetten bugüne ”
17-25 Aralık 2013 operasyonları sonrası İstanbul Adliyesi’nde görev değişiklikleri, kapandığı düşünülen Dink cinayeti dosyasının yeniden açılmasını sağladı. 25 Aralık operasyonu savcısı Muammer Akkaş’ın elinin altındaki Dink davası dosyası 2014 yılında yeniden açıldığında, benim 2008’den başlayarak gazetede, 2009’da kitapta yazdığım gerçekler gün ışığına çıktı.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/11-yil-onceki-mansetten-bugune-41691715

3) Abdulkadir Selvi / Hürriyet
“ 15 Temmuz’a giden süreçte 17-25 Aralık ”
FETÖ, 15 Temmuz darbe girişiminden önceki en önemli hamlesini 17-25 Aralık’ta yaptı. FETÖ’nün yerel seçimlerden önce mart ayı içinde yapmayı planladığı operasyonu, dershaneler tartışmasının öne çektiği anlaşıldı. FETÖ, 17 Aralık’ta sabaha karşı düğmeye bastı. Uzun uzun anlatacak değilim. Ama 17-25 Aralık’ın hedefi neydi?
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/15-temmuza-giden-surecte-17-25-aralik-41691733

4) Mahmut Övür / Sabah
“Kılıçdaroğlu BOP Başkanlığına mı aday oluyor? ”
Demokratik "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Atatürk'ün partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD yolunda. Seçimlere ramak kalmış, adaylarını açıklayıp, millete gideceğine okyanus ötesine gidiyor. Kılıçdaroğlu BOP başkanlığına adaylığını mı koyuyor?"
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/12/18/kilicdaroglu-bop-baskanligina-aday-mi-oluyor

5) Mehmet Barlas / Sabah
“ Sağlıklı dış siyasetin ana unsuru komşularla iyi ilişkiyi sürdürmektir”
Komşuluk gerçeğini şimdi Ankara'yı ziyaret eden Irak Başbakanı Mustafa el- Kazımi ile yapılacak temaslarda herhalde artık farklı hissediyoruz. Neticede Irak da Amerika'nın kurbanı olmuş bir ülke... Birliklerini zor bela koruyabiliyorlar ve topraklarındaki PKK'ya güçleri yetmiyor. Bu nedenle Türk savaş uçakları sınırı sık sık geçip, PKK'lıları vurmaya çalışıyor. Sanırım Sayın Kazımi ile bu konularda geniş görüş alışverişi yapılacaktır.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/12/18/saglikli-dis-siyasetin-ana-unsuru-komsularla-iyi-iliskileri-surdurmektir

6) Muharrem Sarıkaya / Habertürk
“ Akar: ABD’de yapı değişiyor, neler olabilir ona bakacağız…”
Türkiye, NATO’ye ve ABD’ye ittifaktan doğan sorumluluklarını yerine getirdi… Suriye AB’nin NATO’nun sınırı değil mi kim mücadele ediyor? DEAŞ ile Türkiye’nin yaptığı mücadele ortada. Böyle bir orduya ‘DEAŞ ile iş birliği yapıyor’ demek ahlaksızlık, alçaklıktır. Göğüs göğüse çarpışan, 3 binden fazla DEAŞ’lıyı etkisiz hale getiren tek ülke Türkiye. Bu bir süreç, muhakeme meselesi, kar-zarar hesabı; bunların hepsi yapılıyor, yapılacak.”
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2907328-akar-abdde-yapi-degisiyor-neler-olabilir-ona-bakacagiz

7) İbrahim Karagül / Yeni Şafak
“Biden’ın kafasında yeni bir 17-25 Aralık mı var?”
Libya Nitekim Hisar-A hava savunma sisteminin gecikmesi, bir parçasına yönelik ambargo yüzünden oldu. Ama Türkiye bunu kendisi yaptı. Bunları daha da göreceğiz. Heyecan verici sonuçlar alacağız. Ancak Biden yönetiminin kafasında olanı, “içerideki cephe”nin beklentilerini bunun dışında, tam da 17-25 Aralık finansal darbesinin yıl dönümünde birlikte düşünme zorunluluğumuz var.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/bidenin-kafasinda-yeni-bir-17-25-aralik-mi-var-yaptirim-ve-turkiyeye-mudahale-et-cagrilari-kimleri-harekete-gecirdi-2057103

8) Tamer Korkmaz / Yeni Şafak
“Asıl mevzu nedir?”
Aslında Türkiye’nin savunma sanayiindeki devasa atılımları, ABD’yi panikletiyor. Bu atılımların, gelişmenin çok daha ileri boyutlara ulaşacağının farkındalar… Türkiye’nin belli bir müddet sonrasında “savunma sanayii ürünlerini ihraç eden bir ülke olarak, uluslararası alanda söz sahibi haline geleceğini” de öngörüyorlar.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/tamerkorkmaz/asil-mevzu-nedir-2057099

9) İsmail Saymaz / Sözcü
“ Ben de Çin aşısı oldum”
İş Dün itibarıyla, Çin menşeli Sinovac aşısı için Türkiye’de gönüllü olan 13 bin kişiden biriyim. Gönüllü yazılmayı, acılar içinde kıvranan büyük insanlığa bir toz zerresi kadar katkım olur diye verdim.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ismail-saymaz/ben-de-cin-asisi-oldum-6172190/

10) Emre Kongar / Cumhuriyet
“Kavga değil, bedelsiz aşı istiyoruz!”
İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin uygulamaya başladıkları COVID-19 aşısının Türkiye’de de elbette başta sağlıkçılar olmak üzere, risk grupları da dikkate alınarak, bütün halka BEDELSİZ OLARAK yapılmaya başlamasını ve bu konuda kamuoyunun aydınlatılmasını istiyorum.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/emre-kongar/kavga-degil-bedelsiz-asi-istiyoruz-1799509

11) Sertaç Eş / Cumhuriyet
“Niye S-400 aldık?”
Her ülke gibi mevcut üretimin alt versiyonunu vermek istedi. Teknoloji aktarımına yanaşmadı, Türkiye’nin bu konudaki beklentisini karşılamadı. Bu ülkenin sistemlerini almak, benzer şekilde NATO müttefikleri ve ABD’nin tepkilerini çekecekti. Alınacak sistemlerin oluşacak tepkilere değip değmeyeceği muhasebesi yapıldı. Müzakereler sonucunda, biraz da ABD’ye, “Bakın biz iyi niyetimizi gösterdik, Çin’den bu sistemleri almadık” mesajı vermek için de alımdan vazgeçildi. ABD esneklik göstermek yerine, Türkiye’yi kendi çizdiği dar çerçeveye yerleştirmekte ısrar etti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/sertac-es/niye-s-400-aldik-1799523