Köşe Yazıları Yorumsuz - 18 Ağustos 2020 Salı

18 AĞUSTOS 2020, SALI
KÖŞE YAZILARI



1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Abdullah Gül’den korkuyorlar mı”

 

MUHALEFETİN JOE BIDEN YANLIŞLARI
YANLIŞ BİR: Adamın yaptığı açıklamaya değil de adamın yaptığı açıklamanın zamanına dikkat çekmek.
- YANLIŞ İKİ: Bir-iki tweet ve bir-iki ayaküstü açıklamayla işi geçiştirip şöyle gürül gürül bir itiraza imza atamamak.
- YANLIŞ ÜÇ: İktidarın muhalefeti Biden üzerinden sıkıştırma çabasını boşa düşürecek etkili bir atılım yapmamak.
- YANLIŞ DÖRT: İlk bakışta aleyhte gibi görünen bir gelişmeyi, tamamen lehe çevirebilecek adımları atmamak.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/abdullah-gulden-korkuyorlar-mi-41589487



2-Abdulkadir Selvi-Hürriyet
“Biden formülü 28 Şubat’ta uygulandı”

 

Aslında bu yazıyı meslek büyüğüm Hasan Cemal’in yazmasını beklerdim. Çünkü Biden’ın sözünü ettiği model, aslında 28 Şubat’ta uygulandı. Hasan Cemal onu, ‘Türkiye’nin Asker Sorunu’ isimli kitabında gazeteci Cengiz Çandar’ın tanıklığıyla anlattı.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/biden-formulu-28-subatta-uygulandi-41589478



3-Salih Tuna-Sabah
“O ip sizi çukurdan çıkarmaz”

 

Biden'ın konuşması RAND Corporation'ın son raporunun özeti mesabesindeydi ve biz o kadar yazıp çizdiğimiz halde tek kelimelik itirazları olmamıştı.
Kaldı ki Biden'ın konuşması sadece o RAND raporunun değil, CHP ittifakının da hal-i pür melalinin özetinden ibaretti.PKK'nın siyasi ayağıyla kurulan ittifaktan Mavi Vatan konusundaki bozgunculuklarına, Başkan Erdoğan'ı düşürmek için yeni dostlar edinmekten S-400'lere lagaluga etmelerine kadar...
Hülasa, mevzu 7 ay öncesiyle sınırlı değil. An itibariyle de "Biden'ın açtığıyolda kurduğu ülküde" hiç durmadan yolunuza yeni dostlarınızla devam ediyorsunuz ya işte.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2020/08/18/o-ip-sizi-cukurdan-cikarmaz

 

 

4-Muharrem Sarıkaya-Habertürk
“Ziyaret siyaseti”

 

Bu aşamada en dikkat çeken ziyaretlerden biri de önceki gün gerçekleşti. Davutoğlu'nun, Başbakanlığı döneminde Güneydoğu’daki hendek eylemleri sırasında sert tartışmalar yaşadığı HDP’nin Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı ziyareti…
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2775718-ziyaret-siyaseti

 

 

5-İbrahim Kiras-Karar
“Niye herkes bize düşman”

 

bazı çevrelerde yaygın olarak kabul gören bir analize göre “İslamcı kadroların eski ideolojik takıntıları AK Partinin dış politikadaki yönelimlerini şekillendirdi.” Bu bana göre sorunu bütünlüğü içinde açıklayıcı bir tez değil. Aslına bakarsanız ideolojik faktörün bu alandaki etkisinin oldukça sınırlı olduğunu düşünmek daha doğru. AK Parti yönetimi politikalarını ideolojik olmaktan ziyade pragmatik gerekçelerle şekillendirdi daima.
Ancak tabii belirli konularda atılan -siyasi veya ekonomik gerekçeli- birtakım adımların tabanda meşruiyet bulması için ideolojik gerekçelerin kullanıldığını, kimi zaman (mesela seçim dönemlerinde) ise bütünüyle seçmen tabanına hoş gelecek adımların atıldığını -yani dış politikanın iç politika malzemesi yapıldığını- söylemek gerekir. Sonuçta bu da ideolojik değil pragmatik bir tutum.
https://www.karar.com/niye-herkes-bize-dusman-1580556

 

 

6-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Bidenla gelen tartışma”


Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) neydi ve Türkiye’nin oradaki eş-başkanlık rolü nasıl bir Türk – Amerikan iş birliğini resmediyordu? Belli ki Amerika, mesela Erbakan ile Erdoğan gibi iki “İslamcı lider” arasında tercih yapmıştı. Oysa bir yerden baktığınızda Erdoğan’ı “İlk gençlik yıllarından itibaren Erbakan’ın rahle-i tedrisinde yetişmiş bir siyasetçi” olarak okumaları ve Erbakan’a uygulanan “kategorik dışlama”yı ona da yöneltmeleri mümkündü. Ama biliyoruz ki ABD’deki siyaset yapıcılar Erdoğan’dan farklı bir siyasi profil oluşacağını ümit etmişlerdir.
https://www.karar.com/bidenla-gelen-tartisma-1580557



7-Akif Beki-Karar
“Biden’a diplomatik muhalefete şahin”

 

AK Parti’ye karşı en bilenmiş CHP’lilerle AK Parti, CHP’deki değişimden rahatsızlıkta birleşiyor. Ve eski CHP özleminde...Ne ironi ama! İktidarın, karşısında Gül profili değil de niye Muharrem İnce profilindeki bir aday istediği anlaşılabilir. İnce’nin adaylık girişimi, AK Parti’yi hiç korkutmuşa benziyor mu? İktidarın, ‘CeHaPe Zihniyeti’nin hortlatılma ihtimalini niye çok sevdiği de anlaşılabilir. Tabii ki bayıldıklarından, İnönü’ye hayranlıklarından filan değil. Kılıçdaroğlu CHP’yi CHP olmaktan çıkarmış, sağa kaydırmış, İnce tekrar aslına döndürecekmiş... Muamma olan, AK Parti’nin buna ağzı sulanarak heyecanlanmasına yeminli karşıtlarının hiç pirelenmemesi.
https://www.karar.com/bidena-diplomatik-muhalefete-sahin-1580561



8-Soner Yalçın-Sözcü
“Amerikan kafasıyla düşünmek”

 

Prof. Cahit Tanyol (1914-2020) vefat etti.“Bize 150 yıldır modernleşme adı altında başka hikâyeler anlatıldı” diyen Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Prof. Tanyol'un vefatıyla ilgili tek söz etmedi. “İbrahim Kalın'ın sözlerinin altına imzamı atarım” diyen” Doğu (Perinçek) Abi'den de tek söz çıkmadı; ki 2011'de milletvekili adayıydı Tanyol…Aydınlık gazetesi vefat haberini bile vermedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/amerikan-kafasiyla-dusunmek-5992434/

 

 

9-Aytunç Erkin-Sözcü
“Kurucu babayla barşmadan Biden’la mücadele edilmez”

 

İç cephe, dış cepheyi belirler…İç cephede güçlü olmak dışarıda da güçlü olmanı sağlar…Peki… İçeride ne yaşanıyor?SÖZCÜ, Cumhuriyet, OdaTv gibi anti-emperyalist, Kemalist ve bağımsızlıkçı yayın organlarına ağır baskı…Barış Pehlivan, Müyesser Yıldız, Murat Ağırel, Silivri'de…İsimsiz ihbar mektuplarıyla yurtseverler hedefte…Fetullah'la mücadelede büyük eksiklikler…Hemen hemen her gün kurucu baba Atatürk'e saldırı…SONUÇ: Trump, Joe Biden, Bush, Obama… Bu ülkenin gazetecileri, siyasetçileri, aydınları, askerleri ABD emperyalizmiyle kavga ederek 2020'ye geldi… İkircikli politikalarla değil, ayağı yere basan, dik duruşla… Önce iç cepheyi özgürleştirin sonrası kolay!
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/kurucu-babayla-barismadan-bidenla-mucadele-edilemez-5992447/



10-Orhan Bursalı-Cumhuriyet
“Kılıçdaroğlu Gül meselesi program ve cephe”


Bugünkü koşulların doğru reel politikası. Şu sırada geniş muhalefet cephesinin ana çıkarı ve beklentisi iktidarın değişmesinde. Bu ortak paydayı güçlendirecek tüm politikalar doğrudur.Muhalefetin ciddi bir programı varsa, parlamenter sistem, laiklik uygulamaları, özgürlükler, insan hakları, Meclis’in yetkileri, siyasi şeffaflık, hesap sorulabilirlik, denetim, kuvvetler ayrılığı gibi... Ve seçilecek kişi bu programı kabul ederek iktidara getirildiyse, bunu gerçekleştirmekle mükelleftir.Aksi taktirde Meclis çoğunluğu, istediği an yeniden seçime gidebilir ve yeni bir kişi seçebilir. Bu nedenle, ben “CHP’li olsun, şu olsun, bu olsun”dan çok, bu programın uygulanmasına bakmanın, eğer ittifak böyle uygun gördüyse, doğru politika olduğunu görürüm.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/kilicdaroglu-gul-meselesi-program-ve-cephe-1759134



11-Zeynep Aktaş-Milliyet
“Merkez bankası bu hafta ne yapar”


Piyasa aktörleri 20 Ağustos’ta gerçekleşecek faiz toplantısında TCMB’nin yüzde 8.25 seviyesinde bulunan politika faizini yükseltmesini ya da fonlamayı faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 9.25 yerine yüzde 11.25’e çekmesini bekliyor. Fiyat hareketlerine bakıldığında dolar kuru düşük marjlarla yükselmeye devam etse de TL’de son bir haftadır volatilite azalmaya başladı. TL’deki oynaklığının düşmesi perşembe günü gerçekleşecek TCMB toplantısına ilişkin beklentilerin arttığını gösteriyor.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/zeynep-aktas/merkez-bankasi-bu-hafta-ne-yapar-6284159

 

 

12-Abdurrahman Dilipak-YeniAkit
“İstanbul Sözleşmesi kaldırılacak mı çekilecek miyiz”

 

Sanıyorum, İstanbul sözleşmesinin sorunlu maddeleri ya değiştirilecek ya da bu sözleşmeden çekilecek.
Burada iki hassas nokta var. Çok iyi bir hazırlık yapılması gerekiyor. Sözleşme, sözleşmenin bütün ekleri, raporları, gölge raporları, referansları, atıf yapılan yerler, ilişkilendirilmiş veri kaynakları, dayandığı kavram ve kurumları, kaynak, yöntem ve gaye, kelime kelime okunarak kapsamlı bir çalışma yapılmalıdır ve bunu hukuki, siyasi boyutu ile detaylıca incelemek ve toplumla müzakere ederek birkaç ayda hazırlamak da çok kolay bir hadise değil.
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdurrahman-dilipak/istanbul-sozlesmesi-kaldirilacak-mi-cekilecek-miyiz-33236.html