Köşe Yazıları Yorumsuz - 17 Ekim 2020 Cumartesi

17 EKİM 2020,CUMARTESİ
KÖŞE YAZILARI


 
1-Hasan Basri Yalçın- Sabah
“HDP bildiğiniz gibi”

Ama bende asıl bıraktığı izlenim ise biraz farklı. Bu konuşmaların tersten bir operasyon olduğu inanışına sahibim. Sanki HDP'nin içinde birileri eleştiri görünümlü fakat aslında eleştiriyle alakası olmayan bir gündem inşa etme çabası sergiliyor. Bu yeni gündem bize HDP'nin normalleşmesi ihtimalini düşündürecek ve belki de yeni aktörlerle beraber yeni bir imaj çalışması yapılacak. "Bakın HDP'de normal siyaset yapmak isteyenler var ve bizim bunlara şans vermemiz gerek" diyecekler. Kim varsa bu hesabın ardında HDP'yi değil ama imajını yeniden kurgulamak isteyebilir. Aslında özü itibariyle bir değişim ihtimali yoktur. Ama yeni bir görüntü üretilebilirse CHP ve İYİ Parti'nin yükü biraz azaltılmış olabilir.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/10/17/hdp-bildiginiz-gibi
 
2-Mahmut Övür-Sabah
“CHP’deki anlamlı düşüş ve erken seçim”

Bu çıkışın iki önemli nedeni var: İlki CHP dahil ittifak yapacağı İYİ Parti ve HDP'nin içinin kaynıyor olması. Bir araya gelmeleri zaten zor olan bu partiler şimdi parçalanma ihtimaliyle karşı karşıya.
Kılıçdaroğlu'na göre gidişatı ancak seçim durdurabilir. İkincisi ise Doğu Akdeniz'den Libya'ya, Kıbrıs'tan Kafkasya'ya Türkiye'nin yükselen grafiği... Bu sürecin Türkiye'yi sadece bölgenin değil dünyanın etkili ülkelerinden biri yapma ihtimali her zamankinden daha büyük. Buna Karadeniz'deki doğalgaz keşfini de ekleyin. Bu tablo siyaset üretemeyen, dışarıdan medet uman muhalefeti daha da aşağı çekmez mi? İşte anlamlı düşüşe rağmen Kılıçdaroğlu bu yüzden erken seçim istiyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/10/17/chpdeki-anlamli-dusus-ve-erken-secim
 
3-Akif Beki-Karar
“Abdülhamit batıya Abdülhamitcilerse saltanata hayran”

TRT dizisi ile Cübbeli Ahmet Hoca Yayıncılık, Mehmet Akif'i şeytanlaştırma yarışındaymış...Payitaht Abdülhamid'de, Mason üstadını Akif'miş gibi konuşturan o skandal sahneden sonra fark ettim, ne yalan söyleyeyim.Sırf Abdülhamid'i sevmezdi diye milli şairimize Masonluk iftirası mı atmıyorlar, Müslümanlıktan mı çıkarmıyorlar...Ebussuud Efendi'ye özenen cübbeli bağnazlar, cübbesiz ham softalar, Akif düşmanlığında da gemi azıya almış.İstiklal Marşı şairini, "İstibdad" ve "Asım" şiirlerinde Abdülhamid'e dil uzatmakla suçlamıyorlar yalnız. "Çanakkale Şehitlerine" şiirinde, haşa Allah'a da dil uzatmakla itham ediyorlar.
https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/abdulhamid-batiya-abdulhamidcilerse-saltanata-hayran-1587431


4-Mustafa Karaalioğlu-Karar
“Rusya’yı neden mutlu edemiyoruz”
Yine de Putin’in gönlünü kazanamıyoruz! Rusya’nın Türkiye’ye tavrı bütün bu tek taraflı taviz ve kolaylıklar olmadan neyse, hala öyle. Bırakın stratejik ortaklığı, olup bitenlerin partnerlikle bile alakası yoktur. Putin, Ankara’nın ayağına basmak için Akdeniz geriliminde Yunanistan’ın yanında saf tutma fırsatını bile kaçırmadı. Üstelik bütün bunları biz hala S-400’lerin diplomatik faturasını ödemeyi beklerken, o defter bizim için kapanmamışken yapıyor.Nereye gideceği belirsiz Suriye’nin, belirsiz bir yerindeki, belirsiz bir çıkar ortaklığı hariç Türkiye ile Rusya’nın yanyana durduğu hiçbir politika bulunmamaktadır. Orada da “belirli” olan kayıplarımız, “belirsiz”leri zaten götürür.
https://www.karar.com/yazarlar/mustafa-karaalioglu/rusyayi-neden-mutlu-edemiyoruz-1587428
 
5-Emin Çölaşan-Sözcü
“Bzim yerimiz bu topraklar”

Ben bu toprakların insanıyım…43 yıllık gazeteciyim. Eğer yılacak ve korkacak olsaydım bütün iktidarların dümen suyuna girip paçayı çoktan kurtarmış olurdum. Demirden korkan trene binmez!Bazıları gibi güçlülere ve egemenlere sığınmak ve onlardan medet ummak benim ne hamurumda var, ne de genlerimde. Bundan sonra da olmayacak.Bu davada bana koyan ve inciten, mahkeme kararında ismimin yasadışı bir örgütle birlikte anılmasıdır. Aradan yıllar geçecek ve birileri bizlerden özür dilemek zorunda kalacak.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/emin-colasan/bizim-yerimiz-bu-topraklar-6084928/

 

6-Uğur Dündar-Sözcü
İYİ PARTİ'nin en etkili isimlerinden İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, liste dışı kaldığı kurultaydan bu yana koruduğu sessizliğini ilk kez SÖZCÜ için bozdu ve tarihe geçecek açıklamalar yaptı…
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ugur-dundar/iyi-parti-kurultayinda-makas-degisikligi-ve-alan-temizligi-yapildi-6085015/

 

7-Barış Doster-Cumhuriyet
“Kırgızistan’daki gerlimim FETÖ ve Avrasya jeopolitiği”
Beşincisi, Kırgızistan’da çok ve derin fay hatları var. Rusya yanlıları ve karşıtları, kuzey - güney ayrımı derin. Sınıfsal fay hattından çok, feodal - bölgesel fay hattı olarak öne çıkan kuzey - güney geriliminde Ceenbekov güneyli, Atambayev kuzeyli güç odaklarını temsil ediyor. Kırgız - Özbek gerilimi de Özbeklerin yoğunlaştığı güneyde öne çıkıyor. 2010’daki çatışmalarda yaşananlar, öldürülenler halen belleklerde.  Altıncısı, Kırgızistan’da Çin’in ekonomik nüfuzu artıyor. Rusya, politik açıdan etkili. Askeri üssü de var. ABD, her ne kadar 2005’teki Lale Devrimi ile güç kazansa da gücünü koruyamadı. 2014’te ülkedeki ABD üssü kapatıldı. Fakat yine de etkili olmaya çalışıyor. FETÖ’nün de bir ABD aparatı olduğunu unutmayalım.  Sözün özü, Kırgızistan’da yaşananlar Türkiye’nin bölgeye ilişkin bilgisinin, bölgeye yönelik ilgisinin çok az olduğunu gösterdiği gibi, Türk dünyasının zaaflarını da ortaya koydu. Bir kez daha görüldü ki ABD nam ve hesabına atılan adımlar, yapılan hesaplar yanlıştı. Orta Asya’ya ilişkin özgün, tutarlı, kapsamlı bir siyaset izlemek şart.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/kirgizistandaki-gerilim-feto-ve-avrasya-jeopolitigi-1774062

 

8-Mehmet Ali Güller-Cumuriyet
“Devlet ve iki problemi”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun devlette tarikat ve cemaatlerin olduğunu yüzlerce örneğe rağmen yalanlaması da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın konuyla ilgili açıklamasında tarikat ve cemaatlerin “meşru sınırlar” içinde devlette olmasını desteklemesi ve “Kemalistlerin olmasına” karşı çıkması da iki şeyi yeniden ve yeniden göstermektedir:
1. İktidar, Cumhuriyetle ve Kemalist devrimle hesaplaşmaktadır. Kalın’ın 150 yıllık modernleşmeye itirazı bu kapsamdadır.
2. AKP, “tarikatlar ve cemaatler koalisyonudur.”
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/devlet-ve-iki-problemi-1774063

 

9-Arslan Bulut-Yeniçağ
“ABD-Rusya’nın Karabağ Paralelliği”

Peki neden böyle oluyor, yani ABD ve Rusya, uzun zamandan beri neden paralel davranıyor? Bunun sebebini geçen yıl Kasım ayında yayınlanan New York Times Gazetesi Yayın Kurulu'nun görüşünden çıkarabiliriz. New York Times, Amerika Birleşik Devletleri'ni, "Rusya ile daha sağlam bir ilişki kurmaya ve böylece Çin'den uzaklaştırmaya" davet etmişti. New York Times, ABD ile Rusya'yı sanki sağlam bir ilişki içinde değilmiş gibi Amerikan kamuoyunu yanıltıyor, Çin'e karşı uzun süreden beri gelişen ABD-Rusya gizli ittifakını, kendilerinin bir önerisi gibi sunuyordu.Bu davet, İngiltere'nin canını sıkmış olmalıydı ki, bir derin devlet kuruluşu olan Chattam House yazarı Dr. Nigel Gould-Davies, "Az sayıda insan Çin-Rus iş birliğinin Batı için istenmeyen bir gelişme olduğuna itiraz ediyor ama Batı, daha iyi seçeneklere sahip." ifadelerini kullanmıştı.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/abd-ve-rusyanin-karabag-paralelligi-57145yy.htm