Köşe Yazıları Yorumsuz - 16 Mart 2021 Salı

16 MART 2021

KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Ahmet Hakan / Hürriyet

“Finlandiya örneğiyle Enver’in ihalesini temize çıkarmak”

Bu çağrıma dört başı mamur tek açıklama MHP Lideri Devlet Bahçeli’den geldi.

Bahçeli, “Andımız” için manifesto niteliğinde bir açıklama yaptı ve eskiden hangi noktada duruyorsa o noktada durduğunu ortaya koydu.

Andımız’a sahip çıktı. Danıştay kararına itiraz etti. Kararı şuursuzluk olarak niteledi. Kararın milli gerçekliklerle çatıştığını söyledi. Ve en sonunda yanlış bulduğu karardan dönülmesini istedi.

Andımız konusundaki duruşunu gayet net, gayet belirgin, gayet sade, gayet anlaşılır, gayet dört başı mamur bir şekilde ortaya koyduğu için...

Teşekkürler Bahçeli!

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/finlandiya-ornegiyle-enverin-ihalesini-temize-cikarmak-41763643

 

2-Hasan Basri Yalçın / Sabah

“Karmaşık uluslararası siyasetin yansımaları”

Öte taraftan, son zamanlarda Suudi Arabistan'ın kuklası haline geldiğini düşündüğümüz Mısır bir anda Doğu Akdeniz'de tersine bir manevra yaparak Türkiye'nin tezini kabul ediyor. Bu öylesine bir dönüş ki, bu zamana kadar Doğu Akdeniz'de kurmaya çalıştıkları tüm planlar baş aşağı oluyor. Ama Mısır'la Türkiye'nin de ortak olduğunu söyleyemezsiniz. Daha doğrusu ,Türkiye ve Mısır, Doğu Akdeniz'deki paylaşım dışında neredeyse hiçbir konuda anlaşamıyor.
Tüm bunlar devletlerin saçmaladığı ve tutarsız politikalar izlediği anlamına gelmiyor. Aksine devletler, uluslararası sistemin kendilerine sunduğu yeni şartlarda bazı alanlarda mecburi istikametlere girmek zorunda kalıyor.

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2021/03/16/karmasik-uluslararasi-siyasetin-yansimalari

 

3-Hasan Öztürk / Yeni Şafak

“Size “Faşist” diyen Demirtaş’a lâl olan İyi Partililer, “proje”niz tutarsa ne olur farkında mısınız”

HDP eş Başkanı Pervin Buldan ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i aynı cümle içinde kullanan İstanbul Belediye Başkanı’na “Yanlış oldu” diyerek tepki gösteren İyi Partililer oldu. Onlara ayar verense yine Demirtaş. İyi Partililere “Faşist” diyen Demirtaş “ittifak” konusunda da konuştu.

Bu konuda ses çıkartan olmadı. İyi Partililer ayağa kalkmadı. Gök kubbeyi yere indirmedi. Yer yerinden oynamadı. Neden acaba?

İyi Parti lideri Meral Akşener, kendisine “Faili meçhullerden sorumlu” diyen kendi ifadesiyle “Katil demedi ama tarif etti” diyen HDP eş Başkanı Pervin Buldan ile ismini yan yana zikreden İstanbul’un Belediye Başkanı’na “Hadi oradan” demedi. Neden acaba?

Kendilerine “faşist” denen isimler çıkıp da “Ne oluyor” demedi neden acaba?

https://www.yenisafak.com/yazarlar/hasan-ozturk/size-fasist-diyen-demirtasa-ll-olan-iyi-partililer-projeniz-tutarsa-ne-olur-farkinda-misiniz-2057919  

 

4-Akif Beki / Karar

"İktidarın ‘kibar lokması’yla mücadelesi"

Kibar lokmasından olan, maddiyat ve saygınlığını kaybeden, kibarın düşkünüdür artık. Ama eski cakasını aradığından, gülünçleşme pahasına gösterişli görünmeye, kuyruğu dik tutmaya çalışır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik reformlar içinde en fazla göze batan, kamuda araç saltanatını sınırlandırma vaadi oldu. Meclis'in bütçeyi denetleme yetkisini, harcamalarda şeffaflık ve hesap verebilirliği arttırma vaadiyle kıyaslandığında daha basit ve popülist gelebilir.

https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/iktidarin-kibar-lokmasiyla-mucadelesi-1588838

 

5-İbrahim Miras / Karar

"‘Andımız’ kavgasının konuşulmayan boyutu"

Kürt etnik milliyetçiliğinin bu husustaki -sosyalist grupların, liberal aydın kesiminin ve bir kısım İslamcıların da desteklediği- “Bizim kendi etnik kimliğimiz var, sizinkini bize dayatmayın” itirazına verilmesi gereken cevap “Milli kimlik başka şey, etnik kimlik başka şey” olmalıydı.

Ne var ki Türk kimliğini etnik kimlik olarak anlayanlar PKK taraftarlarından ibaret değil. Toplumun ciddi bölümü, hatta devleti yönetenler de Türk adlandırmasını etnik kimliğe indirgeyen bir yaklaşım içindeler çoğunlukla. Kendilerini milliyetçi diye tanımlayanlarımızın ciddi bir kısmı da millet derken bir kültüre (“töre”ye) değil, bir soya aidiyeti düşünüyor. Bu bizim toplumsal zihniyetimizin çalışma tarzının ürünü.

https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/andimiz-kavgasinin-konusulmayan-boyutu-1588843

 

6-Ahmet Taşgetiren / Karar

"Dış politika: Reform mu revizyon mu ne, nasıl?"

Acaba ABD Başkanı Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hala aramamış olmasını önemsemeli miyiz? ABD Dışişleri sözcüsünün “Bir ara arayacaktır” mealindeki sözleri tatmin edici midir? Biden cenahı Türkiye’yi ilk aranacak ülkeler arasında görüyor olsalardı, hoşumuza gitmez miydi? Ankara’da bu konu “Acaba ne düşündüler de böyle davrandılar?” diye bir müzakereye konu olmuş mudur? “Acaba bizi kıvrandırmak mı istiyorlar? Bu bir tür diplomatik yaptırım mı, bu davranışta bir istiskal sezilmeli midir?” soruları sorulmalı mıdır? Böyle bir durumda “Alın aramanızı başınıza çalın” gibi bir tavır sergilenmeli midir? Doğru olan nedir?

https://www.karar.com/yazarlar/ahmet-tasgetiren/dis-politika-reform-mu-revizyon-mu-ne-nasil-1588842

 

7-Arslan Bulut / Yeni Çağ

"Kemalizm üzerinden Türk'lüğü yıkmak!"

Danıştay, "Türk'üm doğruyum" andının kaldırılması yönünde karar verirken bir skandala daha imza attı ve devlet madalyalarından Atatürk kabartmasının kaldırılması yönünde oy kullandı. Zülfü Livaneli de "Atatürk Kemalist değildi" diye böyle bir ortamda saçma bir tartışma başlatmaya çalıştı.

Bu tür girişimleri, önceden ABD ve Avrupa yapardı! Şimdi Danıştay kadrolarını değiştirerek aynı hedefe yürümeye çabalıyorlar. Peki neden içeriden de dışarıdan da Atatürk'e saldırıyorlar?

Kendi yazı arşivimde bu konuda birkaç kitap hacminde veri var…

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kemalizm-uzerinden-turklugu-yikmak-58533yy.htm

 

8-Oral Çalışlar / Posta

"Akşener: Geniş Cephe Stratejisi"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Habertürk TV’de yayınlanan söyleşisinin bende bıraktığı izlenim şu: Ülkücülükten gelen Akşener, geleneksel çizgisine kıyasla çok daha esnek bir tutum içinde. Geniş bir kitleyi kazanmayı, önüne hedef olarak koymuş. 19 yıllık AK Parti iktidarının, merkezden uzaklaştığını düşünüyor. MHP ile işbirliğinin, iktidarı daha tutucu bir yöne doğru çektiğini analizlerine ekliyor.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, “Hayır olmam” demiyor. Tabii muhalefetin tümünün desteği sağlanmadan böyle bir işe kalkışmanın imkansızlığını biliyor. Ama gönlünde Cumhurbaşkanlığına da yer olduğunu hissettiriyor. Son dönemin modası olan ‘kabadayı dil’ zaman zaman sözcüklerine yansıyor. Kürtler konusunda dışlayıcı, ötekileştirici dili geride bırakmış görünüyor.

https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/aksener-genis-cephe-stratejisi-2310173

 

9-Emin Pazarcı / Akşam

"Yunanistan tamam da…"

Yunanistan, Doğu Akdeniz'i bir meydan okuma alanına çevirdi. Kimi bulursa ya yanına alıyor ya da sırtını dayıyor; Türkiye'ye "Bak, ben kimlerle birlikteyim" mesajını vermeye çalışıyor.

Türkiye de Yunanistan da NATO üyesi. Bir yandan NATO üyeliği kapsamında iki ülkenin askeri heyetleri arasındaki görüşmeler devam ediyor. Diğer taraftan Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik güç gösterisi sürüyor. "Güç gösterisi" dediysek, kendi gücü değil elbette. Tıpkı, Anadolu'yu işgal günlerinde olduğu gibi sırtını başkalarına dayayarak yürütülen bir faaliyet bu…

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/emin-pazarci/yunanistan-tamam-da/haber-1157271