Köşe Yazıları Yorumsuz - 15 Aralık 2020 Salı

15 ARALIK 2020, SALI
KÖŞE YAZILARI



1) Şahap Kavcıoğlu / Yeni Şafak
“ABD ve AB yaptırımlarının etkisi ne olur?”
Son dönemde Türkiye’nin yer aldığı coğrafya içerisinde etkin politika izlemesi, başta ABD olmak üzere AB’den birçok ülkeyi ciddi şekilde rahatsız etti. 2013 yılından itibaren uygulamaya koydukları Türkiye’yi istikrarsızlaştırma politikalarının sonuç vermemesi üzerine, son hamleleri olan yaptırım kozunu devreye sokmak istemeleri de bu rahatsızlığın ürünüdür.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/sahapkavcioglu/abd-ve-ab-yaptirimlarinin-etkisi-ne-olur-2057070

2) Abdullah Muradoğlu / Yeni Şafak
“Joe Biden’ın zor sınavı..”
Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinin galibi Joe Biden kabine çalışmalarına devam ediyor. Biden kabinenin bütün renkleriyle “Amerika”yı temsil edeceğini ilân etmiş idi. Dolayısıyla “Siyahîler”, “Hispanikler”, “Asya” kökenliler ve “Yerliler (Kızılderililer)” Biden yönetiminde temsil edilmek için bastırıyorlar. Biden için bir diğer zorluk ise partisinin Sol kanadından geliyor. “Sol kanat” da Biden kabinesinde programlarını ilerletecek düzeyde bir rol bekliyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/joe-bidenin-zor-sinavi-2057071

3) Hasan Öztürk / Yeni Şafak
“Çok yaşa Azerbaycan… Kuzeyinle, güneyinle”
Azerbaycan 30 yıllık işgali sona erdirmek için başlattığı harekatta Ermenistan ordusu ile değil en az bir o kadar da “çetelerle” mücadele etti.

O çeteleri Karabağ’a yönlendiren devletlerden biri İran’dı. İran, Karabağ’ın özgürleştirilmesine siyaseten ve stratejik olarak başından bu yana karşı çıktı. Suriye’deki PKK’lıların kara yolu ile Karabağ’a geçişini bile planladı, sınırlarını açtı.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/hasanozturk/cok-yasa-azerbaycan-kuzeyinle-guneyinle-2057073

4) Hasan Basri Yalçın / Sabah
“İran’ın endişesi ve fırsat arayışı”
Ama sanırım İran hem çok sıkıştığını hem de yakın zamanda Biden iktidarı sonrası yeni fırsatlar yakalayacağını düşünüyor. Obama döneminde olduğu gibi Biden İran'la normalleşme arayışına girebilir ve nükleer anlaşmayı yenileyebilir. Obama döneminde bu İran'ın çok işine gelmişti. Bölgesel etkinliğini ciddi anlamda artırmıştı. Fakat her yönüyle Obama döneminin tekrar edeceğini düşünüyorsa büyük hata yapıyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/12/15/iranin-endisesi-ve-firsat-arayisi

5) Hilal Kaplan / Sabah
“Avrupa, HDP’yi kapatır mıydı?”
Avrupa ülkeleri terörü kıta dışındaki ülkelere ihraç edip desteklemekte daha mahirdir. O yüzden terörle ilişkili partiler konusunda son yıllarda HDP ile kıyaslanacak pek örneklik yok. Ancak en yakın örnek, İspanya'daki ETA terör örgütü ile bağlantılı Batasuna Partisi olabilir.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/12/15/avrupa-hdpyi-kapatir-miydi

6) Burhanettin Duran / Sabah
“Ortadoğu yeni döneme girerken İran’ın derdi?”
Yine nükleer konu dahil birçok meselede Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'un işaret ettiği gibi Ankara, Tahran'ın zor zamanlarında uluslararası baskılara göğüs gererek İran halkını desteklemişken neden İranlı siyasetçiler Türkiye'ye yönelik ağır sözler sarf etti? Bu soruların cevabını iki yerde arayabiliriz.
1- Tahran'ın Ankara'nın son yıllarda artan bölgesel nüfuzundan ve geliştirdiği kapasiteden duyduğu rahatsızlıkta.
2- Biden Yönetiminin Ortadoğu politikasının getireceği olası fırsatlardan ve ittifak değişimlerinden duydukları tedirginlikte.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/12/15/ortadogu-yeni-doneme-girerken-iranin-derdi

7) Prof. Dr. Kürşad Zorlu / Habertürk
“Türk SİHA’ları Çin’de yeni bir tartışma başlatmışa benziyor…”
Buradan hareketle analizde Karabağ’daki gibi insansız hava araçlarının bariz üstünlüğü karşısında çok katmanlı bir algılama ve tespit yeteneğinin Çin ordusu tarafından masaya yatırılması, eğitim ve stratejisine dahil edilmesi bir öneri olarak sunuluyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/2903424-turk-sihalari-cinde-yeni-bir-tartisma-baslatmisa-benziyor

8) Serdar Turgut / Habertürk
“Doğu Akdeniz'deki satranç oyununda Türkiye'ye 'Şah-Mat' dedirtebilecek hamle”
Türkiye’nin Libya ile deniz yetki anlaşmasının mimarı olarak bilinen emekli Tümamiral Cihat Yaycı ‘İsrail Türkiye’nin Denizaşırı Komşusu: Türkiye ile İsrail arasındaki deniz yetki alanlarının belirlenmesi’ başlıklı makalesini İsrail’deki Moshe Dayan Enstitüsünün Turkeyscope sayfasında yayınladı. Batı ve İsrail kaynakları bu makalenin İsrail’de hayli heyecanla karşılandığını ve tartışıldığını söylüyorlar.
https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2903435-dogu-akdeniz-deki-satranc-oyununda-turkiye-ye-sah-mat-dedirtebilecek-hamle

9) Gökhan Şen / Habertürk
“2021 Amerika ekonomisi: Sil baştan ama anlaşılabilir”
Her türlü farklılığa rağmen bir bütün olarak Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi diğer tüm ülkeler gibi virüsün sonuçlarından kaçınamamıştır. İktisadi faaliyet yavaşlamış, işsizlik artmış ve sektörel olarak yoğun ayrışmalar görülmüştür. Bunun sonucu olarak yoğun bir para politikası yardımı ve mali destek paketleri açıklanmıştır.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/erdaltanaskaragol/ekonomide-muhtemel-beklentiler-2057060

10) Hande Fırat / Hürriyet
“AB açısından Türkiye ile ilişkiler”
Öncelikle Avrupa Birliği, Fransa ve Yunanistan’ın taleplerinin aksine Ankara’ya şimdilik sembolik yaptırım kararıyla yetindi. Şimdilik dememin nedeni, ek listelemeler yapılacak ve Türkiye’nin durumunun 25-26 Mart 2021’de yapılması öngörülen AB Liderler Zirvesi’nde bir kere daha masaya yatırılacak olması. Türkiye-AB ilişkileri büyük bir krize girmeden, sorun mart ayına ertelenmiş oldu ve taraflar yaklaşık üç aylık bir süre kazanmış oldu.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/ab-acisindan-turkiye-ile-iliskiler-41688707

11) Abdülkadir Selvi / Hürriyet
“Reform süreci ne olacak, HDP kapatılacak mı?”
Türkiye reformlara yönelmişken HDP kapatılacak mı sorusu gündeme geldi. Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması yönündeki çağrısının cumhur ittifakının ortak politikası olmadığı belli oldu.
1- AK Parti, kapatma davasına muhatap olmuş, ayrıca geçmişte partileri kapatılmış bir siyasi gelenekten geldiği için parti kapatmayı zorlaştıran yasal düzenlemeler yapan bir iktidar oldu.
2- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti kapatmaya sıcak bakmadığı biliniyor.
3- HDP, parti kapatmalar nedeniyle oluşan mağduriyetten beslenerek büyüdü. HEP ve DEP’in kapatılmasıyla başlayan süreç sonucunda HDP bugün yüzde 10 seçim barajını aşan bir parti konumuna ulaştı.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/reform-sureci-ne-olacak-hdp-kapatilacak-mi-41688761

12) Erol Manisalı / Cumhuriyet
“ABD ve AB Türkiye’yi neden ‘gözden çıkarmazlar’...”
Bütün bunlar ABD ve AB açısından Ankara karşısında “eldeki kozlar” haline gelmiş. Böyle bir Ankara’nın ambargolarla daha fazla üzerine gidilmesi Ankara’yı, AKP yönetiminde bile, Rusya, İran ve Çin’e doğru zoraki itelemek anlamına gelecektir. İşte bu nedenle ABD de AB de Türkiye’yi dışlayamazlar; havuç-sopa yöntemini sürdürürler. Aynen Trump’ın Ankara mektubunda yazdığı gibi!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erol-manisali/abd-ve-ab-turkiyeyi-neden-gozden-cikarmazlar-1798682

13) Erdal Sağlam / Cumhuriyet
“İş dünyası Batı’ya dönüş için iktidarı cesaretlendiriyor”
İş dünyası da bu çabanın içinde ve bu nedenle yeni ekonomi yönetimine tam destek veriyor. Aslında yapmak istediklerinin “Türkiye’nin yeniden güçlü biçimde Batı’ya dönmesi için Cumhurbaşkanı’nı cesaretlendirmek” olduğunu söyleyebiliriz. Geleceklerini Batı’yla yeniden bütünleşmede görüyorlar, Cumhurbaşkanı’na da “Ancak bu şekilde iktidarda kalabileceğini çünkü ekonominin yürümesi için başka çaresi bulunmadığını” hatırlatıyorlar. Sadece TÜSİAD ya da TOBB değil, iş dünyasının büyük çoğunluğunun, bu arada iktidara yakınlığı ile bilinen MÜSİAD’ın da aynı tercihin yapılmasını istediği belirtiliyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erdal-saglam/is-dunyasi-batiya-donus-icin-iktidari-cesaretlendiriyor-1798673