Köşe Yazıları Yorumsuz - 15 Ağustos 2020 Cumartesi

15 Ağustos 2020, CUMARTESİ
KÖŞE YAZILARI YORUMSUZ



1-Sedat Ergin-Hürriyet
“Dünyanın yeni sıcak noktası Doğu Akdeniz”

Tam bu noktada AB cephesinde Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in daha dengeli bir tutum izleyerek arabulucu kimliğiyle belirdiğini görüyoruz. Bu yönüyle geçmişte Ege sorunlarında ABD’nin oynadığı yatıştırıcı rolü, Akdeniz söz konusu olduğunda Avrupa’nın başat gücü Almanyaüstleniyor. Başkanlık seçimine odaklanmakta olan ABD ise en azından bu aşamada denklemin dışındadır. ABD’nin ne ölçüde Akdeniz denklemine gireceği kasım ayındaki başkanlık seçimi sonrasında belirecek siyasi tabloya bağlıdır.
Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıkların uluslararası politikadaki önem derecesinin önümüzdeki dönemde yükselmesine hazır olalım.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/dunyanin-yeni-sicak-noktasi-dogu-akdeniz-41587631

 


2-Mehmet Acet-YeniŞafak
“Bizim hikaye mi başkalarının hikasyesi mi”

 

Evet, bu 150 yılın büyük bölümünde modernleşme, doğal bir etkileşim olarak değil, yenenin yenilen üzerinde zorla tahakküm kurduğu, bunu da geçmişi, özellikle Türklerin İslamla geçen 1000 yıllık tarihini haritadan, hafızadan silerek onur kırıcı bir tarzda dayattığı gibi net bir gerçek duruyor karşımızda.İbrahim Kalın’ın İslam-Batı ilişkilerinin tarihini anlattığı “Ben, Öteki ve Ötesi” kitabından da bir alıntı yapalım:“Aristo’ya göre Asyalı toplumlar, köle olmak için doğmuşlardı. Aristokratların yönetici olduğu Yunan siyasi modeli, bir ‘seçkinler cumhuriyeti’ idi. ‘Doğal köle’ olarak doğanlar, zihinlerini değil sadece bedenlerini kullanabildikleri için, onların evcil hayvanlardan bir farkı yoktur.”Aristo çok uzak bir tarihte yaşamıştı diye itiraz edenlere, Asyalıların olmasa bile, siyah insanların hayvanat bahçesinde sergilendiğini gösteren 60 yıl öncesine ait görüntüleri hatırlatayım bari.Kalın’ın yukarıda sözünü ettiğim kitabının Çinlilerin de ilgisini çektiğini ve Çin yönetiminin desteğiyle Çince’ye çevrildiğini biliyor muydunuz?
https://www.yenisafak.com/yazarlar/mehmetacet/bizim-hikaye-mi-baskalarinin-hikayesi-mi-2055949

 


3-Kübra Par-Habertürk
“Böyle milli bağımsızlık olur mu Doğu Perinçek”

 

Vatan Partisi’nin ve Doğu Perinçek’in Çin’e olan sempatisini hepimiz biliyoruz.Bir siyasi partinin belli devletlerle işbirliğini savunmasında yadırganacak bir şey yok. Politik dergilerin kimi ideolojilere yakın durması da anlaşılabilir bir durum elbette.Fakat bir başka devletin resmi propaganda yayınlarını kendi derginiz olarak basıyor ve bundan zerre rahatsızlık duymuyorsanız, Vatan Partisi tabelasını indirip “Çin Komünist Partisi Türkiye Şubesi” mi yazsanız acaba Doğu Bey?
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2773375-boyle-milli-bagimsizlik-olur-mu-dogu-perincek

 


4-Emin Çölaşan-Sözcü
“Muharrem Bey yanlış yaptı”

 

Konuşmasında CHP'yi etkili bir biçimde yıpratacak herhangi bir şey yoktu…Partisiyle fikir ayrılığına düşen herhangi bir CHP'li parti yöneticisi konuşsa, o kadar etkiyi kolaylıkla sağlardı…Şimdi 4 Eylül günü hareketini toparlayıp Sivas'tan yola çıkacakmış. Çıksın bakalım da, temeli çürük attı. Biraz zor olacak ama Sivas sonrasında inşa etmeye soyunacağı binanın üst yapısını çok daha sağlam kurması gerekir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/emin-colasan/muharrem-bey-yanlis-yapti-5988062/

 


5-Deniz Zeyrek-Sözcü
“Gençler siz siz olun gaza gelmeyin”

 

Tam gaza gelmiştim ki Marksist bir arkadaşımın, “AK Parti kadrolarında sosyalist, komünist bir eğilim mi başladı” sorusuyla birlikte gönderdiği videoyu açtım. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, insanlığın her alanda bir yabancılaşma yaşadığını vurgularken, kavramı Komunist Manifesto'daki “yabancılaşma” tanımıyla izah ediyordu:‘Yabancılaşma' der Marx, ‘insanın kendi eliyle ürettiği şeyin kontrolüne girmesidir'. Yani benim yaptığım şeyin beni kontrol etmesi.”Kalın'dan Marx'ın tespitini duyunca, gerçeğe dönmem, ekonomi yönetimimizin istatistik oyunlarıyla ürettikleri ekonomi verilerinin kontrolüne geçtiğini, yönettikleri ekonomiye yabancılaştıklarını anlamam zor olmadı.Sevgili gençler, Albayrak ne kadar devrimci, Kalın ne kadar Marxist bilmiyorum ama gaza gelip “Devrim” falan diye slogan atarsanız başınıza gelecekleri biliyorum.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/deniz-zeyrek/gencler-siz-siz-olun-gaza-gelmeyin-5988094/

 


6-Fuat Uğur-Türkiye
“ERDOĞAN’DAN TARİHÎ VE DERS GİBİ KONUŞMA NASIL GÖRÜNMEZ OLDU?”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AK Parti’nin 19. kuruluş yıl dönümünde, kadınlar ve AK Parti’ye oy veren tüm mütedeyyin insanları hedef seçerek, onların arasına kama sokmayı amaçlayan seçmen kopartma operasyonunu yürüten ve bunu yaparken hiçbir ahlaki kaygı taşımayanlara tarihî bir konuşmayla ders verdi.
Evet, gündemde başka konular vardı ama basınımız ilginçtir birkaç internet sitesi dışında Erdoğan’ın bu sözlerini âdeta sansür etti. Nedir arkadaş bu?
Olan biteni birkaç yazar arkadaşımla birlikte yalnızca ben mi görüyorum?
Erdoğan’ın konuşması size göre hava gazı mı?
Nasıl bir dayanışma ya da nasıl korkaklar ittifakı var ortada?
Tam da Emre Aydın’ın şarkısındaki gibi “Ne müttefik belli, ne de sığınakların yeri” diyesi geliyor insanın.
Evet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan öyle bir konuşma yaptı ki kadınlar üzerinden operasyon yürütenlere karşı, eşleri Emine Erdoğan dâhil herkes ayağa kalkıp alkışladı.
https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/fuat-ugur/614866.aspx

 


7-Servet Avcı-Yeniçağ
“Gerçekten türdeş miyiz”

 

Doğu Türkistan'la ilgili HDP'liler önerge veriyor, reddeden milliyetçi partinin Grup Başkan Vekili "Ne yani Çin'e savaş mı açalım?" diyebiliyor… Bu anlamlı tavra ilk tebrik Doğu Perinçek'ten geliyor… Kendisine MHP tabanının tepkisi hatırlatılınca, "O taban yanlış"tespiti yapabiliyor…
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/gercekten-turdes-miyiz-56559yy.htm

 

 

8-Hasan Cemal-T24
“Türkiye'nin sizi, o 'yeni hikâyeleri'nizle birlikte tarihe gömecek gücü vardır!“

 

Farkındayız, bazen aleni adımlarla, bazen sinsi sinsi Türkiye'nin yüzünü Batı'dan Doğu'ya çevirmenin ve 200 yıllık "modernleşme"den intikam almanın peşindesiniz
https://t24.com.tr/yazarlar/hasan-cemal/turkiye-nin-sizi-o-yeni-hikayeleri-nizle-birlikte-tarihe-gomecek-gucu-vardir,27685