Köşe Yazıları Yorumsuz - 14 Ocak 2021 Perşembe

14 OCAK 2021, ÇARŞAMBA
KÖŞE YAZILARI

 

 

1) İsmail Saymaz / Sözcü
“MHP’nin HDP Dilekçesi”
MHP'ye göre…
HDP, PKK çizgisinde kurulup kapatılan partiler silsilesinin son halkasını oluşturuyor. Anayasa'nın 68 ve 69. maddeleri gereğince devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağı haline geldiği için HDP'nin kapatılması gerekiyor.
MHP'liler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın harekete geçmesini bekliyor.
Bahçeli'nin dediği üzere bir tavsama olursa…
Bizzat MHP dilekçe verecek.
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/ismail-saymaz/mhpnin-hdp-dilekcesi-6210297/

2) Aytunç Erkin / Sözcü
“3530 sayfalık iddianameden çıkan sonuç: Kobani talimatını Öcalan verdi, HDP MYK’sı da uyguladı”
Dün masaya yatırdım, bugün de devam ediyorum! 6-8 Ekim Kobani (Ayn el Arap) olaylarıyla ilgili Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği 3 bin 530 sayfalık iddianameden bahsediyorum… İddianamenin delilleri, tespitleri ve PKK-HDP ilişkisine dair çektiği fotoğraf sağlam zemine oturuyor. Ancak… İddianamenin birinci sayfasından son sayfasına kadar baktığımız zaman birçok yerde “Abdullah Öcalan” ismi geçmesine rağmen “108 şüpheli arasında ismi neden yok ?” sorusuna yanıt bulamıyorum!
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/aytunc-erkin/3530-sayfalik-iddianameden-cikan-sonuc-kobani-talimatini-ocalan-verdi-hdp-myksi-da-uyguladi-6210428/

3) Emin Pazarcı / Akşam
“HDP’nin Tehdidi”
Avrupa’dan çok daha özgürüz biz bazı konularda. İspanya’da Yüksek Mahkeme’nin verdiği ve ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından onanan Herri Batasuna kararı ortada. Batasuna, sırf ETA Terör Örgütü’nü kınamadığı için kapatıldı. Bizdeki HDP ise PKK’ya övgüler düzüyor!

Bu görüntü ve HDP-PKK ilişkisi ciddi rahatsızlık kaynağı olduğu için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın harekete geçmesi ve HDP’nin kapatılması isteniyor.
Vatan Partisi, Başsavcılığa bu konuda 4 ayrı başvuru yaptı. HDP hakkında kapatma davası açılmasını istedi. TBMM’de grubu olmadığı için dikkate alınmadı. Şimdi aynı konuda MHP harekete geçmiş durumda. MHP de Başsavcılık tarafından dava açılıp HDP’nin kapatılmasını istiyor.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/emin-pazarci/hdpnin-tehdidi/haber-1141185

 

4) Abdülkadir Selvi / Hürriyet Gazetesi
“Ümit Özdağ: ‘Sözlerimin arkasındayım’”

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Ümit Özdağ’ın İYİ Parti’den ihraç kararının iptaline karar verildi. Ümit Özdağ bugün Meclis’te, saat 11.00’de düzenleyeceği basın toplantısında geniş açıklamalar yapacak. Ancak dünkü konuşmamızda, “Adalet yerini buldu. Hiçbir açıklamamdan dolayı pişman değilim. Bugüne kadar ne söylediysem, bundan sonra da söylemeye devam edeceğim. Şimdiye kadarki tüm sözlerimin arkasındayım” dedi. Ümit Özdağ, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun FETÖ’cü olduğunu iddia etmişti.

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/umit-ozdag-sozlerimin-arkasindayim-41714133

5) Mehmet Barlas / Sabah Gazetesi
“Sosyal medya patronları pandemiyi kullanarak dünyayı esir aldılar”
Bizi esir aldılar
Ama belleklerimiz bu sosyal medyanın beyinleri kadar güçlü değil. WhatsApp'ın 2014 yılında Facebook tarafından satın alındığını ve Instagram'ın da Facebook bünyesinde bulunduğunu hatırlıyor muyuz? Oysa Netflix'te Facebook'un siyaset dünyasında yediği haltların belgeselini nefesimizi keserek izlemiştik. Facebook 2016 ABD seçimlerinde 87 milyon kullanıcının bilgisini siyasi danışmanlık şirketi "Cambridge Analytica" ile paylaşmıştı. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, bu skandalın ortaya çıkması üzerine ABD Kongresi'nde özür dilemek zorunda kalmıştı.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2021/01/14/sosyal-medya-patronlari-pandemiyi-kullanarak-dunyayi-esir-aldilar

6) Okan Müderrisoğlu / Sabah Gazetesi
“İttifak zemininde hareketli günler... ”
Bu yılın siyasi gündemine damgasını vuracak konunun, ittifakların bileşimi ve kapsama alanı olacağı artık netleşti.
Görünür gelecek, ülkenin karşılaşması muhtemel sınamalara karşı siyasi zeminin tahkim edilmesi üzerinden şekillenecek. Anlaşılan o ki ezber bozan pek çok hamleye de tanık olacağız...
Örneğin...
-Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'nun üyeleri ve fikri zenginlik boyutu genişleyebilir.
-Seçim Yasası değişikliği ile marjinal partilerin siyasi ağırlıklarının ötesinde pazarlık gücü kazanmasının dengelenmesi sağlanabilir.
-İlkesel temelde yükselmeyen ittifak blokunda CHP ile HDP baş başa kalabilir.
Ve tabii ki....
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/muderrisoglu/2021/01/14/ittifak-zemininde-hareketli-gunler

7) Mahmut Övür / Sabah Gazetesi
“Kaftancıoğlu’yla ilgili büyük yalan.”
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ya şiddeti öne çıkartan, toplumsal değerleri hiçe sayan tweet'leriyle ya da darbe çağrıştıran çıkışlarıyla hep gündemde. Peki bunları hangi kimliğiyle yaptı ve halen de yapıyor?
Birkaçını hatırlayalım. Tarih 24 Nisan 2012: "Tarihte bugün: Ermeni Soykırımı başladı. Katledilen Ermeni vatandaşlarımızı anıyoruz, 19.15'te Taksim'deyiz."
11 Ocak 2013: "İnsanlık tarihi kadın ile başlar. İnsanlık kadına yapılanlarla kaybeder, demiş Sakine Cansız. Ve insanlık yine kaybetti."
19 Mayıs 2013: MLKP kurucularından olduğu söylenen Hasan Ocak'la ilgili tweet'i: "Hasan Ocak yaşıyor. Komutana bin selam."
11 Mart 2014: "Devlet katil değil, seri katil."
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2021/01/14/kaftanciogluyla-ilgili-buyuk-yalan

8) Bercan Tutar / Sabah Gazetesi
“ABD’nin ‘özgürlük putu’ da yıkılıyor... ”
on gelişmeler de gösterdi ki 'rüyalar ülkesi' ABD artık kendi beyazları için bile bir ceza mahalline dönüşüyor. Sistem zaten bozuktu. Günah keçisi ilan edilen Donald Trump'ın bütün suçu bu barbarlık perdesini biraz aralamaktı. O yüzden Trump'ı şimdi de azille tehdit ediyorlar. Ancak azledilsin veya edilmesin, Trump yapacağını yaptı.
ABD'nin ırkçı ve jakoben yüzünü ortaya çıkardı. Özgürlük nakaratının sonunu getirdi. ABD'nin elindeki son sömürü kozu olan özgürlük putu da böylece tuzla buz oldu. Kral artık çıplak..
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2021/01/14/abdnin-ozgurluk-putu-da-yikiliyor

9) Yavuz Donat / Sabah Gazetesi
“Evlat nöbetinde 500 gün”
Durmak yok, nöbete devam
Annelerle... Dost, arkadaş olduk... Şimdilerde "Kanka" deniliyor... İşte öyle bir şey.
Senli-benli... El ele... Kol kola.
Tam... 185 anne.
"Eylem... Nöbet... Direniş" başladığından bugüne, 20 anne evladına kavuştu.
İnanıyoruz... Diğerleri de kavuşacaklar.
Durmak yok... Nöbete devam.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/donat/2021/01/14/evlat-nobetinde-500-gun

10) Kürşad Zorlu / Habertürk Gazetesi
“Avrasya’nın kalbinde mücadele yeniden başlıyor!”
Dünyada yaşanan ekonomik ve siyasal güç mücadelesi önümüzdeki yıllarda özellikle iki bölge üzerinde yeniden yoğunlaşacağa benziyor. Söz konusu bölgelerden biri Kafkasya diğeri ise Orta Asya’dır. Avrasya coğrafyasının ana parçalarını oluşturan her iki bölgede de Türk Dünyası ciddi bir ağırlık taşımaktadır. Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bu ihtimal, hem tehlikeleri hem de kimi fırsatları beraberinde sunmaktadır.

Bu sebeple yaklaşık 10 yıldır Avrasya’dan çekilmiş olan ABD’nin tekrar etkinleşme yönünde bir eğilim sergileyeceğini söylemek mümkün.
https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/2936557-avrasyanin-kalbinde-mucadele-yeniden-basliyor

11) İbrahim Karagül / Yeni Şafak Gazetesi
“Sosyal medya şirketleri, ABD’den sonra ilk hedef Türkiye’ye saldıracak... İhaleler çoktan dağıtıldı.
Sosyal medya ilk başta ABD’nin dünya genelinde kullandığı “Soft Power” araçlarıydı. Amerikan imajı, Amerikan hayat tarzı, Amerikan küreselleşmesi ve en nihayetinde Amerikan hegemonyası için kullanılıyordu. Demokrasi, ifade özgürlüğü, kitle duyarlılığı üzerinden pazarlanıyordu.
Sosyal medya şirketleri, dijital yatırımlar, bu amaçla olağanüstü beslendi, büyütüldü. Ekonomik olarak dev yapılara dönüştürüldü. Hem teknoloji öncüleri hem de küresel ekonominin lokomotif yapıları haline getirildi. Küresel bir güç olarak öne çıkarıldı.
Sosyal medya şirketleri artık askeri müdahaleler yapıyor!
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/sosyal-medya-sirketleri-abdden-sonra-ilk-hedef-turkiyeye-saldiracak-ihaleler-coktan-dagitildi-2057351

12) Selçuk Türkyılmaz / Sabah
“Türk aydını güvensizlik duygusuna teslim olmuştur”
Türk aydını, coğrafyasını bilmez. Bu bilgisizlik kopuşu ve yabancılaşmayı kolaylaştırır. Bu da asimilasyonun önünü açar. Eskiler asimilasyon yerine benzeşme, özümleme, benzer şekil ve surete girme anlamlarını ifade eden temessül kavramını kullanmış. Bir fotoğraf karesinden hareketle kırk dört günlük savaş ile ulaşılan zaferi hükümsüz hâle getirmek için coğrafyanın meselelerinden epeyce uzaklaşmak gerekir. Buna köksüzlük de diyebiliriz. Yaklaşık beş yüz yıllık bir dengenin olumlu yönde değişimini görmezlikten gelmek için oto-oryantalist bir bakışa sahip olmak gerekir. Bir yönüyle Avrupamerkezcilik tam da budur. İlk önce Rusların böyle bir fotoğraf karesini servis etmekteki amacını sorgulamak gerekirdi. Hatta bu davranışın geleneksel Rus siyaseti ile örtüşüp örtüşmediği de tartışılabilirdi.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcukturkyilmaz/turk-aydini-guvensizlik-duygusuna-teslim-olmustur-2057352


13) Erdal Sağlam / Cumhuriyet Gazetesi
“Aşı fiyaskosu ekonomiyi kötü vuracak”
020 yılının son aylarına ilişkin ekonomik faaliyetin canlı olduğu, dün gelen kasım ayı sanayi üretim ve ciro rakamlarıyla da teyit edildi. Buradan yola çıkarak Türkiye’nin geçen yılı yüzde 0.5 veya biraz üzerinde büyüme oranıyla kapaması bekleniyor. Ancak bu büyümenin dengeleri bozduğu gibi, 2021 yılı büyümesinden çaldığı, yani bu yılki büyüme rakamının yüzde 5’lik hedefe ulaşmasının çok zor olduğu da ortaya çıkıyor.
Normal koşullar altında ekonominin dengelerinin sağlayabileceği 2021 yılı büyümesi en fazla yüzde 3 gibi hesaplanıyor. Analistlerin, bunun üzerinde bir rakam için büyümenin zorlanması halinde, zaten bıçak sırtı giden dengelerin yeniden önemli ölçüde bozulabileceği yorumlarını biliyoruz.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erdal-saglam/asi-fiyaskosu-ekonomiyi-kotu-vuracak-1805858

14) Tunca Bengin / Milliyet Gazetesi
“Trump yeni bir parti kurar mı?”
Dolayısıyla, ABD olası kritik gelişmeler nedeniyle hepten teyakkuz halinde. Bu bağlamda da iddialar, senaryolar havada uçuşuyor. Örneğin, daha yaygın silahlı protestolar, hatta kutuplaşmadan kaynaklı Amerikan toplumundaki fay hatlarının kırılma olasılığı ya da tam tersi, 6 Ocak’ta hazırlıksız yakalanan ABD’nin bu anlamda ikinci bir olaya asla izin vermeyeceği veya Trump’ın azli, olmazsa da istifası gibi. Tabii bu arada Trump açısından üçüncü bir yoldan, olasılıktan daha söz ediliyor. O da Trump’ın yeni bir parti kurması. Buna ABD’deki Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki güç dengesini bozma hesabı da denilebilir. O nedenle, olabilirliğini ya da nasıl olabileceğini irdelemekte yarar var. Tabii FBI’a dayandırılan sokak gerginliğine dönük iddiaları da. Washington eski Deniz Ataşesi, emekli Kurmay Albay Mehmet Asal anlatıyor:
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/tunca-bengin/trump-yeni-bir-parti-kurar-mi-6405405