Köşe Yazıları Yorumsuz - 14 Ekim 2020 Çarşamba

14 EKİM 2020, ÇARŞAMBA 
KÖŞE YAZILARI

 


1-Mehmet Acet-YeniŞafak
“Joe Biden pası attı Kılıçdaroğlu erken seçim çağrısı yaptı”

İktidara yönelik yurtdışı kaynaklı tehditlerin Kılıçdaroğlu’nu ‘heyecanlandırması’ yeni bir şey değil.İktidar umudunu Türkiye’de ‘çatının çökmesine’ bağladığı için, bunun da ancak dış kaynaklı ‘etkilerle’ mümkün olabileceğini düşündüğü için, böyle zamanlarda kendisini tutamayabiliyor.Başkanlık için adaylık yarışını sürdürdüğü günlerde Türkiye’de muhalefetle işbirliği yaparak Erdoğan hükümetini yıkacağını vadeden Demokrat aday Joe Biden, Kılıçdaroğlu’nun erken seçim çağrısının hemen öncesinde Ayasofya’nın yeniden müzeye çevrilmesi yönünde talepte bulunmuş, Doğu Akdeniz’de Yunanistan lehine ‘güç kullanmaktan’ söz etmişti.Bu sözler Kılıçdaroğlu’na, ‘üç vakte kadar büyük şeyler olacak’ umudunu verdi.Erken seçim çağrısını o yüzden ‘Joe Biden umuduyla’ ilişkilendiriyoruz.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/mehmetacet/joe-biden-pasi-atti-kilicdaroglu-erken-secim-cagrisi-yapti-2056506


2-Akif Beki-Karar
“KKTC seçimlerine müdahele mi ediyormuşuz”

“İstibdad” şiirinde de demediğini bırakmıyor Albdülhamid’e.Milli şairimiz, kurduğu baskı ve jurnalcilik rejimi yüzünden sevmez, sultandan nefretederdi.Yeni fark ettiler ki İstiklal Marşı şairimiz birden gayri milli oldu. Uyduruk bir senaryoda, ihanet planları yapan gizli bir cemiyetin üstadı olduğu iftirası, imayla atılabiliyor.Abdülhamid’i ve saltanatı sevdirmek uğruna Mehmet Akif’e de mi dil uzatılacaktı!Şimdilik üstü kapalı karalamaktan çekinmiyorlar. “Zulmü sevemem, zalimi alkışlayamam” mısralarıyla yetişen nasıl bir “Asım’ın nesli”yse!İkisinin bir arada gitmediğini anlamış olmalılar. Abdülhamidçilik yapmak adına Akifçiliği feda etmeye karar verdiler herhalde.Gazeteci Merdan Yanardağ, Sultan Abdülhamid’i despotlukla, zalimlikle suçladığı için Tele1’e ceza kesilmişti.“Merhum Akif’in elden düşürülmeyen kitabı da toplatılacak mı öyleyse” demiştim. Bu hızla o da toplatılır.Özrün bile kurtarmayacağı bir ayıp. Bakalım TRT nasıl temizleyecek?
https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/kktc-secimlerine-mudahale-mi-ediyormusuz-1587406

 

3-Mehmet Ocaktan-Karar
“Ak Parti-MHP KOALİSYONU ERKEN SEÇİME GİDEMEZ”

Türkiye’nin güvenliği Libya’dan başlar” sloganıyla Libya’ya gittik, ama orada da şimdi inisiyatif Mısır ve Fransa’ya geçmiş görünüyor. Öyle anlaşılıyor ki Libya’nın yeniden şekillenmesi için kurulacak masada biz olmayacağız. Bu arada iktidar, Uygur Türklerine uygulanan zulmü görmezlikten gelmeye devam ediyor.En son “Azerbaycan-Ermenistan savaşı konuşanda kurulacak masada mutlaka biz olacağız” diye yüksek perdeden demeçler verdik, ama sonunda görüldü ki masayı Rusya kurdu, raconu da Putin kesti ve masada bize yine yer yok. Anlaşılan ‘Gardaş’ başka limanlara gitmek üzere demir alıyor...
https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/ak-parti-mhp-koalisyonu-erken-secime-gidemez-1587402

 

4- Aytunç Erkin-Sözcü
“Kim BU Kral ÇIPLAK DİYEN Ayhan Bilgen”

Artık ‘kral çıplak'… Devekuşu misali başını kuma gömmek gerek yok.HDP içinde, iki yıl eş genel başkanlık görevini yürütmüş Sezai Temelli'nin de, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın da ‘Kandil' baskısına tepkili olduğu konuşuluyor. Sadece ve sadece ‘Kürt' için politika yapan bir parti görünümünde olan, terör konusunda tavrını koymayan ve ‘ittifak' içinde yer almaktan başka bir görüntü vermeyen HDP'de Ayhan Bilgen'in açıklamaları işaret fişeği oldu!
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/kim-bu-kral-ciplak-diyen-ayhan-bilgen-6079842/


5-Emin Çölaşan-Sözcü
“cezaevi mektupları”

 Onlardan biri de cezaevleri sorunu. Bu sorunu yaşayanlar, yani içeride yatmakta olanlar, aileleri ve yakınlarıyla birlikte en az bir milyon kişilik büyük bir kitle. Tutuklu ve hükümlülerden hemen her gün mektuplar alıyorum. Çok ilginçtir, beni adeta kendileri için ‘kurtarıcı', ya da içlerini döktükleri güvenilir bir ‘abi' olarak görüyorlar…Ve onların yazdıklarından çok memnunum zira hiç bilmediğimiz bir dünyanın sorunları, sıkıntıları, perde arkası ve dertleri önümde açılıyor, bana da öğrenme fırsatı veriyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/emin-colasan/cezaevi-mektuplari-3-6079791/


6-Soner Yalçın-Sözcü
“Çantada keklik değil”

Baş hedefin, Selahattin Demirtaş olduğu belli. Tahminim; iktidarın HDP'de Batı ile ilişkili görünen siyasetçilerin tümünü tasfiye edeceği döneme girildi. Neden olduğu belli değil mi; yeni ittifak arayışı…Mesela iktidar, çözümü Batı'da değil, ülke içinde gördüğünü düşündüğü Öcalan'ı devreye sokarak “temizlediği” HDP'yi Cumhur İttifakı içine alamaz mı? Neyse, dediğim gibi bu bir komplo teorisi…Ancak muhalefete tavsiyem; 2023 seçiminde kimse kimseyi ittifak için “çantada keklik” görmesin!
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/cantada-keklik-degil-6079833/


7-Barış Doster-Cumhuriyet
“Kıbrıs Türkleri kime hangi mesajı verdi”

İkincisi, seçimde ilk iki sırayı Başbakan Ersin Tatar (yüzde 33 oy) ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı (yüzde 30 oy) aldılar. Üçüncü Tufan Erhürman yüzde 22 oy aldı. Akıncı ve Erhürman’ın oyları toplamda yüzde 52. İkisi de federasyon yanlısı. Bu tablo, KKTC’nin geleceği, Türkiye - KKTC ilişkileri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Mavi Vatan politikaları açısından olumsuz.   Üçüncüsü, ideolojik berraklık konusundaki kafa karışıklığı ve kavram kargaşasının KKTC’de de yaygın olduğu görülüyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-doster/kibris-turkleri-kime-hangi-mesaji-verdi-1773312

 

8-Murat Şahin-Posta
“Sorularla tarikat cemaat meselesi”
Dün de FETÖ’ydü işte. Önce ‘Gülen Cemaati’, sonra ‘Hizmet Hareketi’ ve en nihayet Fethullahçı Terör Örgütü… Devlet mekanizmasında kendine yer bulan, iktidar gücüne sahip olup bir yerden sonra gemi azıya alan oluşumlar bunlar. Sorular... FETÖ örneğinde olduğu gibi, cemaat / tarikat mensupları ellerine silah alıncaya kadar yine anlayış, hatta destek mi görecekler? Bu tür yapılanmalar dini, İslam’ı yaşama biçimi tercihiyle ilgiliyse; mensuplarının sadece o aidiyetler sebebiyle farklı alanlar ve devlet kurumlarında ne işi var? Tarikat ve cemaatlerin bana, bize, sıradan insanlara ne gibi bir faydası var? Bu tür yapılanmaların ülke yönetimini ele geçirme çabalarına karşı çıkmanın; dine, İslam’a karşı çıkmak demek olmadığını hâlâ anlayamıyor musunuz?
https://www.posta.com.tr/yazarlar/murat-celik/sorularla-tarikat-cemaat-meselesi-2281633