Köşe Yazıları Yorumsuz - 14 Aralık 2020 Pazartesi

14 ARALIK 2020, PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI



1. Nedim Şener / Hürriyet
“Amerika’nın gayrinizami harp operasyonlarına hazır mısınız?”
Belgede hedef ülkeler, “Çin, Rusya ve İran, dezenformasyon, aldatma, sabotaj, ekonomik baskı yanında vekâlet yoluyla savaş, gerilla harekâtı ve örtülü operasyonlar gibi teknikleri iştahlı bir şekilde uygulamaktadır” cümlesiyle açık edilmiş.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/amerikanin-gayrinizami-harp-operasyonlarina-hazir-misiniz-41687625

2. Kerem Alkin / Sabah
“OECD’nin 60 yılı ve yeni ‘meydan okuma”
Bunun yanı sıra, 2008 küresel finans krizinden bu yana kapsamı genişlemekte ve bilhassa küresel pandemiyle birlikte ağırlığı bir kat daha artmış olan 'küresel borç sarmalı' için de etkin, adil ve kapsayıcı çözüm oluşturmak da OECD'nin politika üretme kapasitesi ve kabiliyetleri açısından önemli bir 'meydan okuma' olacak. Büyük verinin, dijitalleşmenin ve mobilitenin bu derece küresel gündemi kapladığı bir dönemde, 'Akıl Çağı'nın gereklerine yönelik olarak, OECD'nin hükümetler için önereceği 'çözüm' politikalarının değeri bir kat daha önemli olacak.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/12/14/oecdnin-60-yili-ve-yeni-meydan-okuma

3. Şebnem Bursalı / Sabah
“Ooohhh!”
Demokratik sistemin artık HDP'yi taşımakta zorlandığı da bir başka gerçek. Terörle en amansız mücadelenin yapıldığı ve silahlı terör örgütünün sesinin kesildiği bir dönemde, siyasi sözcüsü durumundaki partinin sesinin daha çok çıkması, taşınabilir halden çıktı. İşte bu gerçekleri gündeme getirdiği için de, ittifak ortakları CHP ve İP'ten tek bir itiraz yükselmedi. MHP Lideri Bahçeli'nin birkaç gün önce yaptığı "HDP kapatılmalıdır" çağrısı da, Süleyman Soylu'nun terörün siyasal simgesi HDP'yi bu şekilde ifşa etmesi de, demokratik sistemde artık taşınabilir halde olmayan bu sonucun devamıdır. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde daha çok konuşup tartışacağımızı söylersek, pek de yanılmadığımızı göreceğiz.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/sebnem-bursali/2020/12/14/ooohhh

4. Hasan Basri Yalçın / Sabah
“İran’da neler oluyor?”
Türkiye zaten yapılması gerekeni yaptı. İran'ın saldırgan tutumu da bu yüzden. Kendi sınırına yakın coğrafyada Azerbaycan'ın zararına kurulmuş olan statükoyu ısrarla destekliyordu. Karabağ operasyonları başladığında da Ermenistan'a önce açıkça destek vermeye kalkıştı. İran içindeki Türk nüfusun tepkisiyle karşılaşınca da desteğini gizlemek zorunda kaldı. Ama hepimiz Ermenistan'a sürekli silah ve mühimmat sevkıyatı yaptığını biliyoruz. Buna rağmen hem Ermenistan hem de İran kaybetti. Türkiye ve Azerbaycan kazandı.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/12/14/irana-neler-oluyor

5. Güntay Şimşek / Habertürk
“TUSAŞ’tan ilk ANKA ihracı”
Yaklaşık iki yıldır devam eden Türkiye ile Tunus arasındaki ANKA İHA ihracat görüşmeleri neticelendi. Tunus Savunma Bakanlığı, 2019’un başında TUSAŞ’tan ANKA İHA tedarikine yönelik görüşmelere başlamıştı. Bu yılın ilk aylarında ise her konuda mutabık kalınarak finansman ve eğitim gibi detaylar üzerinde müzakereler yürütülüyordu. Tüm aşamaların bu hafta sonu itibariyle başarıyla tamamlandığı haberini aldım. Varılan anlaşma kapsamında TUSAŞ, Tunus Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 3 adet ANKA İHA ve 3 adet Yer Kontrol Sistemi teslim edecek. Önümüzdeki yıllarda bu sayıların artması da söz konusu.
https://www.haberturk.com/yazarlar/guntay-simsek-1019/2901758-tusastan-ilk-anka-iha-ihracati

6. Serdar Turgut / Habertürk
“Avrupa zirvesindeki o önemli noktaya dikkat edin”
NATO Genel Sekreteri'nin AB zirvesinde vermiş olduğu Türkiye’ye destek mesajı eğer Türkiye pragmatik ve akılcı bir politika izlerse yeni dönemde işlerin nasıl yürüyeceğinin ve Türkiye’nin yeni dönemde elinde olabilecek kozların da bir göstergesidir.
https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2902253-avrupa-zirvesindeki-o-onemli-noktaya-dikkat-edin

7. Çetiner Çetin / Habertürk
“İsrail Türkiye’nin denizlerdeki komşusu mu?”
Libya ile imzaladığımız anlaşma ile Akdeniz’in en kritik alanında kurgulanan oyunları bozduk. Şimdi İsrail ile aynı anlaşmaları yaparak üzerimizdeki tüm baskıları bertaraf edebiliriz.
https://www.haberturk.com/yazarlar/cetiner-cetin/2902202-israil-turkiyenin-denizlerdeki-komsusu-mu

8. Abdurrahman Yıldırım / Habertürk
“2021 iç borca yüklenme yılı”
Aslında özel sektör de 2020’yi borçlanmayla geçti. 2020’ye girerken yurtiçine kullandırılan kredilerin toplam 2 trilyon 626 milyar liradan 4 Aralık itibariyle 3 trilyon 473 milyar liraya çıktı. 11 aylık artış 947 milyar lira veya yüzde 37.3.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2902211-2021-ic-borca-yuklenme-yili

9. Erdal Tanas Karagöl / Yeni Şafak
“Ekonomide muhtemel beklentiler”
İş ve yatırım ortamını iyileştirecek, ülkeye sermaye girişini arttıracak ve enflasyon ve cari açık oluşturmayacak, istikrarlı, yani kesintisiz ekonomik büyümeyi sağlayacak reformların gerçekleştirilmesi için süreç hızlandırılmalıdır.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/erdaltanaskaragol/ekonomide-muhtemel-beklentiler-2057060

10. Yasin Aktay / Yeni Şafak
“CHP cephesini mi şaşırmış?”
Türkiye Azerbaycan’da bütün halkın yüreğine su serpen, hem Türkiye hem de Azerbaycan halkının kalbinde 30 yıllık bir ukde oluşturmuş bir işgali sonlandıran büyük ve coşkulu bir sevinci yaşıyor. CHP’liler muhalefet adına Ermeni tarafının Türkiye’ye karşı iftiralarını dillendirerek burada Suriyelilerin Azerbaycan tarafında savaştırıldığını söyleyerek Türk-Azeri halkının sevincine gölge düşürmeye kalkışıyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yasinaktay/chp-cephesini-mi-sasirmis-2057066

11. Deniz Zeyrek / Sözcü
“Ümmet’ten Turan’a eksen kayması mı?”
İran’la yaşanan kriz sonrasında Ankara “Böyle olduğunu bilmiyorduk” gibi bir tavır sergilese de bu şiir krizi ve Azerbaycan’la yakınlaşma, bir kez daha gösterdi ki iktidarın ilk üç çeyreğindeki yönünü güneyimizdeki Arap coğrafyasına çeviren Cuhurbaşkanı Erdoğan, son zamanlarda bir dönem ayaklar altına aldığı milliyetçiliği vitrin yüzü yapmaya başladı. Yüzünü de Turan coğrafyasına çevirdi. Bu sayede bir süredir ihmal edilen Türk Cumhuriyetleriyle de ilişkiler arttırılabilir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/deniz-zeyrek/ummetten-turana-eksen-kaymasi-mi-6166266/

12. Levent Köprülü / Milliyet
“Üretimde kapasite yüzde 63’e ulaştı”
Otomotiv endüstrisinde üretim, 11 aylık dönemde yüzde 13’lük düşüş kaydederken, pandeminin etkisinden kurtulmaya çalışan sektörde kapasite kullanımı yüzde 63’e kadar çıktı
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/levent-koprulu/uretimde-kapasite-yuzde-63e-ulasti-6378972

13. Vedat Bilgin / Akşam
“Asya Fırtınası Büyüyor”
Bugün yeni bir çağ başlamaktadır. Bu çağın en önemli özelliği Asya’da her ülkenin, ekonomiden teknolojiye, insan emeğinden, yaratıcı akla kadar, kendi şartlarında verdiği cevabının olmasıdır. Asıl fırtına bu cevapların ülkelerle sınırlı kalmayarak bütünleşecek, entegrasyon projelerinde bir araya gelmesiyle olacaktır.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/asya-firtinasi-buyuyor/haber-1133203