Köşe Yazıları Yorumsuz - 13 Ekim 2020 Salı

13 EKİM 2020, SALI
KÖŞE YAZILARI


 
1-Yalçın Bayer-Hürriyet
“Avukatlara sürgün ve tayin tehdidi başladı”

Ankara’da 2 no’lu baroyu kurmak için gerekli üye sayısı olan 2 bini tamamlamak üzere Ankara’daki bakanlıklar, bakanlığa bağlı birimler ile il ve ilçe teşkilatlarında görev alan 750’den fazla kamu avukatına hem kurumların WhatsApp gruplarından, hem de yüz yüze baskıların yapıldığı...
Özellikle Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki avukatların, kurum amirleri tarafından masalarına dilekçe kâğıdı bırakılarak imzaya zorlandıkları...Üst düzey bürokratların, “İmzalamayanı taşra teşkilatına göndeririz, tayininizi çıkarırız, sizin için kötü olur, sonucuna katlanırsınız” gibi sözlerle avukatları tehdit ettiği..
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/avukatlara-surgun-ve-tayin-tehdidi-basladi-41634503


2-Sedat Ergin-Hürriyet
“AYM’nin Berberoğlu hakkındaki gerekçeli kararı ne anlama geliyor”

Kararın sonunda başvuru çerçevesinde yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul’daki 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderileceği belirtiliyor. Bu bölümde “İlk derece mahkemesince yapılması gereken ilk iş Yargıtay’ın onama kararına bağlı sonuçların geri alınması amacıyla yeniden yargılama kararı verdikten sonra başvurucu hakkında yargılamanın durmasına karar vermekten ibarettir” deniliyor.
Buradaki kritik bir mesele şudur: AYM, Yargıtay kararının sonuçlarının geri alınmasını kararlaştırdığına göre, Yargıtay’ın Berberoğlu’na ilişkin kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunması işlemi de boşlukta kalmaktadır.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/aymnin-berberoglu-hakkindaki-gerekceli-karari-ne-anlama-geliyor-41634526
 
3-Mahmut Övür-Sabah
“Kırgızistan’da küresel hesaplaşma ve FETÖ”

Bunların başında da küresel güçlerin, Rusya, Çin ve ABD'nin Asya'daki güç savaşı geliyor. Türkiye de siyasal, tarihsel ve etnik bağlar nedeniyle bu küresel güç savaşının tam göbeğinde yer alıyor.
Rusya'nın ilgisi malum... Sovyet döneminden gelen siyasi ilişkiler nedeniyle Rusya'nın Kırgızistan'a ilgisiz kalmayacağı çok açık. Rusya o kadar ilgili ki, dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un kızının kurduğu parti bile "Rusyacı" olarak biliniyorÇin de sınırındaki Kırgızistan'la yakından ilgili. En azından "Kuşak Yol Projesi" nedeniyle Kırgızistan'ı kapsama alanında tutuyor.ABD'ye gelince... O da Sovyetler'in yıkılmasından sonra Kırgızistan'ı kapsama alanına almış ve orası için bizi yakından ilgilendiren FETÖ'yü görevlendirmişti. FETÖ'nün Türkiye'den sonra en güçlü olduğu ülkeydi Kırgızistan.
Tıpkı Türkiye gibi devleti içeriden kuşatmıştı.
Tıpkı Türkiye gibi devleti içeriden kuşatmıştı.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/10/13/kirgizistanda-kuresel-hesaplasma-ve-feto
 
4-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“Ekonomi durgunsa açık nereden”

-Cari açığın beklenenden yüksek çıkmasında pandeminin rolü ise turizm gelirlerini dramatik şekilde düşürmesidir. Açıkta asıl darbeyi buradan yedik.
-Bu yıl için başta 42 milyar dolarlık gelir bekleniyordu. Sonra umutlar kırıldı ve bu yılki seyahat gelirleri 10.3 milyar dolara yeni revize edildi. 2019’da net 29.8 milyar dolarlık gelirden 10.3 milyar dolara inmek yüzde 65 gerileme demek. 
-Ancak dün açıklanan 8 aylık ödemeler dengesi verilerine göre seyahat gelirleri bunun da altında kalacak. Çünkü 8 ayda net bazda seyahat geliri 4.1 milyar dolarda kaldı. Şimdiye kadar gerçekleşen düşüş yüzde 75 gibi yüksek bir orana vardı. Bundan sonra da ancak benzeri beklenir. Çünkü turizm sezonu geçti artık. Yıllık yaklaşık 7.5 milyar dolar civarında kalırız ki, geçen seneye göre 22 milyar dolarlık azalma demek. Bütün tahminlerden daha da düşük.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2833571-ekonomi-durgunsa-acik-nereden

 

5-İbrahim Karagül-YeniŞafak
“Türkiye kuşatma için gelenleri şoka uğrattı peki siz neredesiniz”

Bugüne kadar ABD ve Avrupa baskısıyla susturulan iradesini harekete geçirdi. Cepheden merkeze döndü, vesayetten yerliye döndü, Batı başkentlerinden Anadolu’ya döndü, emanet zihinlerden kendi aklına döndü.Türkiye düşüncesinin sadece ve sadece kendi hamuruyla inşa edilebileceğini gördü. Bu düşüncenin sadece kendisi tarafından tanımlanacağını gördü.Yirminci yüzyıl aklıyla ayakta kalamayacağını, bir yirminci yüzyıla daha mahkûm olmanın kendisini yok edeceğini, “müttefik” bildiklerinin anavatanı hedef aldıklarını artık büyük tehdidin onlardan geldiğini gördü.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/turkiye-kusatma-icin-gelenleri-soka-ugratti-peki-siz-neredesiniz-2056497

 

6-İbrahim Kiras-Karar
“Önce hukuk sonra siyaset”

Çünkü hem HDP’yi meşru bir siyasi parti olarak kabul etmek hem de bunları ikide bir hukuk sınırlarının dışında kıstırıp döverek tribünlerden teveccüh aramak bölücülükle mücadele değil. Tam aksine bölücülük zihniyetine ve giderek bölücü teröre can suyu vermek bu tavır.Keza -haklı veya haksız- kendilerinin bu ülkenin eşit vatandaşları olarak görülmediklerine inanan bir kesimin meşru bir seçimde kullandıkları oyu sonradan geçersiz saymak bu kişileri devlete ve millet bütününe yaklaştırmayacaktır.Üç ay önce seçime girmesinde sakınca görülmeyen kişiler üç ay sonra terörle ilişkili denilerek belediye başkanlığından alınıyorsa ve bir yıl önce HDP’nin kazandığı 65 belediyeden 60’ı bugün kayyum elindeyse burada hukuken mağdur olan tarafın siyaseten mağdur olmayacağını en başta AK Partililer bilirler.
https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/once-hukuk-sonra-siyaset-1587390

 

7-Akif Beki-Karar
“İktidarda seçim hazırlıkları”

Suriye’de ABD’yle sürtüşmelerimizden Rusya kazançlı çıktı. ABD’den uzaklaştırdığımız YPG, Rus himayesine geçti.Muhatap değişti; ABD’yken Rusya oldu, o kadar.Aynı durumun, Dağlık Karabağ’da yaşanmaması için önlem alınamaz mıydı?İlk günden bu başlıkla yazmıştım, dikkat edilsin de muhatap değiştirmekle sonuçlanmasın diye.Demirel’in dış politika danışmanı Mehmet Ali Bayar, dün bunun gerçekleştiğini duyurmuş. Bakınız; Milliyet’ten Tunca Bengin’e yaptığı değerlendirme..Paşinyan’ın Moskova’yı nasıl kızdırdığını, Putin’in niye baştan müdahale etmediğini, neden şimdi devreye girip Azerbaycan’la Ermanistan’ı masaya oturttuğunu, Karabağ’da statükonun değişmesine göz yumup yummayacağını özetlemiş Bayar.Şımarıklaşan ve asileşen Erivan, burnu sürtülüp dersini aldığında, Batı’dan ümidi kesip şefkatli kollarına sığınmaya koştuğunda kurtarıcı gibi ortaya çıktı Moskova.Aliyev de sorunu çözse çözse ancak Rusya’nın çözebileceğini kabul eden demeçler veriyor.Ve Rusya, Azerbaycan’ın talebine rağmen Türkiye’ye masada yer açmıyor.“İşgal altındaki Karabağ’ı almadan bitmeyecek”ti.Yörüngeden çıkmaya göz diken Erivan yönetimine patronun kim olduğunu göstermek açısından Rusya’ya yaradı.Hakkı sahibine iade etmeyen ve Türkiye’yi masadan dışlayan bir çözümün tek kazananı Rusya olmaz mı?
https://www.karar.com/yazarlar/akif-beki/iktidarda-secim-hazirliklari-1587396


8-Alev Coşkun-Cumhuriyet
“Cumhuriyetçi ve Atatürkçü Mustafa Pamukoğlu”

İlhan Ağabey’in vefatından sonra, anlamsız biçimde oluşturulan bir hizbin yarattığı sarsıntılı dönemde hiçbir zaman çizgisinden ve Cumhuriyet Vakfı’nın temel ilkelerinden milim ayrılmadı.Yasaya aykırı olarak yapılan vakıf seçimlerinin iptali yönünde açmış olduğum hukuk davasında dava dilekçesini benimle birlikte imzalayan ikinci kişi Mustafa Pamukoğlu’dur.Pamukoğlu, birikiminin üst noktasında en verimli dönemini yaşıyordu. Sabahlara kadar çalışarak Türk ekonomisi ve mali yapısı ile ilgili bir kitap hazırlıyordu.Bir kalp krizi ile aramızdan ayrılmadan iki gün önce birlikte yediğimiz yemekte heyecanla bu önemli kitabın tamamlandığını belirtmişti.Pamukoğlu gibi sağlam insanlar ne yazık ki toplumumuzda giderek azalıyorlar.Tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/alev-coskun/cumhuriyetci-ve-ataturkcu-mustafa-pamukoglu-1773108

 

9-Yılmaz Özdil-Sözcü
“Zalimin çarkı”

Geçen yıl Aydın, Kütahya, Mersin, İzmir, Bursa, Antalya, İstanbul, Muğla gibi illerde çok sayıda orman alanı yok edildi. Yangınları PKK'ya bağlı “Halkların Birleşik İntikam Milisleri” (HBİM) üstlendi. Bildirileri PKK'nın haber ajansı ANF'de yayınlandı…Hatay'da da 2 bin 500 hektar alanın yakılmasını da PKK'ya bağlı “Ateşin Çocukları İnisiyatifi” üstlendi…O halde…Hâlâ sosyal medyada üstü örtülü “PKK yapmamıştır” demenin anlamı var mı? Artık kimi solcular romantizmden kurtulup PKK'nın terör örgütü olduğu gerçeğiyle yüzleşmelidir. Abuk sabuk tweet atmayı sürdürmekten vazgeçmelidir.Bilmelidir ki:Zalimlerin çarkı, cahil kafasıyla döner.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/zalimin-carki-6078157/